Cum se configurează corect / optimizează routerul wireless – Wi-Fi

Majoritatea dintre noi folosim acasă o conexiune Wi-Fi (wireless), dar puțini știm cum se configurează corect și optimizează routerul wireless. Îmi place să fiu pe înțelesul tuturor, așa că explicațiile oferite în continuare vor fi, sau, cel puțin, voi încerca să fie, cât mai simple posibil pentru a nu băga în ceață pe nimeni.

Wireless Local Area Network – WLAN


Wireless Local Area Network sau WLAN, după cum o spune și Wikipedia, aici, este o rețea locală de calculatoare, fără fir, realizată de cele mai multe ori prin tehnologie radio Wi-Fi. Wireless sau Fără Fir, înseamnă același lucru. Așadar, wireless nu este tehnologia ci termenul cu care ne referim la o conexiune fără cabluri la mijloc, stabilită prin infraroșu sau unde radio (ex: Bluetooth, Wi-Fi, WiMAX, etc.).

Echipamentele wireless


Cele mai răspândite echipamente wireless utilizate sunt routerele wirelesscu tehnologie Wi-Fi, iar în cele ce urmează vom vedea cum putem configura corect un astfel de echipament folosit acasă, pentru a evita obstacolele și interferențele cu alte dispozitive Wireless în scopul obținerii unei comunicări optime între acesta și calculator, tabletă, smartphone sau Smart TV, precum și modalitățile în care le putem proteja împotriva atacurilor și cracker-ilor.

Configurarea routerului Wireless Wi-Fi

Chiar dacă interfața Web de configurarea a routerelor wireless diferă de la un model la altul, opțiunile despre care vom vorbi în continuare poartă aceeași denumire. Dacă nu sunteți familiarizați cu interfața Web a routerului și nici nu ați accesat una similară până acum, înainte de a încerca să puneți în aplicare sfaturile din acest tutorial, citiți cu atenție manualul routerului wireless!

Interfața Web de configurare a routerului wireless


Pentru exemplificare voi folosi interfața Web a routerul D-Link DIR-600, —apropo, un router pe care îl recomand și foarte bun la raportul calitate/preț— dar opțiunile de configurare ar trebui să fie asemănătoare în cazul în care folosiți alt model, inclusiv dacă vorbim de alt fabricant. Oricum, revenind la ce am spus mai devreme, dacă nu vă descurcați, deschideți manualul routerului sau descărcați unul în format PDF de pe site-ul fabricantului.

Primul pas ce trebuie făcut pentru a configura routerul este să-i accesăm interfața Web. Majoritatea routerelor pot fi accesate la adresa IP 192.168.1.1 sau, în cazul echipamentelor D-Link, prin 192.168.0.1. 192.168.0.30. 192.168.0.50. Dacă niciuna dintre aceste adrese IP nu afișează interfața Web a routerului, de pe un calculator cu Windows conectat la router, apăsați simultan tastele Windows și R, apoi, în caseta ce se va deschide scrieți CMD și apăsați tasta Enter. În fereastra ce se va deschide scrieți comanda ipconfig (încercuită cu albastru în captura de mai jos) și apăsați Enter:

ipconfig » default gateway

Ceea ce ne interesează pe noi este adresa IP afișată în dreptul Default Gateway (încercuită cu roșu). Aceasta este adresa IP a routerului pe care va trebui să o accesăm prin intermediul Internet Browser-ului; în cazul meu, 192.168.0.1:

Autentificare router wireless

Numele de utilizator și parola ce trebuiesc folosite pentru autentificare le găsiți, bineînțeles, în manualul routerului sau pe site-ul fabricantul. De regulă, acestea sunt admin și 1234, admin și admin, 1234 și admin, 1234 și 1234admin fără parolă sau 1234 fără parolă.

Securitatea rețelei Wi-Fi a routerului wireless


Am vorbit despre și am demonstrat de multe ori, în seminarii, evenimente specifice, întâlniri cu clienții și articole, ușurința cu care poate fi penetrată o rețea wireless Wi-Fi, de către oricine, dacă se dispune de software-ul necesar, un laptop —sau smartphone— și câteva informații preluate de pe Internet. Nu sunt un expert în securitate IT, de altfel, pe cartea mea de vizită la compania pentru care am lucrat ani buni în Madrid —în ciuda protestelor mele deoarece niciodată nu m-am considerat demn pe deplin de titlul primit— scria „Expert software”. Cu asta vreau să subliniez doar că oricine, da, am spus oricine, poate afla parola unei rețele wireless Wi-Fi dacă vrea să facă acest lucru și dacă-l duce căpșorul să urmeze niște instrucțiuni simple (cea mai recentă dovada o aveți și în cadrul tutorialului pe care l-am publicat în urmă cu ceva timp și în care explicam cum poate fi aflată parola rețelelor wireless Wi-Fi, din Windows).

