Cum se configurează corect / optimizează routerul wireless – Wi-Fi

Majoritatea dintre noi folosim acasă o conexiune Wi-Fi (wireless), dar puțini știm cum se configurează corect și optimizează routerul wireless. Îmi place să fiu pe înțelesul tuturor, așa că explicațiile oferite în continuare vor fi, sau, cel puțin, voi încerca să fie, cât mai simple posibil pentru a nu băga în ceață pe nimeni.

Wireless Local Area Network – WLAN


Wireless Local Area Network sau WLAN, după cum o spune și Wikipedia, aici, este o rețea locală de calculatoare, fără fir, realizată de cele mai multe ori prin tehnologie radio Wi-Fi. Wireless sau Fără Fir, înseamnă același lucru. Așadar, wireless nu este tehnologia ci termenul cu care ne referim la o conexiune fără cabluri la mijloc, stabilită prin infraroșu sau unde radio (ex: Bluetooth, Wi-Fi, WiMAX, etc.).

Echipamentele wireless


Cele mai răspândite echipamente wireless utilizate sunt routerele wirelesscu tehnologie Wi-Fi, iar în cele ce urmează vom vedea cum putem configura corect un astfel de echipament folosit acasă, pentru a evita obstacolele și interferențele cu alte dispozitive Wireless în scopul obținerii unei comunicări optime între acesta și calculator, tabletă, smartphone sau Smart TV, precum și modalitățile în care le putem proteja împotriva atacurilor și cracker-ilor.

Configurarea routerului Wireless Wi-Fi

Chiar dacă interfața Web de configurarea a routerelor wireless diferă de la un model la altul, opțiunile despre care vom vorbi în continuare poartă aceeași denumire. Dacă nu sunteți familiarizați cu interfața Web a routerului și nici nu ați accesat una similară până acum, înainte de a încerca să puneți în aplicare sfaturile din acest tutorial, citiți cu atenție manualul routerului wireless!

Interfața Web de configurare a routerului wireless


Pentru exemplificare voi folosi interfața Web a routerul D-Link DIR-600, —apropo, un router pe care îl recomand și foarte bun la raportul calitate/preț— dar opțiunile de configurare ar trebui să fie asemănătoare în cazul în care folosiți alt model, inclusiv dacă vorbim de alt fabricant. Oricum, revenind la ce am spus mai devreme, dacă nu vă descurcați, deschideți manualul routerului sau descărcați unul în format PDF de pe site-ul fabricantului.

Primul pas ce trebuie făcut pentru a configura routerul este să-i accesăm interfața Web. Majoritatea routerelor pot fi accesate la adresa IP 192.168.1.1 sau, în cazul echipamentelor D-Link, prin 192.168.0.1. 192.168.0.30. 192.168.0.50. Dacă niciuna dintre aceste adrese IP nu afișează interfața Web a routerului, de pe un calculator cu Windows conectat la router, apăsați simultan tastele Windows și R, apoi, în caseta ce se va deschide scrieți CMD și apăsați tasta Enter. În fereastra ce se va deschide scrieți comanda ipconfig (încercuită cu albastru în captura de mai jos) și apăsați Enter:

ipconfig » default gateway

Ceea ce ne interesează pe noi este adresa IP afișată în dreptul Default Gateway (încercuită cu roșu). Aceasta este adresa IP a routerului pe care va trebui să o accesăm prin intermediul Internet Browser-ului; în cazul meu, 192.168.0.1:

Autentificare router wireless

Numele de utilizator și parola ce trebuiesc folosite pentru autentificare le găsiți, bineînțeles, în manualul routerului sau pe site-ul fabricantul. De regulă, acestea sunt admin și 1234, admin și admin, 1234 și admin, 1234 și 1234admin fără parolă sau 1234 fără parolă.

