Cum poți monta două Hard Disk-uri în laptop

Teoretic, nu poți monta două Hard Disk-uri pe laptop dacă anumitul model nu a fost construit în așa fel încât să permită instalarea unui Hard Disk suplimentar. Teoretic am spus. În practică, poți monta două Hard Disk-uri —un Hard Disk și un Solid State Drive (SSD) sau două SSD-uri— dacă ești dispus să renunți la DVD-Writer-ul integrat. Eu am renunțat deoarece nu îl folosesc la nimic și, dacă aș avea vreodată nevoie de el, îl pot pune într-un rack extern. În locul lui, cu ajutorul unui Hard Drive Bay Adapter (Caddy), voi putea monta Hard Disk-ul secundar, lucru pe care l-am și făcut cu puțin timp în urmă.

Motive pentru a instala al doilea Hard Disk în laptop sunt multe. Unii îl vor pentru incrementarea spațiului de stocare ori îmbunătățirea performanței sistemului, iar alții, —eu, de ex.— pentru creșterea duratei de viață a SSD-ului prin reducerea numărul scrierilor pe acesta.

Cum se montează al doilea Hard Disk, în laptop


Montarea unui Hard Disk secundar în laptop

Hard Drive Bay Adapter-ul din imaginea de mai sus l-am comandat de pe un site de anunțuri, de la un tip din București care, astăzi, după ce i-am spus că intenționez să-i public numărul de telefon la sfârșitul articolului pentru ca și alte persoane să poată comanda de la el, mi-a spus că a renunțat deoarece nu a mai prea vândut astfel de adaptoare de când au apărut tot felul de personaje ce vând sub prețul pe care el și-l permitea. Păcat. Adaptorul de la tipul acesta, după cum poate fi observat, este din metal, în timp ce toate anunțurile pe care le-am găsit astăzi se refereau la adaptoare de plastic, pe care eu nu le recomand celor ce vor instala un Hard Disk și nu un SSD (Hard Disk-urile se încălzesc și, dacă folosești un adaptor de plastic, căldura acestora se disipă mult mai greu decât într-un adaptor metalic, ceea ce rezultă în multe neplăceri de tot felul, de la plastic topit la lipici de la îmbinări curs în carcasa laptop-ului; eu am pățit-o!).

Dar haideți să lăsăm recomandările privind locurile de unde pot fi comandate Caddy-uri bune pentru sfârșitul articolului și sa revenim de moment la cum se instalează un astfel de adaptor.

Dacă aveți noroc, Caddy-ul vine însoțit de o șurubelniță, necesară pentru înșurubarea șuruburilor proprii ce permit fixarea Hard Disk-ului ori SSD-ului montat în el:

Șurubelniță, Cadyy și Hard Disk

Caddy-ul meu dispune de două șuruburi plasate în cealaltă parte a conectorului SATA. Prima dată, deoarece șuruburile sunt strânse, va trebui să le deșurubați pentru a permite introducerea Hard Disk-ului:

Deșurubați șuruburile de fixare

Apoi, introduceți Hard Disk-ul în adaptor și strângeți șuruburile pentru a-l fixa.

Hard Disk în Caddy

În continuare, opriți laptop-ul, scoateți-i bateria pentru a evita eventualele scurtcircuitări în caz că vă cade șurubul de susținere a DVD-Writer-ului din șurubelniță. Dacă șurubul ce împiedică unitate DVD-Rom să cadă din laptop în timpul transportului este acoperit, cu ceva subțire, îndepărtați capacul. Acesta este de obicei lipicios, aveți grijă unde și cum îl puneți deoarece veți avea nevoie de el mai târziu (eu n-am avut și l-am căutat vreo două ore prin casă; era lipit de pantaloni..):

căpăcel de protecție a șurubului DVD-Writer-ul

Apoi deșurubați, de preferință cu o șurubelniță cu cap magnetic, șurubul DVD-Writerului:

