Cum se configurează corect / optimizează routerul wireless – Wi-Fi

Majoritatea dintre noi folosim acasă o conexiune Wi-Fi (wireless), dar puțini știm cum se configurează corect și optimizează routerul wireless. Îmi place să fiu pe înțelesul tuturor, așa că explicațiile oferite în continuare vor fi, sau, cel puțin, voi încerca să fie, cât mai simple posibil pentru a nu băga în ceață pe nimeni.

Wireless Local Area Network – WLAN


Wireless Local Area Network sau WLAN, după cum o spune și Wikipedia, aici, este o rețea locală de calculatoare, fără fir, realizată de cele mai multe ori prin tehnologie radio Wi-Fi. Wireless sau Fără Fir, înseamnă același lucru. Așadar, wireless nu este tehnologia ci termenul cu care ne referim la o conexiune fără cabluri la mijloc, stabilită prin infraroșu sau unde radio (ex: Bluetooth, Wi-Fi, WiMAX, etc.).

Echipamentele wireless


Cele mai răspândite echipamente wireless utilizate sunt routerele wirelesscu tehnologie Wi-Fi, iar în cele ce urmează vom vedea cum putem configura corect un astfel de echipament folosit acasă, pentru a evita obstacolele și interferențele cu alte dispozitive Wireless în scopul obținerii unei comunicări optime între acesta și calculator, tabletă, smartphone sau Smart TV, precum și modalitățile în care le putem proteja împotriva atacurilor și cracker-ilor.

Configurarea routerului Wireless Wi-Fi

Chiar dacă interfața Web de configurarea a routerelor wireless diferă de la un model la altul, opțiunile despre care vom vorbi în continuare poartă aceeași denumire. Dacă nu sunteți familiarizați cu interfața Web a routerului și nici nu ați accesat una similară până acum, înainte de a încerca să puneți în aplicare sfaturile din acest tutorial, citiți cu atenție manualul routerului wireless!

Interfața Web de configurare a routerului wireless


Pentru exemplificare voi folosi interfața Web a routerul D-Link DIR-600, —apropo, un router pe care îl recomand și foarte bun la raportul calitate/preț— dar opțiunile de configurare ar trebui să fie asemănătoare în cazul în care folosiți alt model, inclusiv dacă vorbim de alt fabricant. Oricum, revenind la ce am spus mai devreme, dacă nu vă descurcați, deschideți manualul routerului sau descărcați unul în format PDF de pe site-ul fabricantului.

Primul pas ce trebuie făcut pentru a configura routerul este să-i accesăm interfața Web. Majoritatea routerelor pot fi accesate la adresa IP 192.168.1.1 sau, în cazul echipamentelor D-Link, prin 192.168.0.1. 192.168.0.30. 192.168.0.50. Dacă niciuna dintre aceste adrese IP nu afișează interfața Web a routerului, de pe un calculator cu Windows conectat la router, apăsați simultan tastele Windows și R, apoi, în caseta ce se va deschide scrieți CMD și apăsați tasta Enter. În fereastra ce se va deschide scrieți comanda ipconfig (încercuită cu albastru în captura de mai jos) și apăsați Enter:

ipconfig » default gateway

Ceea ce ne interesează pe noi este adresa IP afișată în dreptul Default Gateway (încercuită cu roșu). Aceasta este adresa IP a routerului pe care va trebui să o accesăm prin intermediul Internet Browser-ului; în cazul meu, 192.168.0.1:

Autentificare router wireless

Numele de utilizator și parola ce trebuiesc folosite pentru autentificare le găsiți, bineînțeles, în manualul routerului sau pe site-ul fabricantul. De regulă, acestea sunt admin și 1234, admin și admin, 1234 și admin, 1234 și 1234admin fără parolă sau 1234 fără parolă.

