Cum poți crea propriul aranjament de tastatură în Windows 10

Marea majoritate a timpului folosesc Pop!_OS, iar pe acesta prefer aranjamentul de tastatură englezesc, gândit parcă, de la / la , pentru a fi utilizat în Linux.

tasstatura thinkpad x230

La job folosesc Windows, colegilor și clienților le răspund la emailuri folosindu-l layout-ul spaniol, iar pe blog scriu de pe cel românesc (mi se pare aiurea rău ca în 2020 să nu folosești diacritice).

Trecerea constantă de la un layout la altul mă bulversa complet, determinându-mă de multe ori să caut cu privirea tasta de care aveam nevoie, iar ultima dată când mi s-a întâmplat asta am început să mă interesez referitor la cum aș putea dispune de diacriticele românești prin Alt Gr, pe modelul layout-ului Romanian Programmers, în cel spaniol. E chiar simplu în Windows, iar soluția o oferă gratuit cei de la Microsoft.

Încarci în Keyboard Layout Creator aranjamentul pe care vrei să lucrezi, în cazul meu cel spaniol, și-i dai numele dorit.

Bifezi caseta Alt+Gr și faci click pe tasta unde vrei să ai un nou caracter de fiecare dată când va fi apăsată în combinație cu Alt Gr. În caseta ce-și va face apariția lipești caracterul respectiv.

keyboard layout creator alt gr

Pentru definirea majusculelor bifezi și caseta Shift și o iei de la capăt.

Când ai terminal, mergi la Project » Build DLL and Setup Package.

keyboard layout creator build

Pentru a putea folosi noul layout va trebui să-l instalezi folosit executabilul generat de Keyboard Layout Creator.

Apoi îl activezi.

aranjament tastatura personalizat windows 10

Iar partea faină e că folosind acest program generezi un aranjament de tastatură instalabil în orice sistem cu Windows, nu doar pe cel în care l-ai generat. Mie mi-a rezolvat problema și am scăpat necesitatea de a schimba layout-ul în funcție de ce urma sa fac la PC. E drept, o să-mi ia încă vreo câteva zile să mă obișnuiesc și-n Pop!_OS cu cel spaniol, dar asta să fie cea mai mare problemă a mea!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.