Configurare Ubuntu 13.10 după instalare (recomandări)

În ultimii trei ani, după cum știți, aici sau pe celelalte bloguri pe care mai scriu, la câteva zile după lansarea unei noi versiuni a Ubuntu, vin în întâmpinarea voastră cu un articol în care vă fac anumite recomandări cu privire la configurarea respectivei versiuni imediat după instalare. Fac acest lucru atât pentru voi, cât și pentru mine, eu folosind articolul ca un memento ce-mi prinde bine la instalarea cunoscutei distribuții Linux pe alte sisteme, sau la reinstalarea acesteia în propriile-mi PC-uri.

configurare-ubuntu-1310

Ubuntu 13.10 a fost lansat în urmă cu 4 zile, mai exact în 17 octombrie, zi în care l-am și instalat și configurat pe laptop-ul ce-l port cu mine peste tot. Trei zile mai târziu, adică ieri, l-am instalat și pe „desktop-ul meu” (tot un laptop, un ASUS din seria K, însă unul conectat în permanență la un maus, o tastatură, un monitor LED și un sistem audio), în dual boot cu Windows 8.1, realizând pe parcursul procesului de configurare capturile de ecran care vor ilustra acest ghid.

Configurarea propriu-zisă n-ar trebui să vă ia mai mult de 20 de minute. Mi-e mi-a ocupat mai mult timp deoarece, după cum tocmai am spus, am realizat capturi de ecran al fiecărui pas important, iar în tot acest timp mi-am luat și notițele necesare realizării tutorialului. Să începem!

Configurare Ubuntu 13.10 după instalare


1. Instalarea actualizărilor

Imediat după instalarea unui sistem de operare, indiferent că vorbim de Windows, Linux, ori OS X, instalez toate actualizările existente. Pentru asta, în Ubuntu 13.10, lansăm Software Updater:

Software Updater în Ubuntu 13.10

Asistentul se va conecta la serverele Ubuntu și, în cazul în care vor fi disponibile actualizări, ne va cere să le instalăm în sistem. Dăm curs invitației:

Updates software în Ubuntu 13.10

După descărcarea și instalarea tuturor actualizărilor, asistentul ne va aduce la cunoștință acțiunile ce trebuie realizate (de exemplu, asistentul putea să ne ceară repornirea calculatorului).

2. Instalarea driverelor suplimentare

Activarea driverelor suplimentare (additional drivers) este singura modalitate ce ne permite utilizarea componentelor hardware (adaptor wireless sau bluetooth, placă video, etc.) nesuportate nativ de Ubuntu. Aceste drivere se activează din fila Additional Drivers a Software & Updates:

Software & Updates - Ubuntu 13.10

Selectați caseta driverului pe care doriți să-l utilizați, apoi salvați modificările și reporniți sistemul:

Additional drivers

Numărul driverelor disponibile variază în funcție de componentele calculatorului. Cu alte cuvinte, într-un calculator ale căror componente dispun de suport nativ, Additional Drivers nu va afișa nimic.

3. Instalarea codecurilor

Datorită licenței, anumite codecuri și aplicații, esențiale în folosirea Ubuntu 13.10, nu sunt integrate implicit în acesta, motiv pentru care va trebui să le instalați aparte. Le puteți instala fie dând click aici, fie executând comanda de mai jos în Terminal (Ctrl+Alt+T):

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras

De asemenea, pentru a nu întâmpina nici un fel de probleme în momentul utilizării programelor de codare și editare video, vă recomand să instalați și pachetele libavformat și libavcodec:

sudo apt-get install libavformat-extra-53 libavcodec-extra-53

În acest fel veți dispune, printre altele, de suport pentru mp3, avi, mpeg, TrueType, Java și Flash.

