Cum se configurează corect / optimizează routerul wireless – Wi-Fi

Majoritatea dintre noi folosim acasă o conexiune Wi-Fi (wireless), dar puțini știm cum se configurează corect și optimizează routerul wireless. Îmi place să fiu pe înțelesul tuturor, așa că explicațiile oferite în continuare vor fi, sau, cel puțin, voi încerca să fie, cât mai simple posibil pentru a nu băga în ceață pe nimeni.

Wireless Local Area Network – WLAN


Wireless Local Area Network sau WLAN, după cum o spune și Wikipedia, aici, este o rețea locală de calculatoare, fără fir, realizată de cele mai multe ori prin tehnologie radio Wi-Fi. Wireless sau Fără Fir, înseamnă același lucru. Așadar, wireless nu este tehnologia ci termenul cu care ne referim la o conexiune fără cabluri la mijloc, stabilită prin infraroșu sau unde radio (ex: Bluetooth, Wi-Fi, WiMAX, etc.).

Echipamentele wireless


Cele mai răspândite echipamente wireless utilizate sunt routerele wirelesscu tehnologie Wi-Fi, iar în cele ce urmează vom vedea cum putem configura corect un astfel de echipament folosit acasă, pentru a evita obstacolele și interferențele cu alte dispozitive Wireless în scopul obținerii unei comunicări optime între acesta și calculator, tabletă, smartphone sau Smart TV, precum și modalitățile în care le putem proteja împotriva atacurilor și cracker-ilor.

Configurarea routerului Wireless Wi-Fi

Chiar dacă interfața Web de configurarea a routerelor wireless diferă de la un model la altul, opțiunile despre care vom vorbi în continuare poartă aceeași denumire. Dacă nu sunteți familiarizați cu interfața Web a routerului și nici nu ați accesat una similară până acum, înainte de a încerca să puneți în aplicare sfaturile din acest tutorial, citiți cu atenție manualul routerului wireless!

Interfața Web de configurare a routerului wireless


Pentru exemplificare voi folosi interfața Web a routerul D-Link DIR-600, —apropo, un router pe care îl recomand și foarte bun la raportul calitate/preț— dar opțiunile de configurare ar trebui să fie asemănătoare în cazul în care folosiți alt model, inclusiv dacă vorbim de alt fabricant. Oricum, revenind la ce am spus mai devreme, dacă nu vă descurcați, deschideți manualul routerului sau descărcați unul în format PDF de pe site-ul fabricantului.

Primul pas ce trebuie făcut pentru a configura routerul este să-i accesăm interfața Web. Majoritatea routerelor pot fi accesate la adresa IP 192.168.1.1 sau, în cazul echipamentelor D-Link, prin 192.168.0.1. 192.168.0.30. 192.168.0.50. Dacă niciuna dintre aceste adrese IP nu afișează interfața Web a routerului, de pe un calculator cu Windows conectat la router, apăsați simultan tastele Windows și R, apoi, în caseta ce se va deschide scrieți CMD și apăsați tasta Enter. În fereastra ce se va deschide scrieți comanda ipconfig (încercuită cu albastru în captura de mai jos) și apăsați Enter:

ipconfig » default gateway

Ceea ce ne interesează pe noi este adresa IP afișată în dreptul Default Gateway (încercuită cu roșu). Aceasta este adresa IP a routerului pe care va trebui să o accesăm prin intermediul Internet Browser-ului; în cazul meu, 192.168.0.1:

Autentificare router wireless

Numele de utilizator și parola ce trebuiesc folosite pentru autentificare le găsiți, bineînțeles, în manualul routerului sau pe site-ul fabricantul. De regulă, acestea sunt admin și 1234, admin și admin, 1234 și admin, 1234 și 1234admin fără parolă sau 1234 fără parolă.

