Cum se configurează corect / optimizează routerul wireless – Wi-Fi

Majoritatea dintre noi folosim acasă o conexiune Wi-Fi (wireless), dar puțini știm cum se configurează corect și optimizează routerul wireless. Îmi place să fiu pe înțelesul tuturor, așa că explicațiile oferite în continuare vor fi, sau, cel puțin, voi încerca să fie, cât mai simple posibil pentru a nu băga în ceață pe nimeni.

Wireless Local Area Network – WLAN


Wireless Local Area Network sau WLAN, după cum o spune și Wikipedia, aici, este o rețea locală de calculatoare, fără fir, realizată de cele mai multe ori prin tehnologie radio Wi-Fi. Wireless sau Fără Fir, înseamnă același lucru. Așadar, wireless nu este tehnologia ci termenul cu care ne referim la o conexiune fără cabluri la mijloc, stabilită prin infraroșu sau unde radio (ex: Bluetooth, Wi-Fi, WiMAX, etc.).

Echipamentele wireless


Cele mai răspândite echipamente wireless utilizate sunt routerele wirelesscu tehnologie Wi-Fi, iar în cele ce urmează vom vedea cum putem configura corect un astfel de echipament folosit acasă, pentru a evita obstacolele și interferențele cu alte dispozitive Wireless în scopul obținerii unei comunicări optime între acesta și calculator, tabletă, smartphone sau Smart TV, precum și modalitățile în care le putem proteja împotriva atacurilor și cracker-ilor.

Configurarea routerului Wireless Wi-Fi

Chiar dacă interfața Web de configurarea a routerelor wireless diferă de la un model la altul, opțiunile despre care vom vorbi în continuare poartă aceeași denumire. Dacă nu sunteți familiarizați cu interfața Web a routerului și nici nu ați accesat una similară până acum, înainte de a încerca să puneți în aplicare sfaturile din acest tutorial, citiți cu atenție manualul routerului wireless!

Interfața Web de configurare a routerului wireless


Pentru exemplificare voi folosi interfața Web a routerul D-Link DIR-600, —apropo, un router pe care îl recomand și foarte bun la raportul calitate/preț— dar opțiunile de configurare ar trebui să fie asemănătoare în cazul în care folosiți alt model, inclusiv dacă vorbim de alt fabricant. Oricum, revenind la ce am spus mai devreme, dacă nu vă descurcați, deschideți manualul routerului sau descărcați unul în format PDF de pe site-ul fabricantului.

Primul pas ce trebuie făcut pentru a configura routerul este să-i accesăm interfața Web. Majoritatea routerelor pot fi accesate la adresa IP 192.168.1.1 sau, în cazul echipamentelor D-Link, prin 192.168.0.1. 192.168.0.30. 192.168.0.50. Dacă niciuna dintre aceste adrese IP nu afișează interfața Web a routerului, de pe un calculator cu Windows conectat la router, apăsați simultan tastele Windows și R, apoi, în caseta ce se va deschide scrieți CMD și apăsați tasta Enter. În fereastra ce se va deschide scrieți comanda ipconfig (încercuită cu albastru în captura de mai jos) și apăsați Enter:

ipconfig » default gateway

Ceea ce ne interesează pe noi este adresa IP afișată în dreptul Default Gateway (încercuită cu roșu). Aceasta este adresa IP a routerului pe care va trebui să o accesăm prin intermediul Internet Browser-ului; în cazul meu, 192.168.0.1:

Autentificare router wireless

Numele de utilizator și parola ce trebuiesc folosite pentru autentificare le găsiți, bineînțeles, în manualul routerului sau pe site-ul fabricantul. De regulă, acestea sunt admin și 1234, admin și admin, 1234 și admin, 1234 și 1234admin fără parolă sau 1234 fără parolă.

