Care este cantitatea de memorie RAM necesară funcționării optime a calculatorului?

Pentru ca sistemul de operare Windows să funcționeze la performanțe optime, sfatul meu este să instalați cel puțin 8GB de memorie RAM. Desigur, în funcție de activitatea pe care o realizați utilizând computerul, s-ar putea să fie necesară mai multă memorie RAM pentru a vă asigura că PC-ul vostru nu este lent din cauza acestei componente ușor de achiziționat și înlocuit.

Modul de memorie RAM

Pe de altă parte, dacă utilizați programe de editare foto sau video, jocuri sau aplicații de modelare 3D, desigur, va fi necesară mai multă memorie RAM pentru a putea gestiona cu ușurință sarcinile complexe și astfel accelera sistemul. În aceste cazuri, ar trebui să luați în considerare o configurație cu 16GB sau chiar 32GB de memorie RAM, iar asta deoarece, cu cât aveți mai multă memorie RAM, cu atât PC-ul va fi mai capabil să gestioneze sarcinile complexe, lăsate pe seama desktopului.

Dintre cele câteva computere personale de care dispun, cel mai mult folosesc laptopul Thinkpad L13, a doua generație. Din păcate, în urmă cu trei ani, atunci când l-am achiziționat, am luat decizia nu tocmai inspirată de a opta pentru versiunea cu 8GB de memorie RAM. M-au tentat prețul foarte bun și gândul că niciodată nu voi realiza sarcini complexe de pe acesta.

Laptop Thinkpad L13

Cu timpul, am început să folosesc tot mai puțin desktop-ul, comoditatea de a avea totul la îndemână, în același loc și fără să depind de serviciile de sincronizare cloud, indiferent dacă lucrez de acasă, din aeroport ori din camera unui hotel, a înclinat balanța în favoarea laptopului, căruia ulterior i-am cumpărat un dock pentru a-l folosi conectat la un monitor, maus și tastatură externe.

desktop dock thinkbook

Am vândut desktop-ul după vreo 2-3 luni de la achiziționarea dock-ului (oricum nu făcea altceva decât să adune praf și să mă încurce), dar am regretat decizia cu prima ocazie cu care am avut nevoie de mai mult de 8GB de memorie RAM. ThinkPad-ul, deoarece inclusiv fabricile de laptopuri durabile trebuie să funcționeze, nu dispune de niciun slot pentru a-i mări cantitatea de memorie RAM, NAND-urile de memorie fiindu-i sudate pe placa de bază.

memorie RAM sudată pe placa de bază

Deși înlocuirea NAND-urilor existente cu altele de o capacitate mai mare este posibilă, dacă găsiți pe cineva capabil să realizeze această operație, v-ar cere cât, probabil, nu face laptopul la momentul de față, așadar, chiar dacă celelalte componente i-ar putea asigura încă vreo câțiva ani buni de funcționare, devine victima obsolescenței programate.

Ați putea crede că memoria virtuală i-ar putea prelungi agonia, însă indiferent cât de rapid ar fi discul instalat pe acesta (în exemplul dat fiind vorba de un NVMe WD BLACK SN770 deloc modest în prestații), niciodată nu va putea compensa lipsa memoriei RAM.

nvme laptop

Când îl pun la treabă, memoria virtuală intră în acțiune și ajută calculatorul să supraviețuiască efortului, însă experiența e neplăcută, cu sacadări de imagine, mausul parcă pierde, temporar, conexiunea cu laptopul, minimizarea și maximizarea ferestrelor se realizează cu lentitudine.

consum memorie RAM

În tot acest tip, discul e mai mult inactiv, rareori și pentru foarte scurt timp fiind solicitat, ceea ce demonstrează că memoria virtuală contribuie foarte puțin la menținerea performanței, aceasta asigurându-se doar că informația nu se pierde.

consum memorie virtuala

Datele care nu încap în memoria RAM, dar de care nu este nevoie în acel moment, sunt transferate în fișierul de paginare aflat pe unitatea de stocare, pentru a face loc datelor a căror procesare devine iminentă. Imaginați-vă următorul scenariu:

În timp folosiți Photoshop pentru editarea unor fotografii primiți un email important. Deschideți Outook pentru a-l citi și răspunde. Între timp, datele Photoshop aflate în memoria RAM au fost transferate în fișierul de paginare, locul acestora fiind ocupat de către datele utilizate de Outlook pentru a afișa email-ul primit, procesa redactarea și trimiterea răspunsului.

Când veți reveni la Photoshop, datele necesare funcționării acestuia vor fi transferate, din memoria virtuală, înapoi în memoria RAM. Atunci când acestă operație va avea loc, preț de câteva secunde veți simți că sistemul nu se mișcă cu fluiditate.

Totuși, putem trece cu vederea peste astfel de evenimente, însă ce facem atunci când Photoshop va acapara toată memoria RAM? Nimic. În astfel de cazuri, tot ce putem face e să așteptăm ca sistemul să ne permită salvarea fișierului procesat în Photoshop și să sperăm că nu va întâmpina o „eroare neașteptată” cu deznodământ previzibil.

În concluzie, în funcție de aplicațiile pe care le utilizați, cantitatea optimă de memorie RAM pentru un PC cu Windowspoate varia, dar 8GB ar trebui să fie suficienți pentru majoritatea situațiilor. În ceea ce mă privește, de exemplu, nu am întâmpinat nicio problemă la utilizarea aplicațiilor Office având câteva file deschise în Firefox.

Închiderea proceselor nenecesare

Managerul de activități a Windows ne permite să aflăm cu ușurință cantitatea de memorie RAM utilizata de fiecare dintre procesele active, iar astfel identifica acele aplicații de care nu avem nevoie la acel moment.

Consum de memorie RAM filtrat în funcție de procese active

Nu contează cât timp a trecut de la repornirea PC-ului, închizând aplicațiile va fi suficient pentru a elibera memoria RAM de datele aplicațiilor de care nu mai avem nevoie și, astfel, dedica resursele celor care rulează.

