Cum se BOOT-eaza calculatorul de pe CD, DVD sau memorie USB /pendrive

Boot-area (pornirea calculatorului) de CD ori stick USB (pendrive), este, hai să recunoaștem, un proces destul de complicat pentru acele persoane care fac asta pentru prima dată în viață. Pentru aceștia am scris acest tutorial în care voi explica, cât de simplu posibil, modul în care se boot-ează calculatorul de pe CD, DVD sau stick USB.

Configurarea BIOS-ului


Atunci când pornim calculatorul, înainte de încărcarea sistemului de operare, vom observa afișarea unui mesaj care ne indică tasta pe care trebuie să o apăsăm pentru a putea modifica setările BIOS-ului. De obicei, această tastă este fie F2, fie Del, însă poate varia în funcție de fabricantul și modelul calculatorului. Oricum, mesajul trebuie să fie asemănător cu cel din exemplul de mai jos:

press F2 to enter Setup

De asemenea, dacă este afișată și tasta ce trebuie apăsată pentru selectarea altui mediu de boot-are, de exemplu F12, (sau ESC, după cum puteți vedea în captura de ecran de mai sus), o puteți apăsa, apoi selectați din listă stick-ul USB ori unitatea DVD-ROM.

În cazul în care nu este afișată această opțiune, accesați BIOS-ul sistemului și, cu ajutorul butoanelor de navigare ale tastaturii (săgețile), căutați în BIOS ramura sau opțiunea Boot:

bootare de pe CD, DVD sau stick usb

De exemplu, dacă BIOS-ul este configurat așa cum poate fi observat în imaginea de mai sus, calculatorul va porni automat de pe discul introdus în CD/DVD-ROM.

Dacă, de exemplu, dorim să boot-ăm de pe alt mediu decât cel disponibil în prima poziție, în funcție de indicațiile din panoul din partea stângă a monitorului, selectăm opțiunea dorită și o punem pe primul loc.

În cazul de față, pentru a avansa opțiunea Removable Devices, după ce am selectat-o cu ajutorul săgeților de navigare, va trebui să-i schimb poziția în listă cu ajutorul butonului +:

bootare de pe mediul extern

După ce dispozitivul dorit a fost plasat pe prima poziție în listă, pentru a-i salva poziția, va trebui apăsată tasta F10 și salvate modificările aduse configurației BIOS-ului:

salvează modificările și ieși din bios pentru a boota

Calculatorul va reporni, iar dacă mediul boot-abil a fost conectat la acesta, îl va lua în considerare și va porni de pe el. Așa de simplu!

Cum se bootează de pe USB PC-urile UEFI DualBIOS

În BIOS-urile actuale, cele dual, e posibil să trebuiască să setați mai întâi, în cadrul secțiunii de Boot, de regulă în ramura cu denumirea Hard Drive BBS Priorities, stick-ul USB pe primul loc în lista Hard Disk-urilor.

Abia după ce ați făcut acest lucru alegeți stick-ul USB, opțiunea neînsoțită de tag-ul UEFI, în prima poziție a ordinii de boot. Sunt conștient de faptul că instrucțiunile nu sunt destul de ambigue, așadar am creat următoarea animație pe care v-o pun la dispoziție în speranța că vă va fi de ajutor pentru a înțelege mai ușor ce aveți de făcut.

boot-are de pe USB în UEFI DualBIOS

Mai mult ca sigur, BIOS-ul va arăta diferit în cazul vostru față de ceea ce ați văzut în imaginile de mai sus. E normal! Important este să înțelegeți principiul, ce aveți de căutat și făcut aici. Dacă nu reușiți, aștept să-mi adresați întrebările voastre prin intermediul formularului de comentarii.

Observație

Dacă PC-ul nu dispune de capacitatea de a boota de pe USB, urmați instrucțiunile din articolul despre cum se bootează (pornește) de pe USB un calculator sau o mașină virtuală care nu dispune de această opțiune.

165 Comentarii

 1. salut,am o problema>am mai instalat windowsul pe pc dar acum nu imi mai buteaza la pornirea windowsului.imi citeste cd si dvd dar nu imi buteaza la inceput.oridinea butari este la fel ca in imagini.ce pot face?pot inatala intr-un alt mod?

  1. Sunt convins că n-ai scris bine imaginea ISO pe discul de instalare. Aici nu e importantă doar activarea boot-ării, ci și ca mediul de instalare să fie boot-abil.

 2. am si eu o rugaminte la voi. Incerc ca sa instalez un Windows 7, pe un laptop asus x54c, intru in boot ii dau ca sa buteze de pe DVD incepe ca sa booteze dar se opreste la un momento dat si imi apare o pagina albastra in care scrie ca sa apas f8 ca sa imi aleg de acolo ce imi trebuie de ex: safe mode etc, intru dupa care apare aceeasi pagina si tot asa cine ma poate ajuta cu un raspuns

  1. si mai imi apare o eroare 0x00000019 (0x00000003,0x827459c0 ) ceva de genul asta imi apare dar nici un mai deschide windosul vechii
   va multumesc foarte mult

  2. Am o intrebare cam off topic: cu ce program ai facut screenshot-urile in bios ?? (eo este mai taran de…;-) )

  3. „Programe'”…. Ai inteles tu ce am vrut sa spun. Credeam ca ai folosit ceva ce se ruleaza de pe stick sau alte minunatii ;-). Invatam din greseli!!

