Cum se configurează corect / optimizează routerul wireless – Wi-Fi

Majoritatea dintre noi folosim acasă o conexiune Wi-Fi (wireless), dar puțini știm cum se configurează corect și optimizează routerul wireless. Îmi place să fiu pe înțelesul tuturor, așa că explicațiile oferite în continuare vor fi, sau, cel puțin, voi încerca să fie, cât mai simple posibil pentru a nu băga în ceață pe nimeni.

Wireless Local Area Network – WLAN


Wireless Local Area Network sau WLAN, după cum o spune și Wikipedia, aici, este o rețea locală de calculatoare, fără fir, realizată de cele mai multe ori prin tehnologie radio Wi-Fi. Wireless sau Fără Fir, înseamnă același lucru. Așadar, wireless nu este tehnologia ci termenul cu care ne referim la o conexiune fără cabluri la mijloc, stabilită prin infraroșu sau unde radio (ex: Bluetooth, Wi-Fi, WiMAX, etc.).

Echipamentele wireless


Cele mai răspândite echipamente wireless utilizate sunt routerele wirelesscu tehnologie Wi-Fi, iar în cele ce urmează vom vedea cum putem configura corect un astfel de echipament folosit acasă, pentru a evita obstacolele și interferențele cu alte dispozitive Wireless în scopul obținerii unei comunicări optime între acesta și calculator, tabletă, smartphone sau Smart TV, precum și modalitățile în care le putem proteja împotriva atacurilor și cracker-ilor.

Configurarea routerului Wireless Wi-Fi

Chiar dacă interfața Web de configurarea a routerelor wireless diferă de la un model la altul, opțiunile despre care vom vorbi în continuare poartă aceeași denumire. Dacă nu sunteți familiarizați cu interfața Web a routerului și nici nu ați accesat una similară până acum, înainte de a încerca să puneți în aplicare sfaturile din acest tutorial, citiți cu atenție manualul routerului wireless!

Interfața Web de configurare a routerului wireless


Pentru exemplificare voi folosi interfața Web a routerul D-Link DIR-600, —apropo, un router pe care îl recomand și foarte bun la raportul calitate/preț— dar opțiunile de configurare ar trebui să fie asemănătoare în cazul în care folosiți alt model, inclusiv dacă vorbim de alt fabricant. Oricum, revenind la ce am spus mai devreme, dacă nu vă descurcați, deschideți manualul routerului sau descărcați unul în format PDF de pe site-ul fabricantului.

Primul pas ce trebuie făcut pentru a configura routerul este să-i accesăm interfața Web. Majoritatea routerelor pot fi accesate la adresa IP 192.168.1.1 sau, în cazul echipamentelor D-Link, prin 192.168.0.1. 192.168.0.30. 192.168.0.50. Dacă niciuna dintre aceste adrese IP nu afișează interfața Web a routerului, de pe un calculator cu Windows conectat la router, apăsați simultan tastele Windows și R, apoi, în caseta ce se va deschide scrieți CMD și apăsați tasta Enter. În fereastra ce se va deschide scrieți comanda ipconfig (încercuită cu albastru în captura de mai jos) și apăsați Enter:

ipconfig » default gateway

Ceea ce ne interesează pe noi este adresa IP afișată în dreptul Default Gateway (încercuită cu roșu). Aceasta este adresa IP a routerului pe care va trebui să o accesăm prin intermediul Internet Browser-ului; în cazul meu, 192.168.0.1:

Autentificare router wireless

Numele de utilizator și parola ce trebuiesc folosite pentru autentificare le găsiți, bineînțeles, în manualul routerului sau pe site-ul fabricantul. De regulă, acestea sunt admin și 1234, admin și admin, 1234 și admin, 1234 și 1234admin fără parolă sau 1234 fără parolă.

Securitatea rețelei Wi-Fi a routerului wireless


Am vorbit despre și am demonstrat de multe ori, în seminarii, evenimente specifice, întâlniri cu clienții și articole, ușurința cu care poate fi penetrată o rețea wireless Wi-Fi, de către oricine, dacă se dispune de software-ul necesar, un laptop —sau smartphone— și câteva informații preluate de pe Internet. Nu sunt un expert în securitate IT, de altfel, pe cartea mea de vizită la compania pentru care am lucrat ani buni în Madrid —în ciuda protestelor mele deoarece niciodată nu m-am considerat demn pe deplin de titlul primit— scria „Expert software”. Cu asta vreau să subliniez doar că oricine, da, am spus oricine, poate afla parola unei rețele wireless Wi-Fi dacă vrea să facă acest lucru și dacă-l duce căpșorul să urmeze niște instrucțiuni simple (cea mai recentă dovada o aveți și în cadrul tutorialului pe care l-am publicat în urmă cu ceva timp și în care explicam cum poate fi aflată parola rețelelor wireless Wi-Fi, din Windows).

Așadar, chiar dacă nu este posibilă configurarea rețelei wireless Wi-Fi astfel încât aceasta să fie invulnerabilă, e bine să-i acordăm atenția cuvenită acestei acțiuni pentru a împiedica, prin toate resursele disponibile, penetrarea ei de către atacatori. Iată ce avem de făcut.

