Cum se activează afișarea folderelor și fișierelor ascunse ori protejate de către sistemul de operare

Din motive de siguranță, sistemul de operare permite ascunderea fișierelor, ba mai mult, le ascunde în mod automat pe cele pe care le protejează, evitând în acest fel modificarea sau eliminarea lor de formă voluntară sau involuntară de către utilizatorii mai puțin experimentați.

fisiere ascunse ori protejate de sistem

În captura de ecran de mai sus, pentru cei care n-au remarcat niciodată astfel de foldere în calculatorul personal, am indicat cu ajutorul săgeților câteva dintre folderele protejate de sistem, ascunse de ochii utilizatorului tocmai pentru a evita acțiunile menționate mai sus.

Un alt exemplu de fișiere ascunse și protejate de către sistem ar fi fișierele de configurare precum cele desktop.ini, care conțin atribuții precum pictograma personalizată definită de către utilizator, indexul, tipul, șamd.

În fine, dacă doriți activarea afișării tuturor acestor fișiere (eu o activez pentru a identifica fișiere de configurare ale aplicațiilor, fișierele dump, sau posibilele fișierele create de aplicații terțe și care n-ar trebui să existe), deschideți Windows Explorer și faceți click pe Organize » Folder and search options:

folder and search options

În fereastra ce se va deschide, accesați fila View, apoi, în cadrul panoului Advanced settings:

  • bifați opțiunea Show hidden files, folders, and drives (săgeata 1).
  • debifați caseta Hide protected operating system files (Recommended) (săgeata 2).

Show hidden files folders or drives

Închideți fereastra de opțiuni a folderelor apăsând pe rând butoanele Apply și OK pentru a salva modificările aduse, apoi deschideți Windows Explorer pentru a verifica dacă fișierele ascunse au fost afișate. Evident, nu ștergeți sau modificați fișierele ascunse pe care nu le cunoașteți. Înainte de a face acest lucru cereți sfatul unui utilizator mai experimentat.

Dacă acest truc v-a fost util și vreți să cunoașteți mai multe astfel de trucuri, vă invit să vizitați arhiva etichetei “Trucuri Windows“. Dacă aveți întrebări, dacă ați identificat vreo greșeală, sau dacă doriți să împărtășiți cu ceilalți cititori ai blogului un truc nou, aștept mesajul vostru sub forma unui comentariu la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.