De asemenea, putem dezactiva pornirea automată a programelor. Majoritatea dintre acestea se auto-declară importante și cer sistemului de operare să le ruleze automat la pornirea computerului. Prima aplicație de acest gen care îmi vine în minte este browserul Microsoft Edge, de care am nevoie doar ocazional, preinstalat și preconfigurat să pornească de îndată ce m-am logat în cont. Se numără printre primele a căror pornire automată o dezactivez după instalarea Windows-ului.

dezactivarea aplicațiilor ce pornesc odată cu sistemul

Iar asta, din nefericire, e tot ce putem face pentru a revigora un computer lent din cauza cantității de memorie RAM, dar care nu oferă posibilități de upgrade. Tocmai de aceea e important ca la momentul achiziționării viitorului PC să țineți cont și de acest aspect.

126 Comentarii

 1. Un articol foarte util multor utilizatori. Eu am 6GB RAM și deja este prea mult. Mi-ar fi ajuns și 2Gb la ce fac eu pe laptop, dar problema era că un sistem de operare pe x64 nu merge prea bine. Cel puțin nu Windows 8.1 x64. Acum pe Ubuntu, rulând doar aplicațiile necesare, folosesc doar 30% din RAM.

  Un alt factor important ar fi frecvența memoriei RAM. Cu cât are o valoare mai mare, cu atât este mai bine, doar că aici nu prea ai multe opțiuni de ales. Momentan folosesc 6Gb cu 1333Mhz. Când voi schimba laptopul, sigur voi cumpăra unul cu 1600Mhz și cu doar o plăcuță de 4Gb. Mai am eu una nouă tot de 4Gb cu 1600 cumpărată fără să gândesc înainte. O să-mi prindă bine pe viitor :D.

  1. Diferența de performanță dintre modulele de 1333 MHz și 1600MHz nu este sesizabilă în timpul utilizării „normale” a calculatorului (redare video-uri, navigare web, etc.).

 2. Am un Acer cu Intel Celeron 900 (2.2 Ghz single-core) si 1 GB ram…Degeaba as face upgrade la ram daca am procesoru’ slab..
  PS: Cum de iti consuma PS 2GB ram? :))

  1. Erpelz, procesorul tău și 4 GB de RAM s-ar juca cu Windows 7, 8 și 8.1.
   PS: 2 GB e puțin, de obicei PS-ul ocupă 6-7 GB. Procesând fotografii RAW de mari dimensiuni.

  2. Posibil, dar nu cred ca ar merge foarte bine. E destul de slab.
   La mine Photoshop-ul consuma 500 MB ram, insa il folosesc doar pentru logo-uri, bannere si alte psd-uri.

 3. interesant articolul,eu stiam acest lucru,se fabrica calculatoare tot mai performante cu resurse tot mai mari si tot mai scumpe,cand cred ca piata cere doar ceva de navigare pe internet de stocare date si urmarirea unui film de inalta rezolutie,cam atat vrea utilizatorul de rand in general de la un calculator,
  ce sa faca un utilizator de rant cu i7 8-16 G ram si cu o placa video de toti bani cand el nu este ni un impatimit al jocurilor si nici vreun progamator sa foloseasca nustiu ce program care sa consume memorie ram.cred ca un procesor dual core de 2.4 ghz 3 maxim 4 G ram o placa video cu hdmi si 1-2 tera hdd-ul ar fi suficient,pt home useri

  1. Puteai tăia liniștit un GB de RAM și adăuga un 1TB la Hard Disk! Prietenii știu de ce… :)

  1. Dacă e pus la punct, cu 1GB ai suficient, dar, dacă laptop-ul tău e compatibil cu W7 (și din câte am văzut eu, este), ar fi pacat sa nu profiți. :)

 4. Ptr toti cei care doresc sa instaleze windows 7 intr-un sistem care are doar 1 gb memorie ram, sfatul meu este sa nu o faca…sistemul permite instalare dar in timp vor aparea erori si totul va rula din ce in ce mai greu…incercati sa fiti mai prudenti toti cei care veniti cu sfaturi de genul ca 1 GB MEMORIE ar fi de ajuns…!

  1. „in timp vor aparea erori si totul va rula din ce in ce mai greu”. Vor apărea erori de la ce? Din senin?
   Verișoara mea are un netbook Acer Aspire One cu 1 GB de RAM pe care l-a folosit aproape 2 ani cu W7 de 32 biți configurat de mine așa cum am explicat aici și n-a avut nici un fel de probleme. Ea folosește Firefox pentru navigare Web (90% Facebook % YouTube), VLC pentru redarea filmelor, AIMP pentru muzică. Antivirusul e Panda Cloud Free. Acum, de Black Friday, și-a mai cumpărat un modul de RAM, are 2 GB acum, dar nu se simt foarte mari diferențe. E doar puțin mai rapid, dar nu cine știe ce.
   Așa că revin: dacă nu utilizați programe care să aibă un consum foarte ridicat de resurse, cu 1 GB de memorie RAM e mai mult decât suficient pentru a rula W7. De altfel, multe netbook-uri cu Windows 7 au fost comercializate cu doar 1 GB de RAM!

 5. buna am un pc cu componente asus placa baza asus sabertoth 2.0 procesor FX4170 8 Gram 1333 cl9 ami plac jocurile si filmele ma gandeam sa schimb rami cu ceva de genul 2133 sau 2400 cl 11 ce sfat ami dati ?

  1. De pe site-ul fabricantului:
   4 x DIMM, Max. 32GB, DDR3 1866/1600/1333/1066 MHz ECC, Non-ECC, Un-buffered Memory
   Așadar, cel mult 1866.

 6. Imi place modul tau da gandire in ceea ce priveste folosirea atenta a resurselor unui calculator, Folosesc aplicatii cu consum redus ca si cele enumerate, AIMP pe audio, VLC pe video dar si pe audio dar si KMPlayer variante mai vechi 2.9.1 care au un meniu complex si cateva genuri de captura…Acum am si eu un PC f bun dar m-am tot chinuit cu un AMD 2600+ Athlon si 1GB RAM. Numarul proceselor era constant de numai 22 in conditiile in care aveam instalate programe de editare audio gen Ableton 8 si Reason Porpellerhead.si lucram si in ProShow Producer, editare video. Evident ca eram f atent sa nu instalez toate tools-bar si alte intruziuni ale producatorilor. IN concluzie se poate si cu putin si subscriu teoriei tale!

 7. Am de ales intre Kingston si Corsair DOMINATOR la 1600 MHz , ce sa aleg , de ce anume ar trebui sa tin cont ?

  1. De celelalte caracteristici, evident, menționate în articol. Dacă acestea sunt identice, nu contează ce alegi. Pe un laptop și pe Desktop am Kingston, pe alt laptop am Corsair, dar diferențe n-am observat.