Șurub DVD-Romq

După ce ați scos șurubul și l-ați pus într-un loc de unde să nu se piardă cu ușurință, cu o șurubelniță mică, ascuțită, încercați să extrageți cu grijă DVD-Writer-ul:

extrage dvd-writer

Scoateți DVD-Writer-ul în totalitate când a ieșit suficient încât să-l puteți prinde cu degetele:

dvd-writer

Supă ce ați scos DVD-Writer-ul, în capătul care se afla în interiorul laptop-ului, veți vedea lamela în care a fost înșurubat șurubul ce-l împiedica să cadă la transport. Aceasta este fixată cu două șurubele mici. Deșurubați-le pe rând și puneți-le într-un loc sigur:

lamela de fixare

Urmează să desprindeți capacul de plastic DVD-Writerului, vizibil pe exteriorul laptop-ului, tot cu șurubelnița. E de plastic, așa că aveți mare grijă să nu-l rupeți ori să-i rupeți piciorușele apoi, dacă adaptorul achiziționat de voi dispunea de un capac de plastic asemănător, faceți același lucru:

desprindere capac

În continuare, montați pe Caddy lamela metalică pe care ați demontat-o de pe DVD-Writer, în poziția în care se afla pe acesta:

montați lamela de fixare pe Caddy

După montarea lamelei, urmează montarea pe Caddy a capacului de plastic demontat de pe DVD-Writer. Facem acest lucru mai mult din motive estetice deși în unele cazuri Caddy-ul nu poate fi montat pe laptop datorită formei specifice a capacului original montat de fabricant pe unitate DVD:

capace schimbate

De aici înainte cred că știți ce aveți de făcut. Montați Caddy-ul în locul DVD-ROM-ului, strângeți șurubelul de fixare, puneți la loc căpăcelul de plastic (dacă exista așa ceva), apoi porniți laptop-ul pentru a verifica dacă al doilea Hard Disk sau, după caz, al doilea SSD, este detectat corect de către sistemul de operare.

Cu un SSD și un HDD, în laptop…


După ce am montat Caddy-ul și am văzut că sistemul a detectat corect Hard Disk-ul, l-am aliniat, formatat și am creat în el două partiții, una pentru Memoria Virtuală, fișierele temporare ale sistemului și aplicațiilor, cealaltă pentru a muta în ea folderele utilizatorului și, bineînțeles, pentru stocarea datelor descărcate de pe Internet, prin Internet Browser, uTorrent sau Songr. Înainte de a trece la configurarea propriu-zisă a sistemului, am făcut un test cu CrystalDiskMark pentru a vedea diferența dintre performanța Hard Disk-ului montat în Rack, conectat prin USB 3.0, și cea avută la montarea în Caddy. Iată rezultatele:

CrystalDiskMark: Hard Disk în Caddy

Nu cred că are rost să mai comentez, cifrele vorbesc de la sine și, fără niciun fel de îndoială, Hard Disk-ul se comportă mult mai bine decât în rack, iar de laptop nu mai atârnă nimic…

Și, din câte se poate observa în captura de mai jos, pe durata testului, în ciuda faptului ca Hard Disk-ul era solicitat la maxim, CrystalDiskInfo arata că temperatura acestuia a rămas încadrată în parametrii normali:

CrystalDiskInfo

Concluzii și sfaturi


Chiar dacă unii Dorei nu recomandă instalarea unui Hard Disk suplimentar în laptop, și motivele le știu doar ei, eu consider că se merită. Eu m-am gândit serios la achiziție imediată după instalarea SSD-ului, din motivele pe care vi le-am înșirat deja. Acum, fișierele temporare, folderele utilizatorului (Desktop, Download, Pictures, etc.), sunt pe Hard Disk, Dropbox și SkyDrive, tot pe acesta, temporarele, Memoria Virtuală și mașinile virtuale necesare pentru testarea aplicațiilor, de asemenea. În acest mod am micșorat foarte mult numărul de scrieri pe SSD și prin urmare, i-am prelungit viața cu ani, sper. Am mai spus și o mai spun odată, că nu mă doar nimic dacă o fac: nu vreau să mă îngroape cu SSD-ul pe piept, știu că mai devreme sau mai târziu acesta va ceda în ciuda tuturor eforturilor mele, însă atunci când o va face, fotografiile și muzica vor rămâne pe Hard Disk, în siguranță, iar eu, pe noul SSD va trebui doar să restaurez imaginea sistemului de operare și să-mi continui activitatea ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

DVD-Writer-ul îl foloseam de maxim 1, 2 ori pe lună și atunci o făceam doar pentru a boota laptop-ul de pe vreo distribuție Linux, lucru pe care pot să-l fac și de pe USB.