Securitatea rețelei Wi-Fi a routerului wireless


Am vorbit despre și am demonstrat de multe ori, în seminarii, evenimente specifice, întâlniri cu clienții și articole, ușurința cu care poate fi penetrată o rețea wireless Wi-Fi, de către oricine, dacă se dispune de software-ul necesar, un laptop —sau smartphone— și câteva informații preluate de pe Internet. Nu sunt un expert în securitate IT, de altfel, pe cartea mea de vizită la compania pentru care am lucrat ani buni în Madrid —în ciuda protestelor mele deoarece niciodată nu m-am considerat demn pe deplin de titlul primit— scria “Expert software”. Cu asta vreau să subliniez doar că oricine, da, am spus oricine, poate afla parola unei rețele wireless Wi-Fi dacă vrea să facă acest lucru și dacă-l duce căpșorul să urmeze niște instrucțiuni simple (cea mai recentă dovada o aveți și în cadrul tutorialului pe care l-am publicat în urmă cu ceva timp și în care explicam cum poate fi aflată parola rețelelor wireless Wi-Fi, din Windows).

Așadar, chiar dacă nu este posibilă configurarea rețelei wireless Wi-Fi astfel încât aceasta să fie invulnerabilă, e bine să-i acordăm atenția cuvenită acestei acțiuni pentru a împiedica, prin toate resursele disponibile, penetrarea ei de către atacatori. Iată ce avem de făcut.

În interfața Web a routerului căutăm modului de configurare manuală a proprietăților rețelei Wireless. În cazul meu, acesta se află în Setup » Wireless Settings:

Configurare setari wireless

În proprietățile rețelei, în modulul de securizare, alegem tipul de criptare WPA sau, dacă este disponibilă, pe WPA2 Personal » TKIP/AESPSK. Categoric, vom introduce o nouă parolă, de preferință formată din cifre și cuvinte, ușor de reținut dar greu de ghicit de către atacatori. De exemplu, pentru crearea parolei putem folosi prenumele, data noastră de naștere și ultimele trei cifre ale numărului de telefon, pe care le amestecăm. Parola, în cazul meu, formată din cristian, 1984 și 768, ar fi c1R9i8s4T7i6a8n. Rezultatul, după cum vedeți, este o parolă foarte bună, greu de ghicit și în același timp neexistentă în dincționare.

Tip criptare parola wireless

După introducerea noii parole, salvăm modificările apăsând butonul aferent acestei acțiuni. Categoric, toate dispozitivele conectate la routerul wireless, vor pierde conexiunea cu acesta și, bineînțeles, pentru a le reconecta va fi suficient să introducem parola nouă.

Pentru a nu uita noua parolă, o putem scrie pe eticheta din spatele sau dedesubtul routerului.

Canalul de transmisie Wi-Fi


Routerele wireless comunică cu adaptorul wireless al calculatorului și al celorlalte dispozitive prin unde radio. Ambele adaptoare, atât al routerului cât și al dispozitivului conectat, emit și recepționează date prin intermediul acestor unde, pe un anumit canal. Pentru o comunicare cât mai bună este recomandată setarea routerului pe un canal care să nu coincidă cu cel utilizat de alte routere wireless aflate în împrejurimi.

Majoritatea routerelor au fost preconfigurate să transmită pe canalul 6 și din această cauză, adesea, se produc interferențe care nu aduc nimic bun comunicării. Așadar, pentru o conexiune wireless optimă, vom seta routerul să emită și recepționeze date prin canalul cel mai liber. Bun, dar acum mă veți întreba cum descoperim care este canalul în care transmit cele mai puține routere aflate în apropierea noastră. Ei bine, vom avea nevoie de o aplicație. Aplicația cu care lucrez de ceva timp se numește inSSIDer și este disponibilă atât pentru Android cât și pentru Windows și Mac OS X.

