Box TV A95X cu SoC RK3318 ca alternativă ieftină la Raspberry Pi

Dacă aveți prin casă un Box TV cu Android pe care-l considerați nefolositor, s-ar putea să vă înșelați. Multe dintre acestea pot căpăta o nouă sansă la viață cu firmware-ul sau distribuția Linux potrivite. Eu, de exemplu, cumpărasem prin 2020 un A95X cu SoC RK331 de pe AliExpress în speranța că va înlocui Fire TV-ul care deja dădea semne de oboseală, dar Androidu-i adaptat chinezește avea alte planuri.

Box TV AX95

După vreo trei ani, căutânt cu totul altceva, am dat peste acest topic. Brusc, micul A95X putea avea, în sfârșit, ceva util de făcut: putea fi o gazdă bună pentru Home Assistant, Pi-hole, AdGuard Home, Funnel-ul Tailscale și Navidrome sau chiar pentru toate la un loc.

Pentru acestea este candidatul perfect în special datorită dimensiunilor reduse și a consumului infim de energie, care nici măcăr în full load nu depășește, conform Shelly-ului, 3W. În plus, are Bluetooth și WiFi integrate, așadar poate comunica fără ajutor extern cu senzorii din componența casei inteligente.

Box TV AX95 și telecomanda

Are și puncte negative, principalul primindu-l pentru conectivitatea-i ethernet limitătă la doar 100 Mbps, din cauza căreia nu va putea fi întrebuințat cu rezultate optime pentru a găzdui un VPN, un server multimedia precum Jellyfin ori Plex, sau clienți de torrente. Conectivitatea-i WiFi, capabilă să se conecteze la rețele de 2.4 și 5 GHz, șchiopătează jenant chiar și fără a fi solicitată intens, așadar iese din calcul.

Tot din propria experiență vă vorbesc atunci când spun că se înțelege bine cu Docker, în compania căruia l-am folosit fără inconveniente pentru Pi-hole-ul de backup, Navidrome și Tailscale configurat pentru a-l accesa din exterior. De altfel, am fost atât de mulțumit de prestațiile sale încât i-am încredințat instanța principală a Home Assistant, actualmente și gazdă a Mosquitto, AdGuard și Tailscale, instalat prin metoda descrisă aici și păcălind installer-ul

Problema o provoacă o dependență de o componentă existentă în Debian 11 și versiuni mai noi, systemd-resolved, dar pe care homeassistant-supervised.deb nu o recunoaște, așadar trebuie păcălit, în caz contrar va fi afișată eroarea:

The following packages have unmet dependencies:
 homeassistant-supervised : Depends: systemd-resolved but it is not installable

Dependența se „rezolvă” cu ajutorul equivs:

sudo apt install equivs
equivs-control systemd-resolved.control
sed -i 's/<package name; defaults to equivs-dummy>/systemd-resolved/g' systemd-resolved.control
equivs-build systemd-resolved.control
sudo dpkg -i systemd-resolved_1.0_all.deb

Această operație trebuie realizată înaintea executării comenzii:

dpkg -i homeassistant-supervised.deb

La prima accesare a Home Assistant este posibil sa vedeți un mesaj de eroare a Watchdog-ului care nu poate comunica cu API-ul Home Assistant. Nu trebuie să faceți nimic, ci doar să așteptați ca instalarea și pornirea containerelor ce-l compun să fie duse la bun sfârșit.

Home Assistant A95X

N-am parcurs asistentul de configurare inițială. După cum spuneam, migram instanța din Proxmox, unde a stat în ultimul an, pe A95X, așadar am restaurat unul dintre cele mai recente backup-uri avute.

restaurare backup haos pe A95X

În cazul în care veți realiza instalarea ignorând dependența de systemd-resolved, după restaurarea backup-ului, la accesarea interfeței Home Assistant, veți vedea următorul avertisment. Ghidul de instalare spre care am făcut trimitere mai sus tratează subiectul, dar la mine s-a manifestat doar atunci când am forțat installer-ul să ignore dependență cu –ignore-depends=systemd-resolved.

restaurare backup haos

Pus la treabă, atinge rapid 62-64ºC, dar temperaturile revin și se mențin la valori normale (48-50ºC cu o temperatură ambientală de 25ºC) de îndată ce sarcinile greoaie au fost realizate. În fond, e normal să se întâmple asta dacă ținem cont de faptul că micul SoC nu e ajutat de niciun cooler sau radiator.

A95X - Temperatura load

În timpul realizării capturii de ecran de mai sus realizam un test de performanță a docker, iar acesta rula deja de câteva minute bune. La 2-3 minute după oprirea testului temperatura a revenit și s-a menținut în jurul valorii de 50ºC rulând doar cele 10 containere ce formează Home Assistant-ul și addon-urile instalate pe acesta.

htop în A95X

Aș fi putut improviza pentru a monta un cooler de laptop ori chiar de Raspberry Pi, dar am preferat să nu o fac pentru a nu-l auzi bâzâind. Am perforat carcasa de plastic pe laterale pentru a facilita degajarea căldurii și i-am montat un radiator de 1cm, iar asta e tot ce am făcut în acest sens.

Diferențele sunt neglijabile, temperatura scăzând cu doar 1-2ºC, așadar nu mă pot lăuda că a meritat efortul.

Revenind la cât de bine poate înlocui un Raspberry Pi, totul ține de scopul în care doriți să-l utilizați. Dacă e vorba de Home Assistant și propriul blocant de reclame, ori găzduirea unui server personal de streaming audio cum ar fi Navidrome, șamd, balanța se înclină în favoarea-i. Aceste dispozitive se găsesc cu ușurință în ofertele constante ale AliExpress la prețuri ce nu depășesc 30€, incluzând carcasa și sursa de alimentare.

E imposibil să găsești undeva un Raspberry Pi cu 4GB de memorie RAM, carcasă și sursă de alimentare la banii aceștia, așadar o achiziție bună. În plus, instalarea Armbian nu este deloc complicata și poate fi realizată chiar din Windows, cu ajutorul unei aplicații dedicate pe care o puteți descărca de aici și a instrucțiunilor spre care am făcut trimitere la începutul articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.