Cum calculează Enel consumul de energie electrică estimat?

Am o nedumerire ce nu mă lasă să dorm liniștit: Cum calculează Enel consumul de energie electrică estimat? De pe site-ul Enel, mai exact din codul sursă al acestuia, am aflat următoarele:

Consumul mediu estimat de energie electrică se stabilește în mod automat, prin sistemul informatic de facturare, în baza istoricului de consum al clientului.

Întreb deoarece nu văd logica estimării unui consum de 276 KWh în condițiile în care cele precedente, tot estimate, depășeau consumul real cam cu 50 KWh:

estimare factura

Ce faci când vezi că omul a plătit de două ori 90 de lei, cam cu 25 de lei mai mult decât ar fi trebuit? Simplu: la următoarea estimare îl pui să plătească dublu, poate ies calculele data viitoare. Apoi triplu, și tot așa, până iese ceva. Sau poate îmi scapă mie ceva… Sper mă ajutați voi să aflu explicația logică.

9 Comentarii

 1. Am inteles ca a mai aparut un furnizor de curent si gaz totodata” GAZ SUEZ” acuma ca persoane particulare nu stiu daca putem sa ne bransam la ei, dar in cazul firmelor se poate si totul se face din acte fara sa intervina fizic( in cazul curentului) adica intre ei. Ii de luat in considerare in viitor si alt furnizor. Pana acuma si-au facut de cap ca nu aveau concurenta dar situatia o sa se schimbe ca si in cazul telefoniei , ai de unde sa alegi.. Probabil ca vor fi chiar mai multi, am inteles ca se lupta puternic ca sa nu intre pe piata dar si asta va lua sfarsit si vom avea de unde alege.

 2. dupa doua de 80 ti-au trim. una de 160 ca sa vezi ca se poate si mai rau. In noiembrie mai vine una si gata, pana de martisor uiti de griji :D

 3. Personal cred ca, dupa petrol si derivate, unde afacerile nu sant transparente ca de nu-i nevoie ca prostimea sa afle cine de ce si cum, ca-i face rau la bibilica sa afle cum statul vinde tara, afacerile din energia electrica sant secundara vaca de bani a politicului.
  De vreo 2 ori au depasit orice limita de excrocherie (in cazul meu) de-a lungul anilor, si m-am dus si am dedicat cat timp a fost nevoie sa ma lamureasca, la prima mana aadica in sediul lor, de ce platesc suma de pe factura.
  Personalul lor, extrem de rutinat (evident au si ei familii si nevoie de sanatate mintala dupa job), a facut o treaba de toata isprava, dar nu a fost suficient, fiindca la sfarsitul catorva minute chinuitoare simteam cum incet, incet, ma invaluie ceata.
  In cazul meu, cand simt ceata in jur ma simt vrajit/aburit/mintit, fiindca e plin folclorul cu vorbe intelepte, verificate in popor de-a lungul a sute de ani unele, gen „daca nu poti sa-l convingi, nauceste-l” „cand nu poti explica ceva simplu, insseamna ca nici tu nu l-ai inteles suficient de bine” si altele care din cauza furiei ce simt ca ma cuprinde imi scapa acum.
  Nu sant un geniu, asta-i sigur, nu sant sigur nici sub media de iq a blocului in care locuiesc, completez facturi de peste 17 ani diverse servicii sau produse, dar factura de curent nu trebuie inteleasa, doar platita.
  MMMEEEEEEE

 4. Aceeasi problema am avut, estimarea crestea desi consumul scadea …
  Mi-au spus ca estimarea este media pe ultimele 3 luni.
  Se pare ca singura solutie este sa fie dat consumul prin telefon, luna de luna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.