  4. Și dacă rulezi de pe stick, ceea ce rulezi își va face apariția după BIOS. Eh, greșeli… Stai liniștit că și eu, până să-mi dea prin cap metoda asta, făceam fotografii monitorului cu aparatul foto :)

 3. Salut. Zilele astea am avut o problema cu calculatorul si nu am reusit sa o rezolv.Am vrut sa reinstalez windows-ul dar tot apare acea problemaZice „a disk read error occurred/pres ctrl-alt-del to restart”. Am reluat de N ori si aceeasi poveste.Am incercat sa reinstalez windows-ul apoi dupa stick da si aici apare urmatorul mesaj: „invalid system disk/replace the disk, and then press any key” dupa care apas orice tasta si revine mesajul anterior. Ce pot face pt a putea reinstala windows-ul? Multumesc.

 4. Eu am făcut toate ăstea, și nu reușesc să înstălez.
  Nu știu ce se întâmplă, de nu vede computer DVD-ul, sau ce.
  Am un computer și aș vrea să-l instalez singur să nu dau bani.
  Însă eu sunt handicapat locmotor, nu pot merge deloc, și banu la mine tare greu.
  Dacă vreți și puteți ajutați-mă cumva, că să mă învăț a instala Va mulțumesc pt întelegere. Pa

  1. Am o intrebare: windowsu 7 nu se poate reinstala in calculator fara dvd?

  2. Da și nu…
   Se poate în condițiile în care dispui de o imagine ISO a sistemului de operare cu care să poți crea un mediu de instalare, ori în situațiile în care ai achiziționat calculatorul cu Windows 7 preinstalat și nu ai șters partiția de restaurare.
   Dacă nu se aplică niciuna din situațiile expuse mai sus, Windows 7 nu poate fi instalat fără un DVD de instalare.

  3. Salut, când vreau sa instalez Windows 7 nu apare nimic!

   Bag CD-ul, dau rr,am umblat la BIOS, dar nu apare nimic se deschide Windows-ul vechi.

  4. Sigur este bootabil respectivul CD?
   Ori a fost copiata respectiva imagine iso ca atare pe dvd..

 5. salut. mie nu imi apare sectiunea boot. imi apare doar main,advanced,security,hardware,monitor si exit.dau la advanced imi apare:advanced bios features,adv. chipset feat. integrated peripherals,pnp/pci configurations.intru la advanced si apare:first boot dev.-HDD-1;second boot dev.-CDROM;third boot dev.-HDD-2;doot other dev.-disabled. si tot nu booteaza.imi apare:Boot from cd:Disk boot failure,insert system disk and press enter.dau enter si apare la fel.ce este gresit?cd-ul este wind. xp service pack 3.

 6. este explicit tutotrialul si destul de usor. daca introduc cd-ul cu windows si acrivez removable device pot instala windows?

  1. Buna! Am si eu o problema,C-ul e aproape full,mai am 2GB free. Vreau sa reinstalez Windows-ul doar in C. Am auzit ca trebuie dezinstalat inainte de reinstalare. Cum fac asta? Am Windows7.

  2. Foarte simplu, înainte să instalezi, formatezi partiția C, apoi instalezi Windows. Dar, din curiozitate, reinstalezi Windows pentru că partiția de sistem „s-a umplut”?

 7. Buna ziua,
  Am cumparat ca tantalaul un laptop Asus nou(899 lei), cel mai ieftin, cu Intel Celeron si fara unitate de DVD cu SO FreeDOS instalat.
  Am cumparat si o unitate DVD externa Samsung pentru a-mi instala W XP.
  Pentru a boota de pe unitatea externa am intrat in BIOS unde imi aparea urmatorul menu :
  ………………………………
  BOOT CONFIGURATION
  Launch PXE OpROM [Disabled]

  BOOT OPTION PRIORITIES
  Boot option #1 [PO:HGST HTS545050a..]

  HARD DRIVE BBS PRIORITIES
  Add new boot option
  Add boot option
  Select FileSystem
  Path for boot option
  Create
  Delete Boot option
  …………………………….
  Fata de anticul meu Desktop Noname, unde modalitatea de boot-are se oferea mura-n gura(de pe disketa, de pe CD sau de pe HardDisk), la acesta mai sus prezentat ma uit ca vitelul la poarta noua.
  Nu stiu pe ce optiune sa intru : „Add boot option” sau „Create” sau altcumva si daca intru ce scriu. Si daca scriu corect si pentru boot-are de pe unitatea DVD externa prin USB, cum s-o fac sa fie prioritara, sa booteze prima(scuze pentru pleonasm), inaintea hard-diskului?
  Ma poate ajuta cineava ? Please!

  1. Cred că BOOT OPTION PRIORITIES este ceea ce te interesează. Ai încercat? Dacă nu găsești acolo ordinea de boot, încearcă celelalte opțiuni, nu se întâmplă nimic. Trebuie să aibă opțiunea de boot. În caz că tot nu reușești, înseamnă că nu există. Sunt unele minuni de-astea care nu au posibilitatea de a boot-a de pe USB. În acest caz ai nevoie de PLOP Boot Manager.

  2. Buna! Vreau sa stiu, parola BIOSULUI nu se poate afla doar daca desfacem laptopul ? .. Adevarata problema e ca mi-am uitat parola de la laptop iar acum incerc sa reinstalez windowsul(7), ceea ce necesita intrarea in bios pentru niste setari si iata ca biosul are parola !!

  3. Nu! Trebuie să scoți bateria de la CMOS..e o baterie tip nasture mai mare. O scoți după ce decuplezi alimentarea (alimentator și bateria laptopului), aștepți câteva minute, apoi o pui înapoi. Atenție mare să nu-i rupi suportul!!!