Securitatea rețelei Wi-Fi a routerului wireless


Am vorbit despre și am demonstrat de multe ori, în seminarii, evenimente specifice, întâlniri cu clienții și articole, ușurința cu care poate fi penetrată o rețea wireless Wi-Fi, de către oricine, dacă se dispune de software-ul necesar, un laptop —sau smartphone— și câteva informații preluate de pe Internet. Nu sunt un expert în securitate IT, de altfel, pe cartea mea de vizită la compania pentru care am lucrat ani buni în Madrid —în ciuda protestelor mele deoarece niciodată nu m-am considerat demn pe deplin de titlul primit— scria „Expert software”. Cu asta vreau să subliniez doar că oricine, da, am spus oricine, poate afla parola unei rețele wireless Wi-Fi dacă vrea să facă acest lucru și dacă-l duce căpșorul să urmeze niște instrucțiuni simple (cea mai recentă dovada o aveți și în cadrul tutorialului pe care l-am publicat în urmă cu ceva timp și în care explicam cum poate fi aflată parola rețelelor wireless Wi-Fi, din Windows).

Așadar, chiar dacă nu este posibilă configurarea rețelei wireless Wi-Fi astfel încât aceasta să fie invulnerabilă, e bine să-i acordăm atenția cuvenită acestei acțiuni pentru a împiedica, prin toate resursele disponibile, penetrarea ei de către atacatori. Iată ce avem de făcut.

În interfața Web a routerului căutăm modului de configurare manuală a proprietăților rețelei Wireless. În cazul meu, acesta se află în Setup » Wireless Settings:

Configurare setari wireless

În proprietățile rețelei, în modulul de securizare, alegem tipul de criptare WPA sau, dacă este disponibilă, pe WPA2 Personal » TKIP/AESPSK. Categoric, vom introduce o nouă parolă, de preferință formată din cifre și cuvinte, ușor de reținut dar greu de ghicit de către atacatori. De exemplu, pentru crearea parolei putem folosi prenumele, data noastră de naștere și ultimele trei cifre ale numărului de telefon, pe care le amestecăm. Parola, în cazul meu, formată din cristian, 1984 și 768, ar fi c1R9i8s4T7i6a8n. Rezultatul, după cum vedeți, este o parolă foarte bună, greu de ghicit și în același timp neexistentă în dincționare.

Tip criptare parola wireless

După introducerea noii parole, salvăm modificările apăsând butonul aferent acestei acțiuni. Categoric, toate dispozitivele conectate la routerul wireless, vor pierde conexiunea cu acesta și, bineînțeles, pentru a le reconecta va fi suficient să introducem parola nouă.

Pentru a nu uita noua parolă, o putem scrie pe eticheta din spatele sau dedesubtul routerului.

Canalul de transmisie Wi-Fi


Routerele wireless comunică cu adaptorul wireless al calculatorului și al celorlalte dispozitive prin unde radio. Ambele adaptoare, atât al routerului cât și al dispozitivului conectat, emit și recepționează date prin intermediul acestor unde, pe un anumit canal. Pentru o comunicare cât mai bună este recomandată setarea routerului pe un canal care să nu coincidă cu cel utilizat de alte routere wireless aflate în împrejurimi.

Majoritatea routerelor au fost preconfigurate să transmită pe canalul 6 și din această cauză, adesea, se produc interferențe care nu aduc nimic bun comunicării. Așadar, pentru o conexiune wireless optimă, vom seta routerul să emită și recepționeze date prin canalul cel mai liber. Bun, dar acum mă veți întreba cum descoperim care este canalul în care transmit cele mai puține routere aflate în apropierea noastră. Ei bine, vom avea nevoie de o aplicație. Aplicația cu care lucrez de ceva timp se numește inSSIDer și este disponibilă atât pentru Android cât și pentru Windows și Mac OS X.

După cum puteți vedea în captura de mai jos a programului, rețeaua routerului meu wireless, cristianls.ro, este setată pe canalul 11. Dar pe canalul 11 mai comunică și routerele wireless ale unor vecini, identificate cu SSID-ul Act99 și Mars:

Detectarea canalului Wi-Fi

Pentru a evita interferențe produse între routerul meu și cele ale vecinilor, vom alege un canal liber în locul în care mă aflu. În cazul de față pot alege între 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 13. Eu voi alege 13 deoarece este unul dintre cele mai puțin folosite. Așadar, după ce am aflat canalul în care transmit routerele vecinilor, ne reîntoarcem în interfața Web a routerului, la configurarea manuală a rețelei wireless și alegem canalul liber sau, dacă nu este posibil, cel în care transmit cele mai puține routere wireless:

selectarea canalului wireless

Bineînțeles, salvăm modificările, așteptăm apoi confirmăm cu ajutorul programului inSSIDer aplicarea lor:

canalul wireless a fost modificat

După confirmarea modificării canalului wireless, în interfața routerului, la setările avansate ale rețelei Wi-Fi, vom alege cel mai rapid standard compatibil cu calculatorul și celelalte dispozitive conectate.