Așadar, chiar dacă nu este posibilă configurarea rețelei wireless Wi-Fi astfel încât aceasta să fie invulnerabilă, e bine să-i acordăm atenția cuvenită acestei acțiuni pentru a împiedica, prin toate resursele disponibile, penetrarea ei de către atacatori. Iată ce avem de făcut.

În interfața Web a routerului căutăm modului de configurare manuală a proprietăților rețelei Wireless. În cazul meu, acesta se află în Setup » Wireless Settings:

Configurare setari wireless

În proprietățile rețelei, în modulul de securizare, alegem tipul de criptare WPA sau, dacă este disponibilă, pe WPA2 Personal » TKIP/AESPSK. Categoric, vom introduce o nouă parolă, de preferință formată din cifre și cuvinte, ușor de reținut dar greu de ghicit de către atacatori. De exemplu, pentru crearea parolei putem folosi prenumele, data noastră de naștere și ultimele trei cifre ale numărului de telefon, pe care le amestecăm. Parola, în cazul meu, formată din cristian, 1984 și 768, ar fi c1R9i8s4T7i6a8n. Rezultatul, după cum vedeți, este o parolă foarte bună, greu de ghicit și în același timp neexistentă în dincționare.

Tip criptare parola wireless

După introducerea noii parole, salvăm modificările apăsând butonul aferent acestei acțiuni. Categoric, toate dispozitivele conectate la routerul wireless, vor pierde conexiunea cu acesta și, bineînțeles, pentru a le reconecta va fi suficient să introducem parola nouă.

Pentru a nu uita noua parolă, o putem scrie pe eticheta din spatele sau dedesubtul routerului.

Canalul de transmisie Wi-Fi


Routerele wireless comunică cu adaptorul wireless al calculatorului și al celorlalte dispozitive prin unde radio. Ambele adaptoare, atât al routerului cât și al dispozitivului conectat, emit și recepționează date prin intermediul acestor unde, pe un anumit canal. Pentru o comunicare cât mai bună este recomandată setarea routerului pe un canal care să nu coincidă cu cel utilizat de alte routere wireless aflate în împrejurimi.

Majoritatea routerelor au fost preconfigurate să transmită pe canalul 6 și din această cauză, adesea, se produc interferențe care nu aduc nimic bun comunicării. Așadar, pentru o conexiune wireless optimă, vom seta routerul să emită și recepționeze date prin canalul cel mai liber. Bun, dar acum mă veți întreba cum descoperim care este canalul în care transmit cele mai puține routere aflate în apropierea noastră. Ei bine, vom avea nevoie de o aplicație. Aplicația cu care lucrez de ceva timp se numește inSSIDer și este disponibilă atât pentru Android cât și pentru Windows și Mac OS X.

După cum puteți vedea în captura de mai jos a programului, rețeaua routerului meu wireless, cristianls.ro, este setată pe canalul 11. Dar pe canalul 11 mai comunică și routerele wireless ale unor vecini, identificate cu SSID-ul Act99 și Mars:

Detectarea canalului Wi-Fi

Pentru a evita interferențe produse între routerul meu și cele ale vecinilor, vom alege un canal liber în locul în care mă aflu. În cazul de față pot alege între 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 13. Eu voi alege 13 deoarece este unul dintre cele mai puțin folosite. Așadar, după ce am aflat canalul în care transmit routerele vecinilor, ne reîntoarcem în interfața Web a routerului, la configurarea manuală a rețelei wireless și alegem canalul liber sau, dacă nu este posibil, cel în care transmit cele mai puține routere wireless:

selectarea canalului wireless

Bineînțeles, salvăm modificările, așteptăm apoi confirmăm cu ajutorul programului inSSIDer aplicarea lor:

canalul wireless a fost modificat

După confirmarea modificării canalului wireless, în interfața routerului, la setările avansate ale rețelei Wi-Fi, vom alege cel mai rapid standard compatibil cu calculatorul și celelalte dispozitive conectate.

