Cum se configurează calculatorul (PC-ul) să boot-eze de pe CD, DVD sau memorie USB

Dacă nu știți cum se configurează calculatorul — PC-ul — să boot-eze de pe CD, DVD sau memorie USB (adică să pornească de pe acestea), pas esențial la instalarea unui sistem de operare sau la rularea unui sistem de operare de pe un Live CD ori Live DVD, în rândurile de mai jos am să încerc vă explic cât mai simplu cu putință ce aveți de făcut.

boot menu computer

În primul rând, pentru a putea face boot de pe un mediu extern (CD, DVD, memorie USB sau Hard Disk) va trebui să conectați dispozitivul de stocare la calculator, iar dacă veți folosi un CD ori un DVD, introduceți discul în dispozitivul CD/DVD-ROM. În continuare opriți computerul, porniți-l, iar înainte să apară pe ecran logo-ul sistemului de operare existent apăsați în mod repetat tasta F12.

Opriți-vă doar în momentul în care pe ecran apare o listă cu toate dispozitivele de pe care calculatorul poate efectua boot-area. Această listă ar trebui să semene într-o oarecare măsură cu cea din imaginea următoare.

Boot PC de pe CD DVD sau memorie USB

Dacă în loc de listă va porni sistemul de operare, fie placa de bază a PC-ului nu dispune de opțiunea de selectare a dispozitivului de boot fără a accesa BIOS-ul, fie aceasta posibilitate a fost dezactivată din BIOS. În fine, dacă lista respectivă nu apare, iar sistemul de operare începe să se încarce, așteptați finalizarea procesului de boot și opriți computerul.

Porniți calculatorul de la buton și începeți să apăsați în mod repetat tasta F2. Dacă în loc de BIOS veți vedea logo-ul sistemului de operare, opriți iar computerul, porniți-l și apăsați Del. Evident, apăsați tot în mod repetat, până când interfața grafică BIOS este afișată.

După încărcarea BIOS, cu ajutorul tastelor de navigare (săgețile) sau, dacă dispuneți de un computer mai nou care a cărui BIOS oferă această capacitate, cu ajutorul mouse-ului, localizați și accesați ramura Boot.

Selectați prima opțiune din listă și apăsați tasta Enter.

Boot Option Priorities - Prioritate la boot-are

Acest lucru va face ca BIOS să afișeze dispozitivele de pe care se poate efectua boot-area. Selectați cu ajutorul tastelor de navigare sau cu mouse-ul dispozitivul de pe care doriți să se facă boot-area (dacă doriți să boot-ați de pe CD ori DVD selectați dispozitivul DVD-ROM), apoi apăsați Enter.

selectare dispozitiv de bootare

Dacă nu ați găsit în listă dispozitivul de stocare de pe care doriți să boot-ați computerul, apăsați Esc pentru a reveni la meniul anterior, selectați opțiunea Hard Drive Priorities și apăsați Enter.

Hard Drive BBS Priorities

În lista ce va fi afișată selectați „First boot device” sau „Boot Option #1”, apăsați Enter și selectați în noua listă afișată Hard Disk-ul sau memoria USB de pe care doriți să boot-ați computerul.

selectare hdd de boot-are

După ce în dreptul „First boot device” sau „Boot Option #1” este afișat dispozitivul de stocare de pe care doriți să porniți calculatorul apăsați Esc, selectați în meniul Boot Option Priorities prima opțiune disponibilă, apăsați Enter și selectați Hard Disk-ul sau stick-ul USB.

Pentru a salva modificările apăsați tasta F10. Când veți fi întrebați dacă doriți să salvați modificările și să părăsiți BIOS-ul selectați Yes și apăsați tasta Enter.

salveaza modificarile si reporneste computerul

Calculatorul se va reporni pentru a face boot-area de pe dispozitivul pe care l-ați selectat pe prima poziție în ordinea de BOOT.

Dacă ați schimbat ordinea de boot pentru a instala un sistem de operare, după ce ați terminat instalarea nu uitați să reaccesați BIOS-ul și să poziționați pe primul loc în ordinea de BOOT Hard Disk-ului pe care ați instalat sistemul de operare.