4. Setări de securitate și intimitate

Iar la acest capitol mă deranjează în mod special trei caracteristici integrate în ultimele versiuni ale Ubuntu: solicitarea parolei de prea multe ori, în ciuda faptului că am optat pentru logarea automată, înregistrarea activității și oferirea rezultatelor online la căutările realizate din Dash. Toate aceste caracteristici pot fi dezactivate sau personalizate în Security & Privacy:

Security & Privacy

La „Security„, eu dezactivez ambele casete. Astfel, la activarea de după suspendare, cât și la deblocarea ecranului, nu mai sunt nevoit să introduc parola pentru a putea folosi PC-ul:

solicitare parola

La”Files & Applications” putem selecta ce anume dorim să se înregistreze, debifând caseta elementelor pe care dorim să le excludem; eu dezactivez această caracteristică comutând pe Off butonul „Record file and application usage”:

inregistrare activitate ubuntu

Iar „Search„, adică funcția care îmbină căutările locale cu cele online, are aceeași soartă:

dezactiveaza rezultate online la cautari

În schimb, dacă doriți să mențineți rezultatele online, dezactivându-le doar pe cele provenite din magazine (ex: Amazon, eBay, etc), executați în Terminal comanda de mai jos:

gsettings set com.canonical.Unity.Lenses disabled-scopes "['more_suggestions-amazon.scope', 'more_suggestions-u1ms.scope', 'more_suggestions-populartracks.scope', 'music-musicstore.scope', 'more_suggestions-ebay.scope', 'more_suggestions-ubuntushop.scope', 'more_suggestions-skimlinks.scope']"

5. Unity Tweak Tool

Pentru personalizarea Ubuntu 13.10 folosesc aplicația Unity Tweak Tool, aplicație pe care vă recomand și vouă să o instalați.

Unity Tweak Tool

Cu ajutorul Unity Tweak Tool putem personaliza launcher-ul, dash-ul, comportamentul ferestrelor și spațiilor virtuale de lucru, temele, etc. Dar voi reveni asupra acesteia într-un articol pe care i-l voi dedica în totalitate, în care vă voi prezenta toate caracteristicile sale.

6. Alte aplicații recomandate…

aplicatii ubuntu 13.10

În Ubuntu, ca și în Windows, am o serie de aplicații de care nu prea mă despart, iar lista de mai jos le cuprinde pe fiecare dintre acestea:

VLC Media Player (player video):

sudo add-apt-repository ppa:videolan/stable-daily
sudo apt-get update
sudo apt-get install vlc

Rhythmbox (player audio & radio):

sudo add-apt-repository ppa:jacob/media
sudo apt-get update
sudo apt-get install rhythmbox

Deluge (client BitTorrent)

sudo add-apt-repository ppa:deluge-team/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install deluge

Shutter (screenshots / capturi de ecran)

sudo add-apt-repository ppa:shutter/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install shutter

TLP (crește durata de viață a bateriei laptopului. N-are interfață.)

sudo add-apt-repository ppa:linrunner/tlp
sudo apt-get update
sudo apt-get install tlp tlp-rdw
sudo tlp start

Cpufreq Indicator (limitare consum resurse / economisire energie)

sudo apt-get install indicator-cpufreq

My Weather Indicator (informații meteo)

sudo add-apt-repository ppa:atareao/atareao
sudo apt-get update
sudo apt-get install my-weather-indicator

7. Remedii ale problemelor cunoscute…

Teoretic, Ubuntu vine cu suport nativ pentru cele mai moderne componente hardware. Practic, deși laptopurile mele nu sunt chiar atât de noi („cel mai nou” având 2 ani pe piață), lucrurile stau diferit. Spun asta deoarece și versiunea 13.10 a distribuției a moștenit problema sunetului care nu se lasă nici în ruptul capului scos prin mufa Jack. Rezolvarea am găsit-o aici, iar după instalarea pachetului oem-audio-hda-daily pentru Ubuntu 13.10, totul funcționează surprinzător de bine!

De alte probleme n-am avut parte… momentan. Dar dacă vor apărea pe parcurs, le voi adăuga aici, însoțite de soluția soluția adoptată.