 8. Operating System
  Windows XP Professional 32-bit SP3
  CPU
  AMD Athlon 64 3000+ 33 °C
  Venice 90nm Technology
  RAM
  1,00GB Dual-Channel DDR @ 164MHz (2.5-4-3-7)
  Motherboard
  NF-CK804 (Socket 939) 40 °C
  Graphics
  L1952H (1280×1024@60Hz)
  1024MB NVIDIA GeForce 210 (NVIDIA) 55 °C
  Storage
  186GB SAMSUNG SP2014N (ATA) 38 °C
  Optical Drives
  TSSTcorp CD/DVDW SH-S182D
  Audio
  Аудио устройства USB
  cam cat GB ram ar trebui sa ii mai pun?? ca merge destul de greu calculatorul

  1. Măcar încă 1 GB, dar mă tem că nu o să mai găsești un modul DDR identic cu cel instalat.

 9. Salut, te rog spune-mi si mie daca placa de baza( Asus P5E3Deluxe) suporta 8G , ce se intampla daca pun 12G
  Cu respect,
  Multumesc anticipat

  1. Nimic. Pur și simplu nu funcționează. De explozii și alte cele nici vorbă :)

 10. Salut sunt indecis in alegetea unui laptop. Vorbesc aici intre unul cu Procesor Quad Core (si aici sunt 2 modele N2920 si N2930) dar care are doar un slot de RAM de 4 gb iar altul model N3530 care are 2 sloturi de RAM .. Bineinteles cu un plus de 2-3 milioane la pret. Per total diferenta ar fi frecventa si posibilutatea unui slot de RAM. Laptopul este Asus se poate gasi usor pe situri gen emag, altex etc

  1. OK, să lăsăm ghicitorile… Dacă vrei să te ajut în vreun fel, lasă link ori măcar modelul complet al laptopurilor.

 11. Buna ziua,
  Pentru o placa de baza asus P5G41c mlx, procesor core 2 E7200, ce tip de memorii DDR3 2x4GB as putea sa pun, avand in vedere ca pe pagina producatorului nu exista nimic din noile tipuri de memorii. Exista posibilitatea ca fiind o placa de baza combo sa nu recunoasca peste 1333. Acum am 2x2GB ddr2 de tipuri diferite mai vechi.

  1. DDR3 1333(O.C.)/1066/800 Non-ECC,Un-buffered Memory. Nu pot fi folosite simultan cu DDR2.

 12. Salut mi-am cumparat un laptop pe care il folosesc pentru jocuri 2013/si altele.
  Configuratie:

  Operating System: Windows 8.1 64-bit (6.3, Build 9600) (9600.winblue_gdr.140330-1035)
  Language: English (Regional Setting: English)
  System Manufacturer: LENOVO
  System Model: 20298
  BIOS: 89CN32WW
  Processor: Intel(R) Core(TM) i7-4500U CPU @ 1.80GHz (4 CPUs), ~2.4GHz
  Memory: 4096MB RAM
  Available OS Memory: 3998MB RAM
  Page File: 3020MB used, 3943MB available
  Placa video nVidia GeForce GT 720M

  Intrebarea mea este daca ar trebui sa mai adaug rami la configuratia asta,avand in vedere ca jocurile au cerinte destul de mari si uneori simt ca ceva nu duce totul pana la capat:fiind un ultrabook foarte subtire inteleg ca se incinge in jocuri ca Battlefield 4/Tomb Rider etc…dar parca prea rau -laptopul are cateva luni.

  Si o alta intrebare daca ma poti ajuta de unde imi pot procura Rami.

  https://prntscr.com/4m529z

  1. Dacă vorbim de modelul Lenovo IdeaPad S510P, ai nevoie de acest modul modul. Important e să fie de 1600 MHz și DDR3L.

  2. Da este un ideapad s510p si am lasat un link cu print din cpu-z cu detalii despre RAM…vad ca scrie ceva de SAMSUNG…cat crezi ca ar trebui sa mai pun …4 GB?mai mult?Sa iau KINGSTON?

   Mersi anticipat!!

  3. Kingston se înțelege foarte bine cu modulele Samsung. În plus, module Samsung nu o să găsești în comerț, doar la service-uri autorizate și te costă mai mult. Eu am 8G instalați în sistem și în niciun moment n-am simțit nevoia de mai mult.

 13. Ok multumesc pentru toate detaliile,raman la ideea ca 4 gb in plus ar rezolva problema :) Poate cand ai timp lasi un link cu un loc de unde as putea gasi totusi Samsung si care ar fi diferenta de pret :D

  1. Slabe șanse să găsești Samsung. Eu am găsit doar la un service Apple, la preț aproape dublu față de ce era pe piață, dar nu e nici o diferență între ele și Kingston, așa că următoarea dată n-am mai insistat.

 14. buna am rami in leptopul asus x550LC 4gb-DDR3-1600 PC3-12800,CL11, asi dori sa inlocuiesc cu o placuta de rami 4GB DDR3L 1600, PC3-12800,CL9 ,crezi ca merita efortul asi obtine un plus de viteza sau sa iau una de 8gb.
  De cind am pus ssd-ul am observat ca consumul de rami este mai mare dar este posibil sa spun o prostie nu stiu exact daca acesta este motivul poate ma lamuresti …………

 15. Laptop Lenovo IdeaPad G510 cu procesor Intel® Core™ i5-4210M 2.60GHz, Haswell™, 4GB, 1TB, AMD Radeon R5 M230 2GB, FreeDOS, Black

  si

  Laptop Lenovo IdeaPad G510 cu procesor Intel® Core™ i5-4210M 2.60GHz, Haswell™, 15.6″, 8GB, 1TB, DVD-RW, AMD Radeon R5 M230 2GB, Free DOS, Black

  Diferenta ii de 300 lei intre cele 2 laptopuri de pe emag. As vrea sa stiu daca se merita sa iau cel de 8gb memorie daca il folosesc pentru contabilitate?? dar si pentru acasa

  1. Nu, categoric nu merită! În plus, dacă pe viitor vei considera necesari 8GB de memorie RAM, poți să-i adaugi acest modul.

