Comenzi utile în Linux (Ubuntu, Kali Linux, etc) – (1)

Terminalul din distribuțiile Linux nu este altceva decât linia de comandă a acestor sisteme de operare. Prin intermediul acestuia putem interacționa rapid cu sistemul, instala programe ori actualizări, crea, modifica, muta, copia ori șterge documente și fișiere, șamd.

comenzi terminal

Este complex, într-adevăr, însă după cum veți vedea în continuare, la îndemâna oricui odată deprinse cele câteva comenzi elementare prezentate în această listă-tutorial.

Comenzile pwd, dir, ls și cd

Tastând în Terminal comanda pwd (Personal Working Directory), vi se va răspunde cu adresa (ruta) completă a directorului în care vă aflați.

comanda pwd

Pentru afișarea conținutului directorului curent puteți utiliza comenzile dir și ls:

comanda dir linux

În schimb, dacă doriți să vedeți o listă detaliată a conținutului, executați comanda ls -l:

comanda ls -l linux

La fel ca și în linia de comandă a Windows, comanda cd se folosește pentru a naviga printre foldere. De exemplu, pentru a accesa folderul Documents la deschiderea terminalului tastați comanda cd urmată de numele acestuia:

comanda cd linux

Iată și câteva exemple în care m-am plimbat pur și simplu prin diverse locații de pe hard disk:

variatii comanda cd linux

Pentru o navigare și mai rapidă, puteți folosi tasta Tab pentru autocompletarea rutelor.

Comenzile mkdir, touch, echo și cat

Pentru a crea un folder, puteți utiliza comanda mkdir:

mkdir linux

Pentru a crea un document, tastați comanda touch urmată de numele și formatul dorite:

touch linux

Pentru a crea un document într-un anumit folder, tastați comanda touch urmată de locația folderului, numele și formatul documentului:

comanda touch folder destinatie

Documente pot fi create și cu ajutorul comenzii echo urmată de textul dorit încadrat intre ghilimele, >> numele și extensia fișierului.

echo cat linux

Citirea documentelor, după cum vedeți mai sus, se poate realiza folosind comanda cat. Toate aceste comenzi se pot utiliza și împreună, separându-le cu &&. Iată un exemplu:

mkdir touch linux

Printr-o simplă comandă, am creat în Documents folderul cristianls, iar în acesta fișierul text test.txt în care am înregistrat pe fiecare linie câte un cuvânt.

Simbolul ~ înlocuiește în sintagmă ruta directorului utilizatorului. În locul său, în comanda din exemplul dat ar fi trebuit să tastez ruta completă: /home/cristian/Documents/cristianls. Iar exemplele pot continua, însă cu acesta consider că toată lumea a înțeles ideea.

Comenzile cp, mv și rm

Comanda cp este folositoare pentru a copia un fișier dintr-un loc în altul:

comanda cp

Comanda mv pentru a muta un fișier sau folder:

comanda mv linux

Ori pentru a redenumi fișiere și foldere:

comanda mv redenumire

În schimb, comanda rm este utilă pentru eliminarea fișierelor și folderelor. Aceasta permite doar eliminarea folderelor goale. Pentru a elimina un folder ce conține fișiere, va trebui utilizată comanda rm -r:

comanda rm -r linux

În cazuri excepționale, când niciuna dintre cele de mai sus nu vor funcționa pentru a șterge foldere cu conținut, puteți forța ștergerea acestora apelând la comanda rm -rf.

Bonus: Nano

Nano nu este o comandă, ci un editor de text ce poate fi utilizat direct din Terminal pentru a modifica la discreție conținutul fișierelor. Acesta se invocă prin comanda…. nano urmată de ruta fișierului respectiv.

invocare nano

Pentru a realiza modificări, poziționați-vă cu ajutorul tastelor de navigare în locul în care doriți să modificați, introduceți sau eliminați text din conținutul fișierului.

editorul nano

Pentru a salva modificările realizate, apăsați combinația de taste Ctrl+O:

salvare document modificat nano

Confirmați rescrierea fișierului actual apăsând tasta Enter. Puteți, de asemenea, să creați un nou fișier înlocuind în cadrul File name to Write numele sau ruta celui nou. Pentru a părăsi editorul de texte Nano, apăsați Ctrl+X.

parasire nano

Iar cu asta am ajuns la finalul acestei liste-ghid de inițiere în utilizarea Terminalului GNU/Linux. Dacă aveți întrebări sau recomandări pe subiect, sunt binevenite și apreciate.

4 Comentarii

  1. Bună mi-a fost și mie spart contul de Facebook și mi-a fost schimbat email din cont și nu mai pot să-l accesez mias dori foarte mult dacă l-ați putea sparge și să îmi schimbați emailul

    1. Nu este posibil acest lucru, contacteaza suportul Facebook dupa un alt cont secundar, explica-le situatia si problema se va remedia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.