Securitatea rețelei Wi-Fi a routerului wireless


Am vorbit despre și am demonstrat de multe ori, în seminarii, evenimente specifice, întâlniri cu clienții și articole, ușurința cu care poate fi penetrată o rețea wireless Wi-Fi, de către oricine, dacă se dispune de software-ul necesar, un laptop —sau smartphone— și câteva informații preluate de pe Internet. Nu sunt un expert în securitate IT, de altfel, pe cartea mea de vizită la compania pentru care am lucrat ani buni în Madrid —în ciuda protestelor mele deoarece niciodată nu m-am considerat demn pe deplin de titlul primit— scria „Expert software”. Cu asta vreau să subliniez doar că oricine, da, am spus oricine, poate afla parola unei rețele wireless Wi-Fi dacă vrea să facă acest lucru și dacă-l duce căpșorul să urmeze niște instrucțiuni simple (cea mai recentă dovada o aveți și în cadrul tutorialului pe care l-am publicat în urmă cu ceva timp și în care explicam cum poate fi aflată parola rețelelor wireless Wi-Fi, din Windows).

Așadar, chiar dacă nu este posibilă configurarea rețelei wireless Wi-Fi astfel încât aceasta să fie invulnerabilă, e bine să-i acordăm atenția cuvenită acestei acțiuni pentru a împiedica, prin toate resursele disponibile, penetrarea ei de către atacatori. Iată ce avem de făcut.

În interfața Web a routerului căutăm modului de configurare manuală a proprietăților rețelei Wireless. În cazul meu, acesta se află în Setup » Wireless Settings:

Configurare setari wireless

În proprietățile rețelei, în modulul de securizare, alegem tipul de criptare WPA sau, dacă este disponibilă, pe WPA2 Personal » TKIP/AESPSK. Categoric, vom introduce o nouă parolă, de preferință formată din cifre și cuvinte, ușor de reținut dar greu de ghicit de către atacatori. De exemplu, pentru crearea parolei putem folosi prenumele, data noastră de naștere și ultimele trei cifre ale numărului de telefon, pe care le amestecăm. Parola, în cazul meu, formată din cristian, 1984 și 768, ar fi c1R9i8s4T7i6a8n. Rezultatul, după cum vedeți, este o parolă foarte bună, greu de ghicit și în același timp neexistentă în dincționare.

Tip criptare parola wireless

După introducerea noii parole, salvăm modificările apăsând butonul aferent acestei acțiuni. Categoric, toate dispozitivele conectate la routerul wireless, vor pierde conexiunea cu acesta și, bineînțeles, pentru a le reconecta va fi suficient să introducem parola nouă.

Pentru a nu uita noua parolă, o putem scrie pe eticheta din spatele sau dedesubtul routerului.

Canalul de transmisie Wi-Fi


Routerele wireless comunică cu adaptorul wireless al calculatorului și al celorlalte dispozitive prin unde radio. Ambele adaptoare, atât al routerului cât și al dispozitivului conectat, emit și recepționează date prin intermediul acestor unde, pe un anumit canal. Pentru o comunicare cât mai bună este recomandată setarea routerului pe un canal care să nu coincidă cu cel utilizat de alte routere wireless aflate în împrejurimi.

Majoritatea routerelor au fost preconfigurate să transmită pe canalul 6 și din această cauză, adesea, se produc interferențe care nu aduc nimic bun comunicării. Așadar, pentru o conexiune wireless optimă, vom seta routerul să emită și recepționeze date prin canalul cel mai liber. Bun, dar acum mă veți întreba cum descoperim care este canalul în care transmit cele mai puține routere aflate în apropierea noastră. Ei bine, vom avea nevoie de o aplicație. Aplicația cu care lucrez de ceva timp se numește inSSIDer și este disponibilă atât pentru Android cât și pentru Windows și Mac OS X.

