Bpytop, un monitor de resurse pentru Linux, complex dar intuitiv

Deși nu cred că a trecut mai mult de un an de când am aflat de existența sa, Bashtop și-a câștigat pe meritate un loc în lista aplicațiilor pe care le instalez pe parcursul configurării inițiale a sistemului de operare, așadar trecerea la Bpytop, o versiune îmbunătățită a acestuia, scrisă în Python, a fost un pas firesc.

Bpytop - monitor de resurse pentru Linux

Spre diferență de antecesorul său, acesta nu este doar mai rapid, ci și mai complet, și o face fără a afecta modul în care utilizatorul interacționează cu el, și nici eficacitatea-i în gestionarea proceselor de sistem și nu numai.

La deschidere, afișează informații despre baterie (dacă există), procesor, memoria RAM, hard disk, rețea și procesele care rulează în fundal.

Pentru examinarea detaliată a unui proces anume, după poziționarea selectorului asupra acestuia, cu dublu click sau prin apăsarea tastei Enter, Bpytop va afișa în timp real resursele pe care respectivul proces le acaparează.

Bpytop - monitorizare proces

Comenzile sunt cât se poate de simple și se execută prin apăsarea tastei ce corespunde primei litere a numelui fiecăreia. De exemplu, pentru comanda kill va trebui apăsată tasta K, pentru interrupt (SIGINT) tasta I, șamd. Cunoașteți altul mai intuitiv de atât?!?

De reținut că Bpytop, la fel ca Bashtop, este un instrument de tip CLI, așadar nu va funcționa dacă nu va fi invocat în afara Terminalului. Mai mult, acesta are nevoie de Python3 și psutil pentru a funcționa.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.