După cum puteți vedea în captura de mai jos a programului, rețeaua routerului meu wireless, cristianls.ro, este setată pe canalul 11. Dar pe canalul 11 mai comunică și routerele wireless ale unor vecini, identificate cu SSID-ul Act99 și Mars:

Detectarea canalului Wi-Fi

Pentru a evita interferențe produse între routerul meu și cele ale vecinilor, vom alege un canal liber în locul în care mă aflu. În cazul de față pot alege între 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 13. Eu voi alege 13 deoarece este unul dintre cele mai puțin folosite. Așadar, după ce am aflat canalul în care transmit routerele vecinilor, ne reîntoarcem în interfața Web a routerului, la configurarea manuală a rețelei wireless și alegem canalul liber sau, dacă nu este posibil, cel în care transmit cele mai puține routere wireless:

selectarea canalului wireless

Bineînțeles, salvăm modificările, așteptăm apoi confirmăm cu ajutorul programului inSSIDer aplicarea lor:

canalul wireless a fost modificat

După confirmarea modificării canalului wireless, în interfața routerului, la setările avansate ale rețelei Wi-Fi, vom alege cel mai rapid standard compatibil cu calculatorul și celelalte dispozitive conectate.

Configurarea standardului Wi-Fi


În general, routerele wireless permit utilizarea canalelor 802.11n802.11g și 802.11b sau toate la un loc, în modul Mixed. Eu prefer 802.11n dar, în cazul în care unul dintre echipamentele conectate la router nu este compatibil cu acest standard, bineînțeles, alegeți-l pe cel compatibil cu toate.

mod wi-fi

Amplasarea routerului wireless


Puține persoane dau importanță amplasării routerului wireless în locuință și din această cauză majoritatea întâmpină probleme de performanță ale conexiunii. E recomandabil ca între router și celelalte dispozitive conectate să existe cât mai puține obstacole (pereți, acvarii, obiecte metalice, etc.), și acesta să se afle cât mai departe de cuptorul cu microunde. De asemenea, în preajma routerului se va evita folosirea conexiunilor bluetooth. Dacă aveți un mouse bluetooth, chiar dacă pare o tâmpenie, renunțați la acesta în schimbul unuia wireless sau cu fir și, bineînțeles, activați adaptoarele bluetooth al laptopului, smartphone-ului și tabletei, doar atunci când aveți nevoie de ele. De asemenea, este recomandată plasarea routerului într-un loc cât mai degajat, de regulă la jumătatea înălțimii ferestrelor dacă vă veți conecta la rețeaua wireless din afara locuinței.

Tutorial video despre setarea manuală a adreselor IP

283 Comentarii

 1. Salut. Am si eu router D-link DIR 600 dar nu ma pot connecta pe laptopul meu la retea
  dau connect la wireless se incarca apoi imi da erroarea windous was unable to connect to geox.Ma puteti ajuta plz?

  • Eroarea asta apare, de regulă, doar atunci când parola introdusă este greșită. Fă altceva. Start » Control Panel » Netwrok and Internet » Network and Sharing Center » Manage Wireless Networks » click pe rețeaua ta wireless » Remove. După ce ai făcut asta, încearcă iar să te conectezi, dar de data asta, în loc să introduci parola, apasă butonul din laterala dreaptă a routerului (WPS).

 2. buna ziua,am un router tp link perfect functional,stau pe net de pe un laptop.am cumparat recent un pc cu win xp si am un adaptor tp link wifi.imi apare ca este conectat dar nu pot accesa netul.am bagat drivere,am incercat prin metoda qss.nimic….a mers un pic dar low semnal,slab rau apoi nimic.ce sa fie?multumesc

  • Bună Andra, ești sigură că laptopul se conectează la router prin adaptorul achiziționat de tine și nu prin cel integrat?

 3. Salut,
  Imi poti spune care ar fi din punctul tau de vedere un router ok pret/performanta la momentul actual. As prefera sa fie un D-link avand in vedere ca am avut un astfel de router care (se pare ca) s-a stricat si de la care am ramas cu stick-ul de wi-fi cu care sper sa se potriveasca si noul router.
  Multumesc anticipat!
  Razvan

 4. Am o intrebare: nu reusesc sa ma loghez cu id si parola pe internet, ca sa am acces la internet. Conexiunea este f buna, internetul spune ca e conectat si merge f bine,dar nu pot accesa nicio pagina de internet,messenger,etc.. Ce setari sau optiuni treb sa aleg pentru a reusi? Cand deschid o pagina cu IE sau MFirefox si pun adresa IP, nu imi da nimic…decat ca nu se poate conecta la nici o pagina.
  Multumesc!