Securitatea rețelei Wi-Fi a routerului wireless


Am vorbit despre și am demonstrat de multe ori, în seminarii, evenimente specifice, întâlniri cu clienții și articole, ușurința cu care poate fi penetrată o rețea wireless Wi-Fi, de către oricine, dacă se dispune de software-ul necesar, un laptop —sau smartphone— și câteva informații preluate de pe Internet. Nu sunt un expert în securitate IT, de altfel, pe cartea mea de vizită la compania pentru care am lucrat ani buni în Madrid —în ciuda protestelor mele deoarece niciodată nu m-am considerat demn pe deplin de titlul primit— scria „Expert software”. Cu asta vreau să subliniez doar că oricine, da, am spus oricine, poate afla parola unei rețele wireless Wi-Fi dacă vrea să facă acest lucru și dacă-l duce căpșorul să urmeze niște instrucțiuni simple (cea mai recentă dovada o aveți și în cadrul tutorialului pe care l-am publicat în urmă cu ceva timp și în care explicam cum poate fi aflată parola rețelelor wireless Wi-Fi, din Windows).

Așadar, chiar dacă nu este posibilă configurarea rețelei wireless Wi-Fi astfel încât aceasta să fie invulnerabilă, e bine să-i acordăm atenția cuvenită acestei acțiuni pentru a împiedica, prin toate resursele disponibile, penetrarea ei de către atacatori. Iată ce avem de făcut.

În interfața Web a routerului căutăm modului de configurare manuală a proprietăților rețelei Wireless. În cazul meu, acesta se află în Setup » Wireless Settings:

Configurare setari wireless

În proprietățile rețelei, în modulul de securizare, alegem tipul de criptare WPA sau, dacă este disponibilă, pe WPA2 Personal » TKIP/AESPSK. Categoric, vom introduce o nouă parolă, de preferință formată din cifre și cuvinte, ușor de reținut dar greu de ghicit de către atacatori. De exemplu, pentru crearea parolei putem folosi prenumele, data noastră de naștere și ultimele trei cifre ale numărului de telefon, pe care le amestecăm. Parola, în cazul meu, formată din cristian, 1984 și 768, ar fi c1R9i8s4T7i6a8n. Rezultatul, după cum vedeți, este o parolă foarte bună, greu de ghicit și în același timp neexistentă în dincționare.

Tip criptare parola wireless

După introducerea noii parole, salvăm modificările apăsând butonul aferent acestei acțiuni. Categoric, toate dispozitivele conectate la routerul wireless, vor pierde conexiunea cu acesta și, bineînțeles, pentru a le reconecta va fi suficient să introducem parola nouă.

Pentru a nu uita noua parolă, o putem scrie pe eticheta din spatele sau dedesubtul routerului.

Canalul de transmisie Wi-Fi


Routerele wireless comunică cu adaptorul wireless al calculatorului și al celorlalte dispozitive prin unde radio. Ambele adaptoare, atât al routerului cât și al dispozitivului conectat, emit și recepționează date prin intermediul acestor unde, pe un anumit canal. Pentru o comunicare cât mai bună este recomandată setarea routerului pe un canal care să nu coincidă cu cel utilizat de alte routere wireless aflate în împrejurimi.

Majoritatea routerelor au fost preconfigurate să transmită pe canalul 6 și din această cauză, adesea, se produc interferențe care nu aduc nimic bun comunicării. Așadar, pentru o conexiune wireless optimă, vom seta routerul să emită și recepționeze date prin canalul cel mai liber. Bun, dar acum mă veți întreba cum descoperim care este canalul în care transmit cele mai puține routere aflate în apropierea noastră. Ei bine, vom avea nevoie de o aplicație. Aplicația cu care lucrez de ceva timp se numește inSSIDer și este disponibilă atât pentru Android cât și pentru Windows și Mac OS X.

După cum puteți vedea în captura de mai jos a programului, rețeaua routerului meu wireless, cristianls.ro, este setată pe canalul 11. Dar pe canalul 11 mai comunică și routerele wireless ale unor vecini, identificate cu SSID-ul Act99 și Mars:

Detectarea canalului Wi-Fi

Pentru a evita interferențe produse între routerul meu și cele ale vecinilor, vom alege un canal liber în locul în care mă aflu. În cazul de față pot alege între 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 13. Eu voi alege 13 deoarece este unul dintre cele mai puțin folosite. Așadar, după ce am aflat canalul în care transmit routerele vecinilor, ne reîntoarcem în interfața Web a routerului, la configurarea manuală a rețelei wireless și alegem canalul liber sau, dacă nu este posibil, cel în care transmit cele mai puține routere wireless:

selectarea canalului wireless

Bineînțeles, salvăm modificările, așteptăm apoi confirmăm cu ajutorul programului inSSIDer aplicarea lor:

canalul wireless a fost modificat

După confirmarea modificării canalului wireless, în interfața routerului, la setările avansate ale rețelei Wi-Fi, vom alege cel mai rapid standard compatibil cu calculatorul și celelalte dispozitive conectate.

