Din ce este compus calculatorul și care sunt componentele sale principale

Toată lumea știe că un calculator este format din unitate centrală, monitor, tastatură și mouse, dar dacă v-ați întrebat din ce componente este compus acesta, respectiv ce anume se află în interiorul unității centrale, venim în întâmpinarea voastră cu, probabil, cea mai completă descriere.

Principalele componente ale calculatorului.
Principalele componente ale calculatorului.

Calculatorul este compus dintr-un ansamblu de componente fizice care, împreună, permit executarea unui sistem de operare. Niciuna dintre acestea nu este mai importantă decât cealaltă, iar asta deoarece, dacă oricare dintre acestea lipsește sau este defectă, calculatorul nu va funcționa.

Placa de bază

placa de baza calculatorSingura componentă din calculator al cărui rol este acela de a le alimenta pe celelalte și a le permite să comunice între ele formând astfel un tot unitar. Pe aceasta se montează modulele de memorie RAM și dispozitivele de stocare, placa video, placa de rețea, procesorul, coolerul procesorului, etc.

La construirea calculatorului, placa de bază se alege în funcție de compatibilitatea cu celelalte componente. Un rol determinant la momentul alegerii plăcii de bază îl au procesorul și modulele de memorie RAM.

Majoritatea plăcilor de bază actuale pot îndeplini și funcțiile altor componente, înlocuindu-le. Printre acestea se numără plăcile de rețea și sunet, de exemplu. De asemenea, mai poate dispune și conectori USB, HDMI, VGA, DisplayPort, etc.

Procesorul

procesorul calculatoruluiEste componenta care coordonează părțile hardware (componentele) și software (sistemul de operare, programele și driverele) ale calculatorului.

Este însărcinat cu procesarea datelor și comenzilor pe care le primește și transmite mai departe prin impulsuri electrice.

Actualmente, cele mai răspândite procesoare sunt cele fabricate de Intel și AMD, însă există și alți fabricanți care le comercializează. Ca normă generală, cu cât este mai mare frecvența de lucru (măsurată în GHz) a procesorului este mai mare, cu atât mai performant va fi calculatorul, dar mai sunt și alți factori ce joacă un rol determinant în stabilirea puterii de calcul a unui PC, cum ar fi viteza de lucru a memoriei RAM și cea de scriere și citire a dispozitivului de stocare.

Coolerul procesorului

Coolerul este componenta însărcinată cu răcirea procesorului, și este format dintr-un radiator și unul sau mai multe ventilatoare.

Acesta se află în contact direct cu procesorul și se alege în funcție de tipul procesorului, zgomotul pe care îl produce atunci când funcționează și capacitatea de disipare a căldurii generate de procesor.

Deși se fixează mecanic deasupra procesorului, între ambele se află pasta termoconductoare, aceasta din urmă având rolul de a umple posibilele goluri dintre talpa coolerului și carcasa procesorului.

Coolerele sunt de mai multe tipuri, iar prețul acestora variază în funcție de parametrii menționați mai sus. De regulă, cu cât sunt mai silențioase, cu atât mai mare le va fi prețul.

Memoria RAM

Memoria RAM (Random Access Memory), este punctul de tranzit al tuturor datelor ce urmează a fi prelucrate de către procesor. Astfel, viteza și capacitatea de stocare a modulelor de memoriei sunt factori determinanți ai performanțelor unui calculator.

componentele calculatorului: memoria ram

Chiar dacă mulți sunt convinși de acest lucru, nu contează doar capacitatea de stocare, ci și frecvența de lucru a acestora, măsurată în MHz, precum și timpul lor de răspuns, latența CAS (CL). Dar haideți să le tratăm pe rând, cum se cuvine.

Memoria RAM este oferită sub forma unor module precum cel din imaginea de mai sus, și se conectează pe placa de bază în conectorii dedicați numiți „sloturi”. Cu un singur modul de memorie RAM calculatorul funcționează, însă o face mai rapid în compania a cel puțin încă unui modul identic.

Module de memorie RAM identice.

Modulele de memorie RAM se aleg în funcție de compatibilitatea cu placa de bază, frecvența de lucru (MHz), latență și capacitate (GB). Cantitatea optimă se calculează în funcție de cerințele de sistem ale sistemului de operare și a programelor instalate în PC.

Dispozitivele de stocare

Numite generic „hard disk-uri”, dispozitivele de stocare pot fi de mai multe tipuri: Hard Disk-uri (în componența cărora se află piese în mișcare) și SSD-uri, construite integral din chip-uri de memorie flash.