68 Comentarii

 1. Acest articol imi place mult, de ce? pentru ca folosesc Ubuntu deocamdata 13.04 nu am stiut de data lansari pentru 13.10 decat acum de aici. Felicitari pentru articol.

 2. Acest articol imi place mult, de ce? pentru ca folosesc Ubuntu deocamdata 13.04 nu am stiut de data lansari pentru 13.10 decat acum de aici. Felicitari pentru articol.

 3. Salut Cristian!
  Te urmăresc de mai mult timp. Ţi-am trimis şi un mesaj pe facebook.
  Îmi place articolul tău, şi nu numai!
  Am un Notebook HP650, achiziţionat în iunie, având instalat Ubuntu 12.04LTS.
  Funcţionau toate bine. Au apărut noile versiuni, şi cum sunt adeptul noutăţilor(deşi sunt pensionar). Aşa că am făcut upgrade la 12.10. Au dispărut bluetooth-ul încorporat(inclusiv iconiţa) şi conexiunea fără fir. A apărut 13.04. În speranţa că acestea se vor remedia, am făcut upgrade. A funcţionat conexiunea fără fir, dar bluetooth, nu! Mă stresa acest lucru şi am căutat peste tot cum să rezolv această problemă, am instalat toate aplicaţiile legate de bluetooth, dar, în zadar!
  Pe 17.10, am făcut upgrade la 13.10, tot în speranţa rezolvării cu bluetooth-ul. Nici vorbă. Mai mult, acum nu mai merge nici conexiunea fără fir.
  Ineteresant este că, prin introducerea unui bluetooth usb, se activează şi cel încorporat şi cel usb, apărând ambele iconiţe!
  Am văzut că eşti specialist in aceste probleme. De aceea, te rog f.mult să mă ajuţi în rezolvarea acestor două probleme. Cu deosebită stimă!

  1. Sincer să fiu, nu am încercat ce scrie acolo, pentru că nu prea mă pricep, fiind un începător în ale calculatorului, şi mi-a fost teamă să nu stric ceva. Am citit ce scrie pe forumul Ubuntu, pe care îl urmăresc, dar…
   M-am gândit că poate există o soluţie mai simplă.
   De la innoirea la versiunea 12.10, ledul de la F12 (Wireless) stă pe culoarea portocalie. Am încercat şi cu tastele Fn+F12, dar, în zadar.

 4. Salut Cristian!
  Te urmăresc de mai mult timp. Ţi-am trimis şi un mesaj pe facebook.
  Îmi place articolul tău, şi nu numai!
  Am un Notebook HP650, achiziţionat în iunie, având instalat Ubuntu 12.04LTS.
  Funcţionau toate bine. Au apărut noile versiuni, şi cum sunt adeptul noutăţilor(deşi sunt pensionar). Aşa că am făcut upgrade la 12.10. Au dispărut bluetooth-ul încorporat(inclusiv iconiţa) şi conexiunea fără fir. A apărut 13.04. În speranţa că acestea se vor remedia, am făcut upgrade. A funcţionat conexiunea fără fir, dar bluetooth, nu! Mă stresa acest lucru şi am căutat peste tot cum să rezolv această problemă, am instalat toate aplicaţiile legate de bluetooth, dar, în zadar!
  Pe 17.10, am făcut upgrade la 13.10, tot în speranţa rezolvării cu bluetooth-ul. Nici vorbă. Mai mult, acum nu mai merge nici conexiunea fără fir.
  Ineteresant este că, prin introducerea unui bluetooth usb, se activează şi cel încorporat şi cel usb, apărând ambele iconiţe!
  Am văzut că eşti specialist in aceste probleme. De aceea, te rog f.mult să mă ajuţi în rezolvarea acestor două probleme. Cu deosebită stimă!