  2. Salut Cristian.
   Am si eu un laptop Identic Lenovo G510
   Laptop Lenovo IdeaPad G510 cu procesor Intel® Core™ i5-4210M 2.60GHz, Haswell™, 4GB, 1TB, AMD Radeon R5 M230 2GB, FreeDOS, Black
   Am o problema la placa video , mai exact , nu o recunoaste.
   Am instalat toate driverele pe lenovo.

 16. Am mai gasit 2 modele din nefericire nu sunt informati tehnice

  Lenovo Idea Pad G50 procesor intel i7 4510u, 2ghz, 4 gb ram ddr3, hdd 1Tb, placa video 2gb dedicata, wifi

  si

  Lenovo G510 procesor i5 4200m, 6 gb ram ddr3, hdd 1Tb+8sd, placa video 2gb dedicata

  Al-2-lea ii cu 100 lei mai scump decat primul. Tu pe care mi l-ai recomanda

 17. Buna.Am si eu un laptop HP Compaq nx 7400, cu mainboard HP Chipset i945 GM,bios=HP vers.68YGU ver.F.07, memory DDR2 1024 bYtes, chanel =dual, DRAM frequency =266 Mhz, fsb=1:2, CAS LATENCY (CL)= 4.0 clocks, Graphics =Mobile Intel (R) 945 GM Express Chipset F , memory=224 bytes, Memory slot selection SLOT1 =DDR2=512 Mbytes max. bandwidth PC2 -5300(333MHZ)(Hyundai electronics) , SLOT 2=LA FEL ca SLOT1, Caches L1D-CACHE -32 kbytes X2, 8 way set associative,64 -byte line size, L1I-Cache-32 bytes……la fel cu L1D, L2 Cache-2248 kbytes, 8way set associative ,64-byte line size.
  vreau sa-i mai pune niste memorie RAM si te rog spune-mi si mie cita memorie sa-i mai pun ca sa mearga mai repede laptopul,la ce frecventa,ce tip de memorie,ce model ,ce fabricant e compatibil cu configuratia mea.Multumesc anticipat.

 18. Multumesc foarte mult pentru raspuns,Cristian,foarte repede si prompt,faci o treaba extraordinar de buna si utila.

 19. salut am si eu o intrebare,daca pe memoria ram scrie ddr2 800 asta inseamna ca e de 800mhz
  de ce pe CPU-Z imi arata pc2-6400 (400mhz) e normal ?
  nu prea ma pricep iar cei de la service au zis ca e in regula .
  multumesc anticipat.

  1. Da, e normal. E un modul dual channel. Ce afișează CPU-Z se înmulțește cu 2.

 20. Salut am procesorul : Intel Celeron 347,Placa de baza : 4CoreDual-VSTA, Ram : DDR1are doua sloturi , DDR2 doua sloturi si folosesc DDR2 1536 adica 1,5 gb asa cea de 512-333 MHz,
  1024-333 MHz asi vrea sa stiu cat merge sa-i mai pun ram sa am mai mult si sa imi spuneti pe ce frecventa sa fie daca merge pe o alta frecventa mai mare si va multumesc.

  1. nu suporta mai mult de 2 gb ca asi vrea sa fac sa fie de 3 bg ca am una de 1 sa mai pun una de 2 gb

 21. Ama aceasta placa : 4CoreDual-VSTA
  Dual Channel DDR/DDR2 memory technology*
  – 2 x DDR2 DIMM slots
  – Supports DDR2 667/533 non-ECC, un-buffered memory
  – Max. capacity of system memory: 2GB
  – 2 x DDR DIMM slots
  – Supports DDR400/333/266 non-ECC, un-buffered memory
  – Max. capacity of system memory: 2GB
  SI vreau sa stiu la ddr2 cat pot pune doua de 2 sa fac 4ar merge.

  1. După cum vezi, fabricantul spune că nu poți monta mai mult de 2 GB, adică 1GB/slot. Deci nu, nu poți.

 22. salut am mai vorbit cu tine tot despre ram daca mai pun una de 1 gb ddr 2 ce frecventa merge care o am e de 333 pot pune una mai mare ca frecventa sa zic 800 ?

 23. 4CoreDual-VSTA LGA 775 for Intel® Core™ 2 Quad / Core™ 2 Extreme / Core™ 2 Duo / Pentium® XE / Pentium® D / Pentium® 4 / Celeron® D, supporting Quad Core Kentsfield processors
  VIA® PT880 Ultra Chipset
  Supports FSB1066/800/533MHz processors and H-T Technology
  Supports Dual Channel DDR2 667 (DDR2 x 2 DIMM slots) and DDR400 (DDR x 2 DIMM slots)
  Untied Overclocking : During Overclocking, FSB enjoys better margin due to fixed AGP/PCIE/ PCI Buses
  1 x PCI Express Graphics slot (@ x4 mode)
  1 x AGP 8X slot
  Hybrid Booster – Safe Overclocking Technology
  2 x SATA 1.5Gb/s connectors, support RAID 0, 1, JBOD functions
  HDMI_SPDIF header, providing SPDIF audio output to HDMI VGA card, allows the system to connect HDMI Digital TV/projector/LCD devices.
  7.1 CH Windows® Vista™ Premium Level HD Audio (ALC888 Audio Codec)
  Supports all features in Windows® Vista™ Premium
  HD 8CH I/O: 4 ready-to-use USB 2.0 ports, HD 7.1 channel audio jacks la placa asta pana la cat pot pune ram sa am mai mare sa mai pun 1gb ddr2 de cat MHZ pot pune dare o am e de 333 vreau mai mare .

 24. Mi-am cumparat de curand un sistem hp compaq cred ca e dual core,amd atlone(tm)64 3200+ 2gh,am 2giga ram memorie si windows 7 instalat pe el.Nu stiu cat de vechi e sistemul,cert e ca e ddr simplu.Cu toate ca am 2 giga ram,merge foarte greu,paginile se incarca in continu,sau se incarca pe etape,adica se incarca,apoi dupa ceva timp pagina se incarca iar,e destul de enervant pt ca at cand se incarca mereu se misca si pagina pe care intru total aiurea,ba mai nou se intrerupe si browserul.Sau de multe ori se blocheaza pagina pe care intru,apoi dintr-o data se deblocheaza,ii dau clic si nu mai vrea.Am explicat simtomele amanuntit,pt ca nu ma pricep foarte bine.Nu stiu ce ar trebuii sa-i fac sa mearga mai bine,inteleg ca e cam vachi dar nici in halul asta.Cu stima! Astept raspuns

  1. PC-ul îndeplinește la limită condițiile pentru a rula Windows 7. În primul rând procesorul single core, nu dual. Doi la mână, memoria RAM e foarte lentă, Hard Disk-ul la fel.
   Tot ce poți face pentru a face Windows 7 să ruleze mai bine găsești în acest ghid, dar nu te aștepta la minuni.