  4. buna am si eu o intrebare…am wind 9 pe laptop hp 655 si vreau sa ii bag wind 7..bag cd si ii dau restart si mi-l deschide normal …am incercat acesta chesti de 30 de ori si cu xp si cu 7 aceiasi chesti mil deschide normal…si ca sa ii dau restart la laptop nu se mai deschide singur decat daca il deschid eu..singura optiune a fost sa ii dau restart din optiune din el pt a se restarta..ce credeti ca ar putea avea de nu se instaleaza wind si nu se deschide dupa restart

  5. Windows 9 zici că ai? Mi-l dai și mie? „bag cd si ii dau restart si mi-l deschide normal …”, păi mergi mai departe dacă ți-l deschide normal, instalează Windows 7, sau care vrei tu. De ce să-i dai restart la laptop? Sincer, nu am înțeles nimic din ce ai scris. Fi mai explicită dacă vrei ajutor………….

  6. Cristi am si eu o intrebare , am descarcat windousul de pe ste-ul tau , vreau sa il bootez Bd-ROOM asta cum fac , vreau un raspuns rapid si bun ! O zi buna va doresc ,

  7. Dacă ai inscripționat imaginea ISO pe dvd, intri în BIOS (F2, F12, Del, etc) și pui pe primul loc unitatea optică la ordinea de boot. Salvezi modificarea (F10) și boot-ezi.

 8. Salut. Stiu ca suna „copilareste” ce-a ce va intreb, dar as vrea sa stiu cum fac un cd cu Windows boot-abil? Tin sa va spun ca am nero 7 si sa stiu daca pot face cu ajutorul sau! Am 2 cd-uri cu Windows cu care pot sa fac instalarea cu boot dar sunt vechi si nu as vrea de cat sa fac un upgrade la Windows, ci sa reinstalez de la 0 un alt Windows.

  1. Salut! Un mediu boot-abil poți face cu multe aplicații. Îți recomand ImgBurn, există și versiunea portabilă. În primul rând, trebuie să ți cont de configurația hardware ca să ști ce Windows poți instala, inclusiv HDD (IDE sau SATA). În al doilea rând, la arderea imaginii ISO, ce Windows arzi? Windows 7 trebuie ars pe un DVD (4,7GB), Windows XP pe un CD (700MB). La instalare formatezi partiția cu vechiul sistem și instalezi pe cel nou în locul lui. În încheiere, permite-mi o indiscreție: spui că nu ști cum să faci un CD boot-abil. Atunci, de ce folosești softuri complexe precum Nero când ai la dispoziție altele mult mai simple, cu același rezultat?

  2. salut. am o mare problema cu PC-ul meu. nu reusesc sa reinstalez un WIN nou deoarece nu imi citeste CD-ROM. ce este de facut in aceasta situatie ?. astept raspuns multumesc.

  3. Nu îți citește, adică ce eroare îți dă? Sau nu-l vede deloc? Probabil, citește doar CD-uri, nu și DVD-uri. Sau DVD/CD-ul nu este făcut ca lumea, nu este boot-abil. Încearcă discul pe alt pc și vezi ce se întâmplă.

  4. Nu va mai complicati cu modificarile biosului
   Daca PC-ul va recunoaste cd rom , se poate instala fara probleme, daca nu , atunci cd-ul nu este bootabil .
   Asta e parerea mea.

  5. Vorbești în necunoștință de cauză! Cine te-a păcălit? Dacă unitatea optică nu este pusă pe primul loc (inaintea HDD), poți avea DVD/CD boot-abil, nu boot-ează de pe el. BIOS-ul îl va recunoaște ca element periferic, însă va boot-a de pe primul mediu boot-abil găsit în ordinea de boot stabilită în BIOS.

  6. Buna ! La calculatorul meu, unitatea optică nu este pusă pe primul loc (inaintea HDD), dupa cum ati spus si dvs., BIOS-ul va recunoaște cd-ul ca element periferic si va boot-a de pe primul mediu boot-abil găsit în ordinea de boot stabilită în BIOS. Eu incerc sa pun optiunea pe primul loc, dar apas degeaba pe -/+ nu se intampla nimic, nu imi preia comanda.
   in boot settings imi apare asa :
   – boot settings configurations
   -boot device priority
   – hard disk drives
   -cd/dvd drives

   onboard LAN Boot Rom [disabled]

   Care este problema ? ce pot sa fac ?

  7. Liana, selectezi Boot device priority, apoi cu combinația de taste Shift și „plus” sau „minus” stabilești ordinea. Cu „plus” urci device-ul pe o poziție superioară, cu „minus” îl cobori. Nu doar tastele -/+! Sau se poate ca BIOS-ul tău să aibă altă configurație a tastelor. De regulă, în aceeași fereastră, în partea dreaptă, ai și explicatiile necesare.

 9. Am un Acer E1-510 nou. Se duce automat pe HDD. Am setat DVD ca prima optiune de bootare din BIOS. Degeaba, se duce tot pe HDD unde are un Linux din magazin. Cu F12 nu imi arata decat HDD si network (fara DVD sau USB). Cum fac sa activez unitatea optica, ca sa pot boota de pe ea? MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU RASPUNS.

  1. Înseamnă că DVD-ul nu este boot-abil. Imaginea sistemului de operare de pe DVD nu este inscripționată ca lumea. Uite aici un ghid, urmează-l întocmai, arde imaginea cu viteza 2x-4x și va fi boot-abil.

