Cum se conectează calculatorul sau laptopul la TV

Iată cum se conectează calculatorul sau laptopul la TV, pentru a folosi televizorul pe post de monitor atunci când vrei să vezi un film, să redai video-uri de pe YouTube, Vimeo, Voyo, etc.

conectare-computer-televizor

Pentru început, pentru a conecta calculatorul sau laptopul la TV trebuie să știm exact cu ce mufe avem de-a face. Vom începe cum mufele televizorului deoarece în funcție de acestea vom alege și cablul de care vom avea nevoie pentru a realiza conexiunea.

Conectori / mufe

Iată care sunt cele mai răspândite mufe (conectori) în cazul televizoarelor:

mufe televizor

În imaginea de mai sus avem panoul de conectare a unui televizor HD actual. În acesta, după cum puteți observa, avem următorii conectori (mufe):

Prima coloană:

 • În primul rând avem conectorii de tip Component (RCA). Primii doi fiind utili pentru intrarea semnalului audio din surse externe (laptop, calculator, MP3 Player, DVD Player, etc.), ceilalți fiind pentru intrarea semnalul video.
 • În rândul al doilea avem un conector de tip Jack, pentru intrarea semnalului audio (laptop, calculator, MP3 Player, etc.), un conector VGA, pentru intrarea semnalului video de la calculator ori laptop, apoi încă o pereche de conectori de tip Component pentru intrarea semnalului audio.
 • În ultimele două rânduri avem câte un conector Euroscart pentru intrarea semnalelor video și audio ale dispozitivelor ce dispun de acest tip de conectori (ex: DVD Player).

A doua coloană:

 • În primele trei rânduri avem trei conectori HDMI, fiecare dintre acestea permițând intrarea semnalului audio-video din surse externe (laptop, calculator, DVD Player, etc.)
 • În ultimul rând avem un conector Digital Audio Out. Acesta permite transferul semnalului audio prin cablu optic, spre un sistem Home Cinema ce permite stabilirea unei astfel de conexiuni.

Ceilalți conectori disponibil în panou nu mai interesează pentru scopurile propuse în cazul de față.

Mufele laptop-ului sau a calculatorului desktop:

În cazul desktop-urilor (calculatoarele de birou) cât și al laptopurilor, vom avea minim unul dintre conectorii din imaginile de mai jos:

conectori calculator sau laptop

În funcțiile de conectorii calculatorului sau laptop-ului și cei al televizorului, va trebui să achiziționăm cablul necesar pentru a realiza conexiunea. Ideal ar fi, categoric, ca atât televizorul cât și calculatorul ori laptopul pe care dorim să le conectăm la acesta, să dispună de același tip de conectori. În caz contrar, conectarea televizorului la laptop ori calculator va fi posibilă doar utilizând un cablu adaptor. Adică un cablu care la un capăt să aibă mufa necesară conectării lui la calculator sau laptop, iar în celălalt, mufa necesară conectării sale la televizor.

Cabluri necesare când conectorii coincid:

Dacă unul dintre conectorii laptopului sau calculatorului sunt disponibili și în panoul de conectare al televizorului, pentru rezultate optime, legătura se va face prin acesta. Astfel, în cazul în care ambele dispozitive dispun de conectori VGA, conexiunea se va realiza cu ajutorul unui cablu VGA:

cablu VGA

Dacă atât calculatorul (ori laptopul) cât și televizorul dispun de conectori HDMI, conexiunea între acestea se va realiza, logic, cu ajutorul unui cablu HDMI:

cablu HDMI

Și, ultima variantă comună, dacă atât calculatorul (sau laptopul) cât și televizorul dispun de conectori DVI, conexiunea între acestea se va realiza prin intermediul unui cablu DVI:

cablu DVI

Dacă este posibil, e important să realizați conexiunea între calculator și televizor prin conectorii comuni. E falsă teoria conform căreia, dacă avem un calculator care dispune de o mufă HDMI și un televizor cu oricare altul, calitatea imaginii va fi mai bună dacă se folosește un cablu adaptor!

Cabluri necesare când conectorii nu coincid:

E posibil să nu dispuneți de un calculator și un televizor a căror conectori să nu fie identici. În astfel de cazuri, singura soluție de transmitere a semnalului video de la calculator la televizor fiind utilizarea unui cablu adaptor. Cabluri adaptoare avem de toate tipuri; de exemplu, atunci când televizorul dispune doar de un conector DVI, iar calculatorul doar de conector VGA sau viceversa, va trebui să utilizăm un cablu adaptor VGA-DVI:

VGA-DVI

Dispunând de cablul necesar stabilirii conexiunii între calculator și televizor, nu ne-a mai rămas decât să stabilim conexiunea între acestea.