N-am pus un Hard Disk mai mare deoarece nu am nevoie de o capacitate foarte mare de stocare. Am preferat un Hard Disk mai mic, care se încălzește ceva mai greu decât cel mai mare pe care îl am și care, de acum înainte va sta frumușel într-un rack și va păstra pe el filmele pe care nu mă îndur să le șterg, fotografiile din concedii și, bineînțeles, imaginea de backup.

Dacă ați achiziționat de curând un SSD sau intenționați să face acest lucru în curând, sfatul meu este să luați în calcul și un Caddy. Prețul unui Caddy bun se învârte în jurul a 100 Lei + taxe de transport (pe mine m-a costat 108 Lei în total). Dacă achiziționați un Caddy, asigurați-vă că este dimensiunea corectă, că dispune de același conector pe care îl are DVD-ROM-ul / DVD-Writer-ul și, foarte important, asigurați-vă că este din metalnicidecum din plastic!

Prin luna noiembrie a anului trecut, neștiind prea bine cum stă treaba cu Caddy-urile, am comandat în Hong Kong, pe DealExtreme, un Caddy de 12.7 mm. L-am luat pe cel mai ieftin (15$). A ajuns în ianuarie, pe 18, adică 2 luni mai târziu. L-am instalat, cu același Hard Disk pe care îl folosesc acum, dar laptop-ul nu-l detecta. Am citit niște tutoriale pe internet referitoare la produs și am aflat că trebuiesc lipite anumite piciorușe. Zis și făcut. Le-am lipit, l-am montat la loc, dar aveam altă problemă: transferam fișiere pe și de pe el cu viteza melcului leneș. Am instalat alt Hard Disk, SATA 1, iar pe acesta, viteza de transfer era aproape dublă. Problema era că noul Hard Disk se încălzea foarte tare și că, la câteva minute de folosire intensă (ex: descărcarea unui fișier de pe torrent), Caddy-ul parfuma laptopul cu un miros neplăcut de plastic încins; când l-am demontat, observasem că lipiciul folosit la îmbinări era moale, gată să curgă în carcasa laptopului, așa că am renunțat la el și am comandat Caddy-ul actual, cu care nu am mai avut astfel de probleme.

Între timp, văd că de pe DealExtreme au dispărut Caddy-urile de plastic, iar în ofertă au rămas doar cele metalice parțial sau integral (1, 2, 3). Puteți să comandați de la ei, transportul este gratuit, dar durează cam 1,5 – 2 luni până pachetul ajunge la Oficiul Poștal Vamal din reședința județului unde locuiți.

De asemenea, puteți comanda și de pe site-urile de ocazii din România, am văzut mulți care vând astfel de adaptoare, dar, repet, fugiți ca de necuratul de adaptoarele din plastic și nici să nu vă treacă prin cap să cumpărați așa ceva dacă știți că nu veți monta în ele un SSD! Iar după achiziție, citiți aceste sfaturi.

37 Comentarii

 1. Marfa tutorialul. Personal, n-as monta 2 hard disk-uri pe laptop. Mai bine il scot si il inlocuiesc cu unul nou si de o capacitate mult mai mare.

  In orice caz, daca ai un hdd normal si vrei un SSD, atunci il poti schimaba cu SSD-ul, iar pe cel vechi il poti conecta prin metoda decrisa de tine. Asta doar in cazul in care vrei 2 hard disk-uri.

  • Mulțumesc!
   Eu prefer două hard disk-uri cu platane decât unul mare. Nu uita că un singur Hard Disk oferă doar capacitate de stocare mai mare, dar în timp ce scrie pe el ce descarci tu de pe torrent, scrie fișierul de paginare, temporarele de la navigare, mai redă și muzica în player, mai face seed, etc. Asta nu spune decât un singur lucru: randament scăzut. Mai bine un Hard Disk doar pentru OS și programe și altul pentru temporare, paginare, download, redare. Vei fi surprins, dar diferențele de performanță dintre o configurație cu un singur Hard Disk și una cu două, nu sunt deloc de ignorat. Dacă ai SSD și nu te interesează că într-un an, maxim un an jumate va trebui să cumperi altul și că, odată cu el, au murit și fișierele pe care le găzduia, atunci nu merită efortul de a instala un Hard Disk secundar. Asta deoarece, un Hard Disk secundar, așa cum am spus și în tutorial, îndeplinește două sarcini: evită scrierile inutile pe SSD și ține în siguranță datele, în cazul în care SSD-ul cedează. Dar nah, cum n-ai avut timp să citești sfaturile de la sfârșitul tutorialul, nu aveai de unde să știi asta (știu asta în funcție de timpul scurs de la publicarea tutorialului până la trimiterea comentariului tău). :)