 10. Salut.Am primit un leptop toshba vechi si kitul de instalate original,si cand incerc sa instalez windows 7 incepe sa ruleze pana la alegerea limbi de instalare pe care o setez,iar apoi apare o fereastra neagra unde spune ca comanda a fost finalizata cu succes iar apoi scrie ca discul de sistem nu a fost gasit, nici al doilea,driverul W nu montat,nicidriver C. Ajutor. Multumesc

  1. Verifică în BIOS ca hdd-ul să fie pus pe SATA/AHCI pentru Windows 7. Kitul de instalare original? Adică, dvd-ul cu Windows 7? Zici că-i vechi, ai verificat hardware-ul? Suportă Windows 7 x32?
   CPU minim 1Ghz
   RAM minim 1GB

  1. Salut Alexandru.
   Ofera mai multe detalii asupra situatiei,ce anume doresti sa faci etc…
   Asa din postarea ta pot sa presupun ca doresti sa reinstalezi sistemul de operare dar nu stii cum poti initia procesul de instalare dupa cd/dvd, nu?
   In cazul in care ai urmat instructiunile din acest articol si nu ai prezente aceste optiuni in BIOS,exista posibilitatea sa ai o placa de baza veche,de generatie anterioara tehnologiilor din ultimii ani,ce este incapabila de a initia bootarea dupa diferite medii de stocare cum sunt stick-urile usb,cu toate ca bootarea dupa cd in conditiile in care dispui de o unitate optica ar trebui sa iti fie disponibila spre utilizare.
   Te rog sa postezi un nou comentariu in care sa mentionezi caracteristicile sistemului pe care doresti sa faci modificari,ce anume doresti sa faci.

 11. am un acer all in one si am vindows 8 instalat,vreau sa imi pun Windows 7 si nu pot,bag dvd-ul si nu mil booteaza am incercat in 1000 de feluri am si luat alte dvd cu Windows 7 si tot degeaba,am facut si setarilela bios sa imi buteze dvd-ul prima data si nimic.nu stiu ce pot sa mai fac.va rog ajutatima

 12. Buna, am un computer mai vechi pe care am reusit sa bag 2 harduri, as vrea sa reinstalez windows, la inceput imi dadea o eroare la dvd writer ceva de jumperi(master, slave) am mutat jumperii pana mi_a disparut eroare, faza e ca ii dau sa booteze cd cu windows(am incercat 2 cd_uri, unul dintre ele are windows original) imi apare press any key to boot cd dar nu merge, daca apas pe orice tasta din tastatura imi arata pe ecran puncte si mi se deschide windows_ul vechi, ma poate ajuta cineva?

  1. Buna ziua. Spun de la inceput ca nu ma pricep la calculator, dar am o problema. Pornesc calculatorul si-mi apare o pagina neagra cu date ale calculatorului….iar undeva in josul paginii…imi arata scris asa…NTLDR is missing….press Ctrl+Alt+Del to restart….. Apas acele taste dar se incarca aceeasi pagina. Cred ca trebuie sa reinstalez windows-ul dar nu stiu cum. Va rog mult sa ma ajutati. Multumesc.

  2. Dacă e vorba de NTLDR (New Technology Loader) înseamnă că ai Windows XP. Și cum zici că nu te pricepi la calculator, mai bine cheamă pe cineva care știe. Totuși, dacă ai puțină logică, încearcă așa:
   -bagă cd-ul cu Windows XP în unitatea optică
   -când apare meniul apasă R (Repair Windows)
   -dacă ai parolă pe Windows, apasă 1 și loghează-te
   -în fereastra cmd tastează și dai Enter după fiecare:
   copy X:i386ntldr c:
   copy X:i386ntdetect.com c: -unde X este litera unității optice
   -scoate cd-ul și dai restart.
   În cazul în care ești hotărâtă să reinstalezi Windows, pune Windows 7, XP-ul a expirat din aprilie!!!! Oricum, XP-ul are alt tip de instalare, partiționarea nu are interfață grafică, nu ai să reușești.

  3. Salut am si eu o problema si nu pot sa o rezolv am un laptop lenovo g580 am vrut sa instalez un ( xp ) nu am reusit va nu a fost bun cd am anchis laptopu si a doua zi nu am putut sal deschid ami da eroare Bootmgr is compressed ce pot sai fac

  4. 1-Să instalezi Windows XP? Păi, a expirat din aprilie, ești expus riscurilor! Înțeleg că acum ai Windows 7… Deci să treci de la 7 la XP?!? Nu-mi vine să cred…. Mă rog… Bagă DVD-ul cu Windows 7 în unitatea optică, iar la prima fereastră, cea cu locația, limba și keyboard layout, apasă Shift+F10 apoi tastează:

   bootrec /fixboot
   bootrec /fixmbr
   bcdboot /rebuidbcd

   Închide fereastra și dai restart. Sau în același mod, dar tastează asta:

   bootsect /fixmbr
   bootsect /nt60 sys /force /mbr
   bcdboot C:Windows /s C:
   Restart pc.

  5. Va rog sa ma ajutati si pe mine…

   Am un Laptop Gateway din 2007 si are Windows 7 .
   S-a deschis o pagina care spunea sa dau accept si am dat accept si cred ca s-a virusat…
   Eu inainte de a se virusa ajungeam la Firefox fara parola de calculator…
   Acum imi cere Utilizator Nou si Parola Noua si imi spune ca vechiul utilizator nu se poate conecta …
   Am incercat sa ii dau un nume nou de utilizator si o parola dar nu pot acccepta…
   Va rog sa ma ghidati dvs.Va multumesc din suflet.O zi buna.

   Partea a 2 a
   Nu pot sa ma conectez …Mesajul este :
   The user profile service failed to logon
   User profile cannot be loaded.
   Daca tastez OK
   Imi apare :
   User name si Other User

   Am incercat sa ii dau la Other User m un nume si parola si nu pot sa ma conectez…

   Va rog sa ma ajutati si sa ma ghidati…Va multumesc.O zi buna.

   Comentariu editat!

  6. La ce pagină ai dat accept? În Firefox, sau ceva prin Windows? Da, tot ce se poate, ai luat un virus. A sparge parola de utilizator în Windows e relativ simplu, cu un pic de logică, în 5 minute e gata! Aici ai un articol, aici ai altul mai simplu, încă un articol aici, iar aici este cel mai simplu. Bineînțeles, ai nevoie fie de un live cd cu softul respectiv unde este cazul, fie de un dvd cu Windows. Tot cu un live cd (Windows sau Linux) îți poți salva datele. Astea le faci pe alt calculator dacă nu ai acces la al tău. Totuși, dacă nu ai date de salvat din contul tău, cel mai simplu remediu este formatarea și reinstalarea Windows.