Configurarea standardului Wi-Fi


În general, routerele wireless permit utilizarea canalelor 802.11n802.11g și 802.11b sau toate la un loc, în modul Mixed. Eu prefer 802.11n dar, în cazul în care unul dintre echipamentele conectate la router nu este compatibil cu acest standard, bineînțeles, alegeți-l pe cel compatibil cu toate.

mod wi-fi

Amplasarea routerului wireless


Puține persoane dau importanță amplasării routerului wireless în locuință și din această cauză majoritatea întâmpină probleme de performanță ale conexiunii. E recomandabil ca între router și celelalte dispozitive conectate să existe cât mai puține obstacole (pereți, acvarii, obiecte metalice, etc.), și acesta să se afle cât mai departe de cuptorul cu microunde. De asemenea, în preajma routerului se va evita folosirea conexiunilor bluetooth. Dacă aveți un mouse bluetooth, chiar dacă pare o tâmpenie, renunțați la acesta în schimbul unuia wireless sau cu fir și, bineînțeles, activați adaptoarele bluetooth al laptopului, smartphone-ului și tabletei, doar atunci când aveți nevoie de ele. De asemenea, este recomandată plasarea routerului într-un loc cât mai degajat, de regulă la jumătatea înălțimii ferestrelor dacă vă veți conecta la rețeaua wireless din afara locuinței.

Tutorial video despre setarea manuală a adreselor IP

608 Comentarii

 1. Cum as putea seta routerul sa permita accesul la retea doar dupa ce se da un check in sau un like la pagina noastra de facebook?

 2. Buna…te-as ruga sa ma ajuti si pe mine cu un raspuns….am incercat sa configurez un router d link ac 750 in aceeasi metoda prezentata de tine si totusi dupa cateva minute reteaua cade…aceeasi problema mi-a aparut si cu un alt router tp link pe care il foloseam de vreo 3 ani fara probleme…deodata mi-a cazut reteaua…cei de la upc mi-au spus ca e [problema cu routerul meu…insa cu 2 routere aceeasi problema…nu mai stiu ce sa fac…

 3. ok, routerul l-am conectat la modem si dupa aceea am intrat in interfata routerului si i-am facut setarile necesare…avand internet de la upc am selectat DHCP, Dynamic ip, la Mtu am lasat 1500 iar la mac adress am completat-o pe cea vazuta in statusul de pe interfata routerului, fara sa apas pe clone mac adress…nu stiu unde gresesc…nu e prima oara cand instalez un router insa cum iti spuneam de saptamana trecuta nu mai aveam acces la net cu routerul tp link…si desteptii de la upc mi-au sugerat ca e defect routerul, am luat altul si surpriza…aceeasi problema…singura lor solutie este sa iau router de la ei care are si switch…insa chiar nu vreau sa mai depind de ei fortat 2 ani…undeva gresesc…am urmarit si tutorialul tau si am setat la fel peste tot

 4. Buna ziua,
  Sunt Calina Mihaela din Slobozia si v-am urmarit lectia de conectare; referitor la subiectul respectiv, persoana mea detine doua dispozitive conectate de acelasi operator pe adrese de Ip diferite pe un singur fir la un router cred si din ce-am urmarit exista riscul ca dispozitivele mele conectate nestiind daca m-am exprimat bine, sa se contrazica din punct de vedere al conexiunii si nesiguranta mea este ca provider-ul de internet imi urmareste miscarile sau modifica pur si simplu acolo unde se afla conexiunea deoarece asa mi s-a intamplat cam acum doua saptamani; avand un desktop si un laptop ce functioneaza pe un singur fir avand in vedere ca vreau sa configurez mai tarziu un desktop ce sa functioneze pe modem cu telefon fix, in acest moment cum pot conecta la internet fara a gandii domenii de actiuni nepotrivite un laptop vechi, sa detin siguranta ca nu sunt urmarita de nimeni si nu stiu daca un router wi-fi Huawei E5220 air net 3G + E5220 functioneaza, este necesar si adaptor daca este stantat bec si desen wi-fi pe dispozitiv, adica in sensul daca exista router trebuie parola schimbata de fiecare data in momentul in care nu exista fir? va multumesc pentru intelegere sunt o persoana cu afectiune de handicap care nu poate asimila decat anumite softuri mai ales ca provider-ul nu-mi permite functionarea pe fir a unui dispozitiv decat sub wirelles contrazicandu-ma ca obliga clientii la lucruri nepotrivite fara nicio baza de suport si-mi cer scuze aca mesajul pare nepotrivit, nefiind intentionat.