Configurarea standardului Wi-Fi


În general, routerele wireless permit utilizarea canalelor 802.11n802.11g și 802.11b sau toate la un loc, în modul Mixed. Eu prefer 802.11n dar, în cazul în care unul dintre echipamentele conectate la router nu este compatibil cu acest standard, bineînțeles, alegeți-l pe cel compatibil cu toate.

mod wi-fi

Amplasarea routerului wireless


Puține persoane dau importanță amplasării routerului wireless în locuință și din această cauză majoritatea întâmpină probleme de performanță ale conexiunii. E recomandabil ca între router și celelalte dispozitive conectate să existe cât mai puține obstacole (pereți, acvarii, obiecte metalice, etc.), și acesta să se afle cât mai departe de cuptorul cu microunde. De asemenea, în preajma routerului se va evita folosirea conexiunilor bluetooth. Dacă aveți un mouse bluetooth, chiar dacă pare o tâmpenie, renunțați la acesta în schimbul unuia wireless sau cu fir și, bineînțeles, activați adaptoarele bluetooth al laptopului, smartphone-ului și tabletei, doar atunci când aveți nevoie de ele. De asemenea, este recomandată plasarea routerului într-un loc cât mai degajat, de regulă la jumătatea înălțimii ferestrelor dacă vă veți conecta la rețeaua wireless din afara locuinței.

Tutorial video despre setarea manuală a adreselor IP

655 Comentarii

 1. De ce nu faci un tutorial video de la cap la coada cu creare retea wireles si setari wirelles pentru rcs rds petru un router tp-link!! Fa ca este de ajutor pentru toata lumea!!

 2. Cu respect dl Cristian.Mi-am cumparat o camera ip Jovision N81Hy,asta e alta….!1.Din aplicatia android nu sunt alarmat,am configurat in softul camerei pentru detectie a unei zone stabilite de mine!2.E-mailul functoneaza doar daca tin softu deschis.Este normal?

 3. Buna ziua
  Va rog frumos sa ma ajutati cu o solutie tehnica pentru urmatoarea situatie
  Am o telecomanda centralizata pentru aparate de aer conditionat.Are alocat un IP.
  Am internet pe cablu si router langa echipament.
  Doresc sa o accesez pe internet pentru a citi si descarca datele din aceasta telecomanda, cu softul dedicat ,reprezentand consumuri individuale de energie electrica pentru climatizare.
  Multumesc

 4. Salut! Poate aveti un sfat pentru situatia mea.
  Telefonul meu (Archos 55 Platinum) nu mai vede reteaua wi-fi proprie macar ca vede alte multe retele vecine. I-mi arata adresa IP indisponibila. Am eliminat reteaua si am adaugat-o de mai multe ori, am resetat ruterul, am resetat telefonul- aceiasi poveste. In acest tot timp telefonul sotiei nu are nici o problema cu conectarea. Am cautat pe net o solutie dar nu am gasit nimic pina acum. Credeti ca se poate face ceva?
  Mersi

  1. Incearca sa schimbi canalul de emisie la router. De obicei se aloca automat sau sare la canalul 6 care este foarte aglomerat (fiind canalul de emisie implicit la foarte multe routere). Este posibil sa te afli tot in canalul 6 si fiind trafic mult pe canal sa nu „vada” reteaua ta. Scimba pe canalul 9 de exemplu. Asa am patit si eu si am rezolvat problema prin schimbarea canalului din auto (sau canalul 6) pe alt canal.

 5. Am un telefon samsung cum pot afla daca suporta toate canalele cele enumerate mai sus sau pe care le suporta?(gen 802.11n..) Intreb asta deoarece este singurul care nu vede reteaua wifi de la un anume router.

  1. Vezi ca nu cumva in setarile wireless sa nu fie chanal mai mare de 11 si daca nu este schimba securitatea din AES IN TKIP si eu patisem asta la anumite telefoane .