  7. Buna Sorina.
   Iti pun la dispozitie urmatoarele articole in vederea alegerii unei optiuni de remediere:
   Primiți mesajul de eroare „Serviciul Profil utilizator nu a reușit să facă log on”
   The User Profile Service failed the logon. User profile cannot be loaded

   Sunt doar cateva solutii la indemana oferite pentru remedierea acestor probleme,fiind necesar sa alegi o singura modalitate.
   Iti sugerez sa apelezi la cineva cu multa rabdare,pasionat de acest domeniu in caz ca ti se pare complicat ceea ce trebuie urmezi ori consideri ca nu te poti descurca singura in acest domeniu.
   Solutia cea mai simpla pentru tine in caz ca nu ai date importante in profilul actual de utilizator ori ai modificat permisiunile fisierelor/partitiilor si sunt dependente de el, este sa accesezi Safe Mode,sa elimini profilul curent de utilizator ce este corupt,creeand unul nou,fiind necesar dupa logarea pe noul utilizator sa iti instalezi anumite programe care cel mai probabil iti vor lipsi daca la instalarea pe vechiul utilizator ai optat pentru instalarea softului pentru profilul curent si nu pentru toti utilizatorii.
   Succes!

 13. A dat accept la o pagina care a intrat de pe Google Crome.Nu stie ce pagina a fost ,ceva ce nu o lasa sa mearga mai departe daca nu da OK…Eu am scos bateria Laptopului si am ajuns la Safe mode si am dat Enter si apare mesajul Preparing your desktop si cere nume nou de utilizator …Am incercat sa intram la Administrator sa formez un alt Cont dar nu ma lasa…NU pot nicicum…

  Am o alta intrebare: Laptopul merge foarte incet…De exemplu la Stiri la Realitatea nu se aude .Sonorul este dat 100%.La Sound este Speakers Headphone IDT HIgh Definition ,la Recording este Recplayback. Ce sa facem? Va multumesc foarte mult .O zi buna.

  1. Sorina, prea multe necazuri cu laptopul, erori de tot felul, etc… Ți-am spus părerea mea, o reinstalare de Windows ce nu îți ia mai mult de 30 minute până ajungi în desktop, ar rezolva tot. Erorile pe care le menționezi tu, nu știu sigur, dar cred că numai la fața locului s-ar putea rezolva (poate!)…

 14. Buna seara, aș dori să rezolv următoarea problemă am un pc cu hard intern de pe care vreau să șterg sistemul de operare , iar calculatorul sa nu poată fi pornit decât atunci când sunt eu prezent, cu ajutorul unui stick. AM WINDOWS7 HOME PREMIUM CU LICENȚĂ (am CD ul).A-ți pute să-mi dați un sfat ? cu mulțumiri Liviu

  1. Salut.
   Ai la dispozitie urmatoarele solutii care sper sa iti satisfaca nevoile:
   https://nib.cristianls.ro/08/09/blocheaza-ti-calculatorul-folosind-un-stick-usb/
   https://nib.cristianls.ro/02/05/blocare-calculator-cu-un-stick-us/

   Probabil exista si alte softuri similare de care poate nu stim dar dintre cele mai comune sunt prezentate cele doua in articolele de mai sus.
   Pentru masuri sporite de securitate,poti limita conturile de utilizator,accesul la optiuni etc…
   Daca doresti sa stergi sistemul de operare curent si sa il reinstalezi nu trebuie decat sa urmezi pasii de aici,iar daca te referi la utilizarea unor medii de stocare si rularea unor module live de utilizare,asemenea distributiilor linux(Ubuntu,Linux Mint etc..) este posibil dar nu este recomandat.
   Mult mai simplu si eficient este utilizarea unor softuri ca cele mentionate anterior.

  2. Salu . Nu stiu daca are legatura dar cand intru in pc imi apar multe scrisuri si boot from cd dvd. De acolo nu mai pot face nimic si nu pot intra in pc
   . Ajutor va rog

 15. Salutare,am si eu o problema cu un reformat,cand bag dvd,imi apare sa apas buton pt bootarea dar imi dezactiveaza automat mausul si tastatura ( precizez ca este pus pe dvd-rom sa ia bootarea) ce sa faC?

  1. buna
   am si eu o problema.va rog sa ma ajutati. ieri mi.am cumparat laptop .nu are windows pe el .nimic nimic..si vreau sa ii instalez windowsu dar nu pot deschide usita de la cd . nu are buton de deschidere. ce trebuie sa fac ? va rog ajutati-ma
   eventual pe mail : [email protected]

  2. Buna Ana.
   Esti sigura ca dispui de o unitate optica pe modelul achizitionat de tine?
   Daca este un model de generatie mai noua,trebuie sa aibe un dvdrw incorporat,de asemenea existand si un mic buton de deschidere pe lateral.
   Daca nu dispui deloc de o unitate optica nu este cazul sa intrii in panica,existand solutii mult mai simple.
   In functie de ce sistem de operare doresti sa instalezi,presupunand ca Windows 7 descarci de aici kit-ul de instalare dorit,urmezi ghidul de instalare de aici iar de aici,vei descarca instrumentul pentru a realiza un stick bootabil dupa care sa se realizeze instalarea propriu zisa.
   Desigur ca sa faci toate astea este necesar sa ai acces la un computer secundar,dupa care sa descarci tot ce iti trebuie si sa treci mai departe la instalare.
   Iti recomand un stick incapator in functie de imaginile iso descarcate ori de minim 4GB ori 8GB.
   Succes si in caz de alte nelamuriri te astept cu un comentariu aici.