 25. Daca as mai adauga ram si as instala xp sau linux ar merge mai bine?sau daca as mai adauga ram (am deja 2 giga) la windoes 7 ar merge mai bine?

  1. Salut. Are suficientă memorie RAM pentru a rula Windows 7 sau Windows 8.1 fără probleme, iar partea bună e că mai târziu poți să-i mai adaugi memorie RAM, acesta oferind posibilitatea de instalare a până la 16GB. DDR3L indică faptul că modulele de memorie RAM sunt low voltage, adică alimentate la 1.25 sau 1.35 V, dar care, din punct de vedere al performanței n-au nimic de invidiat celor alimentate la 1.5. E un tip de memorie tot mai comun în rândul laptop-urilor și ultrabook-urilor.

 26. salut Cristian !

  Jocuri cum ar fi : Battlefield 4 , Call Of Duty Advanced Warfare , Grand Theft Auto V etc. cer la configuratie mai multa memorie RAM . Eu am momentan in pc un modul de 8GB Kingston 1600 Mhz -cl 9 si am facut comanda chiar astazi de la un magazin de inca un modul IDENTIC celui pe care il detin . Intre timp am citit aici cum ca nu cantitatea de memorie conteaza . Placa mea de baza este prevazuta cu patru slot-uri pentru memorii , suporta 32 GB maximum si are functia de lucru a memoriilor in dual chanel cu care o sa te rog sa ma ajuti daca o sa trebuiasca sa mai fac ceva suplimentar in bios in afara de faptul ca o sa montez pe al doi-lea modul (repet – IDENTIC) pe slotul cu aceeasi culoare (al trei-lea de la procesor) . Acum te intreb : ce castig eu in afara faptului ca ma „dau cocos” ca am 16 GB RAM in pc :-) :-) si ca am avut curajul sa fac o gaura in buzunar ?! ce diferente de performante in jocuri de ultima generatie as vedea ? … cum se explica functionarea in dual chanel a memoriilor si cum ajuta in plus (daca ajuta ! ) in comparatie cu aceeasi cantitate de memorie dar fara dual chanel !!
  multumesc mult !

 27. va spun la modul cel mai serios fara nici o aberatie ca nu am inteles nici o boaba din cauza ca nu inteleg lb. engleza , din cauza ca am o anumita varsta si la scoala din zona noastra pe timpul comunistilor nu se facea decat lb. rusa …. nu e o gluma e o realitate trista asa ca va rog sa-mi spuneti in doua cuvinte (prefer randuri :-) ) ce fel de salt am facut cu memoria RAM in materie de jocuri ?
  va multumesc !

  1. Un salt bun, însă nu neapărat și unul necesar. Necesar era doar dacă jocurile necesitau mai multă memorie RAM decât cea instalată, însă acest lucru se va remarca (sau nu), abia după instalarea modulului nou și rularea unui joc. Dual channel este activat implicit, așadar nu aveți de ce să vă faceți griji din acest punct de vedere.

 28. da ! … astazi am primit modulul l-am instalat pe slotul al trei-lea de aceeasi culoare cu primul slot de langa procesor care este ocupat cu modulul geaman , in CPUID il vede exact cu aceleasi valori si undeva scrie „dual” si are un # … ma rog placa de baza isi face datoria si daca intereseaza pe cineva spun sincer ca deocamdata nu am vazut nici o imbunatatire a performantei (in jocuri – o fi ea dar probabil ca e mica si se distinge doar intr-un eventual test cu utilitarele aferente) asa ca nu era necesar deocamdata de inca 8GB . adica sa faci 16GB doar pentru a te juca. sunt suficienti 8
  poate pe viitor o sa apara si jocuri care sa ceara peste 8GB dar mai e pana atunci . daca aveti 8 nu va recomand sa mai cumparati inca 8 deocamdata
  bani cheltuiti (e frumos …. dar nu prea :-) ) si ramai cu faptul ca „te dai cocos” cu 16 ram ( adica mai cocosel ca sunt altii care au cate 32 – aia da cocosi :-) )
  bafta Cristian si multumesc frumos !

  1. Tocmai despre asta e vorba: adaugi cât e nevoie! Dacă vrei viteză prima dată iei un SSD, apoi o grafică bună, un procesor mai bun și o memorie mai rapidă, cel puțin de 2 ori mai rapidă decât cea actuală. Eu, de exemplu, am 16 GB, dar ocupați sunt mai mereu la 12,13, că programele de grafică papă, la fel și virtualele.

 29. am un ssd (identic cu al tau !) care are windows pe el si doua jocuri care chiar se misca mult mai bine decat pe hdd (mai fluid) se vede cu ochiul liber ! dupa ce am probat cu 16 ram si nu am observat nici o diferenta la ochi , parca ceva din mine imi spunea ca mai bine investeam in alt ssd pe care sa instalez si sa rulez exclusiv doar jocuri , pe hdd sa am stocate date si kit-urile jocurilor iar ssd-ul cu windows , exclusiv doar … windows !
  gha gha ha ha ha …. cat de curand o s-o fac si p’asta ca mi s-a injectat in sange ideea ! :-) :-)
  vizavi de ce spuneai cu procesorul , ssd-ul si grafica stau destul de bine zic eu :
  -amd fx8350 (cooler noctua nh c12 p – se14) foarte eficient
  -kingston hyperx 3k
  -asus radeon r9 290 directCU II 4gb 512bit
  – :-) 16 ram (2×8 dual chanel) kingston hyperx savage 1600 mhz xmp cl 9
  -nox urano tx 850 W
  face fata deocamdata cerintelor optime in jocurile noi
  mai am o nelamurire : am facut overclock din placa de baza (ala standard) si mi-a crescut frecventa la procesor exact cum scrie la producator cu aprox. 300mhz dar a scazut frecventa la memoriile ram pe la 1200 asa ca le-am dat manual pe o frecventa de 1745 (nu stiu sigur cat ca nu mai sunt acasa dar peste 1700 oricum)
  am procedat bine sau nu ?