După cum puteți vedea în captura de mai jos a programului, rețeaua routerului meu wireless, cristianls.ro, este setată pe canalul 11. Dar pe canalul 11 mai comunică și routerele wireless ale unor vecini, identificate cu SSID-ul Act99 și Mars:

Detectarea canalului Wi-Fi

Pentru a evita interferențe produse între routerul meu și cele ale vecinilor, vom alege un canal liber în locul în care mă aflu. În cazul de față pot alege între 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 13. Eu voi alege 13 deoarece este unul dintre cele mai puțin folosite. Așadar, după ce am aflat canalul în care transmit routerele vecinilor, ne reîntoarcem în interfața Web a routerului, la configurarea manuală a rețelei wireless și alegem canalul liber sau, dacă nu este posibil, cel în care transmit cele mai puține routere wireless:

selectarea canalului wireless

Bineînțeles, salvăm modificările, așteptăm apoi confirmăm cu ajutorul programului inSSIDer aplicarea lor:

canalul wireless a fost modificat

După confirmarea modificării canalului wireless, în interfața routerului, la setările avansate ale rețelei Wi-Fi, vom alege cel mai rapid standard compatibil cu calculatorul și celelalte dispozitive conectate.

Configurarea standardului Wi-Fi


În general, routerele wireless permit utilizarea canalelor 802.11n802.11g și 802.11b sau toate la un loc, în modul Mixed. Eu prefer 802.11n dar, în cazul în care unul dintre echipamentele conectate la router nu este compatibil cu acest standard, bineînțeles, alegeți-l pe cel compatibil cu toate.

mod wi-fi

Amplasarea routerului wireless


Puține persoane dau importanță amplasării routerului wireless în locuință și din această cauză majoritatea întâmpină probleme de performanță ale conexiunii. E recomandabil ca între router și celelalte dispozitive conectate să existe cât mai puține obstacole (pereți, acvarii, obiecte metalice, etc.), și acesta să se afle cât mai departe de cuptorul cu microunde. De asemenea, în preajma routerului se va evita folosirea conexiunilor bluetooth. Dacă aveți un mouse bluetooth, chiar dacă pare o tâmpenie, renunțați la acesta în schimbul unuia wireless sau cu fir și, bineînțeles, activați adaptoarele bluetooth al laptopului, smartphone-ului și tabletei, doar atunci când aveți nevoie de ele. De asemenea, este recomandată plasarea routerului într-un loc cât mai degajat, de regulă la jumătatea înălțimii ferestrelor dacă vă veți conecta la rețeaua wireless din afara locuinței.

Tutorial video despre setarea manuală a adreselor IP

315 Comentarii

 1. Salut Cristi iar am aceeasi problema mi-am facut din nou server pe un joc si am facut si port forwarding cu portu care gazduiesc serverele pe acel joc m-am dus pe net am scris my ip am copiat ip-ul si il am dat unui prieten sa intre pe acel server da nu mergea.
  De ce te rog ajutama!!!!!

 2. Salut Cristi am din nou aceeasi problema mi-am facut alt server de minecraft si am facut si port forwardu cu portu de la minecraft adica 25565 si cand ii dau unui prieten ip-ul care il gasesc pe internet nu poate sa se conecteze la server.
  De ce? Te rog ajutama!!

  • Sunt convins că înțelegi că nu vorba de o problemă de conexiune, ci de una care ține de setarea unui joc pe care, mărturisesc, nu l-am atins niciodată. Chiar și așa, din câte am înțeles de pe forumuri, nu poți seta două servere simultan. Cât despre conexiune, ca aceasta să funcționeze corect, trebuie doar să te asiguri că adresa IP a computerului nu s-a schimbat (setează manual în acest scop o adresă IP), iar firewall-ul nu blochează portul setat.

 3. Pai am scris cmd dupaia am scris ipconfig si m-am uitat la ipv4adress si inainte ip-ul era 192.168.0.102 si acum e 192.168.0.104 am facut din nou port forwardul cu ip-ul 192.168.0.104 si portu de la acel joc adica 25565 si tot nu merge. De ce?

 4. Si sa stii ca nu am 2 servere in calculator am doar 1 si pe acela nu poate sa intre nimeni doar eu te rog lamurestema si pe mine sa inteleg mai bine cum sta treaba si ce am de facut de acum inainte ca nu prea imi dau seama.