  1. Ai incercat sa apesi usor din exterior spre interior?
   Daca nici asa nu merge inseamna ca nu ai asa ceva.
   Ce model este mai exact si de unde l-ai achizitionat?
   Nu ne intreba pe noi,intreaba-i pe cei de unde l-ai cumparat…

  1. Poate ai o alta tasta alocata.
   Incearca F10,F12 ori verifica in cartea tehnica a placii de baza daca suporta Quick Boot,avand si o tasta pentru asta.

  2. sall la un priten de al meu nu ii mai intra in windous ii apre is mising ntdrl to ctrl+alt+del si apasa cum zice si isi da restart iar eu incerc sal ajut dar lui la el easte o problema nui primeste cd si nici dvd doar usb stickul si am citit cu attentie si am sa fac aceasi pasi pentru al ajuta sasi repare pcul dar e o intrebare trebuie neaparat windous xp de exemplu vreau sa i bag windous 7 nu merge sa botez stickul cu windous 7

  3. Salut.
   Ai urmat pasii indicati spre bootarea stick-ului din BIOS?
   Placa de baza are aceste optiuni,este capabila de acest lucru?
   Indeplineste cerintele minime de instalare ale Windows 7?
   De unde ai descarcat Windows 7 si ce instrument ai utilizat pentru a face stick-ul bootabil?

  4. buna ziua as vrea sa ma ajutati va rog daca se poate sa-mi spuneti cum setez in bios la „sata option” inainte de instalarea win 7 64 pe un hdd wd black 1tb
   -AHCI
   -RAID
   -IDE
   va multumesc !

  5. Salut
   Am avut pana acum win 7 dupa am facut win xp iar acum cand vreau sa fac win 7 nu merge.
   bag cd cu win 7 ,dar nu imi apare sa apas butonul sa boot-ez.

  6. Salut.
   Pana nu modifici din BIOS prioritatea de bootare,mediul de instalare nu va rula in veci.
   Poti incerca si tasta alocata meniului de bootare rapid,ce poate varia de la un sistem la altul,de obicei fiind F12.

  7. Buna am si eu o problema cu amibios-v.3.31…..Nu buteaza nici cum de pe cd-dvd,am facut toate setarile recomandate din bios ptr.butare,si nu buteaza, cand trebe sa buteze se restarteaza,stiti careva o alta modalitate de butare? va rog,sau un tutorial cu AMIBIOS-v.3.31,va multumesc.

  8. Incearca sa faci acest lucru si cu un stick usb,desigur dupa ce il realizezi bootabil.
   Imaginea iso de unde a fost descarcata si cu program ai utilizat pentru inscriptionare?
   Poti incerca de asemenea un manager avansat de boot ca Plop Boot Manager.

  1. Nici macar Safe Mode sa executi un System Restore?
   Poti utiliza si functia Startup Repair aflata pe dvd-ul de instalare.
   Succes!

 16. Salut am cumparat vineri un Asus G751JT free dos cu SSD128Gb si HDD1Tb. Deoarece au fost ceva probleme la instalarea Win8.1 la acest model, mai intii am facut upgrade la Bios. Bios-ul este de la American Megatrends ver 2.15.1236. Am folosit optiunea EasyFlash din Bios cu driverul pe un stick USB. Varianta initiala a fost 202 acum am pus 206 de pe site-ul ASUS special ptr acest tip de laptop.Cu toate ca am dat, dupa update, „restore defaults”, totusi au disparut optiunile de bootare (Boot Option Priorities este dezactivat – cu negru).
  La sectiunea de BOOT am:

  Fast Boot -enable
  Launch CSM – disable
  Boot Option Priorities – este inactiv
  Add New boot Option activa
  Delete Boot Option activa

  Daca dau pe Add new boot option imi apare o noua fereastra cu urmatoarele optiuni
  – Add boot option
  -Path for boot option
  -boot option file path ( inactiva)
  -create

  Putin ajutor nu mi-ar strica deoarece nu stiu sa fac aceasta operatiune de adaugare de optiuni noi de bootare. Le-am scris si celor de la ASUS dar cred ca voi primi raspuns doar de luni incolo.
  Precizez ca sistemul este free Dos si nu are inca windows instalat. Am un DVD cu windows 8.1 64 biti retail care asteapta nerabdator sa fie instalat.

 17. Salut, am o problema cu boot managerul, inainte imi gasea cand intram in bios ca dispozitive hardul, cd/dvd si usb device. Astazi am incercat sa imi formatez calculatorul de pe un stick si cand am intrat in bios nu imi mai apare usb device si nu mai am cum sa butez stickul. Nu inteleg de ce se intampla asta, e prima oara de cand am calculatorul si nu stiu cum sa imi rezolv problema. Ma puteti ajuta cu un sfat? Multumesc

  1. Caută în BIOS restore defaults, salvează apăsând F10, accesează iar BIOS-ul și opțiunea ar trebui să apară.

 18. Heii, am BIOS-ul exact ca al tau, doar ca atunci cand vreau sa il BOOT-ez pe DVD sau CD nu imi apare optiunea aceasta ! Ce pot face ? :(

 19. buna, am o mare problema cu calculatorul, nu pot instala windowsul caci cand pun discul cu windows nu mi-l arata imi apare doar setup si atit, ce pot sa fac ca sa il pot instala

 20. M poate ajuta cnv ? Am bagat cd am intrat in BIOS , am dat butare de pe CD ,am salvat si am dat restart si dgb .Trebuie facute alte setari in bios sau cum ? :(

