Configurare / optimizare Windows 7 după instalare (partea a III-a)

După nenumărate amenințări, astăzi m-am ținut în sfârșit de cuvânt. Am renunțat la Windows 8! E „prea pentru tablete” din punctul meu de vedere și la capitolul performanțe Windows 7 nu are ce să-i invidieze. Părerea mea. Și fiindcă tot am făcut acest pas am profitat de ocazie pentru a publica cea de-a treia parte a tutorialului „Configurare și optimizare Windows 7 după instalare” pe care îl începusem în primăvară și n-am reușit să-l termin nici acum… Hm, ce repede a trecut timpul…

configurare și optimizare Windows 7 după instalare

Ultimul subiect despre care am vorbit a fost Indexarea, adică serviciul Windows care scanează Hard Disk-ul pentru a ne permite mai târziu să realizăm căutări în conținutul său. Vom continua de la acest punct și vom vorbi despre timpul de afișare a sistemelor de operare disponibile.

13. Startup and Recovery

Deoarece se poate întâmpla ca un utilizator să aibă nevoie de două sisteme de operare în calculator (indiferent dacă e vorba de două versiuni de Windows identice ori diferite sau vorbim de un sistem de operare Windows și altul Linux), Microsoft a înzestrat și Windows 7 cu capacitatea de a lista la pornirea calculatorului toate sistemele de operare instalate.

Dacă nu dispunem de un al doilea sistem de operare instalat în calculator e inutil să menținem această caracteristică activată și mai mult, nu e recomandat deoarece la fiecare pornire ea va încerca să detecteze numărul sistemelor de operare cu care calculatorul poate fi folosit, acțiune a cărei efect negativ se resimte la pornire. Așadar, click-dreapta pe Computer » Properties » Advanced system settings » Advanced » Startup and Recovery » Settings, și deselectăm caseta din dreptul textului „Time to display list of operating systems„:

Time to display list of operating systems

De asemenea, fiindcă tot suntem aici, putem dezactiva repornirea automată a calculatorului în cazul în care sunt detectate probleme:

Automatically restart

După deselectarea ambelor casete facem click pe butonul OK și fără a închide fereastra System Properties trecem la punctul următor.

14. Memoria Virtuală

Despre memoria virtuală v-am mai vorbit și în articolul pe care i l-am dedicat în totalitate, dar vă reamintesc de ea deoarece joacă un rol important în performanța sistemului. Pentru a modifica modul în care este alocată cantitatea de memorie virtuală utilizată de sistem, tot în fila Advanced facem click pe butonul Settings din ramura Performance:

Performance Settings

În fereastra Performance Options selectăm fila Advanced apoi apăsăm butonul Change:

Virtual memory » Change

Alocăm cantitatea de memorie virtuală manual, așa cum v-am explicat aici.

15. System Protection

După ce am configurat memoria virtuală ne reîntoarcem la fereastra System Properties apoi alegem fila System Protection. Totuși, înainte de a continua permiteți-mi să vă avertizez că dezactivând această caracteristică nu veți mai putea restaura sistemul la un stadiu anterior în cazul în care apar probleme ce nu le puteți remedia în alt mod! Dacă sunteți de acord cu această avertizare, știți ce faceți și sunteți convinși că doriți să continuați, selectați pe rând fiecare partiție listată în panoul Protection Settings apo faceți click pe butonul Configure…

System Properties » System Protection » Protection Settings » Configure

În fereastra care se va deschide selectați caseta „Turn off system protection„:

Turn off system protection

După ce veți apăsa butonul Apply veți fi întrebat dacă sunteți siguri că doriți dezactivarea caracteristicii System Protection pe partiția selectată. Confirmați alegerea apăsând pe Yes:

Are you sure you want...

Repetați acțiunea pentru fiecare partiție în parte.