 6. Am digi cablu ce intra in Router Wireless TP-Link TL-WR841N RO 802.11bgn Draft 2.0 2T2R de la care vreau sa amplific semnalul intr-o cladire apropiata cu Range Extender Wireless Planet WNAP-1110 150Mbps.Nu pot practic configura routerul cu rangextenderul.
  Am observat ca pentru computer am IP192.168,0.xx pentru router IP192.168.0.1 pentru rangextender de tip 192. 168.1.254(vad dferenta de la clasa 0 la 1)
  TpLink se acceseaza(panoul de comanda) de pe computer prin browser tastind Ip prin wireless,dar rangextenderul nu.Trebuie sa opresc netul sa dau adresa IP a rangextenderului si sa_accesez panoul lui de control prin port lan si cablu.Configurez rangeextenderul decuplez cablul,repun netul pe computer si nu rezolv nimic deoarece el nu vede tp linkul…Am apelat la reprezentantul planete ro. si prin TeamViewer nu am facut nimic.Eu am cunostinte modeste in domeniu si nu mai stiu ce sa fac.Daca ma puteti ajuta va multumesc.

 7. Salut,am si eu un D-link ac750 dir-809 si nu-mi merge butonul de save din configurare,cel de don.t merge absolut normal iar asta de save settings nu merge pe nicaieri,nici macar la sectiunea de unde schimbi ora
  Daca ai avea vreo idee din ce cauza ar fi ?
  Multumesc anticipat

 8. Am un router de la vodavone B310… si unul de la Upc Tc7200 U a facut imperecherea totul merge corect doar ca am o singura problema conexiunea de la wifi la al doilea router imi merge pe laptop dar pe telefon nu adica se conecteaza imi apare ca sa conectat dar nu am acces la internet , sti cumva care ar fi cauza ?

 9. Buna ziua
  Am un router Tp-link, am instalat routerul , toate bune doar ca nici pe laptop nici la telefon nu mi se incarca fotografiile pe facebook si nici nu se poate face actualizariile la aplicatii.Va rog sa ma ajutati ce poate fi?
  Va multumesc

 10. Salut.Locuiesc in Dublin/irlanda si de scurt timp am instalat internet wifi de la Virgin Media.Acestia mi-au trimis un router ce l-am conectat singur.Nu a fost nicio problema timp de 2 luni,semnal puternic,incarcare rapida a psginilor,totul perfect.De vreo 2 saptamani ceva se intampla,semnalul imi arata ca e in continuare puternic dar paginile se incarca foarte greu,la fel si jocurile sau orice altceva accesez.Exista vreun mod de a remedia problema?

  1. Salut.
   Ai un anitivirus instalat momentan?
   Banuiesc ca ai utilizat si CCleaner pentru a face putina curatenie prin istoricul de navigare, nu?

 11. am intrat sa schimb parola de la WiFi si am facut tot ce trebuie am dat save.. cand am bafta parola la telefon nu se conectează si nici nu ma mai lasa sa intru in router sa il configureze ce pot face?

 12. Buna! Am o problema de cateva zile, imi apare ca sunt conectata la internet, dar nu functioneaza, am incercat mai multe wi fi uri, dar nici la altele pe laptopul meu nu merge internetul. Am mare nevoie de internet pt ca sunt in perioada cu bacul. Heeelp!

 13. Salutare,

  Mi-am cumparat zilele astea un router asus rt-ac1200g+ si vreau sa-l pun alaturi de modem deoarece am internet prin RDS

  Momentan am facut urmatoarea conexiune intre cele doua:
  – Din Modem am tras un cablu pana in portul WAN al router-ului;
  – Iar din router un cablu ethernet in PC.

  ONT acela HG8240H este pus pe modul bridge dar pe asus la 1zi 2maxim pica internetul cu eroarea

  „windows could not automatically detect this network’s proxy settings”
  aceasta imi da si daca merge internetul dar vreau sa scap de ea sau mai grav
  „Ethernet” doesn’t have a valid IP configuration

  ma puteti ajuta daca se poate cu o solutie sau sa fac setarile sa dispara erorile astea?