 5. Mai exista un impediment: unitatea rcs-rds a vrut sa-mi faciliteze o oferta prin care in contractul respectiv se precizeaza unele specificatii ale caror realitati nu sunt prea mult adevarate deoarece ce cuprinde contractul nu este in conformitate cu realitatea; va multumesc

 6. Buna! Am un wireless d-link GO-RT-AC750 , si nu reusesc sa ii dau de cap sa il sa mearga! Ma poti ajuta? Spunandu mi pas cu pas ce si cum as putea proceda?

 7. Salut!
  Am și eu doua rețele formate din: router asus (A) 3 pc și doua wireless , și un router wireless edimax (B) din care doresc sa dau internet gratuit în limita la 20mb. Problema este ca la conectare routerul B afișează și prima rețea interna a mea. Conexiunea fiind realizata în felul următor, A port 3 și B conectat la Wan dar tot se vede cloud ul meu din rețeaua mea. Cum as putea sa rezolv aceasta problema.? Mulțumesc anticipat

 8. Iti multumesc pentru descrierea configurarii acestui router Wirelles.
  Acum am Wi-fi in casa cu ajutorul tau
  Ai facut o treaba buna

 9. va rog ajutati-ma, cu calculatorul pornit wifi pe telefon activat i-mi da eroare de retea, verificati conexiunile la retea cu sa-l setez telefonul sa am acces la internet. Multumesc

 10. salut,am un router lb-link si imi tot da batai de cap,jos in bara in coltul din dreapta unde este conexiunea imi da un mesaj iar daca dau pe el imi deschide un browser si ma deconecteaza, asta am patit doar pe acest tip de router, net am de la rds prin modem dar l-am mai testat la altcineva pe romtelecom si aceeasi poveste.Te rog daca poti sa ma ajuti lasa un mesaj sau pe mail. Ms

 11. salutare am un router tplink model Wireless Lite N Router
  Model No. TL-WR740N si nu reusesc sa ma conectez cu alt device la el. am cautat tot felul de tutoriale si facut tot felul de setari si nimic tot nu am reusit… am 3 smarturi un xperia un samsung s2 si un nokia c700 efectiv nu se conecteaza, in schimb cu cele 2 laptopuri nu am probleme nici vecinu nu are probleme la conectare cu laptopul doar cu samsungul s4 nu se poate conecta…. ce se poate face?

 12. Buna ziua

  Am un router wireless DIR600 , achizitionat si instalat acum aprox 3 ani. De ceva timp, am sesizat ca niciun device nou nu se poate conecta la wireless. Nu stiu daca exista vreo limitare a nr maxim de device-uri permise sau daca e vorba despre altceva.
  Oricum, intentia mea e sa resetez reteaua, insa nu tin minte ce date am pus. Cu siguranta am schimbat „admin” cu ceva. Ce varianta am ca sa functioneze?

  Multumesc,
  Natalia

  • Salutare.
   Din ce observ parola default a respectivului model este practic inexistenta.
   Incearca sa il resetezi prin butonul de pe spate ori lateral,mascat de regula printrun mic orificiu sub forma unei gauri ori fiind afisat sub forma unui buton ce iese in evidenta fiind scris sub el RESET.
   Sa ai la indemana datele de logare furnizate de ISP pentru configurarea ulterioara a conexiunii ppOe.
   Cel putin asa este prezentat in acest emulator.

 13. Salutare! am o mare problema..
  am un router TP Link, care nu emite, si un AP Edimax, legat de TPLInk, ca sa fie in aceiasi retea (configurat).problema este ca nu ma lasa sa contectez mai mult de 16 dispozitive, si nu inteleg de ce!

 14. Salut ! Am internet de la rds, si am conectat deja un router dlink dir 600, dar mai am un alt modem de la romtelecom, pe care as dori sa l amplasez in alta camera pentru ca nu bate wireless ul de la dlink asa departe. Intrebarea este daca as putea sa fac cumva ca acel modem de la romtelecom sa se comporte ca un router si sa l conectez cum la dlink sau la celalalt modem huawei ? Multumesc !!

