Cum poți monta două Hard Disk-uri în laptop

Teoretic, nu poți monta două Hard Disk-uri pe laptop dacă anumitul model nu a fost construit în așa fel încât să permită instalarea unui Hard Disk suplimentar. Teoretic am spus. În practică, poți monta două Hard Disk-uri —un Hard Disk și un Solid State Drive (SSD) sau două SSD-uri— dacă ești dispus să renunți la DVD-Writer-ul integrat. Eu am renunțat deoarece nu îl folosesc la nimic și, dacă aș avea vreodată nevoie de el, îl pot pune într-un rack extern. În locul lui, cu ajutorul unui Hard Drive Bay Adapter (Caddy), voi putea monta Hard Disk-ul secundar, lucru pe care l-am și făcut cu puțin timp în urmă.

Motive pentru a instala al doilea Hard Disk în laptop sunt multe. Unii îl vor pentru incrementarea spațiului de stocare ori îmbunătățirea performanței sistemului, iar alții, —eu, de ex.— pentru creșterea duratei de viață a SSD-ului prin reducerea numărul scrierilor pe acesta.

Cum se montează al doilea Hard Disk, în laptop


Montarea unui Hard Disk secundar în laptop

Hard Drive Bay Adapter-ul din imaginea de mai sus l-am comandat de pe un site de anunțuri, de la un tip din București care, astăzi, după ce i-am spus că intenționez să-i public numărul de telefon la sfârșitul articolului pentru ca și alte persoane să poată comanda de la el, mi-a spus că a renunțat deoarece nu a mai prea vândut astfel de adaptoare de când au apărut tot felul de personaje ce vând sub prețul pe care el și-l permitea. Păcat. Adaptorul de la tipul acesta, după cum poate fi observat, este din metal, în timp ce toate anunțurile pe care le-am găsit astăzi se refereau la adaptoare de plastic, pe care eu nu le recomand celor ce vor instala un Hard Disk și nu un SSD (Hard Disk-urile se încălzesc și, dacă folosești un adaptor de plastic, căldura acestora se disipă mult mai greu decât într-un adaptor metalic, ceea ce rezultă în multe neplăceri de tot felul, de la plastic topit la lipici de la îmbinări curs în carcasa laptop-ului; eu am pățit-o!).

Dar haideți să lăsăm recomandările privind locurile de unde pot fi comandate Caddy-uri bune pentru sfârșitul articolului și sa revenim de moment la cum se instalează un astfel de adaptor.

Dacă aveți noroc, Caddy-ul vine însoțit de o șurubelniță, necesară pentru înșurubarea șuruburilor proprii ce permit fixarea Hard Disk-ului ori SSD-ului montat în el:

Șurubelniță, Cadyy și Hard Disk

Caddy-ul meu dispune de două șuruburi plasate în cealaltă parte a conectorului SATA. Prima dată, deoarece șuruburile sunt strânse, va trebui să le deșurubați pentru a permite introducerea Hard Disk-ului:

Deșurubați șuruburile de fixare

Apoi, introduceți Hard Disk-ul în adaptor și strângeți șuruburile pentru a-l fixa.

Hard Disk în Caddy

În continuare, opriți laptop-ul, scoateți-i bateria pentru a evita eventualele scurtcircuitări în caz că vă cade șurubul de susținere a DVD-Writer-ului din șurubelniță. Dacă șurubul ce împiedică unitate DVD-Rom să cadă din laptop în timpul transportului este acoperit, cu ceva subțire, îndepărtați capacul. Acesta este de obicei lipicios, aveți grijă unde și cum îl puneți deoarece veți avea nevoie de el mai târziu (eu n-am avut și l-am căutat vreo două ore prin casă; era lipit de pantaloni..):

căpăcel de protecție a șurubului DVD-Writer-ul

Apoi deșurubați, de preferință cu o șurubelniță cu cap magnetic, șurubul DVD-Writerului:

Șurub DVD-Romq

După ce ați scos șurubul și l-ați pus într-un loc de unde să nu se piardă cu ușurință, cu o șurubelniță mică, ascuțită, încercați să extrageți cu grijă DVD-Writer-ul:

extrage dvd-writer

Scoateți DVD-Writer-ul în totalitate când a ieșit suficient încât să-l puteți prinde cu degetele:

dvd-writer

Supă ce ați scos DVD-Writer-ul, în capătul care se afla în interiorul laptop-ului, veți vedea lamela în care a fost înșurubat șurubul ce-l împiedica să cadă la transport. Aceasta este fixată cu două șurubele mici. Deșurubați-le pe rând și puneți-le într-un loc sigur:

lamela de fixare

Urmează să desprindeți capacul de plastic DVD-Writerului, vizibil pe exteriorul laptop-ului, tot cu șurubelnița. E de plastic, așa că aveți mare grijă să nu-l rupeți ori să-i rupeți piciorușele apoi, dacă adaptorul achiziționat de voi dispunea de un capac de plastic asemănător, faceți același lucru:

desprindere capac

În continuare, montați pe Caddy lamela metalică pe care ați demontat-o de pe DVD-Writer, în poziția în care se afla pe acesta:

montați lamela de fixare pe Caddy

După montarea lamelei, urmează montarea pe Caddy a capacului de plastic demontat de pe DVD-Writer. Facem acest lucru mai mult din motive estetice deși în unele cazuri Caddy-ul nu poate fi montat pe laptop datorită formei specifice a capacului original montat de fabricant pe unitate DVD:

capace schimbate

De aici înainte cred că știți ce aveți de făcut. Montați Caddy-ul în locul DVD-ROM-ului, strângeți șurubelul de fixare, puneți la loc căpăcelul de plastic (dacă exista așa ceva), apoi porniți laptop-ul pentru a verifica dacă al doilea Hard Disk sau, după caz, al doilea SSD, este detectat corect de către sistemul de operare.

