Cum se creează o scurtătură (un shortcut) de oprire a computerului cu un dublu click

Fiindcă tot am vorbit recent despre două metode de oprire rapidă a computerului, profit de ocazie pentru a vă prezenta o modalitate simplă prin care puteți crea o scurtătură (shortcut) care va declanșa oprirea sistemului oriunde s-ar afla, atunci când este acționată prin dublu click.

scurtatura oprire calculator

Pentru crearea scurtăturii „Shut down„, în mod similar creării oricărei alte scurtături, facem click dreapta pe Desktop și alegem din meniul contextual opțiunea Shortcut din ramura New a acestuia.

În fereastra ce se va deschide, la „Type the location of the item„, vom introduce comanda de mai jos:

shutdown -s -t 5

Comanda de mai sus va declanșa temporizatorul care va opri computerul după 5 secunde de la momentul declanșării sale prin realizarea unui dublu click asupra scurtăturii.

scurtatura oprire rapida a computerului

La pasul următor, respectiv la „Type a name for this shortcut„, puteți introduce numele dorit pentru scurtătura creată. Eu am preferat „Shut down” deoarece este suficient de sugestiv încât celelalte persoane care mi-ar putea utiliza la un moment dat computerul, să nu o apese din curiozitate.

Shut down

După salvarea scurtăturii, îi puteți personaliza pictograma așa cum am explicat aici, pentru a obține un rezultat asemănător cu cel vizibil în prima captură de ecran. De asemenea, dacă doriți, puteți fixa scurtătura pe Bara de Activități a sistemului (taskbar) realizând click dreapta pe aceasta și alegând din meniul contextual opțiunea „Pin to taskbar„, apoi o puteți șterge de pe desktop pe cea originală.

Dacă acest truc v-a fost util și vreți să cunoașteți mai multe astfel de trucuri, vă invit să vizitați arhiva etichetei “Trucuri Windows“ dând click aici. Dacă aveți întrebări, dacă ați identificat vreo greșeală, sau dacă doriți să împărtășiți cu ceilalți cititori ai blogului un truc nou, aștept mesajul vostru sub forma unui comentariu la acest articol.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.