16. Asistență la distanță

Asistența la distanță ne este utila doar în situația în care am contractat serviciile tehnice ale unui specialist care prin intermediul acesteia se conectează la calculatorul nostru pentru a ne da o mână de ajutor. În cazul în care nu este așa, vă recomand să o dezactivați.

Pentru asta, tot în fereastra System Properties alegeți fila Remote și în aceasta debifați caseta „Allow Remote Assistance connections to this computer” și bifați „Don’t allow connections to this computer” din Remote Desktop:

Remote Assistance

Apăsăm butonul Apply după care și butonul OK pentru a aplica modificările și părăsi fereastra System Properties.

17. Dezactivarea notificărilor de la Action Center

Notificările de la Action Center ne pot indica posibile nereguli în configurația sistemului. Totuși, pentru un utilizator experimentat aceste notificări sunt deranjante și de multe ori reușesc să-i distragă atenția chiar atunci când era mai puțin necesar.

Notificari Action Center

Dacă nu aveți nevoie de recomandările făcute de Action Center n-ar rost să le dezactivați pe rând! E mult mai simplu și mai practic să renunțați la toate dintr-un foc! Iată cum:

customize

Turn system icons on or off

Iar în fereastra care se va deschide comutăm butonul ce corespunde Action Center pe Off:

Action center » Off

Închidem ambele ferestre apăsând pe rând butoanele OK ce le corespund apoi verificăm că a dispărut stegulețul Action Center din bara de activități.

18. No GUI boot

Cei care nu știu despre ce este vorba, ei bine, având opțiunea No GUI boot activată, la pornirea sistemului nu va mai fi afișat mesajul „Starting Windows” și nici nu vom mai putea admira cele patru puncte care se unesc pentru a forma logo-ul Windows. Renunțând la această animație, în majoritate vom reduce timpul de pornire cu o secundă, în altele chiar mai mult.

Dacă merită sau nu efortul de a o dezactiva decideți voi, iar dacă vă ajută la ceva, eu am dezactivat-o. Pentru a renunța la animația GUI, în caseta RUN Command (se lansează ușor apăsând combinația de taste Win+R) scrieți comanda msconfig apoi faceți click pe OK sau apăsați Enter:

msconfig » OK

În fereastra ce se va deschide alegeți fila Boot apoi, în Boot options bifați caseta „No GUI boot„:

No GUI boot

De asemenea, aruncați o privire și peste caseta Timeout și asigurați-vă că valoarea acesteia este zero. În caz contrar introduceți cifra zero. În cazul în care nu v-ați dat seama care este rolul casetei, ei bine, e vorba despre caracteristica tratată la punctul 13. Treceți la punctul următor fără a închide fereastra System Configuration.

19. Numărul procesoarelor disponibile

Se spune că Windows pornește mai repede dacă îi permitem să utilizeze toate procesoarele disponibile. Această caracteristică, dacă nu mă înșel, a fost introdusă pe vremea procesoarelor cu un singur nucleu pentru a fi folosită pe serverele care dispuneau de mai multe procesoare, și are rolul de a limita numărul lor, nicidecum de a indica sistemului să le folosească pe toate.

În prezent, fiecare thread al procesorului poate fi interpretat de către Windows ca fiind un procesor individual pe care îl poate folosi la pornire, așa că îl vom lăsa să folosească numărul maxim citit:

Advanced options

Așadar, după ce vom apăsa butonul Advanced options…, în fereastra BOOT Advanced Options bifăm caseta „Number of processors” apoi selectăm din listă numărul maxim afișat:

Number of processors

Închidem fereastra BOOT Advanced Options apăsând butonul OK apoi facem click pe butoanele Apply și respectiv OK disponibile în System Configuration. Când ni se va cere să repornim sistemul vom răspunde cum credem de cuviință, oricum, modificările vor fi aduse abia după următoarea pornire a sistemului.