  1. Sincer să fiu, nu am încercat ce scrie acolo, pentru că nu prea mă pricep, fiind un începător în ale calculatorului, şi mi-a fost teamă să nu stric ceva. Am citit ce scrie pe forumul Ubuntu, pe care îl urmăresc, dar…
   M-am gândit că poate există o soluţie mai simplă.
   De la innoirea la versiunea 12.10, ledul de la F12 (Wireless) stă pe culoarea portocalie. Am încercat şi cu tastele Fn+F12, dar, în zadar.

 5. Salut, Cristian! Cum pot edita panourile ? Vreau sa adaug cateva aplicatii in panoul din dreapta si sa elimin 2 chestii de sus.

  1. Scuze, my bad..panoul din stanga.Vreau sa adaug terminalul.
   Si cum scot cateva chestii de sus, gen Unity, casuta cu mesaje si Limba.

  2. Nu ma refeream la limba OS-ului. Am o casuta sus cu limba pe tastatura, cred..Mi se pare inutila, la fel ca acel ‘plic’. Apoi nu stiu cum a ajuns sus icon-ul de la Unity. Nici nu stiu ce e sincer.

  3. Te-am întrebat pentru a ști cum să-ți ofer indicațiile. Presupunând că ai limba engleză:
   1. Deschizi o aplicație. Terminal, de exemplu.
   2. Acesta va fi listat în launcher (panoul din stânga ecranului).
   3. Click dreapta pe iconiță » Lock to Launcher.
   –-
   Pentru a elimina o aplicație:
   1. Click dreapta pe iconiță » Unlock from Launcher

   Pentru eliminare elemente din Panel (bara superioară):
   1. Deschizi Unity Tweak Tool.
   2. Click pe Panel
   3. Setezi acolo ce te intereseaza.
   Pentru eliminare „imput source” (limba, cum îi spui tu):
   1. Click dreapta pe iconița » Text Entry Settings
   2. În Text Entry debifezi „Show current imput source in the menu bar”.

  4. Perfect. Multumesc mult. Iar icon cu mesaje si Unity ? Defapt cam la ce ma ajuta Unity? mereu intra pe on.

  5. Unity este interfața grafică din câte știu eu. Nu știu la ce te referi când spui „Unity”. Fă un screenshot, încarcă-l pe imgur și lasă link-ul într-un comentariu, poate mă dumiresc…

  6. Nu mai conteaza. Acum am inca 2 intrebari si nu te mai necajesc:D. 1.Daca am instalat vlc si deluge, trebuie sa elimin clientele preinstalate ubuntu pt video si torrent(transmission parca). 2. Ce programe si servicii pot elimina pentru optimizare? NU folosesc imprimanta, bluetooth si de astea.

  7. Nu e necesar să dezinstalezi nimic. În Ubuntu, ce nu este folosit, nu consumă resurse, sau consumul este atât de mic încât nu merită efortul.

 6. Salut, Cristian! Cum pot edita panourile ? Vreau sa adaug cateva aplicatii in panoul din dreapta si sa elimin 2 chestii de sus.

  1. Scuze, my bad..panoul din stanga.Vreau sa adaug terminalul.
   Si cum scot cateva chestii de sus, gen Unity, casuta cu mesaje si Limba.

  2. Nu ma refeream la limba OS-ului. Am o casuta sus cu limba pe tastatura, cred..Mi se pare inutila, la fel ca acel ‘plic’. Apoi nu stiu cum a ajuns sus icon-ul de la Unity. Nici nu stiu ce e sincer.

  3. Te-am întrebat pentru a ști cum să-ți ofer indicațiile. Presupunând că ai limba engleză:
   1. Deschizi o aplicație. Terminal, de exemplu.
   2. Acesta va fi listat în launcher (panoul din stânga ecranului).
   3. Click dreapta pe iconiță » Lock to Launcher.
   –-
   Pentru a elimina o aplicație:
   1. Click dreapta pe iconiță » Unlock from Launcher

   Pentru eliminare elemente din Panel (bara superioară):
   1. Deschizi Unity Tweak Tool.
   2. Click pe Panel
   3. Setezi acolo ce te intereseaza.
   Pentru eliminare „imput source” (limba, cum îi spui tu):
   1. Click dreapta pe iconița » Text Entry Settings
   2. În Text Entry debifezi „Show current imput source in the menu bar”.

