Alternative mai ieftine și mai performante la Raspberry Pi 4

Pentru că era (și încă este) imposibil să găsești un Raspberry Pi la preț decent, în toamna anului trecut am început să caut alternative. Două modele de thin clients mi-au atras atenția în mod special: Fujitsu Futro S720 și HP T620. Nefiind sigur cu care să rămân, am cumpărat câte unul din fiecare. În total, m-au costat 75€, aproape un sfert din prețul unui Raspberry la momentul respectiv, din care jumătate s-au dus pe transport.

Inițial, intenționam să caut o gazdă mai bună pentru Home Assistant-ul care pe atunci funcționa într-un container din Openmediavault (știți povestea), nefiind mulțumit de rezultatele obținute în combinația menționată (concret, nu mă puteam baza pe VPN-ul privat creat cu WireGuard indiferent de cum l-aș fi instalat, iar pentru mine era crucial, având destul de des nevoie să accesez rețeaua domestică din exterior).

Căutam o alternativă cu răcire pasivă, cu minimum 4 GB de memorie RAM, conexiune gigabit și neapărat un consum redus de energie electrică, de preferat ceva cu posibilități de upgrade pe partea de stocare și conectivitate. La prima vedere, Futro-ul părea candidatul ideal, îndeplinind fiecare dintre aceste pretenții personale, dar nu-l ajuta estetica anilor ’70.

HP-ul T620 arăta mai bine, dispunea de un procesor quad-core, două sloturi de memorie RAM, două porturi USB interne și aparent o răcire mai eficientă datorită imensului radiator. Nu oferea, în schimb, posibilitatea conectării unui SSD adițional. Făcea, totuși, o mai bună echipă cu NAS-ul.

Ca de fiecare dată când cumpăr un PC la mâna a doua, am început prin a le curăța temeinic de praf, inclusiv prin spălarea componentelor cărora apa nu le poate dăuna (radiator, elementele carcasei, etc), schimba pasta termică și realiza posibilele actualizări (memorie RAM, stocare, etc). Cu această ocazie am conectat la unul dintre porturile USB interioare ale T620-ului un adaptor Bluetooth 4.0 pentru a-i permite Home Assistant-ului să recepționeze informațiile transmise de senzorii de acest tip.

Pentru că dispunea de un adaptor SATA, Futro-ului S720 i-am adăugat și un cablu care, de-ar fi fost necesar, ulterior mi-ar fi permis adăugarea unui SSD ori HDD de acest tip (în general, thin client-urile vin cu SSD-uri cu capacități de stocare foarte reduse, de 4, 8 și 16 GB).

Am instalat, pe rând, în fiecare dintre acestea Openmediavault și Home Assistant. Mă îngrijora că SSD-ul de 8GB n-ar fi permis instalarea niciunuia dintre acestea, dar în ciuda cerințelor de sistem oficiale inclusiv mi-au rămas câțiva GB liberi în care puteai păstra un backup complet al setărilor ori crea câteva containere utile.

În cazul amândurora am optat pentru versiunile „native”, Generic x86-64 a Home Assistant și Stable ISO a Openmediavault. Pentru servicii terțe, în Home Assistant am apelat la add-ons, iar în Openmediavault la containere docker prin metoda descrisă aici.

Spre surprinderea mea, deși se presupune că Raspberry Pi este o platformă foarte atractivă și de care mulți dezvoltatori țin cont pentru a-și dezvolta aplicațiile, rezultatele au fost incomparabil superioare celor obținute vreodată cu Raspberry Pi. Totul era mai rapid și fiabil, iar VPN-ul atingea viteze net superioare.

Eram atât de mulțumit de rezultate încât, după două luni în care acesta doar mă încurca prin sertare, am vândut Raspberry Pi-ul fără niciun fel de regret și la un preț superior celui plătit în 2021 când îl achiziționasem, dar chiar și așa sub prețul pieței sh la momentul vânzării.

Mai mult, T620-ul face echipă bună cu NAS-ul, părând a fi din aceeași gamă, dar, încă din primul moment în care l-am văzut în acel loc începusem să-mi doresc ceva superior, eventual un ThinkCentre M720q.

Înfiripată idea de a avea totul, de la Home Assistant la Pi-hole, VPN, Nextcloud ș.a.m.d. într-un singur dispozitiv, materializarea acesteia era doar o chestiune de timp. Două luni mai târziu, chiar la început de an, găseam ceea ce căutam: un ThinkCentre M720q la preț bun.