 15. Buna!Am un router netis wf2412 si nu mai pot sa accesez meniul sau sa il instalez cu link-ul pe care il are pentru a intra in meniul routerului.In prima faza imi aparea,iar acum cand vreau sa il insatale nu pot pentru ca nu imi mai apare.Imi spune ca nu exista conexiune la retea desi am verificat de mai multe ori cablurile si erau conectate bine.Ce ar trebui sa fac?

  • Da, mai mult ca sigur e defect. Atunci când computerul e configurat greșit, Windows detectează conexiunea la rețea, dar îți spune că n-ai acces la internet (iconiță galbenă).

 16. Salut. Am acasa un sistem de supraveghere video si nu pot sa vad camerele dacă sunt conectat prin Wi fi. Dacă ma conectez prin datele mobile ale tel sau din alta parte prin Wi fi, le pot vedea. Am chemat 3 specialiști dar degeaba. Mi-a zis cineva ca s-ar putea sa fie o problema in satarile ruterului- d-link wireless n gigabiți router. Ms mult

  • Din setările routerului nu prea cred devreme ce poți accesa streaming-ul prin Internet. Cel mai sigur firewall-ul din PC blochează conexiunea. Oricum ar fi, nu te pot ajuta cu mai multe detalii având în vedere că din configurația respectivă nu cunosc nimic altceva decât modelul routerului.

 17. Salut! Incerc de cateva ore sa configurez o retea wireless si mi-am prins urechile in setari. Folosesc un router EDIMAX BR-6104K, iar acum incerc sa instalez un router wireless tp-link wr841nd, dar fara succes. Mentionez faptul ca, conexiunea la net este PPPoE(asa am folosit-o pana acum). Din cate am citit pe net, pasii sunt simpli daca ai un modem. Intrebarea ar fi se poate instala reteaua wireless fara modem, doar cu router-ul EDIMAX ? Merci!

 18. Buna seara! Am si eu o problema : de curand am cumparat si eu un router Netis 2412 si la fel, am incercat sa il instalez. Evident, nefiind informaticiana, cred ca am configurat gresit – in loc de PPPoE am facut CLIENT. Poate fi si asta o problema? Ideea e ca de cate ori incerc sa scriu adresa interfatei 192.168.1.1 nu imi merge. Prima oara am reusit, dar acum nu inteleg de ce nu poate sa mearga.
  De asemenea, internet este doar la calculator, nu prind si cu alte dispozitive.
  Si nici butonul de resetare de pe spatele routerului nu merge. Nu imi face nicun fel de schimbare.
  Nu mai stiu ce sa ii mai fac! Am incercat de o saptamana!
  Ce trebuie sa mai fac?

  • Salutare.
   Deschide o instanta cmd si tasteaza ipconfig verificand Default Gateway afland astfel adresa de acces implicita de conectare.

 19. Salut. Am un tp-link dual band. Pe reteaua de 2.4 totul e ok dar pe cea de 5 ghz nu gasesc ssid-ul cu tableta. Tableta are modul n asa cum am comfigurat si reteaua de 5 ghz…ce poate fi?

 20. noroc, am o mica mini problema. am o tableta si un telefon. mi am cumparat un router tp link 2 antene din altex si le-am explicat celor de acolo ca trebuie sa imi faca ei conectarea configurarea routerului in magazin deoarece eu nu am slot de cablu(net) si nu am alt laptop in casa. ok , mi-au facut setarile cu parola mea si user de rds, manual, neavand internet. ideea era sa conecteze cablul din router intr-un laptop sa poata intra in browser 192.16…..
  Am ajuns acasa a mers, am intrat in setari sa schimb numele routerului si nu a mai mers.
  nu se mai conecteaza la router , numele imi apare modificat si nici nu mmai pot intra in 192…in browser, eraorea este. checking network requierments si atat imi spune can not connect tt o this network. trebuie sa ma intorc la altex sa inlocuiesc routereul cun un altul su sa ii las numele initial . adica nu pot schimba numele ? Stima

  • Ai incercat si resetarea router-ului la setarile implicite prin accesarea butonului de resetare pozitionat de obicei in spatele acestuia?