 2. Nu exista „se merita”, ci doar „merita” :).
  E bine sa bagi caddy daca nu ai garantie la laptop. Modificarile astea duc la pierderea garantiei!!!!
  De cele mai multe ori dvd rom-ul este sata1 sau msata, adica vitezele de transfer sunt mici, foarte mici, in conditiile in care, cu ceva cablaraie(deranjanta, dar asta e) iti poti face un hard rapid.
  In cazul meu, am un ssd samsung 840 de 250 gb pe laptop si mi-am luat un adaptor sata3 pentru hardul vechi de laptop WD BLACK 7200 RPM 64 MB CACHE.

  • Da, nici măcar graba pentru a termina tutorialul în mai puțin de 4 ore nu este o scuză pentru greșeala asta. Sorry! Am modificat, mulțam! ;)
   Laptop-ul meu e în garanție, mai are 1 an și verificasem chestia asta înainte de a comanda primul caddy, iar în cartea lui spune că am voi să înlocuiesc unitatea optică. Cred că ține de fabricant regula asta și da, întotdeauna, atât timp cât laptop-ul e în garanție, înainte de a-i face orice, mai ales să-l deșurubezi, e bine să verifici contractul de garanție.
   Chiar și viteza oferită de SATA 1, pentru temporare, download și cache-ul programelor, eu cred că e mai mult decât suficientă (eu n-am probleme cu Photoshop, iar ăsta „papă” când vine vorba de PSD-uri și RAW-uri mari). Tot cache-ul Chrome merge pe HDD și, când am încercat cu același HDD prin USB, fonturile mai speciale și imaginile de pe anumite site-uri se încărcau cam cu 2-3 secunde mai greu decât dacă era setat cache-ul pe SSD; acum, practic nu simt vreo diferență față de SSD.
   La mine, varianta cu cabluri nu prea merge. Laptop-ul e laptop peste tot mai puțin acasă, uneori, când îl conectez la monitor, sistemul audio, tastatura și mouse-ul wireless și-l folosesc pe post de unitate. Să târâi după mine un HDD extern e un preț pe care nu sunt dispus să-l plătesc, și în plus, nu spațiul de stocare e o problemă pentru mine; am și eu 1 HDD de 1 TB, tot la 7200, Seagate, venea instalat în laptop, dar se încinge cam tare, se simte căldura cum iasă de sub tastatură :)

 3. Pai de ce ti-ai mai luat SSD daca tu tii cache-ul pe HDD? Fa-i ramcache daca tot vrei sa-l protejezi.
  Oricum, in windows ai pagefile.sys, te mai protejeaza si ala:)
  Din cate stiu ai 3100, un raw de 19-20 mb deschis de pe hdd te cam face sa astepti…pe ssd cam 3,4 secunde…

  • Majoritatea RAW-urilor pe care le procesez sunt primite de la clienți, pentru a pregăti cataloagele sau anunțurile de pe panouri, și au 25-30 MB, și se deschid în 2,3 secunde (îți fac un screencast dacă e nevoie, pentru a te convinge). Eu fac puține fotografii și DSLR-ul l-am cumpărat mai mult de curiozitate și pentru a învăța să folosesc modul manual.
   SSD-ul l-am luat pentru că mă săturasem să văd cum MacBook-ul pornește de patru ori până pornește laptopul o singură dată, l-am luat și pentru Premiere Pro, că am zilnic, foarte mult de lucru în el și MacBook-ul are display-ul prea mic, dar și pentru Photoshop, că îl deschid foarte des. Am folosit și ram cache și unitate creată pe RAMDisk o perioadă, mai mult pentru a le testa 1,2 săptămâni înainte de a scrie tutorialele despre setăi Win. pentru SSD, dar sincer, dacă sunt diferențe între astea două și HDD la navigarea pe Internet, acolo unde chiar mă interesează ca laptop-ul să fie rapid, atunci eu nu sunt capabil să le observ. Așa că, la ce folos?!?
   Țin cache-ul Photoshop-ului pe HDD fiindcă m-am obișnuit atât de mult cu el încât îl deschid pentru orice chichiță, chiar și pentru unele screenshot-uri, și am nenorocit deja un SSD, fix după 1 an fără o zi de când l-am pus pe MacBook , „cu tot ce aveam mai scump pe el” :) Totuși, fac mutarea cache-ului pe SSD când știu că am PSD-uri mari de procesat și/sau multe RAW-uri pentru cataloage.
   În rest, cred că e vorba doar de pitici pe creier…