  4. Perfect. Multumesc mult. Iar icon cu mesaje si Unity ? Defapt cam la ce ma ajuta Unity? mereu intra pe on.

  5. Unity este interfața grafică din câte știu eu. Nu știu la ce te referi când spui „Unity”. Fă un screenshot, încarcă-l pe imgur și lasă link-ul într-un comentariu, poate mă dumiresc…

  6. Nu mai conteaza. Acum am inca 2 intrebari si nu te mai necajesc:D. 1.Daca am instalat vlc si deluge, trebuie sa elimin clientele preinstalate ubuntu pt video si torrent(transmission parca). 2. Ce programe si servicii pot elimina pentru optimizare? NU folosesc imprimanta, bluetooth si de astea.

  7. Nu e necesar să dezinstalezi nimic. În Ubuntu, ce nu este folosit, nu consumă resurse, sau consumul este atât de mic încât nu merită efortul.

 7. Salut! cum pot sa verific daca am instalat driverul de la placa video dedicata (nvidia geforce 635m) am incercat cateva comenzi de instalare (ce am gasit pe diferite forumuri) dar nu stiu daca s-a instalat sau nu!
  Multumesc anticipat!

 8. Salut! cum pot sa verific daca am instalat driverul de la placa video dedicata (nvidia geforce 635m) am incercat cateva comenzi de instalare (ce am gasit pe diferite forumuri) dar nu stiu daca s-a instalat sau nu!
  Multumesc anticipat!

 9. Salut.Stiu ca e off-topic, dar am nevoie de ajutor.Vreau sa instalez Ubuntu 10.04 pe un sistem cu configuratia urmatoare:
  -procesor Intel Pentium 4
  -512 MB RAM
  -placa video nVIDIA GeForce2 MX/MX 400 64mb
  – HDD de 40 GB
  -Placa de baza Asus sau Gygabite, nu stiu sigur!!
  Asadar, bootez de pe USB Flash Drive sau CD/DVD.Astept putin, apare boot-screenul acela de la Ubuntu 10, apoi dau enter pe Install Ubuntu.Astept, imi apare logo-ul Ubuntu cu punctele acelea sub el, si apoi imi apare o imagine neagra si dupa aceea mi se face ecranul in dungi, adica imi apare o imagine cu dungi albe si negre…ceva de genul “puricilor” de le TV-urile vechi!Va rog ajutati-ma daac puteti sau macar ziceti-mi ce nu merge, ce nu este in regula :( !Multumesc anticipat!

  1. Nu instala Ubuntu 10.04, că-i prea vechi! Instalează o versiune mai nouă, 12.04.2, 13.04 sau 13.10.

 10. Salut. Am instalat astazi pt prima data ubuntu13.10 si am urmat pasii tai dar la codec am primit o eroare,,,bau-bau@bau-balauru:~$ sudo apt-get install libavformat-extra-53 libavcodec-extra-53
  [sudo] password for bau-bau:
  E: Nu pot determina blocajul /var/lib/dpkg/lock – open (11: Resource temporarily unavailable)
  E: Nu se poate bloca dosarul de administrare (/var/lib/dpkg/), este oare utilizat de un alt proces?
  bau-bau@bau-balauru:~$,,,,,la instalarea seriei decodec-uri