 21. salut!!! am si eu o problema, am window 8.1 si vreau sa reinstalez cum ar fi cu windows 7 dar cand introduc stik.ul si dau rr la pc nu imi apare niciun mesaj cu tastele respective nici pt bios nimik

  1. problema e in felul urmator tastatura mea de la laptop este in spaniola si nu gasesc tasta delete

 22. salut, am un sistem care nu booteaza cd.dvd-ul de Win 7. am incercat mai multe variante de win 7 si nu vrea. Daca pun un cd cu Xp sau Hiren, porneste setup-ul fara probleme. o solutie va rog.
  ms

 23. Buna.Poti sa imi spui si mie de ce imi spune atunci cad selectez partitia pe ca vreau sa instalez windows-ul asa:Nu putem crea o partitie noua si nici nu putem indentifica o partitie existenta.Pentru mai multe informatii consultati fisierele de jurnal ale instalarii.A da si vreau sa mai spun ca eu instalez acest windows de pe un stick USB.Multumesc ca mai ascultat si astept raspunsurile tale.

 24. Am un laptop acer aspire e1-522. Nu reusesc sa intru in bios sa pot sa modific calea de boot. Am incercat cu f2 si f12 si apare mesajul „bootmgr is missing press ctrl+alt+del to restart”.
  Cum voi reusi sa-i pun win 7?

 25. sal
  mi-a dat cineva un acer travelmate 4050 sa ii schimb windows ca are xp si merge greoi
  cand intru in bios imi zice ca cd-ul nu este bootabil si cheia usb nu o recunoaste.
  cum sa fac ca stau de 3 zile si mi-a mancat deja ficatii.

 26. Bună! De curând am primit un laptop hp nou, si când îl deschid apare boot menu si dedesubt doua optiuni: free dos si hp doc. Apoi după load freeDos including HIMEM XMS memory driver apare C:\> . Ce sa fac?

 27. Buna.Am de la un Notebook un DVD pe care scrie: Windows 7 Starter for small Notebook PCs. For distribution only with a new ASUS Eee PC.Intreb daca pot sa copiez acest Windows pe un calculator si daca ,pot apoi sa descarc in contul lui, Win 10 ? multumesc

  1. Ba da, însă degeaba „vă văd” eu, care n-am încercat asta niciodată. Instaleză respectivul Windows 7 pe un PC, activează-l, apoi încearcă un upgrade la Windows 10 folosind această aplicație, singura metodă rămasă la dispoziție (campania de upgrade s-a terminat oficial pe 29 iulie).

   Sau mai poți aștepta până când cineva care s-a confruntat cu o situație similară îți va răspunde.

  1. Salut.
   Te-ai asigurat in BIOS ca iti sunt functionale toate ventilatoarele?
   Este posibil ca unul sa functioneze cu probleme ori deloc, de aceea fiind necesar sa faci o verificare la fata locului ca sa zic asa.
   Operatiunea in sine este simpla, dar daca ti se pare complicata ori nu ai timp poti apela la un service.
   Succes!

  1. Cu placere.
   Din referintele de pe net acolo ne indruma prima oara sa facem verificari.
   Sa te tii la curent, te rog.
   Good luck :D .

 28. Am un acer espire 15 cu win 10 si nu pot intra in bios….am folosit f2, f12, del si nimic trece mai departe si se initializeaza win 10. Vreo sugestie?

  1. Ai incercat si Esc ori F9?
   Ori CTRL+ALT+ESC sau F1.
   F2 + Del.

   Cel putin astea sunt combinatiile pentru Acer ce rezulta si din cautarile pe Google ori diverse site-uri.

 29. Salut.
  Eu am windows 10 pe un laptop HP si am si windows 7 professional pe stick cum pot instala windows 7 ?

 30. Salutare tuturor

  La mine nu merge sa bootez cu stik usb, asa cum ni sa prezentat mai sus. Insa am gasit o solutie simpla si fara prea multe explicatii (atentie varianta mea merge doar daca aveti deja instalat windows-ul care vreti sal schimbati
  1 introduceti stik-ul usb in pc
  2 deschideti fisierele din stik-ul unde aveti windows-ul
  3 selectati „setup”
  4 urmati pasi indicat mai departe ( pasi sunt prezentati dupa ce ati dat clik pe „setup”

  Sper ca sunt de ajutor ;)

  Bafta

 31. Salutare!Am un pc micut de la ASUS si nu pot intra sub nici o forma in Bios!Am luat toate tastele la rand si degeaba!Am instalat de f multe ori windows pe laptop dar la asta chiar nu ii dau de capat!Ma poate ajuta cineva cu problema asta?!

  1. Am reusit pana la urma!Cred ca tastatura avea o problema!Scuze de deranj!

 32. Am un laptop hp550. i-am montat un HDD nou, incerc sa bootez de pe stick, selectez bootarea , incepe sa booteze si imediat mi se opreste laptopul. Vreo idee?

 33. Salut , dețin un Hp mini 210 și am instalat pe el windows 7 însă vreau sa-mi instalez windows xp , am un stick de 4GB cu windows xp bootabil , dar când îl bag in laptop să îmi booteze nu îl bootează , am setat din boot meniu sa fie prioritar stick dar tot nu-l citeste , intra direct în pornirea windows 7. Stie cineva vre-o rezolvare?

  1. Incearca si WinToFlash.
   Poate ai mai multe sanse de reusita cu el.
   Asigura-te ca imaginea ISO descarcata este una recenta si cat mai nemodificata posibil.
   Recomand sa iti verifici si setarile prin BIOS, problema in cauza avand impresia ca este datorata setarilor legate de HDD si lipsei unor driveri din kit-ul de instalare.
   In orice caz trebuie sa primesti un cod de eroare ceva daca ajungi la procesul de bootare si instalare zicandu-ti acolo unde este problema.