Afișarea meniului BOOT fără a modifica setările BIOS – UEFI

Nu întotdeauna este necesară accesarea BIOS-ului pentru a stabili temporar dispozitivul de pe care calculatorul va porni, iar asta deoarece fabricanții sunt conștienți de faptul că sistemele de operare trebuiesc reinstalate.

Astfel, majoritatea pun la dispoziția utilizatorilor o metodă rapidă de accesare a dispozitivelor utilizate la pornirea calculatorului. Pe sistemele HP, de exemplu, meniul de boot se afișează apăsând repetat, la repornirea computerului, tasta F9, având conectat mediul de instalare (pendrive, DVD, HDD, etc.).

boot menu computer

Va fi afișată o listă asemănătoare celei din imaginea de mai sus. Alegeți opțiunea dorită ajutându-vă de tastele de navigare și apăsați Enter.

În funcție de fabricantul calculatorului, pentru a afișa lista de pornire va trebui:

  • Pentru desktop-uri și laptopuri HP, apăsați tasta F9 sau FN+F9.
  • Pentru desktop-uri și laptopuri Lenovo, apăsați tasta F12 sau FN+F12.
  • Pentru desktop-uri și laptopuri Acer, apăsați tasta F12 sau FN+F12.
  • Pentru desktop-uri și laptopuri Toshiba, apăsați tasta F12 sau FN+F12.
  • Pentru desktop-uri și laptopuri Asus, apăsați tasta F8 sau FN+F8.
  • Pentru desktop-uri și laptopuri Sony, apăsați tasta F10 sau FN+F10.
  • Pentru desktop-uri și laptopuri Dell, apăsați tasta F12 sau FN+F12.

Dacă nu recunoașteți mediul de instalare în lista afișată, deconectați-l, reporniți cu Ctrl+Alt+Del, accesați meniul și faceți-i o poză cu telefonul. Repetați având dispozitivul conectat și comparați listele.

Observații

 • Sistemele cu Windows 10 sau mai noi, deoarece au activată implicit pornirea rapidă, nu vor permite accesarea meniului de BOOT la pornire. Pentru a accesa această opțiune trebuie să reporniți PC-ul (restart din Windows).
 • Între imaginile de mai sus și meniurile de boot sau meniurile BIOS-ului computerului dumneavoastră pot exista discrepanțe sau pur și simplu pot fi în totalitate diferite. E imposibil ca cineva să întocmească o bază de date cu toate versiunile de BIOS existente actualmente, dar ideea de bază rămâne aceeași: căutați în BIOS după opțiunea Boot, boot device order, boot option priorities sau first boot device și selectați în cadrul acesteia dispozitivul de pe care doriți să boot-ați.
 • O configurare greșită a BIOS-ului va putea provoca afișarea mesajului „NTLDR is missing”. În astfel de situații, pentru a evita apariția mesajului „NTLDR is missing” accesati BIOS și asigurați-vă că ați plasat pe prima poziție Hard Disk-ul pe care este instalat sistemul de operare. O altă cauză a apariției acestui mesaj este formatarea partiției de BOOT, adică a partiției care-i indică BIOS-ului ce fișiere să încarce pentru prima dată de pe Hard Disk-ul configurat în prima poziție a ordinii de BOOT.
 • E posibil ca PC-ul să nu booteze de pe stick-ul USB, CD-ul, DVD-ul ori Hard Disk-ul selectate în prima poziție a ordinii de BOOT. În acest caz asigurați-vă că acestea sunt boot-abile, adică includ fișierele despre care vă vorbeam la punctul precedent.

În fine, dacă aveți întrebări referitoare la BOOT-are, nu existați să mi le adresați! Scrieți întrebarea într-un comentariu la acest ghid și eu voi încerca să vă ajut de îndată ce o voi vedea.