 5. Buna! Din greseala am inchis Wireless-ul de la laptop si nu miam dat seama si am tot debifat si am setat crezand ca nepotica a umblat ea prin setari, cand mi-am dat seama l-am deschis dar nu mi sa mai setat automat wirelesul, nu mi-a mai mers nici Internetul Explor si nici messul, am reusit si acum pot sa le utilizez, problema e ca nu ma pot conecta la internet numai prin cablu, reteau este FREE, laptopul imi da adresa de la retea si setez parola si nu se mai conecteaza, parola am sciso bine fiindca imi este salvata si prima data m-am logat cu ea, e posibil ca in setari sa fi setat ceva gresit fiindca acum imi tot da eroare, ma puteti ajuta? Va multumesc!

 6. Va salut! Detin (inca) un TL-WR1043nd v.2. Am istalat firmware de la dd wrt wiki (versiunea stable). A mers foarte bine. Intrigat de faptul ca nu are suport pt. USB am incercat sa instalez tot de acolo versiunea (trunk) http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr1043nd
  Dupa reboot-ul automat nu am mai gasit nicio modalitate sa accesez interfata web. L-am resetat la „setarile din fabrica” din buton . De atunci am internet atat pe cablu cat si pe wifi doar ca nu pot accesa interfata web chiar daca stiu cu siguranta ca IP este 192.168.1.1 (verificat). As dori sa pot intra sa pun macar parola la wifi. Acum e totul la liber :) Parca ar fi brick doar ca functioneaza ca router fara a-l putea accesa. Ce pot sa-i fac? Multumesc anticipat.

 7. Salut, as avea mare nevoie de ajutorul tau online si iti multumesc anticipat pentru bunavointa. Sint pe mare si am un ultrabook care nu are port pentru cablu de retea. Mi-a adus un coleg un router wifi:

  http://www.digitalworld.ro/prod_Router-3G-Wireless-WiFi-portabil-miniatura-cu-acumulator-suporta-modem-USB-de-la-VODAFONE-ORANGE-ROMTELECOM-RCS-RDS-cel-mai-mic-din-lume-Power-Bank-gama-PREMIUM

  Din pacate nu functioneaza, respectiv ma pot conecta la retea insa nu am acces internet. Cineva mai priceput de pe-aici mi-a zis ca ar fi o problema deoarece reteaua navei accepta numai IPuri statice, iar routerul este configurat pentru IPuri dinamice. Am incercat sa ma uit eu prin configuratia routerului, fara succes.

  Ai vreo idee?

  • E router 3G, funcționează doar pe baza unei conexiuni 3G, asemeni unui telefon mobil. Ți-ar fi fost OK orice router, chiar si cel mai slab, pe care sa-l conectezi la cablul de Internet, apoi sa conectezi la el ultrabook-ul.

 8. Buna ziua, am si eu o problema maare cu internetul. Am conexiune prin RDS, insa calculatorul meu nu mai functioneza aproape deloc. Asa ca am achizitionat un laptop second-hand marca ASUS, in stare foarte buna, insa acesta nu are configurare pentru conexiunea directa prin cablu, desi mufa pentru cablul de internet exista. Am dat comanda la RDS pentru un router, insa momentan nu au pe stoc (au trecut aproape 2 luni, deci va puteti da seama de situatie). Am imprumutat de la cineva un router serioux, insa acesta nu merge setat nici pe PC, nici pe laptop (am gasit un blog cu instructiuni de setare). Am auzit ca ar exista un software care se instaleaza pe laptop pentru a ma putea conecta direct prin cablu. Este adevarat? Ma poate ajuta cineva?

 9. Salutari,
  am urmatoarea problema careia nu-i dau de capat:
  In prima casa, am internet prin router de la romtelecom, de unde am dus la a doua casa un cablu (distanta aproximativ 25 m(.
  In a doua casa am un router netis WF2411 la care am conectat pe wan cablul de la routerul romtelecom, iar pe lan un calculator.
  Calculatorul conectat prin cablu la routerul netis, un laptop si un telefon cu symbian conectate prin wifi la netis, ajung pe internet, dar 3 telefoane cu android nu se pot conecta pe internet.
  La inceput, cand am cumparat routerul netis, o zi doua au mers fara probleme si telefoanele cu android, dar dupa aceea nu mai merg decat aleatoriu.
  Ce ar putea fi?
  Un virus?
  Instabilitatea routerului?
  Anumite setari in router?
  Sau setari prin android?
  Va multumesc daca imi dati idei care sa ma lumineze.
  O zi buna!

