Boxe Edifier R1280T: așteptări vs. realitate

În urmă cu câțiva ani, pe vremea când te puteai înscrie zilnic la trei produse pe care AliExpress, dacă erai norocos, ți le-ar fi „vândut” cu 1¢ și o recenzie la ei pe site, am fost selectat pentru a proba o pereche de căști Edifier. Fiind pentru prima dată când auzeam de Edifier, nu aveam mari așteptări, însă respectivele căști mi-au plăcut atât de mult încât le-am folosit aproape zilnic până la achiziționarea Nothing Ear (1), adica aproape trei ani. Între timp am început să mă interesez de produsele lor, în special de boxele pentru PC.

castile edifier

La un moment dat am adăugat în wishlist-ul Amazon perechea R1280T, dintre cele mai vândute și lăudate pe aici, dar am amânat achiziționarea din lipsa spațiului, apartamentul în care locuisem până în urmă cu câteva luni fiind prea mic pentru un birou încăpător.

Timpul a trecut, iar odată cu el și interesul cumpărătorilor Amazon pentru acest model. Recent, o notificare a aplicației aceluiași magazin online mă anunța că le pot achiziționa la preț bun, jumătate din cel avut pe vremea când pusesem ochii pe ele.

Spațiu aveam, prețul era bun, boxele mi-ar fi prins bine în noua casă unde-mi permit aroganța de a avea o încăpere pe care să o numesc birou fără a sacrifica niciun dormitor necesar. Trebuia să le cumpăr. Serios!

Boxa Edifier R1280T

Se aud bine, mai prost decât mă așteptam, dar bine. Voi reveni cu detalii, nu vă faceți griji.

Vin ambalate cu grija chinezului care a trimis chestii delicate cu Poșta Română ori Seur. Inclusiv cablurile sunt ambalate separat, iar boxele sunt învelite individual. Zelul cu care le-au învelit în pungi m-a făcut să râd amintindu-mi de cozonacii pe care ni i-au trimis părinți „ca să avem și noi cozonaci de sărbători” și care ne-au ajuns cu gust de… o combinație între gogonele, varză murată și vin, deși în coletul nostru nu era așa ceva.

Așa ar fi trebuit să împacheteze și mama cozonacii… Mama lor de gogonele!

Cât despre boxe, ei bine, se văd mai proaste decât sunt. Materialele par de calitate, peste ceea ce am întâlnit la Logitech, iar aici includem tot, de la materialele folosite pentru confecționarea și decorarea carcasei, la cabluri și butoane. Doar telecomanda pare făcută dintr-un plastic mediocru, dar își face treaba și timpul va spune dacă aparențele m-au înșelat.

O chestie care mi-a plăcut la aceste boxe e că pot fi conectate simultan la două dispozitive. Eu le voi folosi conectate la receptorul Philips AEA200/12 și la un Echo Dot, așadar conectivitatea fost un criteriu determinant pentru achiziționarea lor. Cablurile ce le însoțesc vin parcă special pentru această configurație, o pereche fiind de tipul Jack-RCA, cealaltă RCA-RCA.

Boxe Edifier conectate la adaptorul Bluetooth

Experții spun că dacă semnalul este transmis prin Bluetooth, muzica nu se aude la fel de bine ca atunci când ajunge prin cablu. N-ar fi exclus să am eu urechile defecte, dar sincer vă spun că am ascultat mai multe melodii în șir, prima dată având conectate boxele Edifier prin cablu, apoi prin Bluetooth fără a remarca diferențe. Iar dacă tot am ajuns să vorbim despre calitatea sunetului…

Sună bine, după cum spuneam, și chiar dacă nu dispun de un subwoofer, bass-ul e suficient pentru playlist-ul în compania căruia lucrez ori conduc. Totuși, amplasate în lateralele monitorului, par a nu avea nici medii și nici joase. Le-am amplasat în spate, la aproximativ 2.5m distanță, obținând același rezultat.

Le-am tot plimbat așa o bună bucată de timp în căutarea amplasării perfecte, poziționându-le în tot felul de unghiuri, până când am găsit armonia pe care o căutam. E drept că nici dormitorul transformat în birou n-are o formă convențională, dar e pentru prima dată când mi se întâmplă ca niște boxe banale să aibă apucături de monitoare de studio.

Satelitul l-am așezat pe un dulăpior aflat la intrarea în cameră, la 2.5m în dreapta biroului, iar consola în spatele meu, la 2.5m distanță. Amplasate astfel, parcă ar fi altele, experiența fiind similară configurațiilor surround atât timp cât nu urc potențiometru mai mult de trei sferturi.

plan birou

Când volumul este setat la peste 75%, iar chestia asta se întâmplă indiferent de cum realizezi conexiunea, muzica se aude clar dar are carențe tot mai notabile ce cresc proporțional cu volumul. La urma urmei, R1280T nu au fost concepute pentru petreceri, ci pentru a crea un mediu plăcut compatibil cu conversația.

Convins că și încăperea are un cuvânt de spus, am mutat boxele în sufragerie și se confirmă: parte din vina sunetului neechilibrat o poartă pereții biroului. Indiferent de unde le așezam, sunau bine atât timp cât între ele era mai mult de 2m distanță și cel puțin 1m înălțime.

satelit edifier intrare

În mod clar, nu avem de-a face cu un sistem audio menit să deranjeze vecinii și nici să extazieze fanii genurilor muzicale unde bass-ul este protagonistul, dar asta nu înseamnă că experiența va fi una neplăcută. Dacă, în schimb, vorbim de vocals, rock ballads și country, nu cred că veți găsi alternative mai bune care să coste mai puțin de 100€, însă asta e doar părerea unuia care până nu demult se „delecta” cu Amazon Echo.

Părerea mea. Contează?

Nu le-aș cumpăra pentru a flanca monitorul sau televizorul cu ele și-s convins de asta după ce le-am plimbat prin casă, dintr-o încăpere în alta, testându-le în tot felul de scenarii. Nu aș face nici dacă aș asculta predominant reggaeton, rap sau trap, n-au fost concepute pentru aceste genuri muzicale.

Celor care caută o boxă bună la toate le-aș recomanda Echo. Aceasta, deși în mod normal costă în jur de 120€, periodic apare în ofertele Amazon la 70-75€ și se aude bine indiferent de locul în care este amplasată, are Bluetoot integrat și compatibilitate nativă cu principalele servicii de streaming.

În concluzie, Edifier R1280T sunt boxe economice (comparativ cu Sonos, Bose, etc) concepute pentru cei care vor o plajă mai mare de sunete, nu vor să piardă nici o notă muzicală, dispun de spațiul și răbdarea necesare pentru a le găsi locația potrivită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.