Setările Windows pentru realizarea conexiunii:

Pentru început, facem click-dreapta pe Desktop, într-un spațiu liber, apoi dăm un noi click pe Screen Resolution. Această acțiune va face să se deschidă panoul de configurare al monitorului / monitoarelor. Dacă televizorul nu a fost recunoscut de către calculator, în acest panou vom vedea doar un singur monitor:

televizorul nedetectat

Iată care pot fi principalele cauze datorită cărora conexiunea nu poate fi stabilită:

 • mufa televizorului este defectă
 • mufa calculatorului este defectă
 • cablul este defect, prea lung sau de proastă calitate.

Dacă televizorul a fost detectat corect de către calculator, panoul de configurare al monitoarelor ar trebui să arate ca în imaginea de mai jos:

televizorul a fost detectat corect

Dar asta nu vrea să spună că televizorul va afișa automat imaginea de pe monitorul calculatorului. Pentru asta, cu ajutorul telecomenzii televizorului, va trebui să selectăm sursa semnalului video pe care dorim să o afișeze (AV1, AV2, etc).

După ce televizorul afișează imaginea transmisă de calculator, în panoul de configurare al monitoarelor, la Multiple displays, alegem opțiunea dorită, respectiv duplicarea desktop-ului, extinderea sa, afișarea doar în monitorul identificat cu cifra 1 sau în cel identificat cu cifra 2:

configurare calculator

Pentru setarea rezoluției optime, facem click pe  iconița ce reprezintă televizorul, apoi alegem la Resolution valoarea dorită (disponibilă doar selectând la Multiple displays opțiunea Extend these displays):

rezolutia

Și cam asta ar fi tot. Sper că am reușit să mă fac înțeles și că voi ați înțeles perfect cum se conectează calculatorul sau laptopul la televizor. În cazul în care aveți întrebări și credeți că vă pot fi de ajutor, aștept să mi le faceți cunoscute prin intermediul formularului de comentarii de mai jos.

Conectarea la TV prin HDMI a unui computer cu Windows 10

Este cea mai simplă conexiune dintre toate. Se efectuează prin conectarea cablului HDMI la ambele dispozitive și alegerea portului HDMI utilizat din lista de intrare a televizorului.

dispozitiv-intrare-video

Pentru a alege cum va fi folosit televizorul conectat, accesați Centrul de acțiune și dați click pe Proiectare:

proiectare

Va fi afișată o listă cu toate opțiunile disponibile, respectiv:

 • Doar pe ecranul PC-ului (Windows 10 va ignora prezența televizorului).
 • Dublare (pe televizor vor fi afișate aceleași imagini văzute pe computer).
 • Extindere (Windows 10 va trata televizorul precum un monitor secundar).
 • Doar pe al doilea ecran (Windows 10 va ignora monitorul computerului).

Dintre toate, eu prefer penultima opțiune, iar asta deoarece îmi permite să utilizez rezoluțiile native ale fiecăruia în parte. Imaginile nu vor fi distorsionate nici pe TV, nici pe monitor.

extindere desktop

Sunet prin HDMI

Dacă ați efectuat conexiunea dintre computer și televizor prin HDMI însă sunetul se asculta în continuare în difuzoarele PC-ului, înainte de toate va trebui să vă asigurați că în sistem a fost instalată o versiune  oficială a driverelor audio și video, adică una descărcate de pe pagina de suport a PC-ului de pe site-ul fabricantului acestuia.

După instalarea driverelor, dacă nici de această dată sunetul nu se aude în difuzoarele televizorului, faceți click dreapta pe Speakers (difuzorul aflat în imediata apropiere a ceasului și calendarului) » Dispozitive de redare.

Dispozitive de redare

Faceți click dreapta pe dispozitivul conectat prin HDMI la PC (monitor sau televizor), apoi alegeți din listă opțiunea Setare ca dispozitiv implicit.

Setare ca dispozitiv implicit

După ce ați făcut acest lucru, sunetul ar trebui să nu se mai audă în difuzoarele PC-ului, ci în cele a televizorului sau monitorului la care acesta a fost conectat prin HDMI.

Sunet prin VGA

Deoarece în unele dintre comentariile primite am fost întrebat de ce nu se aude sunetul prin difuzoarele televizorului, haideți să clarificăm și acest aspect. Răspunsul e simplu: fiindcă așa ceva nu este posibil!

Pentru sunet, dacă televizorul permite acest lucru, va trebui să utilizați în paralel și un cablu Jack » Jack. Un capăt îl veți conecta la mufa audio de ieșire (audio out, de obicei verde) a PC-ului, celălalt la mufa de intrare audio a TV-ului.