 21. Buna….am o problema cu accesul la internet….ma conectez la router, imi apare ca s-a conectat si cand incerc sa intru pe orice pagina pe internet imi spune ca pagina web nu este disponibila….ce este de facut in acest caz??

 22. Buna! Am un router tp-link TL-WR841N ver 9:3, de curand achizitionat , si internet de la Rds&Rcs. L-am conectat asa cum cerea manual insa jos imi aparea wi-fi-ul conctat cu semnul exclamarii si degeaba dadeam sa rezolv problema ca nu se intampla nimic,am cautat pe internet cum pot face,am pus ip:ul manual,degeaba.Nu stiu ce sa ii mai fac..ma poti ajuta?

 23. Salut Cristian.Am un dispozitiv EDIMAX BR-6228nS pe care l-am resetat.La reconfigurare, ajung la sectiunea unde trebuie să introduc userul și parola (care sunt scrise pe spate ca fiind admin/1234) si rămâne aici, nu trece la pasul urmator.Am incercat și variantele propuse de tine (combinațiile între admin si 1234) dar tot nu merg.Ma poți ajuta în vreun fel? Mulțumesc.

 24. Cristian, LA MULTI ANI si un AN NOU cu bucurie!!!
  Am nevoie de sfatul tau. Am un router ZTE F668 conectat la RDS. Fiind semnalul wifi slab, as dori sa plec din el cu un router Dlink DIR 600, insa nu ii dau de cap deloc. Conexiunea intre cele doua routere este cu cablu crossover si plecarea din ZTE este dir portul LAN4, despre care am citit ca est un port bridge.
  Care ar fi setarile corecte in DIR600, in acest caz?
  Multumesc anticipat!

   • Router-ul ZTE este pe fibra optica si se afla la parterul casei. Semnalul wifi de la acesta nu acopera decat 2 camere la parter, fara nici un rezultat la etaj. Sunt nevoit sa montez un al doilea router DIR600 cu care sa acopar semnalul radio pe etaj.
    Ar fi de un real folos daca as si reusi.
    Multumesc anticipat.

 25. Va salut.Am un router N30,am o camera wifi si n-o vad nici daca o scanez din telefon(aplicatie),nici dinsoftul ei de pe calculator!Nu am buton de reset la camera!Daca conectez cablul Lan intrea ea si router am imagine!N-o vad prin wifi.Ma puteti ajuta?Multumesc

 26. Salut Cristian am urmarit cu atentie videoclipul tau ,pot sa spun ca am mai invatat ceva de la tine ,dar ma confrunt cu o problema de acest gen care sa-ti spun sincer ma depaseste as aprecia ajutorul cu ceva info ,daca timpul iti permite binenteles.Am cumparat un Wireless dual router gigabite WF2780 deoarece eu sunt cuplat cu rds fiberlink si au marit un pic viteza de la 100MB la 300Mb routerul meu vechi este un D-Link ceva cu nr600 nu l-am achizitionat de la rds eu fiind plecat din tara fiul meu a chemat un prieten si a setat D-link acum eu am instalat noul router dar la setarile din Netis nu vrea sa se conecteze sub nici un chip.i-am scimbat IP ul ,i-am clonat mac ,am schimbat macul, cu PPPoE cred ca am incercat tot,posibil sa ma insel,daca il pun pe cel vechi merge bine ,Cand dau diagnoza la adaptor imi da o eroare despre DNS.Am deja 2 zile de cand ma lupt cu el.Cred ca solutia ar fi sa mai cumpar un ip de la rds,sau nu, astept parerea ta
  Multumesc anticipat sa auzim de bine

 27. Imi cer scuze!Camera se numeste Wireless IP Cam 720p YV-IPC601W,Router-Tp link N30.Este configurat pe PppoE.La router nu i-am adus configurari suplimentare doar conexiunea Lan am schimbat-o in 192.168.1.2,se regaseste si in configurarea wifi de la softul camerei.Ip camerei 192.168.1.10,aceleasi dns-uri primar secundar cum apar la conexiunea router!Multumesc

 28. Salutare Cristian. Am si eu o problema cu care ma confrunt de doua zile. Am un laptop Acer Travelmate 290 CL51 cu adapter wifi Intel Pro Wireless Lan 2100 3b Mini pe care vreau sa il conectez la propriul router wifi (RDS PPPoE am internet),tin sa spun ca ma pot conecta cu smartphone,laptop etc,numai cu acest laptop nu. Laptopul se conecteaza la un vecin care are routerul setat pe Ip Dinamic,insa cand vreau sa ma conectez la reteaua mea,bag parola si imi arata „Waiting for the network” apoi revine la lista cu retele fara sa se conecteze sau sa se intample ceva. In trecut am mai intalnit asa problema si o rezolvasem cu ip bagat manual dar numai retin absolut nimic. Crezi ca ma poti ajuta? Merci frumos.