 30. Salutare ! O opinie va rog, Am un sistem recent montat si ma intampin cu o problema : dupa ce termin de editat un anume proiect video in Adobe premier, normal ca i-l pun la randat, ei aici apare problema si anume ca aproape de finalul randarii ( 90% ) se blocheaza randarea si ma atentioneaza o fereastra despre ”low memory ” !!! Din cate am mai citit pe forumuri 8GB de rami este sufucuent pentru editai video. Eu am 8 GB RAM 1600 Mz de la Corsair pe 2 canale ( 4 GB pe cate un canal ). Deci unde e problema ? Intradevar mai trebuie ceva RAMI ? sau in alta parte e problema ?
  Si o alta problema, tot in timpul randarii observ ca temperatura procesorului ( AMD FX 8350 ) ajunge si la 75 grade celsius desii i-am schimbat coolerul de stoc cu unul after market. acum nustu de asta intreb: -este normala aceasta temperatura ridicata cand este in sarcina maxima pentru un amd cu 8 core ? sau risca sa se prajeasca ? :D

  Astept sfaturi, opinnii.. Multumesc

  1. Eu am 16 GB de memorie RAM în PC tocmai fiindcă 8 GB nu sunt în totdeauna suficienți. La mine, în unele situații, nici măcar 12 nu erau. Mesajul nu-și făcea apariția, dar PC-ul devenea practic inutilizabil.

   Conform AMD, procesorul n-ar trebui să depășească 70°C, prin urmare undeva e o problemă. Pe lângă coolerul CPU asigură-te că și celelalte ventilatoare au fost configurate corect și sunt funcționale. Eu am o configurare 2×2 (2 bacă aer rece prin față, altele 2 îl scot prin spate, operând la aceeași turație pentru asigurarea unui flux constant de aer în interiorul carcasei).

  2. Ok am inteles, e posibil sa fie si o problema cum am pus coolerele ptr ca eu sincer le-am pus pe toate cu partea care baga aer in interior ca nah am zis sa bage acolo racoare :)))..multumesc de rsapuns

 31. Salutare domnu Cristian,am si eu o mica problema.Am un sistem desktop cu un procesor Intel pentium 4 la 3.0 Ghz si o placa de baza asus P5PL2 si 1 Gb de RAM pe care am instalat Windows 7.Din pacate am vazut ca in ultimul timp merge destul de greu.Vreau sa mai adaug niste RAM dar nu mai stiu la ce frecventa este cea actuala si nu vreau sa cumpar alta la frecventa diferita ca dau erori asa ca vreau sa cumpar 2 identice.Pe pagina producatorului scrie ca merge pana la 533 Mhz.Daca as pune 2x1GB la 667Mhz ar merge mai bine sau ar fii franate la 533 Mhz ???
  Va multumesc anticipat.

  1. Salutare.Din pacate nu am acces la PC deoarece eu stau in Londra iar pc este in tara iar fratele meu nu se pricepe mai deloc la calculatoare doar basic.Am incercat sa citesc de pe eticheta modulului dar nu imi dau seama deloc.
   Si inca ceva : pe site-ul producatorului (https://www.asus.com/Motherboards/P5PL2/specifications/) zice ”dual-channel” dar si 4XDIMM max 2GB ,sa inteleg ca ai pot pune 4X512 Mb ori 2X1Gb ???

   Multumesc

 32. Va salut.
  Va rog ,daca se poate,sa ma lamuriti in urmatoarea problema.Trebuie sa achizitionez o tableta,care va fi folosita in redarea de continut video, care apoi va fi retransmis wireless catre un proiector sau TV.
  Sunt suficienti 2 GB RAM ?
  Va multumesc.

 33. Am un laptop Lenovo Y 50-70, am observat insa ca pe desktop doar cu procesele din background foloseste aproape toti cei 4 gb de ram pe care ii are instalati (87% loading apare in all-cpu metter). Procesorul este un i7 4710 hq iar placa video gtx 860m, revenind la RAM acesti 4 gb sunt compusi dintr-o placuta de 4 gb PC3-12800 (800MHz), Hunday Electronics, de 1.35 v, banuiesc ca are o latenta de 11. Intrebarile mele sunt:
  1.daca pot adauga o placuta cu o latenta de 9
  2.daca pot adauga o placuta de 8 gb
  Doresc sa pastrez placa originala si sa adaug una cat mai eficienta in al 2-lea slot, as avea marea rugaminte sa imi recomandati dumneavoastra un modul potrivit.

  1. Dacă e PC3-12800, modulul de memorie RAM este clar de 1600 MHz. Poți adăuga un modul de 8 fără probleme, important e să fie DDR3L (1,35V) și 1600 MHz. Acesta de exemplu.

 34. Salut, ma poti ajuta te rog cu un sfat?
  Memoria RAM actuala este Kingston, va exista vreo problema daca voi adauga inca o memorie RAM Samsung?
  Si inca o intrebare te rog.
  S-ar descurca Windows 8 pe un PC cu 4 GB RAM, insa sa nu apara nici probleme la rularea jocurilor, jocuri cu cerinte putin mai ridicate? Procesorul este Intel Pentium E5300 Dual Core 2,6 gHzgHz.

  Comentariu editat!

  1. Salutare.
   Vorbim de o configuratie veche pe socket 775,deci nu te astepta la performante imbunatatite prea mult,ruland ultimile jocuri,cerintele fiind destul de mari.
   Initial te duci pe site-ul producatorului placii de baza si verifici daca placa de baza poate suporta inca un modul, verificand cantitatea totala admisa.
   Daca ai dubii asupra specificatiilor tehnice ale modulului RAM iti recomand sa utilizezi acest instrument pentru a identifica usor,fara prea mari batai de cap,tipul memoriei,proprietatile etc…
   Probleme in rularea jocurilor ori sistemului de operare nu cred ca vei avea dar este recomandabil sa te gandesti la un upgrade serios pe partea hardware.

  2. Subscriu la ce a zis Marian, și mai adaug că nu, nu vor fi probleme dacă un modul de memorie RAM e Kingston și celălalt Samsung atât timp cât caracteristicile ambelor coincid.