Pentru a reda în paralel imaginea prin VGA și sunetul prin Jack, consultați manualul televizorului sau monitorului. Meniurile de configurare diferă de la un model la altul, prin urmare doar cineva care deține același model de televizor ar putea să vă ofere detalii despre cum trebuie configurat acesta.

958 Comentarii

 1. Buna…am incercat sa conectez laptopul la un televizor samsung si imi scrie k am semnal slab….ce ar trebui sa fac?….la laptop am mufa vga si am mai cumparat un adaptor pt tv la hdmi,deoarece televizorul nu are mufa vga

 2. Am un TV Samsung UE55MU6102, cum pot transmite (prin WIFI, nu prin cablu HDMI) de pe Leptop cu Windows 10 la TV un film și să se vadă titrarea. Menționez că titrarea are aceiași denumire cu filmul cu extensia .sub sau .srt, dacă dau clic dreapta pe film aleg Difuzare pe dispozitiv, aleg TV-ul, se face conexiunea cu TV-ul îmi apare filmul pe TV dar fără titrare. Am încercat aplicația Samsung Smart View, dar nu îmi apare TV în aplicație, cei de la Samsumg au spus că aplicația nu este încă compatibilă cu TV-rile di seria M.

  1. Salut…Am același tip de tv și nu îl pot conecta prin hdmintermediul cu pc …Mă poți ajuta …menționez ca am windows 7….oare din cauza ăsta e ….Nu îl recunoaste

 3. Buna ! Am conectat sony smart tv la desktop cu windows 10 pt a il folosi in loc de monitor.Surpriza a fost ca nu reusesc sa il fac sa imi arate toate iconitele de pe desktop.Cele de pe margine se vad doar pe jumatate.De ce?Este vreo solutie?Am incercat sa modific din setarile calculatorului rezolutia dar rezultatul a fost o imagine distorsionata.

 4. Salut,
  Daca vreu sa leg un monitor extern sau tv la laptop si sa pliez ecranul de la laptop cum fac sa nu se stinga monitorul extern?
  Multumesc.

 5. Buna ! Am conectat cablul HDMI de la Leptop windows 7si i-mi dispare imaginea la calculator , ce pot face sa-mi revina Leptopul la normal si cum ar trebui procedat cu leptopul sa fie compatibil cu TV. Samsung ce pasi ar trebui sa urmez si sa se vada imaginea ( de ex. de pe internet) fara sa trebuiasca sa trag cu mausul imagiena pe TV. Spun asta ca la inceput mi-a mers asa dar acuma nu-mi mai merge ? Asadar ce problma ar putea fi ? Multumesc !

  1. Apasa simultan tasta win si litera P.
   Aici selectezi duplicarea ecranului( Duplicate). Probabil tu ai selectat „Extend”.

 6. Am încercat să conectez laptopul DELL la televizor LG PRIMA DATA A MERS după ce am scos cablu din laptop nu mai funcționează???

 7. Salut,
  Am si eu o problema.Am conectat PC-ul la TV smart cu un cablu DVI-HDMI.Orice aleg,sa se vada imaginea numai pe TV,sau sa extind sau dublez ecranele,daca trec inapoi pe programele TV,imaginea este foarte prosta,chiar ingheata.Trebuie sa trec numai pe monitor.Ce pot face sa nu trebuiasac sa umblu mereu la setarile respective.
  Multumesc

 8. Bună seara! Am și eu o întrebare! Am un laptop cu mufa VGA și tv care are doar mufe Hdmi ! Ce cablu pot folosi pentru a putea vedea filme de pe laptop pe tv?

 9. Salut! Am conectat laptopul la Tv prin cablu HDMI.
  Am bagat cablul in ambele mufe.
  Am selectat din Tv HDMI.
  In laptop am intrat la setari>display am selectat rezolutia, imi apare desenat acolo monitorul 2 tv-ul, am selectat extend display, am selectat duplicate, nu imi apare nici o imagine pe tv.
  Daca dau advaced display options imi apar acolo toate datele tv ului.
  Dar nu apare pe televizor nici o imagine. e negru.
  Ce pot face?

 10. buna,am si eu o intrebare..vreau sa folosesc un laptop pe care am instalat windows 10 la un tv pt proiectarea unor cursuri scrise de mana si vreau sa folosesc un cablu hdmi mai lung de 10 sau 15 metri..am vazut ca unele au capul auriu..se va vedea ceva pe tv sau este prea mare cablu si o sa fie pierderi de semnal..tu ce imi recomanzi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.