De ce a crescut prețul memoriei RAM în ultima perioadă

Am fost întrebat, în comentarii la articolul despre upgradarea memoriei RAM, dacă știu de ce a crescut prețul memoriei RAM în ultima perioadă. Neavând ocazia să achiziționez noi module anul acesta, drept vă spun că n-aveam nici cea mai vagă idee, dar m-am interesat și am aflat „cauza” care a determinat o majorare a prețurilor: smartphone-urile.

module de memorie ram pentru desktopmodule de memorie ram pentru desktop

Primul care a arătat către dispozitivele mobile atunci când s-a căutat un „vinovat” pentru scumpirea de la o zi la alta a modulelor de memorie RAM a fost Sean Yang, directorul de cercetare al DRAMeXchange, conform unui material publicat pe TrendForce:

„Cererea de smartphone-uri a rămas destul de puternică și este principalul motiv pentru care piața NAND flash a ajuns la apogeu în a doua jumătate a anului 2016

Vânzările iPhone 7, care în ciuda faptului că nu au reușit să le egaleze pe cele ale modelelor anterioare, au fost constante și la nivelul așteptat, dar și mai important este upgrade-ul capacităților de stocare ale iPhone (o dublare a capacității pentru fiecare dintre cele trei opțiuni), care au făcut ca Apple să necesite mult mai multe cipuri de memorie NAND Flash.”

Vorbim de aceleași chipuri pe care le regăsim în construcția modulelor de memorie RAM și a SSD-urilor, deci e normal ca prețul acestora să crească direct proporțional cu vânzările de smartphone-uri, fără a conta foarte mult de către ce fabricant sunt produse acestea.

module de memorie ram pentru laptop

Astfel, fabricanții de chipuri de memorie NAND Flash, care până în urmă cu doar câțiva ani își vindeau produsele exclusiv producătorilor de memorii RAM (Samsung, Hynix, Kingston, etc), acum pot alege în ce direcție vor pleca acestea, iar direcția, și în cazul de față, este dictată de profit, deci reflectată în preț.

Iar de o adopție masivă nu se bucură doar smartphone-urile și tabletele, ci și smartwatch-urile, brățările de fitness și dispozitivele pentru „Internetul tuturor lucrurilor” (IoT – Internet of Things), drept urmare va fi imposibil ca în viitorul apropiat prețurile să scadă.

Așadar, dacă plănuiați să-i suplimentați propriului calculator sau laptop cantitatea de memorie RAM, e inutil să sperați la o ieftinire importantă a prețurilor în următorii 2-3 ani. În afară de promoțiile cu care ne momesc periodic marile magazine de componente, nu vom avea alte șanse de a le achiziționa la un preț mai blând cu buzunarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.