Cu un SSD și un HDD, în laptop…


După ce am montat Caddy-ul și am văzut că sistemul a detectat corect Hard Disk-ul, l-am aliniat, formatat și am creat în el două partiții, una pentru Memoria Virtuală, fișierele temporare ale sistemului și aplicațiilor, cealaltă pentru a muta în ea folderele utilizatorului și, bineînțeles, pentru stocarea datelor descărcate de pe Internet, prin Internet Browser, uTorrent sau Songr. Înainte de a trece la configurarea propriu-zisă a sistemului, am făcut un test cu CrystalDiskMark pentru a vedea diferența dintre performanța Hard Disk-ului montat în Rack, conectat prin USB 3.0, și cea avută la montarea în Caddy. Iată rezultatele:

CrystalDiskMark: Hard Disk în Caddy

Nu cred că are rost să mai comentez, cifrele vorbesc de la sine și, fără niciun fel de îndoială, Hard Disk-ul se comportă mult mai bine decât în rack, iar de laptop nu mai atârnă nimic…

Și, din câte se poate observa în captura de mai jos, pe durata testului, în ciuda faptului ca Hard Disk-ul era solicitat la maxim, CrystalDiskInfo arata că temperatura acestuia a rămas încadrată în parametrii normali:

CrystalDiskInfo

Concluzii și sfaturi


Chiar dacă unii Dorei nu recomandă instalarea unui Hard Disk suplimentar în laptop, și motivele le știu doar ei, eu consider că se merită. Eu m-am gândit serios la achiziție imediată după instalarea SSD-ului, din motivele pe care vi le-am înșirat deja. Acum, fișierele temporare, folderele utilizatorului (Desktop, Download, Pictures, etc.), sunt pe Hard Disk, Dropbox și SkyDrive, tot pe acesta, temporarele, Memoria Virtuală și mașinile virtuale necesare pentru testarea aplicațiilor, de asemenea. În acest mod am micșorat foarte mult numărul de scrieri pe SSD și prin urmare, i-am prelungit viața cu ani, sper. Am mai spus și o mai spun odată, că nu mă doar nimic dacă o fac: nu vreau să mă îngroape cu SSD-ul pe piept, știu că mai devreme sau mai târziu acesta va ceda în ciuda tuturor eforturilor mele, însă atunci când o va face, fotografiile și muzica vor rămâne pe Hard Disk, în siguranță, iar eu, pe noul SSD va trebui doar să restaurez imaginea sistemului de operare și să-mi continui activitatea ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

DVD-Writer-ul îl foloseam de maxim 1, 2 ori pe lună și atunci o făceam doar pentru a boota laptop-ul de pe vreo distribuție Linux, lucru pe care pot să-l fac și de pe USB.

N-am pus un Hard Disk mai mare deoarece nu am nevoie de o capacitate foarte mare de stocare. Am preferat un Hard Disk mai mic, care se încălzește ceva mai greu decât cel mai mare pe care îl am și care, de acum înainte va sta frumușel într-un rack și va păstra pe el filmele pe care nu mă îndur să le șterg, fotografiile din concedii și, bineînțeles, imaginea de backup.

Dacă ați achiziționat de curând un SSD sau intenționați să face acest lucru în curând, sfatul meu este să luați în calcul și un Caddy. Prețul unui Caddy bun se învârte în jurul a 100 Lei + taxe de transport (pe mine m-a costat 108 Lei în total). Dacă achiziționați un Caddy, asigurați-vă că este dimensiunea corectă, că dispune de același conector pe care îl are DVD-ROM-ul / DVD-Writer-ul și, foarte important, asigurați-vă că este din metalnicidecum din plastic!

Prin luna noiembrie a anului trecut, neștiind prea bine cum stă treaba cu Caddy-urile, am comandat în Hong Kong, pe DealExtreme, un Caddy de 12.7 mm. L-am luat pe cel mai ieftin (15$). A ajuns în ianuarie, pe 18, adică 2 luni mai târziu. L-am instalat, cu același Hard Disk pe care îl folosesc acum, dar laptop-ul nu-l detecta. Am citit niște tutoriale pe internet referitoare la produs și am aflat că trebuiesc lipite anumite piciorușe. Zis și făcut. Le-am lipit, l-am montat la loc, dar aveam altă problemă: transferam fișiere pe și de pe el cu viteza melcului leneș. Am instalat alt Hard Disk, SATA 1, iar pe acesta, viteza de transfer era aproape dublă. Problema era că noul Hard Disk se încălzea foarte tare și că, la câteva minute de folosire intensă (ex: descărcarea unui fișier de pe torrent), Caddy-ul parfuma laptopul cu un miros neplăcut de plastic încins; când l-am demontat, observasem că lipiciul folosit la îmbinări era moale, gată să curgă în carcasa laptopului, așa că am renunțat la el și am comandat Caddy-ul actual, cu care nu am mai avut astfel de probleme.

Între timp, văd că de pe DealExtreme au dispărut Caddy-urile de plastic, iar în ofertă au rămas doar cele metalice parțial sau integral (1, 2, 3). Puteți să comandați de la ei, transportul este gratuit, dar durează cam 1,5 – 2 luni până pachetul ajunge la Oficiul Poștal Vamal din reședința județului unde locuiți.

De asemenea, puteți comanda și de pe site-urile de ocazii din România, am văzut mulți care vând astfel de adaptoare, dar, repet, fugiți ca de necuratul de adaptoarele din plastic și nici să nu vă treacă prin cap să cumpărați așa ceva dacă știți că nu veți monta în ele un SSD! Iar după achiziție, citiți aceste sfaturi.