Cum se configurează Windows pentru o oprire mai rapidă a calculatorului

Atunci când apăsăm butonul Shut down, Windows trimite spre toate aplicațiile, serviciile și procesele un semnal de oprire imediată. Implicit, înainte de a obliga închiderea lor în cazul în care acestea nu răspund solicitării primite, sistemul de operare „așteaptă” 20 de secunde.

Cu alte cuvinte, sistemul de operare va declanșa operația de oprire a computerului abia după 20 de secunde de la primirea semnalului, dacă unul dintre serviciile în execuție nu răspunde semnalului de închidere.

WaitToKillServiceTimeout

În scopul opririi mai rapide a calculatorului, putem configura sistemul de operare astfel încât timpul de așteptare înainte de oprirea forțată a serviciilor și aplicațiilor care nu răspund să fie de doar câteva secunde.

Reducerea timpului de așteptare pentru oprirea serviciilor

După cum am mai spus, și după cum poate fi observat și în captura de ecran de mai sus, Windows este configurat să forțeze oprirea tuturor serviciilor care, la primirea semnalului de închidere, nu s-au oprit pe cont propriu în 20 de secunde (20000 milisecunde).

Microsoft nu specifică timpul minim de așteptare înainte de închiderea forțată a serviciilor, iar pe Internet și în revistele de specialitate regăsim inclusiv indicații de setare a acestuia la una sau două secunde. Eu vă recomand să nu fiți chiar atât de drastici, ci se setați cel puțin 3 secunde de așteptare pentru a evita apariția fișierelor corupte și a altor neplăceri cauzate prin stabilirea unui timp de așteptare mai redus.

Pentru ajustarea timpului de așteptare înainte de închiderea forțată a serviciilor, deschideți Registry Editor și accesați HKEY_LOCAL_MACHINE » SYSTEM » CurrentControlSet » Control. În panoul din dreapta a Registry Editor, dați dublu clic pe valoarea WaitToKillServiceTimeout (sau click dreapta » Modify), și înlocuiți valoarea existentă cu 3000.

opreste calculatorul mai rapid

Dați OK, închideți Registry Editor și celelalte aplicații care rulează în acel moment, apoi reporniți computerul în scopul aplicării noilor ajustări.

2 Comentarii

  1. Sal, ti-am mai povestit eu ce am patit cu laptopul meu ca nu se mai restarteaza. Am avut windows 8.1 cu licenta instalat si totul mi-a functionat corect,dupa care am sters windowsul 8.1 si am instalat windows 7 ultimate. De atunci nu mi se mai restarteaza laptopul. Cand ii dau comanda restart el se inchide. Bun, ai zis tu ca este din cauza ca nu s-a instalat corect driverele de la windows. Am sters windows-ul 7 si am instalat linux mint 15 si am patit la fel, nu mi se restarteaza laptopul. Acum am revenit la windows 8.1 cu licenta si tot am aceasi problema. Mentionez ca am instalate toate driverele posibile. Am un programel instalat pe laptop ( Slim Drivers ) care are toate driverele posibile. Sa fie oare de la driverele laptopului? Eu am dvd-ul cu driverele de la laptop dar pe windows 8.1 nu functioneaza, doar pe windows 7, iar daca ar fi sa caut pe site-ul producatorului ( Samsung ) nu gasesc. Ce ma sfatuiesti sa fac sa pot remedia aceasta problema. Iti multumesc si iti doresc o zi cat mai frumoasa.

    1. Incearcă un load optimized defaults in BIOS. E ciudat ca problema să fie aceeași și pe Linux.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.