 11. Buna,
  De 2 ani folosesc Ubuntu, nu ma pricep foarte bine,insa am reusit cu succes sa rezolv orice problema aparuta cu ajutorul forumurilor.
  In timpul updateului de la 13.04 la 13.10 au aparut cateva probleme, iar acum nu imi mai booteaza. apare mesajul „Filesystem check or mount failed. A maintaince shell will now be started. Control -D will terminate this shell and continue booting after re-trying filesystems. any further errors will be ignored.” Am incercat solutiile gasite( ex. https://askubuntu.com/questions/361332/ubuntu-13-04-to-13-10-filesystem-check-or-mount-failed ) insa nu au functionat. Am realizat un usb bootabil cu ubuntu 13.04 si un cd cu ubuntu 13.10, insa nu functioneaza, nu le vede, nu vrea sa booteze de pe nici o modalitate, am setat si biosul pt bootare intai de pe stick apoi de pe cd/dvd …si nimic. Te rog sa ma ajuti, nu as vrea sa pierd datele de pe hard (am fost atat de confortabila cu ubuntu, incat la instalari nici partitii nu mi-am facut :( ). Multumesc anticipat!

  1. Încearcă următoarele, ca root:
   mount -o remount,rw /
   dpkg –configure -a
   mount -o remount,ro /
   sync
   reboot

 12. Buna, problema a fost rezolvata, am incercat si solutia de mai sus insa nu a functionat. Am reusit sa reinstalez de pe un stick bootabil ( problema la sitckul si cd-ul facut de mine era ca nu se scrisesera ca bootabile ) Problema aparuse in timpul update-ului…si nu mai vroia sa booteze de pe hard.
  Multumesc frumos pentru raspuns :)

 13. Cristian, am instalat tor browser; nu pot scrie nimic, tastatura in tor este „moarta”.
  Pentru ca nu ma descurc cu arhivele, cum as putea sa-l dezinstalez, pt ca apoi sa gasesc calea corecta de instalare – banuiesc ca ceva in modul de instalare am gresit [in timpul instalarii, semnalase ca ceva nu gasise in momentul download-ului]. dell inspiron1525, 3gb memo, 2,13 procesor, ubuntu 13.10. Multumesc frumos.

  1. Încearcă să-l dezinstalezi (evident, având totul închis) folosind comanda

   sudo apt-get purge tor polipo
 14. Multumesc Cristian. Cred ca se poate rezolva astfel:
  https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2183308 – aceleasi simptome.
  Daca vei considera oportun, te rog sa add la tutorialul de mai sus – altfel excelent [eu am instalat pt prima data ubuntu doar urmarind aceasta fila] – si calea corecta de instalare a browser’ului Tor; multi il folosesc, si banuiesc ca se vor confrunta cu aceeasi problema.
  Multumesc pentru timpul si informatiile oferite.
  Spor in tot ce faci!

  1. Cu plăcere. Eu ți-am spus cum dezinstalezi Tor în ideea că ai putea rezolva problema așa, dar nici prin cap nu mi-ar fi trecut să-ți spun să dezinstalezi ibus. Bine de știut!

 15. Scuză-mă dacă nu pun întrebarea unde trebuie. Am un laptop hp, folosit ca desktop, cu mause, tast. și monitor, și aș vrea sa pot folosi tastatura externă să intru în bios, să pot alege de unde să boot-ez, etc., pentru că m-am hotărât să încerc o distribuție Ubuntu de pe un stik bootabil. Am căutat prin bios ceva, am făcut ceva setări, nu reușesc. Crezi că mă poți ajuta? Laptopul este HP ProBook 4730s. Mulțumesc!

  1. Depinde foarte mult de tastatura folosită, nu de laptop. Cumnatul meu are un ProBook 4730s și am instalat pe el, de curând, Windows 7. Am bootat de pe stick, iar setările BIOS le-am realizat de pe o tastatură Logitech K360. Totuși, doar pentru a modifica ordinea de boot, ce te împiedică să folosești tastatura integrată?

  2. E pus într-o poziție unde este mai greu accesibil, sub birou, pe un cooler de laptop. Voiam să pornesc alternativ, de pe stik și de pe hdd, fără să mai intru la laptop. Asta e! O să mă chinui un pic! Tastatura este una banală, Serioux. Mulțumesc oricum!