 5. Salut. Ma poti ajuta si pe mine te rog. Am configurat routerul linksys cu succes dar cand vreau sa ma conectez la wi fi de pe S2 plus…imi spune ca parola nu este corecta. Eu sunt sigur ca este corecta. Ce sa fac?

  • E posibil ca tipul de criptare sa nu fie corect. Dar poți verifica punând o parola temporară simplă, gen “12345678a”. Dacă nu se conectează nici cu aceasta, e de la tipul de criptare. Apropo, routerul trebuie să fie în b, g sau n.

 6. Buna am si eu o intrebare:de ce nu reusesc sa ma conectez cu router dlink la retea.am o tableta samsung galaxy .orice as face imi sa web not avaible

 7. Buna dimineata, exista vreo setare la D-link sa nu fie accesat de pe wireless meniul de configurare al routerului? Multumesc.

 8. Salut,am 2 routere si nu pot accesa interfata web.un netgear wag102 si un cisco wap610n.Am win7 si folosesc ie9.La netgear scrie ip pt interfata web 192.168.0.232 dar numi apare nimic si la cisco la fel.in schimb in casa mai este un router si acela imi apare pe 192.168.0.1 .Am resetat rouetrele ce nu merg si tot degeaba.Ce sa mai incerc? Multumesc.

 9. Salut, am si eu o problema care cred eu se trage de la router.Folosesc smartphone-ul si laptopul la acest router si de doua zile am achizitionat si un smart tv, iar individual functioneaza toate,dar am incercat sa fac aceste dispozitive sa comunice intre ele si nu reusesc nici cum ,este posibil sa fie din cauza routerului?Ce setari ar trebui sa verific?Multumesc

 10. Ce s-a puput intampla daca dupa schimbarea denumirii routeru-ui din dlink in D.LINK. reteaua wifi nu mai este vizibila decat dupa laptop si un singur telefon.toate celelalte telefoane care pana atuci au gasit reteaua dlink nu mai gasesc D.LINK. dar pe cele ale vecinilor da.

  • Dacă numele rețelei nu e prea mare (din mai mult de 10 caractere), nimic. Atenție însă la tipul de criptare a parolei. Acesta ar trebui să fie WPA-PSK [TKIP] pentru a garanta compatibilitatea chiar și cu adaptoarele Wireless mai vechi.

 11. Sunt momente cand PC-ul meu se deconecteaza de la router si cand remediez problema sunt anuntat ca fie cablul nu este conectat corect fie ca adaptorul de retea nu functioneaza corect. Precizez ca defectul nu este permanent. Multumesc

 12. Salut,
  Am de curand un router wireless si in timp ce incerc sa il configurez imi da mai multe erori. Intr-un final am reusit sa il configurez si ma pot conecta la el atat wireless cat si prin cablul dintre router si pc.
  Problema mea este urmatoarea: nu reusesc sa ii pun o parola pentru ca atunci cand incerc sa intru pe: http://192.168.1.1 nu imi apar uneltele de configurare ci doar un fragment din pagina… nu pot face nimic de aici….
  Router-ul poate fi defect?
  Trebuie sa fac si alte setari in calculator?
  Ce este de facut?

 13. Salut din nou,
  Am fost la Emag si acolo mi l-au testat. La ei a mers din prima.
  Problema era legata de faptul ca eu nu aveam instalat pe calculator adobe flash player si din acest motiv nu imi arata pagina intreaga.
  Legat de erorile care le da la instalare mi-au spus ca asta se cam intampla cu toate routerele si ca ar fi indicat sa il instalez din interfata web.
  Asta am si facut si merge!
  Bafta in continuare!