Pe Amazon și alți retaileri locali, dacă aveai norocul să-l găsești în stoc, un Raspberry Pi 4 cu 8GB de memorie RAM costa în ianuarie aproape 300€, dar fără niciun fel de accesorii, așadar mai trebuia să bagi bani și-n carcasă, sursă, etc.

ThinkCentre-ul M720q cu i3-9100T, 8GB de memorie RAM și 256GB de stocare SSD m-a costat doar 187€ cu tot cu transport, dar chiar și acum, când Raspberry-ul 4 cu 8GB de RAM se vinde pe Amazon cu 230€, ieși tot mai avantajos cu un ThinkCentre.

Pe lângă procesorul mai puternic, câștigi 256GB de stocare SSD/NVME, o platformă mult mai stabilă, o conexiune gigabit nativă, posibilitatea de a-i adăuga un NVME și până la 128GB de memorie RAM! În aceste condiții, pentru utilizarea acestuia în scopurile menționate, de ce ar cumpăra cineva un Raspberry Pi?!?

În prima fază i-am adăugat 8GB de memorie RAM, un SSD NVME, i-am schimbat pasta termică și curățat de praf înainte de a-i instala Proxmox. SSD-ul NVME aveam să-l întrebuințez pentru mașinile virtuale și containere LXC, în timp ce pe SSD-ul SATA aveau să ajungă toate backup-urile și template-urile.

Nici de aceasta dată nu aveam să fiu dezamăgit, așadar tot o chestiune de timp a fost până să pun la vânzare și thin client-ul T620 și cu banii de pe acesta să cumpăr cei 32GB de RAM de care mai aveam nevoie pentru a nu mai jongla resurse între cele câteva virtualizări necesare mie.

Astăzi, după o lună de zile în care n-am folosit altceva pentru găzduirea aplicațiilor și serviciilor pe care în urmă cu un an le aveam împărțite între mai multe dispozitive, inclusiv pe un laptop HP, regret doar că nu m-am gândit la alternative de la bun început.

În primul rând, Home Assistant funcționează virtualizat mai bine decât o făcea pe vremea când era instalat direct în Raspberry Pi, niciunul dintre add-on-urile sale dându-mi probleme.

E la fel de fiabil cum a fost pe HP T620, doar ca acum îl pot actualiza fără teama că ceva ar putea merge prost, snapshot-urile Proxmox fiind cele care mă scutesc de ea și necesitatea backup-urilor externe.

Același lucru îl pot spune despre Pi-hole si AdGuard Home, sau despre serverul Web ce-l folosesc pentru a testa site-urilor la crearea sau optimizarea cărora contribui când n-am altceva mai bun de făcut.

În al doilea rând, posibilitatea de a virtualiza Windows mi-a permis să automatizez o sarcină care, altfel, putea fi realizată doar manual: actualizarea aplicațiilor instalate cu AltServer. În caz că nu știți despre ce este vorba, în iOS nu poți descărca și instala orice aplicații ca în Android, prin simpla descărcare a unui fișiere.

E ceva mai complicat și-n plus, aplicațiile instalate astfel trebuiesc „reîmprospătate” la fiecare 7 zile dacă nu se dispune de un cont de dezvoltator (99€/an). O alternativă este AltServer, dar pentru actualizarea aplicațiilor instalate prin intermediul acestuia ai nevoie de un PC ori un Mac cu iCloud și iTunes instalate.

Pentru automatizarea procesului folosesc o mașină virtuală și niște sarcini programate. Astfel, în fiecare sâmbătă, la 06:45, respectiva mașină virtuală cu Windows 11 pornește, la 06:50 iPhone-ul reîmprospătează aplicațiile comunicând cu aceasta prin rețeaua locală, după care mașina virtuală este oprită.

Procesul este reluat duminică, la 21:45, după cum poate fi observat în screenshot-ul de mai sus. Dacă apar probleme sâmbătă, sunt notificat pe telefon și am la dispoziție până duminică să găsesc o rezolvare, respectiv toată săptămâna dacă procesul eșuează duminică.

În ceea ce mă privește, doar pentru chestia asta merită deranjul, dar mai sunt și alte beneficii. De exemplu, pot avea un al doilea blocant de reclame la nivel DNS (AdGuard) fără a sacrifica prea multe resurse și total independent de cel principal (Pi-hole). Astfel, dacă primul cade ori nu funcționează pentru că instalează actualizări sau îi modific blocklist-urile, al doilea îi ia locul.