  3. Multumesc amandurora pentru raspunsuri. Ce-i drept, PC-ul il am de prin 2006 / 2007, venise cu 2 GB RAM si placa video integrata. I-am luat eu o placa video de 1 GB urmand sa iau acum alti 2 GB de RAM. La procesor nu ma mai bag fiindca ar fi vorba poate de costuri prea mari dac-ar fi sa iau ceva de calitate. Jocurile momentan cu 2 GB RAM merg Ok, doar ca sunt anumite jocuri la care doar 2 GB nu sunt de-ajuns, de aceea merge jocul cu 15-20 FPS.
   Din acest motiv v-am si intrebat daca Windows 8 ar ingreuna activitatea PC-ului, pentru ca nu vreau sa cresc RAM-ul cu scopul de a imbunatati activitatea jocurilor, dar sa dau de alta problema cu Windows-ul.

  4. Cu placere,ne bucuram ca ti-am fost de ajutor.
   De moment poti testa sistemul de operare chiar si cu acei 2GB,verificand astfel si compatibilitatea driverelor cu sistemul de operare.
   Recomand instalarea directa a 8.1 nu 8.
   Te inteleg perfect si eu la randul meu fiind posesor al unei configuratii vechi,tot pe 775,eu luandu-mi gandul de a-l mai stresa cu jocuri,mai ales cele ce cu cerintele minime ce nu le pot indeplini.
   Upgrade-ul ramane in plan pe viitor,nu este musai sa faci eforturi financiare chiar in acest moment.

 35. Salut Cristian ! Am o mica problema , zilele astea mi-am achizitionat 8gb rami de la HyperX Fury (sunt de la firma Kingston ) si am incercat sa-i pun , placa mea de baza e de la MSI : MS-7592 VER: 5.2 . Si are doar 2 sloturi pentru rami , am inlocuit un ram (vechi) si l-am pus pe asta nou . Cand am incercat sa deschid pc-ul nu mi-se aprindea monitorul . Si rami achizitionati sunt DDR3 1333 MHz CL9 , asa sunt si cei vechi… daca ma poti ajuta ti-s fi recunoscator .

  1. Problema e că placa de bază nu admite montarea/slot a modulelor de memorie RAM cu o capacitate superioară a 4GB. Pentru a dispune de 8 ca trebui să adaugi două module de memorie RAM a câte 4GB fiecare.

 36. Salut . Vreau sa imi iau acest laptop :
  Laptop LENOVO G50-30, Intel® Celeron® N2840 pana la 2.58GHz, 15.6″, 2GB, 250GB, Intel® HD Graphics, Free Dos
  Nu ma joc, doar filme si net.
  E bun de ceva ? Ma incanta pretul 800 lei.
  Daca o sa ii pun mai multi rami , o placa de 4 G la ce frecventa ? 1333 sau 1600?
  Daca ii pun rami o sa pierd garantia ?
  Multumesc

 37. Salut Cristian. Vreau sa imi cumpar un laptop si nu stiu care sa il aleg din aceste 2 variante:

  https://www.altex.ro/laptop-lenovo-b50-30-intelr-celeronr-n2840-pana-la-2-58ghz-15-6-4gb-500gb-intelr-hd-graphics-free-dos

  https://www.flanco.ro/laptop-lenovo-ideapad-g40-30-intel-pentium-quad-core-memorie-2gb-hdd-500gb-intel-hd-graphics-windows-8.html

  care e mai bun? te rog daca poti sa imi raspunzi in seara asta ca maine vreau sa merg sa imi iau. multumesc

  1. Sunt foarte diferite. Pentru procesor eu aș alege G40-30, dar pe acesta vei mai avea nevoie de cel puțin încă 4 GB de memorie RAM. Un mare avantaj e că vine cu Windows 8.1, care poate fi upgradat gratuit la Windows 10.

  1. Pe Windows, 50-30, din simplul motiv că are mai multa memorie RAM. Mai folosești CD-uri, DVD-uri? Eu n-am mai folosit așa ceva în scopuri personale de ani de zile, mă descurc perfect cu stick-uri.

 38. Salut Cristian pe PC windos 7 ultimate 64x bit am 8 gb ram sistem IT myria Style V13, Amd Kaveri A10-7700k 3.8Ghz AMD Radeon R7 merge sa mai bag 2 gb ram s fac 10 gb ????

  1. Modelul găsit de mine are doar două sloturi de memorie RAM. Ai un modul de 8 GB montat? Dacă ai deja două de 4, n-ai unde să mai montezi un al treilea modul, dar de putut, din punct de vedere al cantității maxime admise poți, aceasta fiind de 32 GB.

 39. Cristian, am in dell inspiron 530 cu o placuta de ram de 2gb si vreau sa Mai imi pun 4gb far nu sunt sigur de care are nevoie acea gaura este in mijloc so presupun ca este ddr2 stii tu cumva de care e?Multumesc daca ai citit.

  1. Am nevoie de link-ul spre un magazin unde vezi disponibil PC-ul tău, iar asta deoarece tot ce găsesc eu nu permite montarea modulelor cu o capacitate superioară a 1GB, iar tu ai un modul de 2…

 40. buna, ma alatur celor care te felicita pt ajutorul dat cu sfaturile tale si te rog sa ma juti si pe mine:
  am luat anul trecut, de black friday de la emag un laptop LENOVO, intel core, i3, 2GHZ, HDD de 1 TB, RAM 4 GB, pe care am pus Windows 7 Ultimate (64 biti) si… merge nasol; adica merge incet, downloadeaza greu iar daca am un fisier mare word cu insertii de grafica si mai deschid si un pdf si mai este dechis si pe google chrome ceva, a murit „prin deces”;
  am reinstalat pana acuma sistemul de operare de vreo 3 ori, dar degeaba;
  crezi ca un upgrade cu adaugarea de inca 4 RAM ar fi de ajutor?

 41. Salut a-și dorii si eu sa stiu daca tot ce scrie mai jos imi sunt de ajuns pentru navigare si un joc, 2 cum ar funde ex cs 1.6
  Sistem de operare: Windows 7 PRO
  Intel® Pentium® D Processor 925 64bit
  (4M Cache, 3.00 GHz, 800 MHz FSB)
  Memorie: 4 GB DDR2
  Hard drive: 80 GB SATA, upgradabil la 2 TB SATA
  Optical drive: DVDR
  Graphic card: Integrata Intel® Graphics Media Accelerator X4500* + slot Pci-Express
  Network Card: Gigabit 10/100/1000 Mbs
  Porturi / Conectare: 8 x USB 2.0, 1 x RJ-45, 1 x VGA, 1 x Parallel, 1 x Serial, 2 x audio

  1. Salut.
   Doar pentru navigare si cateva jocuri, mai ales CS 1.6 sistemul pare ok, depinde acum si de pretul sau.

 42. Buna,am o mica problema,vreau sa instalez, Gb ram si nu stiu de cit stiind ca procesorul meu este pentium (R) dual -coreCPU E-5300@ 2.60GHz 2.59GHz si windows 64-bit si acum am 1 Gb ram si merge cam greu,multumesc anticipat!!!