Configurarea standardului Wi-Fi


În general, routerele wireless permit utilizarea canalelor 802.11n802.11g și 802.11b sau toate la un loc, în modul Mixed. Eu prefer 802.11n dar, în cazul în care unul dintre echipamentele conectate la router nu este compatibil cu acest standard, bineînțeles, alegeți-l pe cel compatibil cu toate.

mod wi-fi

Amplasarea routerului wireless


Puține persoane dau importanță amplasării routerului wireless în locuință și din această cauză majoritatea întâmpină probleme de performanță ale conexiunii. E recomandabil ca între router și celelalte dispozitive conectate să existe cât mai puține obstacole (pereți, acvarii, obiecte metalice, etc.), și acesta să se afle cât mai departe de cuptorul cu microunde. De asemenea, în preajma routerului se va evita folosirea conexiunilor bluetooth. Dacă aveți un mouse bluetooth, chiar dacă pare o tâmpenie, renunțați la acesta în schimbul unuia wireless sau cu fir și, bineînțeles, activați adaptoarele bluetooth al laptopului, smartphone-ului și tabletei, doar atunci când aveți nevoie de ele. De asemenea, este recomandată plasarea routerului într-un loc cât mai degajat, de regulă la jumătatea înălțimii ferestrelor dacă vă veți conecta la rețeaua wireless din afara locuinței.

Tutorial video despre setarea manuală a adreselor IP

Practic

513 Comentarii

 1. pacat … asa de el sunt destul de multumit cu exceptia la chestia asta …

 2. nu am incercat … oricum am inceput sa ma resemnez in privinta asta … in trecut eu foloseam nokia c7 si aveam aceleasi probleme, iar taicameo nokia 500 si nu avea nici un fel de problema acum am 5s si ma lovesc de aceeasi problema ca la c7 …
  daca tot nu reusesc sa o rezolv pana la urma … ce mi-ai recomanda ? ce m-ar interesa pe mine un router wireless sa aiba o acoperire destul de mare …

 3. Salut , am si eu un rutar dl-524 , este un model mai vechi si nush ce sa ma mai fac cu el.. il configures pe static ip , toate bune si frumoase mg netu bine dar problema este ca netu mg doar ziua.. seara fix de pe la 22:15 pica , nu mai mg wi-fi nu mai mg netu mie, sau celor la care le dau net… este o problema care trebuie sa o rezolv imediat deoarece eu impart net.. si detin cablul principal HELP!@!@!@ THX

 4. Probabil s-a mai discutat asta dar am o problema cu un router TL- WR740N , mai bine zis cu conexiunea mai multor device-uri la acest router, problema aparuta doar de cateva zile de cand am achizitionat un laptop lenovo B5400, de cand m-am conectat la reteaua wireless cu el pot sa ma conectez cu celelalte device-uri ( telefon, alt laptop, etc) doar pe „rand” si asta doar dupa un restart al laptopului/routerului.Cum pot sa rezolv aceasta problema? Multumesc.

 5. Salut.am si eu o mica problema daca sunteti amabili sa ma ajutati.cu telefonu ma pot conecta la wifi la hotel si functioneaza netu dar cu laptopul nu.imi arata limited access si semnul exclamarii.ce sa fac sa imi mearga si pe laptop…sau macar doar pe laptop?