Hard Disk-urile

Hard Disk-urile, cunoscute și sub denumirea de discuri dure (sau HDD – Hard Disk Drive), sunt dispozitive de stocare a datelor pe termen lung utilizate în calculatoare și alte dispozitive electronice.

Hard Disk-ul, unul dintre principalele componente ale calculatorului

Acestea stochează datele pe unul sau mai multe discuri magnetice rotative, denumite platane, care sunt acoperite cu un strat de material magnetic.

Platanele hard disk-ului.

Acest strat magnetic permite înregistrarea și citirea datelor în moduri non-volatile, ceea ce înseamnă că respectivele datele sunt păstrate chiar și atunci când dispozitivul este oprit.

SSD-urile

ssdSSD-urile asigură viteze de scriere și citire de câteva zeci de ori mai mari decât a Hard Disk-urilor, nu sunt la fel de sensibile, nu produc zgomot și nici nu se încălzesc la fel de mult.

Desigur, și prețul este unul pe măsură, însă merită fiecare bănuț dat pe ele.

De altfel, cei mai mulți tehnicieni recomandă înlocuirea Hard Disk-ului cu un SSD în detrimentul înlocuirii procesorului sau memoriei RAM cu altele mai performante și o fac pe bună dreptate: dintre două computere identice din toate celelalte privințe, cel dotat cu SSD va executa de câteva ori mai rapid aceleași sarcini decât ce în construcția căruia s-a folosit un Hard Disk.

NVMe-urile

NVMe-urile (Non-Volatile Memory Express), sunt dispozitive de stocare de mare viteză, care folosesc interfețe specifice, M.2, pentru a permite o comunicare rapidă și eficientă între componentele hardware ale computerului. Aceste unități de stocare au fost concepute pentru a fi utilizate împreună cu SSD-urile (Solid State Drives), care oferă performanțe mult mai bune decât discurile mecanice tradiționale.

NVMe WD_BLACK SN770

NVMe a fost dezvoltat ca o alternativă la interfețele mai vechi, cum ar fi SATA și SAS, destul de limitate când vine vorba de viteza și eficiența transferului de date. Interfața NVMe permite unităților de stocare să acceseze direct memoria RAM a computerului, ceea ce înseamnă că datele pot fi transferate mult mai rapid decât o fac dispozitivele de stocare cu interfețe mai vechi.

Placa video

Fără de placa video (sau placa grafică) calculatorul nu ar putea genera imaginile pe care le transmite monitorului, cel însărcinat cu afișarea lor. Aceasta nu este esențială pentru configurarea și utilizarea unui computer ce va fi folosit pentru stocarea datelor, pe post de centru multimedia sau la găzduirea unuia sau mai multor site-uri Web.

componentele calculatorului: placa video

Aceasta se alege în funcție de întrebuințarea care i se va da computerului. Dacă pentru redarea filmelor, a clipurilor video de pe YouTube și ale site-uri, precum și la lucrul cu programe din suita Microsoft Office va fi aptă orice placă video, programele de editare video și jocurile vor impune prezența uneia de top.

Sursa de alimentare

Ultima componentă ce se regăsește în toate calculatoarele și fără de care acestea nu ar putea funcționa, este sursa de alimentare. După cum însuși numele ei o indică, rolul acesteia este acela de a furniza componentelor calculatorului energia electrică de care acestea au nevoie pentru a funcționa.

sursa de alimentare caolculatorEste ultima care se alege la momentul asamblării PC-ului, iar asta deoarece puterea ei trebuie să acopere consumul întregului ansamblu.

Dacă, de exemplu, consumul nu poate fi suportat de către sursa de alimentare, va trebui să renunțați la componentele neesențiale functionării computerului cum ar fi placa video dedicată, celelalte module de memorie RAM sau a hard disk-ului secundar până la achiziționarea uneia pe măsura consumului.

La fel ca și celelalte componente ale calculatorului, sursele sunt de mai multe tipuri și, de regulă, sunt clasificate în funcție de eficiență și construcție.

Cele mai căutate fiind cele modulare și cele cu o eficiență de peste 80%, dar și zgomotul produs de către ventilatorul acestora poate reprezenta un factor determinant la momentul achiziției.

Iar aici se încheie lista componentelor fără de care calculatorul nu poate funcționa, răspunzând astfel la întrebarea care v-a determinat să citiți aceste rânduri până la capăt. Dacă aveți întrebări sau nelămuriri, le așteptam cu drag!

4 Comentarii

  1. La capitolul sursei, nu am inteles partea cu renuntarea la placa video, daca sursa nu poate suporta consumul. Daca renunt la placa video, cum mi se vor afisa imaginile?

    1. Poti renunta la placa video dedicata avand la dispozitie si pe cea onboard, ce incorporata pe placa de baza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.