Da, a crescut consumul de energie electrică, dar nici de această dată nu vorbim de valori îngrijorătoare. Conform datelor raportate de Shelly Plug S, acesta oscilează între 7 și 10W, în timp ce Raspberry Pi nu consuma nici măcar jumătate. În cazul meu, nemaiavând nevoie de NAS QNAP, inclusiv economisesc. Iată media ultimelor 41h:

Așadar, având în vedere prețurile actuale ale Raspberry Pi, acestea nu merită achiziționate pentru a fi utilizate pe post de Home Assistant device. Thin client-uri precum Fujitsu Futro ori HP Thin client, disponibile la prețuri foarte bune, silențioase și cu un consum de energie redus, sunt gazde fiabile pentru acest tip de servicii.

Pentru virtualizare cu performanțe native, mini PC-uri precum cele din familiile ThinkCentre, Wyse ori EliteDesk Mini, în opinia mea, reprezintă o alegere mai bună (iar dacă le găsiți SH în condiții bune, inclusiv mai ieftine).

8 Comentarii

 1. Salut Cristi, interesant si instructiv articolul tau, ca de obicei de altfel. Poti sterge comentariul meu, dupa ce-l citesti si daca cumva modifici ceea ce pare o gresala de tipar cred, altfel am ramas perplex la ceea ce am citit aici. Nu scriu ca sa te jignesc cumva, sau pt a ma da mare, ci pt simplul fapt ca nu inteleg si nu cred ca exista asa ceva, altfel cred ca va trebui sa cumpar si eu RAM-ul de care zici tu aici, Eu cel mai mult am pus 32 Gb si asta la un singur computer, la restul am doar 16 Gb, 8 Gb si chiar 4 Gb la laptopuri.
  Tu ai scris asa aici : Pe lângă procesorul mai puternic, câștigi 256GB de memorie RAM, o platformă mult mai stabilă, o conexiune gigabit nativă, posibilitatea de a-i adăuga un NVME și până la 128GB de memorie RAM! În aceste condiții, pentru utilizarea acestuia în scopurile menționate, de ce ar cumpăra cineva un Raspberry Pi?!?
  Sunt perplex, chiar au 256 Gb si 128 Gb de memorie RAM ? nu de alta, dar asta inseamna cred, ca eu am cam ramas in urma cu tehnica. Am maxim 32 Gb si nici nu-mi folosesc la ceva anume.
  Vroiam sa rulez niste SO-uri Linux intro masina virtuala, dar am lasat-o balta pana la urma.
  Te rog daca poti doar sa modifici cumva daca este gresit, ca sa-mi revin si eu la normal, altfel cred ca nu mai stiu ce sa cred. Mai am inca doua computere cu cate 16 Gb fiecare, dar tot asa, fara prea mare folos, ca nu consuma atata RAM un Firefox si un Opera. In rest nu prea am mare lucru pe ele.
  P.S. : am mai intrat pe site-ul blogul tau, dar nu a mai fost nimica nou, si azi am vrut sa-mi fac un cont de posta electronica la Posteo, eu crezand ca e gratuit, de unde cereau 1 € minim, si stiam ca am citit, aici la tine pe site de Posteo, dar chiar nu am mai gasit articolul.
  Ce sa-ti mai spun, ma bucur enorm pt articolul asta, pt ca si eu sunt pasionat de calculatoare computere si chiar vroiam sa cumpar un mini pc cu i5 cu T in coada, 4 nuclee de la intel,, dar cred ca mi-a fost frica fiind chinezesc sa nu transmita datele mai departe, cu toate ca mari date nu ar avea ce sa transmita, poate niste pdf-uri despre computere si niste tutoriale de pe youtube downloadate.
  Sper sa modifici cumva daca este o gresala, ca sa-mi pot revenii din perplexitate, iar daca cumva am gresit eu, nu am facut-o cu intentie, ci doar din necunoastere daca asa este. Poti sterge comentariul meu, si intrun caz si in altul, pt ca nu sunt atasat de comentarii, ci pur si simplu, ma bucur ca ai articole bune si instructive, de la care oricine are ce invata.
  las aici detalile mele de computer, pe scurt ca sa nu consume spatiu prea mare, pt a-mi spune daca este ok, cu toate ca este mai vechi, are deja cativa ani si nu l-am mai reinoit inca.
  Linux Mint 21 Vanessa, AMD Ryzen 7 2700, ASUS PRIME X370-PRO, NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti, Memory: 31.28 GiB, used: 2.23 GiB (7.1%)

  1. Haha :) Evident, e o greșeală, cantitatea maximă acceptată fiind de 128GB. Am scris gândindu-mă la SSD.
   Cât despre Posteo, nu știu dacă ai citit aici sau altundeva, dar îți recomand Tutanota (curând articol și despre ele).