66 Comentarii

 1. Buna ziua, singurul mod in care am reusit sa bootez a fost cheita usb, dar totusi nici asa nu am reusit pt ca sa blocat si scria;
  UNetbootin si

  Default
  si nu functioneaza nici un buton , aparea doar o numaratoare inversa de la 10 la 0 si iar o lua de la capat. ce se intìmpla ? ìncerc sa instalez windowsul pe un leptop HP hdx 16, intel cuore 2

 2. Deci, am vrut sa instalez windows 7 si nu mi-a mers. Am intrat in Bios am făcut acele setări si a început sa boboteze. La instalare, când necesita restart nu îmi i-a de unde a rămas începe de la capăt cu instalarea. Am pus acolo pe primul loc CdRomul si pe 2 hdd. Ce as putea face?

  1. În momentul în care face primul restart, fii pe fază și accesează BIOS pentru a pune HDD-ul pe primul loc în ordinea de boot.

 3. am si eu un leptop ASUS procesor de 2,4 si ramul de 4Giga si i-am bagat fara sa vreau parola la bios si acum nu stiu cum sa o mai scot astept un raspuns.

  1. Nu-i nevoie de un service autorizat tot ce trebui să făcu este să desfaci capacul de la unitate și pe placă de bază se va află o baterie rotunda scoți bateria cu grijă o lași 10-15 secunde și o pui la loc după asta pe placă de bază pe lângă bateria aceea vei vedea un o mică mufă fără cablu cu un cap de plastic care se scoate scoți capătul de plastic și îl pui pe ceilalți 2 pini îl lași 2-3 minute după aceea îl pui la loc pornești pc-ul și gata biosul este resetat baftă ??

  2. La niciunul dintre cele trei laptop-uri ASUS pe care le-am avut până acum nu am ajuns la baterie desfăcând capacul. Dacă-l strică, răspunzi tu.

 4. Salut, am o problema nu-mi booteaza de pe DVD , si nici de pe alt Dispozitiv, detin un Aceer Aspire 5742z , vreau sa schimb sistemul de operare si din My Computer cand introduc CD-ul si dau Install now, ajung la Partitii si nu merge sa sterg sau sa adaug , imi apare doare Refresh .

  1. Ai configurat în BIOS ca PC-ul să pornească de pe DVD? Iar dacă ai făcut asta, cum ai incripționat ISO-ul pe DVD?

 5. Am incercat sa butez pe dvd si parea ca merge,becul de la unitatea optica era aprins ecranul era negru cu liniuta din parta de sus care aparea si disparea,a stat asa 3 min dupa care tot in XP a pornit

 6. Bună ziua am un notebook Lenovo G50-30 procesor intel celeron 2830 2,16ghz, ram:2,16ghz hdd: 320gb, are instalat windows 8.1profesional sau avea vreau să reinstalez Windows 8,1profesional? Cum fac să reinstalez? Ajutați-mă va rog din suflet!

 7. Salut.
  Vin în ajutorul ce s-au aflat într-un impas similar cu a mea situaţie.
  Înainte de toate vă întreb cum faceţi aceste operaţiuni pe calculatoarele mai vechiuţe,ce au versiuni BIOS mai sărăcăcioase,ce nu au asemenea opţiuni?
  Soluţia de moment pentru astfel de situaţii este Plop Boot Manager,fiind o recomandare bună în lipsa de altceva.

 8. Partiția D să o salvez pe stik de 64GB? Am doar 34GB ocupați din 320GB și cum dau să șterg amândouă partile? Cum fac să instalez windows 8.1 pro? Pt ca am încercat recovery și tot așa este windows-ul! Cum fac?

 9. Ajutama laptopul Lenovo G 50- 30 îmi spune Cekin media după care îmi apare: EFI Network 0 for IPv4 (28-D2-44-81-25-B5) boot failed. Ce să fac ca nu mă descurc! Ajutama app am kit drivere Windows 8.1 îl bag pe acela ca să instalez Windows-ul sau Windowsul ?iso

  1. Hard Disk-ul nu e alimentat, conectat sau detectat de PC. Asigură-te, de asemenea, că e primul în ordinea de boot.

 10. Am apăsat butonul Nuovo am intrat în Bios îmi spune următoarele:
  Normal Startup
  Bios Setup
  Boot Menu
  Sistem Recovery
  Unde să întru ca să nu mai îmi apara EFI Netwoork 0 IPv4

 11. Ca nu știu cum să fac am imaginea iso la windows 8.1 pro descărcata pe stick dar când dau boot la tick nu îl ia îmi apare vechii windows! Ce să fac??

