Backup and Sync, noua aplicație de backup de la Google pentru Windows și macOS

Cea mai mare teamă a mea e că voi rămâne, într-o zi, fără fotografii, de-asta m-am bucurat când Flickr și Google au lansat pachete de stocare nelimitată pentru fotografii. Aproape toate fotografiile mele se află în Google Photos, iar începând de astăzi nu mai trebuie să le încarc manual, se ocupă de asta Backup an Sync, noua aplicație de backup de la Google.

google backup and sync

Imaginea de system, cea care include Windows-ul și aplicațiile ocupă vreo 30GB, documentele și celelalte fișiere pe care nu vreau să le pierd, cam 80GB în total, se află în Google Drive și pe DVD-uri, criptate militărește și parolate.

Singura bătaie de cap o aveam cu fotografiile, pe care până nu demult le păstram offline pe hard disk-ul extern primit cadou în toamna anului trecut, hard disk pe care ulterior l-am atașat televizorului pentru a înregistra emisiunile pe care nu le pot viziona atunci când sunt difuzate, sau pentru a putea pune pauză când trebuie să plec câteva minute din fața lui.

LG impune formatarea hard disk-urilor într-un sistem de fișiere de care Windows încă nu a auzit, așadar, până ieri le încărcam manual pe Google Photos, că aveam de ales între a face asta și a achiziționa alt hard disk extern, și cum la Loto urmează să câștig… en fin.

Bun, aplicația asta nouă de la Google, Backup și sincronizare, îmi permite să aleg ce folder din computer vreau să-mi sincronizeze. De acum o să creez lunar câte un folder nou în care voi vărsa fotografiile de pe cardul de memorie, iar pe cel vechi îl voi dezasocia și șterge; oricum găsesc mult mai ușor fotografiile în Google Photos decât în PC.

google backup folder conectat

Nu-mi place că Google Photos nu asigură spațiu nelimitat pentru fotografii în .raw, dar asta e, până la urmă calul de dar nu se caută în gură.

google backup photos

Sunt convins că într-o bună zi Google îmi va vinde fotografiile și sufletul, dar nu e ca și cum mi le-a furat, i le-am dat la fel cu m-am însurat, de bună voie și nesilit de nimeni. Dacă eu nu pot, măcar ei să fac un ban cinstit de pe urma lor…

8 Comentarii

 1. Pare că are spațiu de stocare generos. OneDrive, (pe care îl folosesc cel mai des) îmi dă 5 giga. Google Drive 19 giga, dar viteze de down și up scăzute.
  Dacă B&S îmi dă posibilitatea să share-uiesc fișiere de mărime mare, cu viteze de up and down decente, trec pe el.
  Uite, chiar acum văd, nelimitat la calitate ok, 20 giga la calitatea originală, pe care o să merg eu.
  Da, m-am lămurit, tot cu Google Drive lucrează. Să vedem.

 2. Știi la ce-i bun ăsta? Pentru mine, cel puțin. O să-mi înlocuiască Dropbox-ul, la care am doar 2,5 giga. Când plec în concediu îmi pun în casă un sistem de supraveghere improvizat, un laptop vechi, 3 camere web bune, cu salvare pe hard. La varianta pro mi-ar da și stocare pe cloud, mail de avertizare, chestii, dar i-am găsit weak spot-ul, salvez fișierele înregistrate în fișierul sicronizat de dropbox, le văd on-line oricând, pe laptop sau telefon. Dacă vreau live, intru remote pe laptop. Ideea e că, la 2,5 giga ai dropbox-ului, cu toată filmarea doar la mișcare, se cam umple imediat (am copaci în fața ferestrelor, bate vântul, umbre, etc.) și fie intru zilnic să verific și să șterg, fie setez low quality la filmare, și nu vreau. Așa, cu 20 de giga dolofani, îmi fac liniștit un concediu de trei săptămâni.

 3. Nelimitat dacă upload-ul se face la calitatea stabilită de ei. Ei spun high, presupun că e ok, nu știu ce coversie folosesc. Dacă vrei la calitatea originală (2k, 4k), ai doar 20 de giga. Eu am ales varianta asta.

  1080p e rezoluția maximă admisă.

 4. Clar ca nu inteleg ceva sau fac ceva greit. Fisierul googledrive imi ocupa pe hard spatiu. Am facut backup si sincronizare, dar pe PC imi ocupa spatiu fizic. Asa trebuie sa fie sau nu am inteles ceva. Puteti sa ma ajutati cu un/o sfat/clarificare? Multumesc

  1. Pai sunt sincronizate in mod fizic in ambele locatii, este perfect normal sa se intample acest lucru.
   Pentru a renunta la spatiul ocupat, dezinstalezi programul si le sincronizezi, descarci, vizualizezi strict din browser.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.