   • Eu nu tin nici cache nici nimic :)). Am un laptop banal pe care zboara Ubuntu :P.

    PS: eu inca imi prind nasul in DSLR. Il tin pe auto momentan. Poate cand o veni si pe aici vreamea frumoasa, o sa ies la plimbare si testez si alte moduri. Imi place sa fac poze, dar nu imi place sa folosesc mii de functii ale aparatului. Doar imortalizez momentul, peisajul, obiectul.. si cu asta basta :D.

   • Eu am intel 520 120 gb si samsung 840 pro 250 gb. pe samsung chiar randez video-uri si n-are nici pe dracu…
    Oricum, au 5 ani garantie, degeaba le protejam ca oricum peste 5 ani 250 de gb vor fi nimic…

    • Yamasha, ai înțeles greșit. Tocmai, aveam nevoie de SSD pentru când fac randare, că pe HDD se mișca lent ca dracu. Pe HDD țin doar cache-ul programelor a căror performanță nu e afectată, uneori și al Photoshop-ului, când procesez fișiere mici și multe (30-40).
     Apropo, SSD-ul meu are 3 ani garanție, dar nu cred că apucă să facă 2 înainte să-l schimb.

 4. Astăzi am pus și eu cel de-al doilea HDD în laptop, nu e un SSD, păcat, dar deocamdată e bun și așa! Merge și unitatea optică, tot. Thanks Cristi!

 5. De ce „nici prin gand sa nu-mi treaca sa montez altceva decat SSD” in caddy? :(

  Ma incanta rau ideea de al doilea HDD (SSD imi pare inca un moft) si cum laptopurile ieftine nu au loc de doua harduri, solutia asta , caddy, pare geniala.
  Mai plusez cu o intrebare, sper sa nu fie cu suparare: unitatea optica de la laptop se poate adapta la un rack de hdd de 2.5?

  P.S.: Nota 10 pentru post, il gasesc foarte util

  • Îi limitezi viteza de scriere și citire. Cu alte cuvinte, degeaba ai o mașină ce prinde 300 km/h, dacă îi pui limitator de viteză la 50 KM/h.
   P.S. Mulțumesc! Apreciez fiecare comentariu, like și +1 :)

 6. Salutare,
  Am fost incantat sa gasesc un astfel de tutorial pe net dar sunt interesat de ceva mai ciudat si nu prea gasesc pe net. As vrea sa montez pe un laptop un HDD de la un PC (3.5″). si nu stiu daca pot face asta si cum as putea face asta. Mentionez ca laptopul este unul mai vechi pe interfata ATA.

 7. Omul de care ziceai vinde in Bucuresti?
  Multumesc!
  Caut un om prin oras pe aici. Din pacate singura sursa de care am stire e in Timisoara. Nu ca ma deranjeaza asta dar nu prea doreste sa puna la posta si transportul prin fancurrier e cam dublu ca pret, Zic eu ca e important sa nu dau bani daca se poate.

 8. Salut!
  Am primit SSD(120gb) de curand si am un laptop mai vechi ( http://www.emag.ro/laptop-toshiba-satellite-cu-procesor-intel-174-core-small-sup-tm-sup-small-i3-380m-2-53ghz-3gb-320gb-ati-madison-lp-1gb-freedos-negru-l650-1qj/pd/ELD47BBBM/ ) care are doar un singur bay. Ce vreau sa te intreb… care sa il montez in locul unitatii optice (in caddy), SSD-UL sau HDD (pentru ca sa am performante mai bune pe amandoua)? stiu ca am sata II in locul unde este hdd-ul vechi, dar unitatea optica din ce am citit ar putea sa fie doar sata I(nu-s sigur). Sa montez SSD-ul pe locul vechiului HDD si hdd-ul vechi in caddy?
  Multumesc anticipat!