 12. Bună,

  Am un laptop nou Toshiba Satelitte C55-c-1E3, care nu a venit cu vreun sistem de operare instalat.
  Am facut un usb bootabil , dar când îl deschid imi da din prima eroarea „No bootable device – Please restart system”. Am incercat toate combinatiile de taste pentru a porni BIOS ul, dar nu a mers, dar ma gandesccc ca e din cauza ca nu am SO.
  Ai putea sa ma ajuti cu niste sfaturi?

  Multumesc mult,
  Rocsana

  1. Oprește laptopul. În timp ce ții apăsată tasta F12 apasă butonul de pornire. Iei degetul de pe F12 doar după ce a apărut lista cu dispozitivele de pe care se poate boota. Pentru accesarea bios-ului va trebui să ții apăsată tasta F2.

 13. Salut, ma poti ajuta? Mi sa stricat ceva software ce nu ma lasa sa deschid windows-ul . Calculatorul meu e de la asus si am windows 7 ultimate. Cum pot reinstalez windows-ul daca nu merge boot-ul, si am cd-ul de instalare al windows-ului, dar cand il bag nu se-ntampla nimic.Cum ajung la pasul 2 din tutorialul tau daca nu functioneaza bootul. Am nevoie urgent de ajutor.

 14. Buna ziua , am incercat sa reinstalez Windows 7, SP1 . In momentul in care sistemul incearca sa porneasca , dupa copierea fisierelor windows, apare o eroare cu textul. : ” Stop : c000021a { fatal system eror}
  The initial session process or system process terminate eunexpectedly with a status of 0x 0000001 0x001003a8)

  Nu stiu ce sa fac in continuare .

  Va multumesc

  1. Oprește PC-ul. Pornește și apasă F8 până îți apare lista Advanced Boot Options. Alege Last Known Good Configuration și apasă Enter. Dacă problema nu se rezolvă, urmează instrucțiunile de aici.
   Sau reinstalează Windows 7 de pe alt mediu de instalare.

 15. Am un Lenovo B50-70. Nu intri în BIOS cu NIMIC! Am căutat şi pe net, dar degeaba. Aşa că, degeaba e tutorial fain, dacă nu merge nici mama BIOS-ului.

  1. Laptopul tău se pornește ținând apăsat Fn + F2. Degeaba e laptop fain, dacă manual lui n-a fost citit nici măcar de cel care l-a scris.

  2. Am acelasi model de laptop accesez bios si nu pot sa boot-ez de pe cd. Nu are acea comanda!
   Cum pot sa fac?

 16. Salut. Am un laptop Asus ROG GL552VX l-am cumparat free dos. Problema este ca dupa ce boot eaza, instaleaza Win10 iar la terminarea 100% imi da o eroare. SETUP CANNOT CONTINUE DUE TO A CORRUPTED INSTALATION FILE. CONTACT THE VENDOR OF YOUR WINDOWS INSTALATION DISC OR YOUR SYSTEM ADMINISTRATOR FOR ASSISTANCE.

  1. Salut.
   Care este provenienta kit-ului de instalare, de unde anume l-ai descarcat?
   Tutorial instalare Windows 10 ai aici.
   Incearca de asemenea si repartitionarea HDD-ului utilizand acest program.
   Succes!

 17. Am mai multe, de pe torentz si chiar de pe situl microsoft. Am si un chit original win 8.1 cu serial. dar indiferent de chit primesc aceasi eroare.
  Cineva mi-a spus ca ar trebui formatat partitia in GPT dar nu reusesc si nu stiu cum.Poate este ceva din setarile BIOS care imi blocheaza instalarea.
  Am descarcat si varianta oficial a de pe situl microsoft.Dar degeaba.