 16. Ai idee de ce se inchide brusc sistemul fara sa afiseze nimic? mentionez ca pe acelasi laptop este istalat si windows 8.1 si nu se intampla acelasi lucru cand il rulez. supraveghez temp procesor si observ ca se incalzeste din ce in ce mai tare, dar doar pe ubuntu. Ai idee din ce cauza?

  1. Eu cred că e de la temperatură și se închide din motive de siguranță. Curăță-l de praf (pe interior, desigur) și asigură-te că ventilatoarele funcționează corect.

 17. salut vreau sa imi spui si mie cum sa schimb sistemulde operare din ubuntu in windows 7 am incercat sa il instalez si nu merge

 18. Salut tuturor. Sunt utilizator de Ubuntu din anul 2012. Acum folosesc Ubuntu 14.04. LTS, de cateva zile m-am lovit de o problema, sa va explic despre ce-i vorba: am activat efectul 3D din Compiz mai exact cubul si am bifat nu mai stiu ce chestii pe acolo, dupa ce am activat acele chestii din Compiz mi-a disparut lansatorul Unity si bara de sus. Nici in terminal nu mai pot intra cu comanda ctrl-alt-t, singurele locuri unde pot intra este in setari si in aplicatiile puse pe desktop. Ce pot face sa-mi reapara Unity? Multumesc!

 19. utilizez win 7 si xp dar am ancercat si linux lite sau ubuntu an live sd cu unetbutin //deci ce vreau sa spun eu dom cristi,pe linux,monitorul ramane pe dungi.ca la tv/pe windous nu face asa,numai pe linux,trebue setat ceva ,rezolutie ,am test linux mint ,linux lite ,ubuntu ,toate fac asa ,nu leam instalat ,am zis live cd cu unetbutin

  1. Doar instalând sistemul de operare și apoi driverele îți poți da seama dacă sunt cu adevărat probleme. În live CD sistemul funcționează pe drivere generice.

 20. Daca instalez versiunea 13.04 nu ma logheaza la accesul in desktop.Desi stiu ca-i corecta parola imi zice ca-i nevalida.

 21. Salut ,Cristian!
  Am instalat acum doua zile ubuntu 15.04 in dual.boot cu xp, iar azi mi s.au intamplat urmatoarele lucruri:
  1.Dupa ce aleg sistemul de operare ubuntu, se deschide si apare doar imaginea desktopului gol fara lansatorul de aplicatii sau bara de sus..
  2.Sngurul lucru pe care pot sa il fac este sa dau clik dreapta si sa aleg „schimba fundalul desktopului” ca sa intru apoi la „toate configurarile” si in care am incercat sa caut vreo greseala facuta de mine si nimic.
  3.Ferestrele pe care le deschid nu le mai pot inchide.
  Care crezi ca este problema?
  Multumesc.

 22. Buna

  Am si eu o nelamurire
  Cum pot sa ajustez rezolutia ecranului in ubuntu ?
  imi apare o rezolutie mare 2000 si ceva pe 1000 si ceva
  In setarile ecranului nu pot sa ajung la setari , e ferastra prea mare
  Va mutumesc anticipat

 23. Salut, am instalat ubuntu 14, am temperaturi mai mari ca windows, ce este de facut. Coolerul merge non-stop. Nu fac mare lucruri pe el. Ceva setari sa fac sa nu mai consume asa mult am setat sa mearga doar intel HD dar tot degeaba.Multumesc.

 24. Mi-a dispărut pictograma pentru conectare la internet …era undeva pe bara de sus, alături de pictogramele pentru baterie, sunet și configurare sistem……..cum pot să fac să reapară….nu mă mai pot conecta deși routerul merge perfect,,,…doar a dispărut pictograma cu rețeaua……:(

  1. Am rulat comanda și mi-a apărut mesajul: nu s-a putut localiza pachetul indicator -applet -complet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.