 34. Da dar nu primesc nici un cod , bag stick aleg să booteze după stick si intra direct în windows 7. Si se deschide si atât. O sa incerc si varianta care mi-ai zis-o

  1. Nu mai am idei.
   Daca ai urmat corect instructiunile legate de procedura de bootare si ai realizat in mod corect mediul de boot si tot nu este capabil de boot posibil, ceva se pierde pe drum ca sa zic asa.
   Posibil ai activa in BIOS o optiune gen Quick Boot ori prioritatea de boot nu este setata corespunzator de se trece direct catre bootarea spre Windows 7.
   Sugerez sa verifici cu atentie legate de BIOS in conformitate cu cele mentionate in articol, daca nu si nu, abandoneaza ideea de a instala Windows XP.
   Poti apela si la un service daca tot ramai setat pe instalarea acecstui sistem de operare.
   Succes.

 35. Din cate a înțeles acest tip de laptop HP MINI 210 functioneaza doar de la windows 7 starter in sus. Nu stiu ce s-ar putea modifica ca să pot face instalarea la XP.

 36. Salut, Am probleeme la bootarea Windows – ramane blocat in CHKDSK. Incerc sa il repar cu un DVD de Windows insa nu stiu exact versiunea de Win7 instalata. Este vreo varianta in care pot afla varianta de Windows exacta din BIOS, sau din ecranul de unde aleg Safe Mode? Mai departe nu booteaza, se incurca intr-un driver. Multumesc.

  1. Sanse ai dar din Safe Mode, fiind necesar sa poti ajunge in pasul in care ai acces catre functiile sistemului de operare, versiunea fiind afisata dupa ce intrii in contul de user fie in partea de jos fie din My Computer.
   Acest proces de verificare ma duce cu gandul ca fie fisiere de sistem importante au fost compromise ori HDD-ul incepe sa dea semne de BAD-uri, fiind necesar sa verifici si acest aspect.
   Succes!

 37. Am si eu placa de la Asus dar ,ca sa vezi placa mea nu e pe lista lor..
  problema e ca am incercat sa instalez pepermint 7 si 8 si linux mint Sara deci -18
  dar nu am reusit.toate se instaleaza cam pe treisferturi si can ajunge la grub nu-l poate instala si se inchidece este de facut cu placile acestea facute sa poarte doar windows>are uefi -bios desigursi nu intra in bootare decat dupa ce intru in bios sa pun cd-room-ul primul

 38. Am acest model si am cumparat dvd rw extern dar nu reusesc sa il fac sa booteze, nu imi raspunde de pe tastatura comenzile de F12 sau Del pentru schimbarea setărilor de bios, am incercat tastatura pe usb si ps 2 însă fără rezultat, ma poate ajuta cineva?

  1. Mai exact ce model DVD-RW?
   Poti incerca bootarea cu ajutorul acestui program, dar esti conditionat cel putin de metoda de boot dupa memoriile usb, si cum nu functioneaza nu vad sa te ajute.

 39. salut mi-am cumparat un desktop si a ve nit cu ceva os ubuntu nush ce o fi dar problema e ca nu-l pot boota sa bag windows si nici nu pot sa ii intru in bios am incecat 10000 de feluri si nu am reusit help please

  1. Ubuntu este un sistem de operare gratuit fiind normal sa vina sub acest mod de utilizare.
   Ai mai jos o lista de articole utile in acest caz:
   https://cristianls.ro/descarcare-imagini-iso-windows/
   https://cristianls.ro/rufus-este-program-creat-stick-bootabile/
   https://cristianls.ro/manual-de-instalare-a-windows-7-ghid-de-instalare-cu-imagini/

   Poti cauta in functie de producatorul placii de baza tasta de acces in BIOS fiind de obicei taste gen DEL/ESC/F10 etc… in functie de diversele modele.
   Poti observa la pornirea calculatorului un mesaj incarcat rapid de genul „Press „X” for BIOS”.
   Iti atasez un mesaj similar placilor de baza Asrock, avand imagini similare si in continutul acestui articol:

 40. problema e ca nu imi arata nimic la pornire si se deschide direct ubuntu asta am incvercar cu del si f2 dar nimic am un stick cu windows o sa incerc sa fac asa cum mi-ai aratat si revin

  1. nu pot sa ii fac nimic nu imi afiseaza nimic cand porneste cand pornesc si apas pe f2 sau delete calculatorul nici nu mai porneste trebuie restartat pc e nou cumparat de 3 zile nu stiu ce sa ii mai fac probabil ca ma duc inapoi la altex cu el…

 41. Bună am și eu o rugăminte Cum fac am un calculator și când în pornesc îmi apare acest mesaj reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key

  1. Trebuie sa instalezi sistemul de operare.
   Sugerez sa apelezi catre un prieten/amic ce a mai facut acest lucru ori poti urma procedura de instalare din tutoriale.

 42. Revin cu o intrebare..am instalat windows 7 exact ca in video, etc, iar dupa instalarea windows ului am constatat ca se misca mult mai prost in jocuri cat si pe google fata de windows 10 unde imi mergea perfect.
  Stie cineva de ce ?

  1. Windows 7 ia incetul cu incetul locul lui Windows XP.
   Dezvoltatorii se concentreaza mult pe cea mai recenta versiune a sistemului de operare, nemaioferind suport pentru configuratiile ori sistemele de operare mai vechi.
   Si pe specificatii tehnice extreme poti sa ai probleme, totul fiind in nucleul de dezvoltare a Windows 10 axat iar pe versiunile anterioare ai surprize ca totul sa se miste ca o cizma.

 43. Buna seara ,am si eu intrebarea :dupa shut down ,deci oprirea computerului imi ramane aprins mousul ,un HDD extern.
  Ce setare se face din bios?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.