 14. Buna. Daca ai putea te rog, sa imi spui te rog ce se intampla cu laptopul meu, ca nu-i dau de cap. Iti spun pe scurt. Acasa am net de la Romtelecom – ma conectez prin wireless cu 2 telefoane si un laptop mai vechi. Recent am mai cumparat un laptop pe care nu il pot conecta wireless la acelasi router. Imi da eroare ca si cand as gresi parola. Dar acelasi laptop se conecteaza wireless cand merg la un vecin care are tot net de la romtelecom. Am sunat la Romtelecom si spun ei ca e de vina laptopul, mai exact ca setarile nu sunt bune. Dar laptopul merge cand ma conectez pe netul vecinului. Merge si la mall, la serviciu, doar acasa, nu. Routerul nu este defect de vreme ce toate celelalte 3 dispozitive pe care le mai am, functioneaza fara probleme. Poate fi o probelma doar intre laptopul cel nou si modemul meu??? Si ce sa fac? Merci anticipat pentru raspuns.

 15. Prima poza e cea mai tare, vreau sa o pun in rama. Un copil fericit langa un router wireless. Nu prea le face bine la copchii am inteles. Si nici noua daca stau sa ma gandesc.

  • Nu văd cine te oprește. De asemenea, îți recomand să înrămezi orice fotografie cu copii fericiți cu un smartphone în mână ori la ureche, copii jucându-se pe laptop ori pe consola în fața smart TV-ului, șamd. Vei avea multe tablouri cu copii fericiți!

 16. Eu am un router tp-link, ma conectez la el de pe un s2, am semnal dar nu am viteza. la inceput a mers foarte bine. ce sa fac

 17. Buna, am o problema cu routerul e un d-link ,merge sa ma conectez de pe telefon dar nu merge de pe leptop imi spune ca setarile salvate pe leptop nu se mai potrivesc cu cele ale routerului ,nu ma lasa ii pun parola imi arata o eroare ce as putea face ?Multumesc.

 18. Salut!
  Ajuta-ma si pe mine te rog, ce ruter/modem cu pret minim/mediu trebuie sa achizitionez pentru o zona cu semnal foarte slaba GSM/GPRS/WCDMA, pentru a conecta la internet fara fir/cablu, 2 dispozitive (un Smartphone si un Laptop) ?

 19. Nu. Ma refeream la distanta dintre retea > ruter.
  Ruterul doresc sa il montez in aceiasi camera unde voi folosi si Laptopul..
  Un alt prieten mia recomandat sa achiziționez un aplificator de semnal. Nici nu mai stiu ce sa cumpar, vreau doar sa am semnal mai puternic la internet.

 20. Am o problema. Am scos router-ul din priza si acum calculatorul, un Asus, nu mai vede reteaua mea, dar le vede pe are vecinilor. Am mai remediat o data problema asta, apasand un buton WPS, dar acum nu mai merge.
  Mentionez ca routerul este vazut de telefoane, doar de calculator nu. Ce as putea sa fac?

 21. Salut cristian . Am un router mai vechi trendnet 652 si in ultima vreme pierd des semnal wi-fi. Pica 5 secunde si se reconecteaza. Eu m-am gandit ca o fi batran routerul si trebuie sa-l schimb.
  Prin urmare am inceput sa citesc si eu despre routere sa stiu ce cumpar. Asa am descoperit ca sunt o multime de chestii pe care nu le stiam si nu sunt sigur ca le inteleg. De aceea , am apelat la tine ( am vazut ca esti amabil si stii ce vorbesti )….sa-mi confirmi daca am gandit bine si sa-mi recomanzi un router nou.
  * am internet de la rds de 100Mbps si rata de transfer WI-Fi a routerului meu e de 54. Adica, pana acum , am profitat numai la jumatate de internetul pe care-l am. Corect ?
  * trebuie sa cumpar un router de cel putin 150 mbps .
  * la router sunt conectate permanent 5 device-uri ( 3 calc, un ps3, un telefon ) Acum cand trag ceva de pe torente toate celelalte calculatoare isi pierd conexiunea la internet. ce trebuie sa urmaresc in caracteristicile noului meu router ca sa nu se mai intample asta ?
  * pentru ca am si calculatoare mai vechi, care nu recunosc standardul N ar trebui sa-mi cumpar cateva adaptoare wireles. Viteza lor trebuie sa fie egala cu viteza routerului . corect ?
  * am nevoie de un semnal puternic….asta e dat de firma produsului ? ce firma recomanzi ?