 14. Buna ziua!
  Am o problema cu samsung s4(il am de aproape 2 ani) . De o saptamana am probleme cu wi-fi-ul, daca stau langa router pot naviga pe internet, daca fac 2 pasi(1-1.5metri) semnalul de lascade la 3 bare la 2, deja de la 2-3 metri nu mai am sennal deloc, nu pot naviga pe net. Nu conteaza daca sunt in casa mea sau la alte persoane sau la scoala , nu pot naviga pe internet de cat daca sunt langa router/modem. Am mers cu tel la un centru de reparatii si nu au stiu ce sa-i faca, aceeasi problema si la ei, langa router 3 bare la wi-fi, cum ma miscam 1-2 metri nu mai eram conectat… Astept sugestii ! Va multumesc anticipat pentru orice info

 15. buna ziua,
  am un router huawei b310 , cu o cartela telefonica digi, folosit ca hotspot, pot accesa internetul de pe laptop si alte dispozitive (telefoane smart). folosind teamview pot accesa un alt calculator, dar de pe alt calculator folosind teamview nu pot accesa laptopul conectat prin wifi la acest router.
  ce setari ar trebui modificate pentru a putea face aceasta?
  multumesc

 16. Buna!Am o problema si sper ca ma poti ajuta!Locuesc in Germania si am 2 apartamente in blocuri vecine la unu am tras net la celalalt nu am mai tras pe motiv ca voi prinde wifi din apartamentul celalalt,problema e ca prind doar langa geam foarte slab,mentionez ca nu pot trage cablu dintrun bloc in altul ca ne aflam in Germania!Am cumparat un ruter tp link model TL-wr1043nd chipurile acest ruter ar prelua semnalul de la celalalt ruter prin wifi si lar da mai departe tot wifi,te rog tare ma poti ajuta sa-l configurez?

 17. Buna ziua, nu am wifi pe tv, dar am pe telefon si laptop. Nici telefonul sotiei nu se conecteaza. Tv vede adresa de wifi, bag parola si nu se conecteaza. Am crezut ca este din tv(in urma discutiei xu cei de la samsung). Au venit si au zis ca nu este tv. de vina. Unde ar fi problema va rog? Mentionez ca am schimbat routerul si face la fel ca si cel vechi. Totul s-a intamplat in urma unei pene de xurent. Multumesc.

  1. Ce model ai mai exact, referindu-ma strict la modelul routerului?
   Ai modificat anumiti parametri/setari etc…?
   Care anume este furnizorul de internet?

   O repornire a dispozitivului eventual si o resetare la valorile implicite poate rezolva problema.

 18. Buna Cristian. Am si eu o intrebare. Un administrator de router (retea, acasa, de exemplu) cand se uita la aparatele conectate la retea, ce vede (de exemplu, in cazul unui macbook) numele dat dispozitivului (de exemplu….calculatorul Lianei) sau tipul produsului (de exemplu Macbook Air……)Multumesc si astept cu interes raspunsul!

 19. Neata ! (Prea neata) Sa trec la subiect
  As avea nevoie mare de ajutor! Anul trecut în noiembrie am procurat un nou router de la UPC (Router alb connect box) (furnizorul meu de internet) dar când l-am pornit și am băgat parola toate bune și frumoase sa conectat dar surpriza netul nu funcționa ! Nu se încarca nici o pagina Web și pe YouTube pe telefon abia dacă apăreau pozele și clipul stagna la „loading” .. Menționez ca am scos routerul din priza eliminat rețeaua și tot așa … nu este de la net sau dispozitive fiindcă pe fiecare dispozitiv face la fel iar routerul vechi merge normal…
  Iar după vreo luna de chin am făcut „o ptostie” când cofiguram setările router-ului .. mi-e teama ca am activat ceva blocare de conectare și dacă bag parola corecta! nu se conectează la wi-fi (retea) , poate după cofiguram și conectare router-ul mergea normal.. poate..
  Ce sa fac? Sa-o chem pe cei de la UPC? Sa duc router-ul la un specialist ceva/service ? Acelea menționate mai sus sunt problemele cu care mă confrunt (nu merge netul, menționez ca am cconectat cablul și totul corect! și de când cu” boacăna” în setări nici nu se mai conectează)..
  As vrea sa o rezolv repede pentru ca mi-e teama ca router-ul prezent nu va mai negre mult și este și vechi (din dec. 2014..) și vreau sa-l schimb pentru a avea viteza semnal mai bune și fără teama de defectare
  Sau sa cumpăr un router eu ? (Menționez ca nu pot trece de un buget de 60-100 lei..)
  Aștept un răspuns! Mulțumesc anticipat !