 43. Salut! Calculatorul meu se misca greu de la un timp, am 4gb ddr2 dual channel, intel celeron 3,2 ghz single core socket 775 , placa video integrata , placa de baza gigabtyte ga-g31m-s2l , hard 200gb sata marca samsung ! Procesorul sta utilizat mai mereu la 99% cand intru pe net , ce procesor si placa video ar fi necesare! sau daca aveti dumneavoastra alte solutii .. Multumesc Frumos!

  1. mentionez ca rami lucreaza la 667 mhz, dar nu stiu de ce, ei au frecventa 800mhz ambele pe eticheta.

  2. Stelian cred ca mai bine instalezi linux lite am aceiasi configuratie la pc ca si tine si linux lite se misca fantastic.

 44. Va salut,
  Sunt la achizitionarea primului laptop, am gasit 3 varianta:

  Laptop HP 250 G5 cu procesor Intel® Core ™ i3-5005U 2.00GHz, Broadwell™, 15.6″, 4GB, 500GB, DVD-RW, Intel® HD Graphics 5500 – 1299ron

  Laptop HP 250 G5 cu procesor Intel® Core™ i3-5005U 2.00GHz, Broadwell™, 15.6″, 4GB, 128GB SSD, Intel HD Graphics 5500 – 1499ron

  Laptop HP 250 G5 (Procesor Intel® Core™ i3-5005U (3M Cache, 2.00 GHz), Broadwell, 15.6″, 8GB, 1TB, Intel HD Graphics 5500, Wireless AC – 1499ron

  Doresc sa l achizitionez pentru mai multa mobilitate, sa ruleze bine programele si o navigare cat mai fluenta.
  in special va fi folosit pentru chesti de birotica, cateva programe (photoscape, program contabilitate, openoffice, etc), imprimanta, in rest pentru navigare ( postari, intretinere site, cautari, etc ).

  Modelul la 1299ron ar face fata oare la cele necesare mie ?

  Merita 200ron in plus pentru: SSD ? sau 8GB RAM + 1TB ?

  SSD vs 8GB RAM + 1TB ?

  Sincer nu as da bani pentru ceva doar de dragul sa fie acolo, cat mai repede pe ceva care sa mi foloseasca.

  Cum ar fi in momentul de fata:
  Din 1000gb am doar 60gb utilizati
  Din 4gb RAM cu toate cele necesare pornite nu imi trece de 3GB RAM utilizati

  Mi ar fi de mare ajutor sfatul sau sugestiile voastre
  Va multumesc anticipat

 45. Salut. Am pus un ssd 960 Evo de 256gb pe pcie la un laptop și viteza ajunge undeva la 1600MB și la citit și la scris. Dar specificațiile la ssd zic ca ar trebui sa ajungă la 3500/1800MB. Ce trebuie sa mai schimb? Ramul? Am doar 2x4gb/ 2133ddr4.procesorul este un I7 6700HQ

 46. Va salut, va multumesc anticipat pt tot ce faceti, este foarte util pt cei care au putine cunostinte despre computer.
  Asadar va rog sa-mi spuneti si mie daca aceast laptop cu aceasta configuratie merita sa-i pun 4 Gb de Ram (el avand deja 3 Gb de Ram, 2 Gb + 1 Gb), si daca se schimba ceva in bine.
  Merita sa-i schimb si procesorul existent cu un ,, SSD Samsung 860 Evo 250 Gb ”
  Si daca merita sa-i pun si o placa video separata in slotul lateral existent. ( ce model si ce valoare). Mentionez ca actuala placa este incorporata in placa de baza.

  Component Details Subscore

  Processor: AMD Turion(tm) 64 X2 Mobile Technology TL-52, 4.1
  1600 Mhz, 2 Core(s), 2 Logical Processor(s)
  BIOS Version/Date: Hewlett-Packard 68TT2 Ver. F.04, 06-Nov-06
  Memory (RAM) 3.00 GB (2.87 GB usable) 4.7
  Graphics ATI Radeon Xpress Series 2.2
  Gaming graphics: 1343 MB Total available graphics memory 3.2
  Available Physical Memory 952 MB
  Total Virtual Memory 5.75 GB
  Available Virtual Memory 3.23 GB
  OS Windows 7 Home Premium
  Version 6.1.7601 Service Pack 1 Build 7601
  Manufacturer Hewlett-Packard
  Model HP Compaq nx6325 (EY350EA#ABB)
  System Type 32-bit (X86) – based PC
  Number of processor cores: 2
  64-bit capable: Yes

  Graphics

  Display adapter type: ATI Radeon Xpress Series
  Total available graphics memory: 1343 MB
  Dedicated graphics memory: 128 MB
  Dedicated system memory: 0 MB
  Shared system memory: 1215 MB
  Display adapter driver version: 8.561.0.0
  Primary monitor resolution: 1400×1050
  DirectX version: DirectX 9.0 or better

 47. Daca am un procesor I3 6006u, 4 gb ram si un ssd ar trebui sa imi cumpar mai multi gb ram, ma refer la 8 sau nu m-ar ajuta? (gb ram sunt undeva la 64% cand utilizez doar google-ul). Vreau sa ma jpc niste jocuri care au nevoie de 8 gb ram dar nu stiu daca procesorul o sa fie destul de bun. Ma poti ajuta?

  1. Acel I3 6006U este optimizat pentru un consum redus al energiei si resurselor, nefiind tocmai un procesor cu „ADN de gamer” in el ca sa zic asa.
   SSD-ul este un must have dar indiferent de cantitatea de RAM adaugata, procesorul te va trage in jos la capitolul jocuri.
   In functie de tipul computerului, fiind convins ca este vorba de un laptop, orienteaza-te catre o alta solutie pentru a satisface si nevoia de jocuri, XBOX,Playstation,sistem desktop, streaming pentru jocuri etc…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.