Conform experților, Google știe aproape toate parolele rețelelor Wi-Fi / Wireless din lume!

De fiecare dată când conectăm tableta sau smartphone-ul cu Android la o rețea Wireless, parola de acces la acea rețea este salvată în dispozitiv pentru a ne permite să ne reconectăm la ea fără a reintroduce parola. Veți spune: Toate sistemele de operare fac asta, care-i problemă?!? Asta:

google parolele wireless

Sistemul de operare Android include o funcție de creare periodică a copiilor de rezervă (backup), care cuprind inclusiv informații detaliate despre rețelele Wi-Fi la care dispozitivul a fost conectat, și care, o dată generate, sunt salvate automat în serverele companiei Google.

Inițial se credea că aceste parole sunt transmise către serverele Google și găzduite în acestea fără a fi criptate, însă purtătorul de cuvânt al companiei, în timpul unei conversații pe această temă cu editorii Ars Technica, a dezmințit pentru publicația online aceste afirmații și a insistat pe faptul că toate datele cuprinse în backup sunt criptate în timpul transferului, iar decriptarea acestora se realizează doar în momentul în care proprietarul dispozitivului căruia aparțin aceste copii de rezervă, se conectează la contul Google asociat. Cu alte cuvinte, Google le deține, dar nu le poate interpreta.

Copiile de rezervă din Android au rolul de a permite restaurarea rapidă a dispozitivelor cu acest sistem de operare după resetarea din fabrică, sau transferul rapid al setărilor între dispozitivele aceluiași proprietar. Crearea acestor copii de rezervă se poate dezactiva debifând caseta „Creați o copie de rezervă pentru datele dvs.”, aflată în Setări, secțiunea „Creați o copie de rezervă și resetați”.

Din motive de confidențialitate dar și pentru a nu face aiurea trafic de date, eu activez funcția de creare a copiilor de rezervă doar înainte de a reseta smartphone-ul sau tableta, și vă recomand și vouă să faceți la fel. Mai mult, schimb destul de des (adică minimum o dată pe lună), atât parola contului Google cât și parola Wireless, așa că NSA, sau orice altă instituție guvernamentală din SUA care ar putea intra în posesia unei copii a backup-ului dispozitivelor mele Android, ce-l mult ar găsi parolele rețelelor Wireless ale prietenilor care au avut bunăvoința să-mi permită să accesez Internetul prin routerele lor, dar n-au schimbat-o între timp.

surse | computerworld.com &  theregister.co.uk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.