  Iti multumesc pentru atentie si astept un link catre emag cu ce router imi recomanzi…ti-as ramane recunoscator daca mi-ai explica si de ce acel produs ( am buget limitat…sa zicem 200 lei router + 2 adaptoare ).

  • Salut. Dacă trebuie sau vrei tu neapărat să cumperi un router nou, recomandarea mea este să iei TP-LINK TL-WR1042ND, sau un ASUS RT-N53 Black Diamond. De ce astea? Fiindcă sunt cele mai bune routere sub 200 de lei pe care le poți găsi pe piață la momentul de față, iar eu le-am instalat pe ambele în mai multe locații (în general birouri), și fac față cu brio chiar și în locuri cu peste 10 PC-uri.
   Adaptoare îți recomand să iei modelul TP-LINK TL-WN722N sau, dacă nu vorbim de laptop-uri (n-ai specificat), ar fi și mai indicat să achiziționezi și montezi TP-LINK TL-WN781ND. Problema e că această configurație depășește bugetul cu 100 de lei, motiv pentru care singura variantă de configurație cu care îți pot garanta că nu vei avea probleme constă în utilizarea routerului ASUS RT-N12E Black Diamond (300 Mbps), iar așa depășești bugetul cu doar 25 de lei.
   Semnalul nu e dat de firma produsului, ci de chipset, configurația și performanțele antenei/lor montate, etc. Din acest motiv e indicat ca înainte de achiziționarea unui router sa cauți teste de performanță, nu neapărat a respectivului model, ci a chipului utilizat.

 22. am un router tplink si ma conectez cu un telefon samsung s3 la retea dar dupa vreo 10 min imi dispare conectiunea si nu ma mai pot conecta deloc decat daca repornesc routerul si imi spune parola gresita

 23. sal cristian..sper sa ma poti ajuta ..mi am achizitionat de curand un smart tv cu wi fi incorporat(panasonic viera)…si nu il pot conecta la router ul pe care il detin ..(dir-600 d link)..tin sa precizez ca acest router functioneaza ok..folosesc un laptop si o tableta..si merge bine..este acest model compatibil cu acest smart tv???multumesc frumos astept raspuns

  • Salut, modelele Viera găsite de mine sunt WiFi Ready, adică pot fi conectate la wireless dacă se achiziționează un adaptor. Poți să-mi indici exact numărul modelului deținut de tine.

 24. Salut
  Imi poti spune te rog cum pot conecta un laptop prin wireless la un smart tv. mentionez ca laptopul meu nu are WIDI.

  MULTUMESC

  –––––––––––––––––––––––––––

  • Smartphone-urile în general (nu știu ce model deții pentru a fi mai exact), se deconectează automat de la wireless atunci când se află în standby. În caz contrar, adică în situația în care smartphone-ul se deconectează “din senin”, înseamnă că e o problemă cu semnalul.

 25. Salut Cristian . Am o problema. Am un Router Wireless D-Link DIR 600 , ma pot conecta la Laptop , dar pe telefoane nu merge. Am avut musafiri care au incercat sa se conecteze si eu cu telefonu , se conecteaza , semnal full , dar nu incarca paginile web. Daca o sa il reconfigurez asa cum este in tutorialul tau , o sa se rezolve ? Multumesc

  • Configurează-l așa cum am explicat și ar trebui să funcționeze corect. E important ca routerul să aibă activată optiunea DHCP (Setup » Network Settings » DHCP SERVER SETTINGS » Enable DHCP Server) și telefoanele configurate să primească automat setările.

Ai ceva de comentat?

Doar casetele marcate cu * sunt obligatorii.