 6. Pt routere-le /wifi-urile ASUS model RT N1-2E incercati ip-ul asta pt contectare 192.168.7.1

 7. Salut , as vrea sa iti multumesc pentru blog-ul pe care l-ai creat…l.am descoperit de cateva saptamani si imi petrec mult timp sa iti citesc multe articole pt ca mi se par foarte folositoare…as vrea sa te intreb ceva in legatura cu acesc articol…am un tp-link td-w8961nd si am setat totul cum ai descris mai sus…problema e urmatoarea…am vrut sa pun ca si configurarea standarului wi-fi 802.11n dar nu imi permite si cand pun canalul 13 pe insidder (2.1) imi arata ca routerul meu merge pe canalul 13+9 si nu doar pe 13…vroiam sa stiu daca sunt niste factori importanti pentru optimizarea wi-fiului , si daca da ce pot face pt a le schimba…ms frumos

 8. Problema rezolvata, merge acum netul pe telefon 😉
  trebuia schimbat modul de securitate din automat in WPA PSK-TKIP, stearsa si readaugata reteaua in telefon
  multumesc 😉

 9. Salut , am si eu problema cu adaptorul USB wireless Netgear . Nu inteleg routerul meu nu il gaseste , altele cum ar fi telefoanele merge perfect iar addaptorul pt desktop nu reuseste sa imi gaseasca adressa de router . Am incercat si manual , nu merge. As recunoscator daca ma puteti ajuta sa gasesc solutia.

  • Cineva te-ar fi putut ajuta dacă indicai model router și model USB. În fine, nu m-ar mira ca rețeaua să fie 802.11n, iar adaptorul compatibil doar cu rețele 802.11b și 802.11g.

 10. Salut , modelul router este „TC7200.U” de la reteaua Upc si modelu USB „Netgear WNA3100″. Poate acum se poate face ceava multumesc.

  • Ambele sunt compatibile cu rețele 802.11n. Asigură-te că routerul transmite 802.11n și nu doar 802.11b sau 802.11g. Poți accesa panoul de configurare a routerului de pe un calculator conectat la el prin wifi sau cablu așa cum e explicat aici.

 11. Salut , Am urmat tutorial tau, nu am reusit sa ma loghezi din lipsa de username si pw. Dar am sunat la ei am incercat sa le explic pe germana frecventza tagului N , mi-au restartat routeru de cateva ori si nici un rezultat . Apoi mi-am reinstalat windowsu, din nou nici un rezultat …Probabil daca se mai poate face ceva sau va fi nevoie sa inlocuiesc usb wireless cu unul noi ,dar ma gandesc sa nu il cumpar degeaba .

 12. nu se conecteaza nicicum routerul la calculator ce sa fac am un tp link 9401 poate fi de vina calculatorul?

 13. probleme la autentificare

 14. Salut..stau într o clădire cu chirie si net …dar cineva umblă mereu la router la setări cred si îmi limitează accesul..nu am cunoştiinţe prea bune dar dacă mă puteţi ajuta cu ceva mă voi strădui ..mulţumesc

  • Schimbă-i parola de acces la rețea și parola de administrare. Cu asta ar trebui să fie suficient. Informațiile despre cum se face acest lucru le găsești în manualul routerului.

 15. Bună, cum pot sa configurez un router fără sa ma conectez la laptop ( nu îmi recunoaște prin cablu… Placa de rețea e problema)? Este posibil? Sau e nevoie de un pc sau laptop? Mulțumesc!

 16. Salut, am si eu o problema, mi-am cumparat un router Asus si nu il pot conecta la retea, am internet de la Telekom (Romtelecom), la ei mufele sunt pentru telefoane si nu merge daca il bag in router, este vreo solutie?

  • Pentru romtelecom ai nevoie de un router cu port DSL/ADSL. Ce poți face acum, dacă nu vrei să faci retur și să cumperi un router DSL/ADSL, e să conectezi modemul Telecom la router, la un port LAN al acestuia, apoi să configurezi routerul sa lucreze ca un punct de acces.

 17. Buna seara, folosesc un router Tenda dar nu pot sa accesez orice site, de ex. pe emag nu imi intra iar pe cel.ro da, pe siteurile cu filme online iar nu intra, e din cauza routerului sau trebuie facute ceva setari? mentionez ca pe siteurile pe care intra se conecteaza foarte repede.
  Multumesc anticipat!

 18. Am un led Philips 48fps8209 si nu pot sa ma conectez la reteaua wi-fi, pt. ca nu mai stiu WPS/WPS2 pe care mi le cere tv-ul. Am apasat butonul de la router (TP-LINK), dar nu se intampla nimic. Pot sa ma conectez cu telefonul si cu tableta fara parola, daca apas in setari wi fi, buton de comanda. Dar la tv nu are optiunea -buton de comanda.

 19. Multumesc,
  am resetat si am reconfigurat parola la router. S-a conectat si tv-ul la reteaua wi-fi si merge internetul.

 20. Buna!
  Am o intrebare, am internet de la rds si il aveam conectat prin cablu direct la laptop( windows 7) dar imi cadea internetul tot la 5 min. Cei de la rds mi-au verificat reteaua si cica ii foarte bine doar ca imi cade in continuare. Mi-am cumparat un router wirless si l-am configurat corect, imi apare reteaua conectata si semnal maxim doar ca nu am acces la internet. La fel se intampla si cu telefoanele si tableta, detecteaza reteua dar nu pot accesa nici o pagina. Am incercat cu o alta retea wirless si cu alta retea prin cablu si cu celeltalte retele merge perfect.
  Multumesc!

  • Că ești conectată la rețeaua Wireless nu vrea să spună că ai și acces la Internet sau că routerul e configurat corect. Prima dată trebuie să configurezi conexiunea PPPoE în router, să faci conectarea, apoi să setezi IP-urile așa cum e explicat în video. Apropo, care e modelul routerului tău?

   • Router Tenda, si configurarea pe care mi-ai recomandato tu am facuto dupa ce l-am instalat si in self diagnosis imi apar toate datele retelei(ip,mac,etc). Eu ma gandesc ca este o problema a retelei din moment ce am resetat totul, si in plus a verificat cu alte 2 retele care merg perfect (upc si romtelecom)
    Multumesc pt raspuns oricum:)

    • PPPoE-ul e configurat corect cu utilizatorul si parola oferite de RDS? E setat routerul să se conecteze automat la Internet?

     • PPPoE corect, user si parola corect,. Faza e ca si inainte de a pune routerul, imi pica conexiunea prin cablu, sau nu puteam accesa pag de net. Uneori in status punea conectat la retea dar nu la internet.

 21. SALUT! Am si eu o problema. Cand sunt conectat la router imi apare ca sunt conectat. Dar acolo unde imi apare semnalul imi apare un semn de exclamare. Am incercat sa intru pe adresa 192.168.1.1 si am bagat acolo user si parola ambele admin. Imi da eroarea asta: „User information is error please input again ” ce ar trebui sa fac?

 22. Laptopul meu nu gaseste o singura retea de wifi, cea la care am parola, in rest le gaseste pe celelalte din jur. Este sigur o problema, deoarece de pe telefon sau de pe tableta o gasesc si ma pot conecta la ea. Ce rezolvare ar fi?

  • Să identifici problema și să o elimini. Poate fi de vină tipul de securitate al rețelei sau protocolul. Dacă laptop-ul e mai vechi, iar routerul e setat să transmită în 802.11n, atunci laptop-ul nu va „vedea” rețeaua.

 23. Trebuie sa sustin un examen practic pentru serviciile Telekom(router W724 sau HG 658)
  •Port forwarding
  •Modificare adresa IP CPE
  •Configurarea interfetelor 1 si 2 ptr IPTV
  •Configurarea interfetelor 3 si 4 ptr internet
  •Securizare ( filtrare MAC, blacklist, whitelist )
  •Configurare SSID ( norma , nume ,parola, criptare )
  •Configurarea CPE-ului in bridge pentru internet
  •Restrictionare internet pe interval de timp si pc-uri si blocare porturi pentru tcp si telnet
  •Email abuse detection
  •DMZ
  As dori si exemple,pt ca nu prea ma lovesc de aceste probleme.

  Daca ma puteti ajuta,raman dator!!!

  Multumesc anticipat,

  Cu stima,

  Sandu

  • Se poate explica, dar necesită timp și nicidecum nu se poate face într-un comentariu dacă ai intenția să înțelegi ceva. Când ai examenul? Întreb fiindcă zilele astea sunt foarte ocupat, dar cam de aici în vreo 2 săptămâni pot publica un „mini-curs”.

 24. Am cumparat un router tenda vreau sa ma conectez la internet de pe tableta …numi merge netu ami tot cere sa ma loghez ce sfati imi puteti da?

 25. Multumesc pt raspuns.Examenul e maine.Astept oricum „mini-cursul”.Poti sa-mi explicit,pe scurt,cum trec din routing in bridge(si invers)un 658b?
  Inca o data,multumiri!

 26. Salut…am 2 pc-uri,la unul am net dl RDS,prin cablu,iar la celalalt as vrea sa ma conectez separat printr-un router…e posibil da?ma poti indruma un pic um anume fac?router-ul e un Tenda N3

  • Poți doar dacă al doilea PC se va conecta la router prin Wireless. În primul rând cablul RDS îl conectezi la portul WAN al routerului. La portul LAN conectezi PC-ul care se află lângă el, ia la Wireless celălalt.

   O conexiune RDS » PC1 » Router » PC2 ar condiționa conexiunea PC2 de funcționarea PC1, în plus, PC1 ar trebui să dispună de două plăci de rețea și să fie configurat ca atare.

   Chiar dacă te costă dublu, consider mai indicată achiziția unui WR841N în cazul în care vrei ca ambele PC-uri să se conecteze prin cablu, acesta dispunând de 4 porturi LAN.

 27. …pe care il voi achizitiona azi,dar nu inainte de a-mi raspunde daca-i posibil ceea ce vreau

  • Basic » Wan New » Enable WAN – secelceaza Internet din lista de servicii » Selectează Bridge în lista Connection Type » Submit.

   Evident, trebuie configurat și sistemul de operare, dar la asta se rezumă configurarea routerului. Pentru routing aduci valorile la cele inițiale. Dacă ți-e mai ușor, înainte de a comuta în bridge notează-ți pe ceva setările existente.

 28. Buna ziua ..Cristi…..am vazut ca postezi ,programe ajutatoare f bune ,rugamintea mea ,daca ma poti ajuta ,nu prea sant un expert in PC,mi-am cumparat un router si vreau sa-l pun in functiune ;mentionez ca router-ul va trebui lagat dupa alt router, si aici ma incurc ,am incercat sa-l folosesc pe post de switch dar cand merge cand nu merge ..daca esti amabil si-mi poti explica putin pasi pe care trebuie sa-i urmez… [sa dau router-ul innapoi nu se mai poate ] asa ca trebuie sa incerc cu el.. multumesc anticipat

  • Cel mai simplu e să faci legătura între el și celalalt router prin portul LAN1. Dacă routerul conectat la Internet are IP local 192.168.1.1, atunci routerul al doilea trebuie să aibă neapărat o adresă IP diferită, eu prefer 129.168.1.2 în astfel de configurări.

   În al doilea router pui la DNS1 adresa IP a routerului conectat la Internet, respectiv 192.168.1.1. DNS-ul secundar poate fi 8.8.8.8, 8.8.4.4 (DNS-uri Google), sau orice alt DNS.
   La gateway setezi tot adresa IP a routerului conectat la Internet, adică 192.168.1.1

   Activezi și DHCP, de preferat în rangul 192.168.1.100 » 192.168.1.150, pentru ca fiecare dispozitiv conectat la el să primească automat setările de rețea. Dacă preferi o adresă IP locală fixa, setezi adresele IP a dispozitivelor crescător, începând de la 192.168.1.3, adică:
   192.168.1.4
   192.168.1.5
   192.168.1.6

   Gateway va fi pentru toate 192.168.1.1
   Netmask: 255.255.255.0
   DNS-urile pot fi oricare, de preferat unele rapide. Eu le folosesc pe cele ale Google 8.8.8.8 și 8.8.4.4

 29. Salut. Este posibil ca din cele 2 routere tp link din casa sa nu poata interactiona cu nici un smart tv din casa? De ce? Daca fac un t3lefon hot spot merge foarte bine smart ul. Merci

  • Da, e posibil din mai multe cauze. Una dintre acestea ar putea fi tipul de securitate care protejează accesul la rețeaua Wireless, alta protocolul. De exemplu e posibil ca routerele să transmită în n dar TV-u să se poată conecta doar ba b/g. Ar mai putea fi și fiindcă nu pot fi obținute setările de rețea, problemă care se rezolvă prin activarea dhcp.

 30. Am un laptop fujitsu siemens și routerul este tp-link de 300 mbps .Routerul este conectat la alt pc și aș vrea să mă conectez cu routerul fără să conectez un cablu . Pot să fac asta? dacă da , cum?

 31. Salut!
  M-am uitat putin pe net si nu am gasit nimic de moment ceva sa ma ajute la o problema,poate tu (sau cineva) stie…Exista posibilitatea de a afla parola Wi-fi de un router cu care sunt conectat prin cablu la internet? E vorba despre router-ul de la munca pe care nu pot sa il resetez si nu am acces prin 192.168.1.1 pt ca e schimbata parol. (sunt in Spania… nu cred ca conteaza asta)

 32. Bună! Am internet de la RDS si router D-Link N300 cumpărat anul trecut.
  Totul a funcţionat bine până anul acesta. Router-ul nu mai transmite internet („globul pământesc nu este verde”, cum spune Juniorul meu)
  L-am dus la service, testele au ieşit ok. Îmi poţi scrie, unde ar putea fi problema? Mulţumesc! O zi minunată!

  • Presupun că sunt configurate greșit numele de utilizator și parola pentru conexiunea PPPoE. N-am acest router, altfel ți-aș fi spun ce meniu trebuie accesat pentru setarea acestora, dar manualul ar trebui să-ți fie de ajutor pentru a găsi locația acestor setări.

   • Mulţumesc pentru răspunsul tău rapid! Numele de utilizator şi parola sunt corecte, sunt foarte sigură de asta.

    • Dacă routerul e setat OK, iar computerul a fost configurat așa cum e explicat în tutorial, doar RDS poate să rezolve problema. Ia legătura cu ei și cere-le să trimită pe cineva.

     Preventiv, înainte de a-i suna ai putea configura computerul să se conecteze la Internet prin cablu, pentru a te asigura că setările sunt cele corecte.

 33. Prin cablu mă pot conecta la internet fără probleme. Voi suna la RDS, probabil sunt anumite setări , ce doar ei, le ştiu.
  Mulţumesc din nou! Paşte liniştit şi fericit!

 34. Buna ziua,
  Am achizitionat o tableta Prestigio MultiPad 4 Quantum 8.0 3G PMT5487 si nu reusesc sa o conectez la routerul Huawei de la Telekom( am un telefon nokia 625 se conecteaza fara nici o problema).Mesajul este ca sunt probleme de autentificare, iar internetul este scurizat cu ceva de genul WPA/WPA2(nu mai sunt sigur nu am tableta acum la mine).Ce sanse am sa o conectez.
  O zi buna!
  Sarbatori Pascale Fericite!

  • Dezactivează temporar parola de protecție a rețelei și încercă să te conectezi fără. Dacă tableta se conectează, înseamnă că e de vină tipul de securitate utilizat, caz în care va trebui să protejezi rețeaua cu unul dintre tipurile indicate de fabricantul tabletei în fișa tehnică sau manual.

 35. m-am mutat langa verisoara mea care avea internet de la RDS si i-am cerut voie sa cumpar un router Router Wireless TP-LINK TL-WR841N, 300 Mbps,pe care l-am instalat dupa instructiunile de pe Cd-ul furnizat de ei.Problema e ca la mine merge excelent,pe laptopul meu,iar la ea netul merge infiorator de incet,se invarte ,se invarte ….Puteam eu sa gresesc la instalare ?ma simt vinovata,va rog sa ma ajutati cu o idee,multumesc.

 36. prin cablu

  • În cazul acesta e posibil să fie setat greșit PC-ul. Care-i adresa IP a routerului? Dacă e 192.168.1.1, setează proprietățile adaptorului PC-ului în felul următor:

   192.168.1.35 (IP)
   255.255.255.0 (NETMASK)
   192.168.1.1 (GATEWAY)
   8.8.8.8 (DNS1)
   8.8.4.4 (DNS2)

   În video-ul de la finalul articolului e explicat cum faci acest lucru.

 37. cineva mi-a zis ca poate nu are calculatorul wifi ,dar unde sa ma uit daca are sau nu?cineva mi-a zis ca pot cumpara un adaptor ,dar eu am cumparat odata ,si sta nefolosit un adaptor 11N Wireless USB Adapter,asta imi foloseste la ceva acum sau nu?

 38. Bunaziua sunt abonat la upc daca modific ip calculatorului si a ruterului se schimba si adresa online sau fiind abonat nu am voie sa modific nimic ?

  • N-au a face una cu cealaltă. În PC poți modifica tot ce dorești, dar din felul în care ai pus întrebarea, dacă PC-ul are acum acces la Internet, ar fi de preferat să lași așa cum este,.

 39. am ip dinamic de la upc dar nustiu de ce nu se schimba fiind acelas ip de 3 luni neschimbat este posibil sa fie din windows ceva? cei de la upc au spus ca am dynamic iar cel static dispun doar cei care incheie contract pe pers juridica ? va multumesc

  • singura metodă de a forța schimbarea adresei IP e să oprești routerul și să-l lași oprit câteva minute. Dacă nici așa nu se schimbă, lasă routerul oprit câteva ore, de exemplu de seara când mergi la culcare până a doua zi când ai nevoie de Internet.

 40. Salut . am o intrebare dc nu ma pot conecta la internet prin wirLESS am incercat deja cu ip cum ai facut in tutorial dar nu reusesc . ma refer la< pc. nu pe tel. multumesc

 41. Salut! Am un router hg658 de la telekom si am facut un server de cs la care altcineva nu se poate conecta! Ma puteti ajuta?

 42. Salut Cristi!
  Te rog daca poti sa mă ajuti cu un E-Mail in care sa îmi explici cum pot bloca traficul de net doar pe anumite site-uri, adica atunci când cineva doreste sa se folosească de internetul transmis prin router meu sa poata accesa doar un anumit site nu toate site-urile. Stiu ca SID-ul se poate configura la un router dar nu stiu cum sa o fac.

  Daca ceea ce am cerut eu este real si posibil te rog contactează-mă!

  Mulțumesc.

 43. Buna Cristian!
  Am si eu o problema:
  Am un router Asus RT-N10E care de catva timp merge cam greusi m-am gandit sa intru sa schimb parola. Dar ce sa vezi, am intodus IP-ul 192.168.1.1,user name: admin/
  password: admin si cand dau „ok” NIMIC. Nu pot intra in setarile routerului. I-am sunat pe cei de la rcs@rds si am primit un raspuns terifiant ca nu da informatii despre routerele personale. Atunci mi-a venit o idee ca ei (rds@rcs) au blocat routerele personale, ca sa luam de la ei aparatele lor. Intrebarea mea este „Se poate???”
  MULTUMESC ANTICIPAT

  • Păi ei de unde să știe parola? În fine, dacă nu-ți mai amintești ce-ai configurat, dă-i reset și devine iar „admin”.

 44. Buna,spuneti-mi si mie va rog de ce nu imi pot conecta tableta allview city+ la nicio retea wifi.cand vreau sa ma conectez,indif de retea,imi scrie cautare ip/e conecteaza dar atat…ce pot face?repet,asta se intampla pe orice retea wifi,inclusiv pe router-ul de acasa.rog raspuns merci

  • Problema e posibil să se rezolve setând adresa IP manual. În manual ar trebui să găsești indicațiile pentru a face acest lucru.

 45. Buna ziua, Am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta, pana azi am fost conectata la router si mergea foarte bine, astaxi mi so deconectat deodata si nu imi mai accepta parola , imi zice ca este gresita;va rog imi puteti spune ce pot face??

 46. Dar la telefon si tableta merge sa ma conectez cu aceeasi parola.

 47. Numai la laptop nu imi mai accepta parola..

 48. Windows 8 laptopul hp pavilion

 49. Pot configura rutaru de pe un tel smart

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>