   • Revin sa ma ajutati cu cateva lamuriri:
    1. Cablul dintre cele doua routere, se conecteaza pe lan-ul primului si pe wan-ul celui de al doilea. correct?
    2. primul router are ip-ul 192.168.1.1, aloca dinamic
    ip-ul 192.168.1.2 portului lan la care esteconectat al doilea router.
    Deci, daca sunt conectat cu calculatorul la primul router, va trebui sa folosesc ip-ul 192.168.1.2, ca sa ma conectez la interfata celui de al doilea router. Este corect?
    3. Al doilea router, are setat din fabrica acelasi ip ca primul router 192.168.1.1.
    Daca sunt conectat cu calculatorul la al doilea router, ca sa ma conectez la interfata lui folosesc acest ip 192.168.1.1.
    Ca sa functioneze corect, va trebui sa schimb acest ip, daca imi permite setarile routerului, sau sa cumpar alt router care vine cu un alt ip din fabrica?
    4. Al doilea router, trebuie sa aibe setat gateway-ul 192.168.1.1?
    5. al doilea router, trebuie sa aibe setat un ip intre 192.168.1.2 si 192.168.1.254?
    6. Se gasesc routere, care sunt setate sa isi ia singure ip-ul?

 10. Buna ma puteti ajuta sa-mi vad parola wifi la care am f conectat in timp de o prietena am un android huawei 4.1.1 si nu stiu prea multe cu tehnologia unde treb sa umblu sau ce sa fac multumesc

 11. am configurat un rouer d-link di524, avand ip fix. ip-ul este 10.0.0… (router-ul avea 192.168.0.1) . Am setat channel, parola etc. Functioneaza netul wireless. De pe oice alt calculator din retea doresc sa accesez interfata routerului pt diverse si nu pot. Daca dau ping la ip raspunde, dar sa-l accesez printr-un browser nu.

  • Observ că n-ai înțeles care e diferența dintre adresa IP publică și cea locală. Tu ai pus la adresa LAN adresa IP publică, e greșit. Vezi video-ul de la sfârșitul articolului.

 12. va salut vin si eu cu prblema daca ma puteti ajuta .am un d-link 624+ si asi vrea sa il cnfigurez pe un pc dextp la tara .am un vecin care emite wifi fara parola.intrebarea mea este pt conecta pc cu routerul la reteaua vecinului…..daca se pate va rog ajutatima cu cnfigurarea…mult respect…

 13. Salut Cristi Am un router linksys WRT54G2 V1ACEST ROUTER A MERS acum l-am conectat la pc si vreau sa intru de pe telefon pe Wi-Fi se conecteaza la wifi dar nu merge.. nu pot intra pe Google .. pe absolut nimic. mi-ai putea spune care ar putea fii problema ? P.s acest router a fost folosit pentru wi-fi in camine de stundetii si a mers .aa si da am downloadat driverul pentru el de pe net.. si l-am instala Mersi anticipat!

  • Pentru router nu trebuie instalat niciun driver. Cablul de Internet trebuie să meargă la router la portul WAN. Cablul PC-ului la un port LAN. Routerul trebuie să aibă adresa IP 192.168.1.1 și să fie configurat conform indicațiilor operatorului (pentru RDS de exemplu, PPoE). PC-ul trebuie să aibă adresa IP 192.168.1.2 și telefonul 192.168.1.3. Atât în PC cât și în telefon vei seta DNS1 8.8.8.8 și DNS2 8.8.4.4. Gateway 192.168.1.1

Ai ceva de comentat?

Doar casetele marcate cu * sunt obligatorii.