Cum se ascund bara de titlu și marginile unei aplicații în KDE

În cazul anumitor aplicații, consider că bara de titlu și marginile adăugate de KDE (cel pe care-l folosesc actualmente) nu fac altceva decât să ocupe spațiu căruia i se poate da o întrebuințare mai bună, așa că obișnuiesc să le dezactivez.

Mă rog, ideea nu e să dezactivezi bara și marginile pentru a vedea în locul lor wallpaper-ul, screenshot-ul de mai sus fiind realizat astfel pentru a se putea aprecia mai bine lipsa ambelor.

În KDE, dezactivarea acestor elemente se realizează din Window Decorations > Themes > Edit Theme:

Window-Specific Overrides > Add:

Introducând la Regular expression to match valoarea WM_CLASS a aplicație respective (poate fi obținută cu ajutorul xprop) și bifând casetele Border size și Hide window title bar:

După salvarea modificărilor va fi necesară repornirea aplicației respective.

Meniul specific KDE va putea fi afișat ulterior cu Alt+F3:

Deși nu cred că e nevoie să menționez asta, înainte de a elimina bara de titlu (care de obicei găzduiește și meniurile aplicațiilor), este importantă familiarizarea cu scurtăturile de taste ale acesteia, sau cel puțin cunoașterea acelora cu care o putem închide, redimensiona, minimiza și maximiza.

3 Comentarii

 1. Am incercat vreo 25 de distributii Linux.Covarsitor majoritare au fost cele bazate pe Debian/Ubuntu, si prea putine bazate pe Arch.Nu stiu de ce nu am chimie cu Arch, si doar Arch-ul m-a adus cumva in lumea Linux, bazandu-ma pe faptul ca pot sa-l construiesc eu cum vreau.Cel mai mult insa mi-a placut OpenSuse cu KDE, si lumea zice ca cel mai bine se impaca Suse cu KDE dintre toate distributiile.Tu ce fel de distributie ai la KDE?Pe langa XFCE cum se prezinta?Ca as trece la MX cu KDE, dar am asa o groaza, am ajuns sa stiu prea bine XFCE-ul, si de asemenea si eu sunt maniac sa-mi fie desk-top-ul si restul aranjate cum vreau eu, si pe XFCE chiar pot face acest lucru.Totusi, in perioada cand am instalat Suse cu KDE stiam prea putin Linux, si mai aveam si curiozitatea sa incerc cat mai multe distributii, asa ca Suse nu a stat prea mult pe laptop.Plus ca la vremea aia instalam cu net de pe telefon, hotspot, astfel ca un distro era bun daca venea cu drivere wi-fi si prost daca ma silea sa-mi caut eu drivere.In privinta asta Suse a fost prost, am vazut vreo cateva tutoriale pana am reusit sa-l conectez wireless la net.Asadar, nu am reusit sa folosesc KDE la un potential mai apropiat de adevar.

  1. Nu sunt persoana indicată să-ți spună chestii despre XFCE, că l-am instalat o singură dată și atunci din greșeală.

   Toată lumea spune că pe SUSE e parfum KDE, însă consider că SUSE are alte chestii care-l scot din calculele mele, așadar de fiecare dată când l-am instalat din curiozitate mi-a durat mai puțin de o zi în PC.

   Unde îți garantez că funcționează perfect e pe Solus și pe Manjaro, dar instalând versiunea ce-l aduce la pachet, altfel ai prea multe ajustări de făcut și pierzi nejustificat de mult timp configurându-l. Pe mine mă ajută mult Timeshift pe parcursul configurării, și dotfiles (fișierele de configurare din ~/.config) pentru a muta aceeași configurație din mașina virtuală sau din laptopul de teste (t440s), pe cel „de producție”, un t440p. Cu ambele e mai complicat la început, până te familiarizezi cu comenzile, iar dintre astea două îți recomand Manjaro.

   Oricum, înainte de a renunța la ce-ți funcționează și te mulțumește, îți recomand să-l încerci într-o mașină virtuală, sau pe un alt HDD, iar dacă după 2-3 săptămâni nu regreți pasul făcut, faci migrarea definitivă. Am revenit de multe ori la distribuția anterioară după ce am ajuns la concluzia că cea nouă deși ok, nu era de mine și-mi face praf toată productivitatea. În fond, PC-ul îl ai pentru a lucra cu el, nu la el.

 2. Eu am doua laptopuri, din pacate cel vechi e doar cu 2gb ram, asta afectandu-mi multe teste.Desi la recomandari zice ca-i de ajuns, nu-i (de multe ori).XFCE-ul (+MX) ramane baza la mine, cel putin pana cand reusesc sa stapanesc si sa-mi pot configura un alt distro asa cum vreau si cum am nevoie.Cu VM nu prea stiu, deoarece am laptop de teste.MX-ul e grozav (si) din cauza de snapshot.Am instalat pe curat, cand am terminat configurarea fac un snapshot si am propria mea versiune.Gasesc asa ceva in Manjaro, sa zicem?
  Bine, eu folosesc XFCE si din cauza hardware-ului, al meu e mai vechi, si DE-ul asta pare sa se-mpace bine cu ce detin eu.Doar ca, dupa Deepin, care mi-a placut cel mai mult, insa nu pot trece peste faptul ca e distro facut pentru PRC, si din cauza asta sunt absolut convins ca are multe neajunsuri, KDE imi place extrem-extrem de mult.
  Poate ti-am mai zis, eu nu „produc” decat pentru mine, dar ce ma intereseaza e ca in timpul pe care-l aloc pentru studiu pe forum ca am diverse probleme, sa nu am respectivele probleme si sa fac orice altceva.De aici si cautatul perpetuu pentru o distributie cat mai stabila si longeviva, asta fara a opera zilnic/periodic/de cate ori e nevoie operatiuni de mentenanta/(re)configurare etc.
  Si asa de multe ori scrii tu ceva articole si iara ma apuc sa vad „ce-i cu aia, ce e cealalta…” – si iar ajung pe forumuri.Asa o fi si cu banii, zici ca ai facut de ajuns, si apoi iar iti vin idei ca vezi la altii tot felul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.