20. Hibernarea

Pentru ca hibernarea să fie posibilă, Windows salvează într-un fișier informații referitoare la stadiul sistemului înainte de hibernare. În acest mod, la „trezirea” sistemului ne vom putea continua activitatea de unde am rămas. Dacă nu obișnuim să lăsam calculatorul în hibernare sau dacă dispunem de un SSD, puteam dezactiva liniștiți această caracteristică.

Pentru a dezactiva hibernarea mergem la meniul Start » All programs » Accessories » click-dreapta pe Command Prompt » Run as administrator. Scriem în linia de comandă comanda powercfg -h off apoi apăsăm tasta Enter:

Dezactivarea hibernarii

Dacă vreodată dorim să reactivăm hibernarea o putem face cu ajutorul comenzii powercfg -h on.

Cam asta ar fi pentru această nouă parte a tutorialului de configurare și optimizare a Windows 7 după instalare. Dacă va mai urma un nou episod rămâne de văzut. Până atunci, nu uitați să aruncați o privire și peste prima și ce-a de-a doua parte. (ultima actualizare – 11.03.2015)

31 Comentarii

 1. Mulțumesc frumos pentru tutorial! Îl așteptam de ceva vreme, sincer să fiu. Poate va urma și un tutorial cu sfaturi (setări) pentru un SSD foarte rapid (ca să putem profita de toate avantajele unei asemenea componente) având în vedere ultimele tale achiziții. Numai bine îți doresc!
  P.S: Ce ți-a pus Moș Nicolae în „ghetuțe”?

 2. Eu știam că este chiar contraindicată setarea numărului procesoarelor disponibile…de asemenea memoria maximă, tot în Advanced boot option. Am găsit asta pe multe forumuri, românești și străine. Fă un test cu scriptul ăsta: https://www.vistax64.com/tutorials/151819-boot-up-time.html
  Citez: „Any reference to setting these options to aid in booting or increasing system performance is nonsense. The settings are there to limit performance, not to increase it.” Pentru conformitate, vizitează:
  https://www.sevenforums.com/performance-maintenance/29382-boot-advanced-option-maximum-memory.html

  1. La cantitatea de RAM nu umblu de mult timp dar numărul procesoarelor l-am setat întotdeauna pe maxim și nu văd cum limitez performanța selectând numărul maxim… Setarea asta eu o înțeleg ca pe cantitatea de memorie virtuală. Fie îi spui tu că are 8 thread-uri la dispoziție și așa le folosește pe toate, fie îl lași pe el să afle asta pe cont propriu. Testul, cu 8 procesoare sau dezactivat, în cazul meu nu arată nicio diferență. Doar 3 reporniri din 10 scriptul a înregistrat mai puțin de 26 secunde; deci, 26 rămâne.

  2. 26 secunde??? Dacă nu vedeam print-ul, zău, nu credeam! Mai ales în Windows 7…Recordul meu la boot time era de 50-60 secunde, stabilit cu Soluto. Doamne, dar câte programe ai instalate? Unu-două?

  3. Am așa: Photoshop, Premiere Elements, AutoCAD 2013, VMware Workstation 9 cu 4 mașini virtuale (W7, W8, Ubuntu 12.10 și Mac OS X Mountain Lion), utorrent, 7zip, panda cloud antivirus, chrome, screenpresso, power tools lite 2013 și startup delayer. Mai folosesc și câteva programe portabile, cu scurtatura pertinentă pe bara de activități și dintre care unele asociate anumitor fișiere; e vorba de CCleaner, VLC, Notepad++, AIMP3.
   Startup Delayer configurat așa cum trebuie și SSD-ul își spun cuvântul…

  4. Da, SSD-ul!!! Omisesem punctul ăsta. Startup Delayer folosesc și eu, își face treaba. Oricum de la 26 secunde la 113 cât îmi ia un restart în Windows 8, e o mică, mare diferență!
   Hibernarea o folosesc din plin, nu cred că dau shutdown de 4-5 ori pe an. Mă ajută la diverse automatizări, nu am în BIOS vreo opțiune de „wake up on”…nimic. Îmi pare rău că am renunțat la Windows 7 (aveam dual boot cu Win 8), dar din lipsă de spațiu nu am avut de ales. Am rămas cu Windows 8.