  1. Salut..Am aceeasi problema si eu..ai reusit sa o rezolvi? Daca da spune-mi si mie cum..merci

  2. Da. Toata problema a fost sa formatrz hardul. Dupa formatarea partitiei totul a mers perfect.

  3. Asta tine strict de ce sistem de operare doresti sa instalezi,de conditiile minime de instalare indeplinite si sursa de descarcare a kitului de instalare,preferandu-se cai de acces oficiale.
   Dupa ce ai pus la punct toate aspectele mentionate anterior nu iti ramane decat sa urmaresti tutoriale de instalare si configurare.

  4. Salut adrian am si eu o intrebare care este tasta care te trimite in boot menu?

 18. La mine cand pornesc calculatorul numi apare vreo obtiune de tasta pentru intrarea in bios sau orice altceva decat start windows normaly ….

 19. salut, am un acer aspire switch 10e si vreau sa-l reformatez. Mi-am fact un stick bootabil cu windows 8.1, dar nu pot sa-l instalez fiindca in bios-ul laptopului nu pot alege optiunea de bootare dupa stick-ul bootabil cu windows. Am apasat si tasta F12 si nu imi da sa pot alege sa booteze dupa stick-ul cu windows. Cum as putea sa instalez windows-ul cu un stick bootabil sau ce program sa folosesc pentru a instala windows-ul de pe un stick bootabil.

 20. am deja w7 si din greseala am sters tot ce e in D iar C este ful as vrea sa mil aranjez iar dar nush ce sa fac trebuie mai intai sa sterg W7 din calculator sau pot baga direct sidiul cu WINDOUS

  1. Dacă vrei să reinstalezi nu trebuie să elimini mai întâi partiția C, poți face asta pe durata instalării.

 21. Salutare! Am si eu o problema !
  Deci…pun dvd-ul in unitatea optica, restartez calculatorul apas f11 , selectez numele ptr bootare pe unitatea optica, imi apare sa apas orice tasta pentru a continua, apas, iar dupa windows-ul porneste normal , ce pot face?

 22. salut, am un acer aspire switch 10e si vreau sa-l reformatez. Mi-am fact un stick bootabil cu windows 10 dar nu pot sa-l instalez fiindca in bios-ul laptopului nu pot alege optiunea de bootare dupa stick-ul bootabil cu windows. Am apasat si tasta F12 si nu imi da sa pot alege sa booteze dupa stick-ul cu windows. Cum as putea sa instalez windows-ul cu un stick bootabil sau ce program sa folosesc pentru a instala windows-ul de pe un stick bootabil.

 23. Bună.Am un Lenovo v570 cu i5.Am urmat aproape toți paşii dar nu pot să reinstalez w7.de pe cd.Ce pot să fac?Mulțumesc anticipat.

  1. Salut.
   Ai urmat indicatiile de aici?
   Imaginea ISO ce contine sistemul de operare din ce surse a fost descarcata?
   Utilizeaza Rufus pentru a realiza un stick usb bootabil si a incepe procedura de instalare fiind dupa parearea mea mult mai facil procesul si rapid fata de un clasic dvd.
   Vezi si BIOS-ul cum anume este setat fiind uneori nevoie sa verifici setari legate de UEFI ori interfata SATA/AHCI, avand surpriza ca dupa faza de bootare a sistemului de operare si alegerea locului de instalare, HDD-ul sa nu fie recunoscut, neavand practic cum sa treci in faza urmatoare.
   Succes!

 24. Salut,as vrea sa instalez un windows 7 pe pc-ul meu si am o intrebare. Am pus windows-ul pe stick,dar am driverele puse in D. Eu as vrea sa refac partitiile si sa sterg tot. Ar fi posibil sa pun folderul cu driverele pe acelasi stick pe care am pus windows-ul , daca il pun pe acesta are cum sa mi le stearga?

 25. Am cumparat un calculator HP 6200 i5 cu licenta windows 10. Im cere parola „defaultuseO password”.Am vorbit cu cei de la firma si mi-au zis sa il butez si sa ii dau set-up ca am pe calculator toate datele licentei. Nu stiu cum sa ajung la acest set-up.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.