 2. Salut Cristian! Ce revenire, man. Chiar daca subiectul articolului ma depaseste, vreau sa-ti spun felicitari. Un articol muncit si documentat tare de tot. Nu aberatii ca la mine si pe multe alte bloguri. Sper sa te reintorci la scris. Iti accesez blogul ocazional cu speranta sa vad daca ai mai miscat ceva.
  Nu ne-am mai auzit de ani buni, dar banuiesc ca totul e in regula si esti prea prins cu munca.

  1. Totul bine, merci.
   Mi-ar plăcea să mai am timpul avut cândva, dar cum bine ai spus, am alte preocupări acum.

 3. Felicitari Cristi, cand este vorba de utilizare intensa, consum resurse, automat iese din discutie raspberry, cel putin pe nextcloud parea o gluma, dar pentru aplicatii mai usurele ramane o varianta economica, eu am 2 rasp unul vers 2 si unul v.3 , deci alimentare 5v, 2A… adica aproximativ 10 w, v.2 l-am facut cloud personal (pus pe ip public static) adaptor 2,5 inch sata si hdd 500 gb (pe aceeasi alimentare din usb-ul lui rasp) cu File Browser , wireguard server, si de sanchi freshrss din dietpi unde este si blogul tau bagat, (am vazut postarea asta) deci esti sub supraveghere :)))) glumesc. Dar imi plac postarile tale. Pe al doilea v.3 il am acasa legat de videoproiectorul din sufragerie cu kodi cu ….ma rog stiti adonn-urile lui, File Browser, freshrss tot din dietpi, … in combinatia asta nu vad rosu in fata ochilor pe htop :)… pana la urma de max. 10w cam cat consuma un tv mare in stanby nu poti sa-i ceri mai mult… nu stiu cat consuma rasp. 4 … dar din thin* ce ai achizitionat tu sigur „mananca” de la 20 w in sus… nu sunt ecologist dar am inceput sa ma uit in buzunarul din ce in ce mai gol… daca nu iese bani din afacerea asta macar sa nu ma coste rezidual mult…. daca au optiune wake up in bios sau macar priza comandata prin retea …atunci ar fi un bun compromis consum/putere de calcul

  1. Cât despre RPI, experiența mea n-a fost tocmai bună: vreo două HDD-uri care au murit subit, vpn care parcă-mi făcea în ciudă și se oprea fix când aveam mai mare nevoie, etc. În configurația actuală niciodată n-am avut probleme, iar aici cred că dincolo de platforma în sine e vorba de OS, mult mai bine optimizat pentru Intel decât pe ARM. Pentru cine vrea un Heimdall, un RSS reader, un Navidrome și două instanțe de blocant DNS (oricare ar fi), chiar și un Pi Zero ar face față, cred (asta apropo de consum). Referitor la consum, unde am foarte mare încredere în Shelly, rareori trece de valorile menționate în articol. E drept, nu-i totuna să ruleze în fundal Pi-hole și Hassio, cu activitatea pe VM-ul Windows 11 sau cel Debian 11 (dev server, sql server, etc), configurate, de altfel, să se oprească automat dacă nu sunt utilizate 30 de minute. Între consum și performanțe, prefer ultima variantă, dar îți înțeleg punctul de vedere.

 4. Eu am un fix pentru sistemele cu racire pasiva, asa ca am ajuns sa folosesc aceste mini pc-uri mai la toate jucariile mele. Odroid HC1 si un bluechip computer pentru NAS-uri;
  Futro S720 (cu procesorul 415) il folosec pe post de router cu OpenWrt si DellWyse 5070 pentru virtualizare. De fapt aici voiam sa ajung; incearca dacă poti unul. Are procesor de generatie mai noua. Aceste mini pc-uri sunt cu doua variante de procesoare, Pentium J5005 si Celeron J5105, cu diferente mici intre ele. Daca ai norocul prinzi pe olx unul cu spatiu de stocare 8/16 GB incorporat.
  Si suporta 32 GB RAM, testat. Am avut norocul si am gasit unul la 250 lei cu tot cu alimentator dar fara suport.
  Despre acest subiect, mini pc-uri / thin client gasesti mai multe pe parkytowers . Spor la scris pe blog; urmaresc cu interes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.