Cum se configurează o parolă pentru contul root al Kali Linux în mașinile virtuale

Deși activat, accesul root (administrator) al versiunilor Kali Linux pentru mașinile virtuale nu e restricționat în vreun fel. Cel mult, pentru executarea anumitor instrumente ori scripturi ți se va cere introducerea parolei contului Kali.

kali linux virtualbox

Din comoditate, dar încurajat și de celelalte măsuri luate, utilizez Kali Linux doar de pe contul root, iar una dintre măsurile de securitate luate a fost configurarea unei parole pentru acest cont. Setarea se face din Terminal, linia de comandă a Linux.

Pentru a configura o parola de acces la contul root a Kali Linux deschideți o fereastră a Terminal și schimbați utilizatorul:

sudo su

Introduceți parola de acces a contul Kali (implicit e „kali”), apoi tastați comanda passwd și introduceți parola pe care doriți să o folosiți pentru accesarea și utilizarea contului root:

passwd kali linux

Dacă ați răspuns ambelor solicitări cu aceeași parolă, iar aceasta a fost acceptată, operația va fi confirmată printr-un mesaj afișat în Terminal:

password updated successfully

În caz contrar veți fi invitați să repetați operația. Puteți schimba, de asemenea, și chiar vă recomand să o faceți, parola de acces la contul Kali prin intermediul comenzii „passwd kali„:

schimbare parola cont kali

Începând din acel moment, accesul la ambele conturi va fi posibil doar utilizând noile parole configurate. Trecerea de la unul la celălalt, în Terminal, se realizară prin intermediul comenzii „su” urmată de numele contului:

schimbare cont utilizator kali linux

De asemenea, pentru a trece de la contul root la contul kali puteți tasta comanda „exit„:

exit cont root

Deși e tentant, pentru a nu întâmpina probleme atunci când veți utiliza aplicații ori scripturi create pentru Kali Linux, vă recomand să nu schimbați numele contului implicit, cu atât mai puțin este recomandată schimbarea numelui contului „root”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.