Cum se configurează Audacious să pornească fără a-și afișa fereastra, minimizat în system tray (meniul sunet)

Majoritatea celor care fac trecerea de la Windows la Ubuntu sau orice altă distribuție GNU/Linux, vor ca noul sistem de operare să le ofere o experiență cât mai apropiată de cea avută în cel la care tocmai au renunțat. De exemplu, chiar dacă player-ul audio al noului sistem de operare nu poate fi același, de preferat ar fi să semene și să se comporte la fel ca cel pe care l-au folosit ani în sir.

Despre satisfacerea acestui tip de capricii e vorba în acest articol, mai exact despre cum putem configura Audacious, player-ul meu audio preferat în Ubuntu, pentru a nu-și afișa fereastra la deschidere, ci să pornească în fundal și să poată fi controlat din meniul de sunet, iar apăsarea butonului X să nu-l închidă, ci să-l ascundă, fără ca în tot acest timp redarea să fie întreruptă.

Audacious in sound menu

E adevărat că tot ce am menționat eu mai sus face Rhytmbox „by default”, dar eu prefer Audacious, care este mult mai curat, mai puțin întortocheat și cu o interfață minimalistă exact pe gustul celor care de la playerul audio vor două lucruri: să redea muzică și să permită trecerea rapidă de la o melodie la alta, ori de la o melodie la podcastul ori stream-ul unui post de radio.

Pentru a configura Audacious astfel încât să pornească în fundal vom activa și configura plugin-ul Status Icon. Pentru a face acest lucru accesăm Plugins din meniul Services al Audacious.

Audacious » Services » Plugins

În fereastra ce se va deschide bifăm caseta dinaintea Status Icon:

Audacious » Status Icon

Selectăm plugin-ul Status Icon și facem click pe Settings:

Audacious » Status Icon » Settings

Bifăm Disable the popup window pentru a dezactiva afișarea ferestrei la pornire, apoi Close to the system tray, dacă dorim ca Audacious să nu se închidă atunci când vom face click pe butonul de închidere, ci să se minimizeze în system tray.

close to the system tray

Nu a mai rămas decât să închidem panourile de setări, atât cel al plugin-ului cât și cel al Audacious, și să verificăm dacă noile setări oferă rezultatul dorit.

Începând din acel moment, de fiecare dată când dorim afișarea programului Audacious, îl putem deschide dând click pe scurtătura sa din meniul de sunet al Ubuntu.

deschidere Audacious din meniul de sunet

În articolul următor despre Audacious vom vorbi despre ce avem de făcut pentru a-l putea controla cu tastele multimedia ale tastaturii, dar și despre cum putem elimina celelalte playere multimedia, Rhytmbox de exemplu, din meniul de sunet al Ubuntu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.