  1. Salut.
   Ori incerci resetarea routerului la setarile implicite din fabrica si testezi iar reconfigurarea sa ori sa nu te mai complici apeleaza direct catre asistenta tehnica oferita de provider.

 20. daca cumpar un range wifi mai trebuie sa l configurez sau este necesara configurarea lui…sau vine by default configurat ,pun intrebarea ca vreau un range dar il duc in Anglia si nu stiu exact daca va functiona sau nu

  1. Vin si ele din ce stiu cu un soft special ori o interfata proprie de configurare fiind destul de intuitiva, diferente existand de la model la model.
   Asigura-te ca sunt compatibile cu standardele dispoziitivului ce doresti sa ii extinzi suprafata de emitere.
   In rest, nu trebuie sa apara nici un fel de complicatii, chit ca vorbim de o alta tara, ISP etc…

 21. salut Cristian,

  Dacă ai putea sa ma ajuți și pe mine, putin. Am un router digi cu 2,4G și 5G și 2 laptopuri. Problema e ca unul din laptopuri nu vede rețeaua 5G, celalalt da. Atât telefonul cat și tableta vede rețeaua 5G, dar acest laptop nu vede rețeaua 5G. Ce fac? reinstalez windows-ul? (Vreau inapoi reteaua 5G pentru am bagat abonamentul de 1Gb)
  Știu ca e vina mea, am umblat pe vreo setare ceva și nu mai știu care și cum…

  1. Ai incercat sa reinstalezi driverul placii de retea?
   Poti intra pe site-ul producatorului ori poti utiliza softuri similare cu acesta.

 22. Am incercat aseară. Problema e ca după ce ii dau restart, imi apar inapoi aceste drivere de parca nu as fi facut nimic! De ce?

  1. Incearca si un System Restore intr-un punct de restaurare cand stii ca totul mergea ok.

 23. Salut, pentru DNS, este mai fiabil sa aveti 2 servere diferite in router, am ales Google si Cloudflare:

  IP V4
  Primary DNS Server: 1.1.1.1
  Secondary DNS Server: 8.8.8.8

  IP V6
  Primary DNS Server: 2606:4700:4700::1111
  Secondary DNS Server: 2001:4860:4860::8888

 24. Salut. Am un Fiberhome model HG 6544C de la Digi. Când mă conectez la 192.168.1.1 îmi dă mesajul:

  „Se pare că pagina web de la https://192.168.1.1/state/deviceInfor.asp ar putea avea probleme sau să fi fost mutat permanent la o nouă adresă web.
  Conexiunea dvs. nu este privată
  Atacatorii ar putea încerca să vă fure informațiile de pe 192.168.1.1 (de exemplu, parole, mesaje sau carduri de credit).
  NET::ERR_CERT_AUTHORITY_INVALID”

  cu explicația:

  „Acest server nu a putut dovedi că este 192.168.1.1; certificatul său de securitate nu este de încredere pentru sistemul de operare al computerului. Cauza ar putea fi o configurație greșită sau un atacator care vă interceptează conexiunea.”

  Ce pot face? Mulțumesc.

  1. Dai pace, este doar o atentionare a browserului.
   Exact acelasi lucru si la mine la fibra de la Telekom pe al lor ONT Sagecom Fast 5655 V2….
   Ii dai continuare sa ajungi in pagina de administrare indiferent de mesajul de atentionare, fiind legitima notificarea dar fara nici un pericol iminent in a trece de acel paravan de protectie.

 25. Salut!
  Doua rutiere archer8. Primul conectat la rețeaua providerului. Al doilea făcut extinderea/ap prin cablu la alt etaj. Puse pe dhcp. Exista și un repeter in priza. In casa sunt iPhone, iPad, tado bridge+termostat, calculatoare pe wifi, camere tapo. Canalele sunt pe auto la ambele routere și pe extender.
  Pierd semnalul conexiunea la internet de mai multe ori intr-o zi. Pe routerul de internet, uneori becul rămâne verde alte ori se stinge sau e pe roșu. Trebuie sa scot cablul de internet din router și reprimesc semnal de internet pe dispozitive. Cauza? Soluția?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.