 3. Am trecut si eu inapoi la 7,dupa cateva saptamani de butonat pe 8,chiar eram curios cati o sa mai treaca inapoi :)

  1. Depinde la ce-l folosești. Ține cont ca Microsoft oferă posibilitățile de personalizare și ajustare tocmai fiindcă a făcut un sistem de operare global. În timp ce unii au nevoie de unele caracteristici, pentru alții sunt în plus și de multe ori chiar deranjante.

  2. Chiar daca dispui de componentele hardware necesare, un plus de performanta dat de optimizarea Windows-ului, nu strica niciodata.

 4. am facut toate setarile la win7 prezentate pe toate cele 3 parti si pot spune ca zboara calculatorul , ma rog se simte mult mai bine nu mai papa atata memorie un plus de viteza. Am si windows 8.1 dar imi place mai mult win7

 5. Buna, am facut si eu toate setarile pe win 7 ultimate dar nu inteleg o chestie, de ce dupa ce se logheaza in win dureaza in jur de 3 min pana cand merge rapid laptopul? la ce setari trebuie sa ma uit pt a vedea ce ingreuneaza utilizarea rapida exact dupa logare? am lenovo g780 de 17inch cu i7 2.9ghz 8 gb ram. Merci mult

 6. Am citit undeva ca si multele Icon-uri pe Descktop ingreuneaza pornirea. E si cazul meu: 99% sunt Icons de la programele instalate. Nu stiu cum e mai bine, sa folosesc un program de ascundere sau sa le mut toate intr-un folder dintr-o partitie? Voi cum faceti? Poate ar merita de adaugat la tutorial treaba asta, la Nr.21:)

  1. E falsă chestia asta. Ce nu trebuie lăsat pe desktop sunt multe imagini/fotografii, iar Windows Explorer să fie configurat pentru afișarea miniaturilor.

 7. Nu am fotografii pe desktop. Curat Windows-ul regulat cu WiseCare 365 si totusi timpul de oprire este de 13 sec. (zic eu bun) iar pornire de… 5 min, pana Schortcut-urile de pe desktop nu mai sunt albe ci apare sigla aferenta. Desi Startup e configurat la minim, am instalat SSD… mi se pare cam mult 5 min.

  1. Eu am desktop-ul plin de imagini, nici măcar nu se află pe SSD, ci pe HDD, dar chiar și așa windows pornește în 21 de secunde. Fă o analiză cu Soluto și vezi ce anume îngreunează pornirea.

 8. Foarte util articolul!Folosesc Windows 7 si chiar se misca mai bine.Cand veti face unul si pentru windows 8.1?

 9. Salut Cristian! Tocmai ce mi-am instalat Windows 7 Ultimate. Pentru a nu mai apare la startup optiunile cu mai multe sisteme de operare am parcurs pasii Computer » Properties » Advanced system settings » Advanced » Startup and Recovery » Settings și am deselectat caseta din dreptul textului „Time to display list of operating systems„. Dar, fara succes. Ma poti ajuta cu alta solutie?

  1. Salut.
   Incearca utilizarea EasyBCD pentru eliminarea sistemelor de operare nedorite daca ai intrari suplimentare.

  2. Salut Marian! Am incercat cu EasyBCD si vede tot un singur sistem de operare. Problema tot a ramas. Voi reinstala Windows 8, desi nu ma incanta prea tare. Multumesc frumos pentru sfat!

  3. Imi pare rau ca nu te-am putut ajuta mai mult.
   Daca tot faci acest proces recomand sa faci si actualizarea sistemului de operare la 8.1 fiind ceva mai stabila.

 10. Buna ma poti ajuta te rog ??ce trebuie sa fc ca sa activez internetul pri cablu si wi-fi dupa ce il formatez ca nu reusesc sa il fc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.