  • Probabil trebuie introdusă adresa IP manual. În video-ul de la sfârșitul articolului ai explicații, dar dacă știi să-mi spui adresa IP a routerului, îți dau eu IP-urile ce trebuie introduse.

 29. Salut si foarte bun articolul dar am o problema cu WI-FI-ul. Nu pot sa ma conectez la wifi pe telefon (dar pana acum am putut) dar nu stiu din ce cauza nu pot. Gaseste reteaua, am introdus parola, s-a conectat, dar cand am intrat pe un browser de internet imi spunea ca nu aveam internet. Poti sa stii cauza?

 30. Salutare,Cristian!
  Am un router Cisco X-2000,pe care il folosesc sa ma conectez la internet prin wifi.Este achizitionat din UK si acasa am reteaua RDS.
  Nu stiu ce se intampla cu el,de ce nu ma mai pot conecta la wifi,daca am scos cablul din el,l-am folosit la un laptop sa ma conectez si apoi am reintrodus cablul de internet .
  Spune-mi,te rog ,cum sa procedez in acest sens.
  Multumesc

  Laurentiu

 31. Buna am router si iam facut setarile cu ajutorul cd,am urmat instructiunile de pe foaia lui,e prima dt cand am facut lucrul acesta ,,,,am semnal wifi la telf ,la tableta,merge super ok insa pe calculatoru unde este conectat nu merge decat cateva min si imi apare un triunghi galben cu ,,!,,si numai merge,dc oare? Ms anticipat

 32. Salut Cristian!
  Am si eu o problema. Am un laptop care nu imi gaseste wifiu de la birou. Laptopurile colegilor se conectează. Eu nu gasesc reteaua. La alte retele (cea de acasa) se conectează. Care ar fi problema?
  Mulțumesc anticipat.

 33. Buna, am si eu o problema..toate dispozitivele se pot conecta la wifi, mai putin telefon meu huawei p8 lite..pana acum 2 saptamani imi mergewa foarte ok..dar acum se conecteaza doar daca stau langa ruter…si nu doar la ruterul acesta imi scrie „nu se poate conecta” la toate care am incercat nu ma pot conecta…la setari la adresa mac scrie ceva, dar la adresa ip scrie indisponibila..i-am dat o resetare, dar fara rezultate..

 34. buna as vrea sa pun o camera cu ip ca sa vad de la distanta (pe tel mobil)
  ce ar trebui sa fac in rutar?
  cum fac ca rutarul sa imi vada camera? (camera nu are wifi)

 35. Buna am incercat sa conectez la laptop o aplicatue de pe telefon cu un mouse prin wifi si imi cerea adresa ip . Am urmat ceea ce am vazut in video si am schimbat adresa ip . Acum problema e ca nu stiu ce am facut dar nu mai am acces la internet pe laptop . Ma poti ajuata ?

 36. Va salut.Va rog,pentru o camera ip care porturi pun la router in port forwarding?Camera are web port 80,mobil port 1596 si control port 8200!Multumesc

 37. Va rog ,la camera am un port-data port 554 in softul network al camerei,il mai trec si pe acesta?!In legatura cu managementul web la distanta -acest submeniu al routerului este pentru a fi vazut din afara?!Multumesc frumos

 38. Buna ziua. Am un TP-Link cu 2 antene,nu am avut probleme cu el doar ca pe un laptop nu vrea sa se contecteze. Spune ca accesul este restrictionat sau ceva de genul,dar daca bag firul direct in el,merge. pe alte laptopuri si telefoane merge fara probleme,decat pe un telefon Huawei p8 lite care merge pe wi fi doar daca sunt langa router. Daca sunt la 2m mai departe imi da semnal slab si in alta camera nici macar nu il mai gaseste,desi pe alte dispozitive am semnal full

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *