Cum se activează AHCI după instalarea Windows-ului

Testând SSD Fresh, programul pe care l-am prezentat astăzi pe site-ul programecalculator.ro, am descoperit că nu activasem AHCI. Habar n-am cu ce ocazie am schimbat modul SATA din AHCI în IDE, dar cert este că am instalat Windows fără a verifica starea acestuia.

AHCI dezactivat pe SSD

Tutorialul oferit de SSD Fresh nu m-a ajutat cu nimic, iar activarea din BIOS/UEFI fără comutarea Windows-ului în Safe mode e o pierdere de timp de care puteți să vă scutiți foarte simplu.

Dacă vă aflați într-o situație similară, pentru a activa AHCI și face ca Windows-ul să știe de existența sa, deschideți o Linie de comandă cu permisiuni de administrare.

Linie de comanda Admin

Comutați Windows în Safe mode executând în Linia de comandă:

bcdedit /set {current} safeboot minimal

Opriți computerul. Accesați BIOS-ul și activați AHCI. Locația în care faceți acest lucru diferă de la un PC la altul, dar caracteristica cu pricina va trebui să o găsiți în SATA Configuration.

activare ahci bios uefi

Salvați modificările (F10) și, de îndată ce Windows a pornit, comutați-l iar la pornirea normală. Se face în același mod, adică cu ajutorul CMD, însă de această dată cu ajutorul altei comenzi:

bcdedit /deletevalue {current} safeboot

Reporniți PC-ul și din acel moment AHCI ar trebui să fie activat și identificat corect de Windows. Verificarea o puteți face din Managerul de dispozitive.

Cum se verifică activarea AHCI

Deschideți Gestionare computer dând click dreapta pe Acest PC » Gestionare

gestionare pc

Accesați managerul de dispozitive și dați click dreapta pe Dispozitive de control IDE ATA/ATAPI, sau orice alt dispozitiv a cărui nume care include cuvântul AHCI, apoi pe proprietăți.

proprietăți dispozitiv

În fereastra ce se va deschide accesați fila Detalii, selectați Serviciu în lista de proprietăți, și asigurați-vă că valoarea este msahci (driver AHCI Microsoft) sau iastor (driver AHCI Intel).

serviciu » iaStorA

Din punct de vedere al performanței, stați liniștiți, nu există nicio diferență în sistemele în care ați activat AHCI înainte de instalarea sistemului de operare și cele în care activarea a fost făcută mai tărziu. Tot ce contează e să profitați de AHCI, nimic mai mult.

7 Comentarii

  1. Am instalat si eu acel program SSD Fresh si tocmai la optiunea de AHCI m-am oprit cand am vazut ca nu e activata.
    Am urmat pasii mentionati de tine in setarea modului AHCI, iar in BIOS la Asus X750JB, SATA Configuration este pe AHCI. Problema este cand verific in device manager pentru SSD Samsung 850 EVO la proprietatea Service, valoarea este „disk”. Deoarece este dual bay, la fel imi arata si la HDD.
    In Samsung Magician in meniul Disk Drive imi arata „AHCI Mode: Activated; AHCI mode is ON”
    Acum pe cine sa cred? Samsung Magician sau Device Manager?

    1. Trebuie să ții cont că programul nu știe dacă folosești driver Intel, el îți spune doar dacă folosești sau nu driver Microsoft.

  2. eu am o alta prbl, sa zicem. la un asus k53sv ssd fresh imi arata ca AHCi mode is not activate, desi in bios e pe AHCI. in device manager si cu driverul de la instalarea de laptop si cu cel proprietar la service imi scrie storeahci. Samsuns magician imi spune ca am AHCI mode on.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.