Cum se configurează Chrome sau Firefox ca browser web principal (implicit) în Windows 10 Anniversary Update

La revenirea din concediu am intrat în rând cu lumea forțând upgrade-ul la primul „service pack” al Windows 10, respectiv Anniversary Update. Deși n-am recurs la o instalare curată, din lipsă de timp, totul funcționează impecabil cu o singură excepție: setarea programelor predeterminate pentru X sau Y sarcină.

browser implicit in windows 10

După cum știți, sunt mare fan al Chrome și-al VLC Media Player, programe care, deși încă departe de a fi perfecte, sunt dotate cu o serie de caracteristici unice foarte utile mie. Ceea ce nu știe (sau nu vrea să știe) Windows 10 e că Edge și „Filme și TV”, de exemplu, oferă altceva decât ceea ce eu, unul, prefer.

Prin metoda oficială nu se pot face multe în acest sens. Indiferent ce înlocuitor aș alege, Windows își vede de-ale lui și-mi ignoră doleanța.

setare browser implicit windows 10

Din fericire, încă mai avem la dispoziție Panoul de Control, o caracteristică Windows atât de complexă încât cei de la Microsoft, se pare, au nevoie de ani buni pentru a o înlocui.

Cum se înlocuiesc programele predeterminate în Windows 10

Eu voi înlocui browserul web, dar procedura este similară pentru toate celelalte programe din calculator și reprezintă metoda „clasică” de a face acest lucru. Pentru accesarea panoului de control tastați control în caseta Run sau funcția de căutare și apăsați Enter.

La afișarea panoului de control comutați modul de vizualizare pe listă cu pictograme mari:

control panel » pictograme mari

Localizați în listă opțiunea Programe implicite și dați click pe aceasta. În noua fereastră ce se va deschide accesați ramura Setare programe implicite:

setare programe implicite

Ajunși la acest pas, nu a mai rămas decât să selectați în panoul stând programul pe care doriți să-l folosiți în mod implicit pentru o sarcină anume, de exemplu, pentru accesarea link-urilor sau redarea video-urilor, și să apăsați Stabilire program ca implicit, apoi OK.

stabilire program ca implicit

Asta a fost tot. Începând din acel moment, programul ales va fi cel însărcinat de sarcina ori sarcinile pentru care a fost dezvoltat. Sau cel puțin așa va fi până la următorul upgrade…

3 Comentarii

  1. Mulțumesc! M-ai salvat! Folosesc Chromecast și Plex pentru redarea filmelor pe TV. Aveam aplicația instalată însă mereu mi-o deschidea cu Edge, iar de aici nu pot partaja pe Chromecast. Puteam să deschid Plex și din Chrome, dar asta făcând pași suplimentari. Acum pot doar cu un dublu-click.

    Spor la scris, salvezi multi oameni:D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.