 9. Salut!
  Un tutorial excelent!
  Doresc sa-mi cumpar un SSD de 128 gb + un caddy de pe dx, sau okazii.
  Merita sa instalez Windows-ul si cateva programe pe care le folosesc des (gen visual studio, eclipse, photoshop, eventual ceva jocuri) pe SSD, sau pentru ce recomanzi SSD-ul?
  Intreb asta, fiindca vreau ca SSD-ul sa aiba o viata cat mai lunga…

 10. Servus si mii de multumiri! Foarte utile si usor de inteles tutorialele tale!
  Pana la urma cum a ramas cu mutarea cach-ului la anumite browsere pe hdd, ca am citit intr-un alt tutorial al tau ca ai intamplinat la un moment dat ceva probleme. S-au rezolvat acele probleme sau anumite temp-uri totusi este bine sa le lasi pe ssd? La ce concluzie ai ajuns pana la urma?

  • Versiunile actuale ale browserelor funcționează perfect având temporarele pe SSHD. Funcționează totul corect. Totuși, la fiecare actualizare a acestora, trebuie reconfigurat.

 11. Salut, Cristian,
  Felicitări pentru un articol bine scris. Intenționez să fac un upgrade la un laptop mai vechiuț dar încă oscilez între a înlocui unul dintre cele două hard-uri cu un SSD sau să păstrez hard-urile și să înlocuiesc drive-ul optic cu un SSD pe caddy.
  Ai ceva sugestii pro/contra?
  Mulțumesc,
  Dorin

 12. Felicitari ! Nu stiam de aceasta solutie. Am dat de articolul D-vs la o cautare pe Google pt. utilizarea HDD-urilor SATA-2 in laptopuri vechi. Asa ca de ieri am in laptop HDD-caddy (metalic :-) si merge perfect, ca al II-lea HDD. Sistemul nu il vede insa la boot , desi am selectat DVD in ordinea de bootare. Daca aveti o solutie , mi-ar fi de mare folos, intrucit as putea avea sistemul de operare pe un HDD nou din HDD-caddy. Cum ma pot abona la blogul D-vs ?

 13. Salut Cristian,

  Vreau sa te intreb, daca si la tine bratele care au capetele de citire se aud ca si cum lovesc cand inchizi sau repornesti laptopul? Eu asa patesc acum, cand hard era in locasul lui special pentru hard nu se auzea asa ceva, dar de cand este in Caddy, am sunetul asta de izbitura cand opresc sau repornesc.

 14. Salut Cristi!

  Dupa indelungi cautari pe net vreau de vreo luna sa fac schimbarea pe un Dell N5110. In locul SSHDului Seagate 1Tb pe care l-am pus pe laptop(pe controllerul SATA III) sa pun un SSD Samsung 850 Evo 120Gb si SSHDul sa il pun prin intermediul unui caddy metalic in locul unitatii optice care este SATA I. Folderul pt torrente va fi pe SSHD si de asemenea pozele/filmele/muzica si cam orice va ramane pe SSHD si pe SSD va fi doar sist de operare si programele instalate.
  Intrebarea mea si de fapt dilema care ma opreste momentan sa fac mutarea asta este urmatoarea.
  In configuratia pe care o vreau voi simti vreodata de exemplu ca viteza cu care voi scoate Torrentele va fi mai mica decat inainte, voi simti cand execut copieri de fisiere mari pe SSHD ca se va misca mai greu ca inainte sau nu voi simti absolut nimic?

  Multumesc mult.

  • La descărcat fișiere intră în ecuație și viteza conexiunii, procesorul și memoria RAM. Referitor la SSD, nu-l monta în Caddy. În caddy montează SSHD-ul dacă vrei un sistem cât mai rapid cu putință.

Hai, spune ceva, nu te sfii!

Doar casetele marcate cu * sunt obligatorii.