În interfața Web a routerului căutăm modului de configurare manuală a proprietăților rețelei Wireless. În cazul meu, acesta se află în Setup » Wireless Settings:

Configurare setari wireless

În proprietățile rețelei, în modulul de securizare, alegem tipul de criptare WPA sau, dacă este disponibilă, pe WPA2 Personal » TKIP/AESPSK. Categoric, vom introduce o nouă parolă, de preferință formată din cifre și cuvinte, ușor de reținut dar greu de ghicit de către atacatori. De exemplu, pentru crearea parolei putem folosi prenumele, data noastră de naștere și ultimele trei cifre ale numărului de telefon, pe care le amestecăm. Parola, în cazul meu, formată din cristian, 1984 și 768, ar fi c1R9i8s4T7i6a8n. Rezultatul, după cum vedeți, este o parolă foarte bună, greu de ghicit și în același timp neexistentă în dincționare.

Tip criptare parola wireless

După introducerea noii parole, salvăm modificările apăsând butonul aferent acestei acțiuni. Categoric, toate dispozitivele conectate la routerul wireless, vor pierde conexiunea cu acesta și, bineînțeles, pentru a le reconecta va fi suficient să introducem parola nouă.

Pentru a nu uita noua parolă, o putem scrie pe eticheta din spatele sau dedesubtul routerului.

Canalul de transmisie Wi-Fi


Routerele wireless comunică cu adaptorul wireless al calculatorului și al celorlalte dispozitive prin unde radio. Ambele adaptoare, atât al routerului cât și al dispozitivului conectat, emit și recepționează date prin intermediul acestor unde, pe un anumit canal. Pentru o comunicare cât mai bună este recomandată setarea routerului pe un canal care să nu coincidă cu cel utilizat de alte routere wireless aflate în împrejurimi.

Majoritatea routerelor au fost preconfigurate să transmită pe canalul 6 și din această cauză, adesea, se produc interferențe care nu aduc nimic bun comunicării. Așadar, pentru o conexiune wireless optimă, vom seta routerul să emită și recepționeze date prin canalul cel mai liber. Bun, dar acum mă veți întreba cum descoperim care este canalul în care transmit cele mai puține routere aflate în apropierea noastră. Ei bine, vom avea nevoie de o aplicație. Aplicația cu care lucrez de ceva timp se numește inSSIDer și este disponibilă atât pentru Android cât și pentru Windows și Mac OS X.

După cum puteți vedea în captura de mai jos a programului, rețeaua routerului meu wireless, cristianls.ro, este setată pe canalul 11. Dar pe canalul 11 mai comunică și routerele wireless ale unor vecini, identificate cu SSID-ul Act99 și Mars:

Detectarea canalului Wi-Fi

Pentru a evita interferențe produse între routerul meu și cele ale vecinilor, vom alege un canal liber în locul în care mă aflu. În cazul de față pot alege între 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 13. Eu voi alege 13 deoarece este unul dintre cele mai puțin folosite. Așadar, după ce am aflat canalul în care transmit routerele vecinilor, ne reîntoarcem în interfața Web a routerului, la configurarea manuală a rețelei wireless și alegem canalul liber sau, dacă nu este posibil, cel în care transmit cele mai puține routere wireless:

selectarea canalului wireless

Bineînțeles, salvăm modificările, așteptăm apoi confirmăm cu ajutorul programului inSSIDer aplicarea lor:

canalul wireless a fost modificat

După confirmarea modificării canalului wireless, în interfața routerului, la setările avansate ale rețelei Wi-Fi, vom alege cel mai rapid standard compatibil cu calculatorul și celelalte dispozitive conectate.

Configurarea standardului Wi-Fi


În general, routerele wireless permit utilizarea canalelor 802.11n802.11g și 802.11b sau toate la un loc, în modul Mixed. Eu prefer 802.11n dar, în cazul în care unul dintre echipamentele conectate la router nu este compatibil cu acest standard, bineînțeles, alegeți-l pe cel compatibil cu toate.

mod wi-fi

Amplasarea routerului wireless


Puține persoane dau importanță amplasării routerului wireless în locuință și din această cauză majoritatea întâmpină probleme de performanță ale conexiunii. E recomandabil ca între router și celelalte dispozitive conectate să existe cât mai puține obstacole (pereți, acvarii, obiecte metalice, etc.), și acesta să se afle cât mai departe de cuptorul cu microunde. De asemenea, în preajma routerului se va evita folosirea conexiunilor bluetooth. Dacă aveți un mouse bluetooth, chiar dacă pare o tâmpenie, renunțați la acesta în schimbul unuia wireless sau cu fir și, bineînțeles, activați adaptoarele bluetooth al laptopului, smartphone-ului și tabletei, doar atunci când aveți nevoie de ele. De asemenea, este recomandată plasarea routerului într-un loc cât mai degajat, de regulă la jumătatea înălțimii ferestrelor dacă vă veți conecta la rețeaua wireless din afara locuinței.

Tutorial video despre setarea manuală a adreselor IP

654 Comentarii

 1. salut! am si eu o problema…este vorba despre conexiunea la internet de pe un routert Tenda..mi l am cumparat de vreo 5 luni si pt a l configura am chemat un vecin care a rezolvat aceasta chestiune,insa eu ,recent, mi am dorit sa schimb parola cu care te poti conecta la wireless ca sa nu o mai poata stii fiica mea..am incercat singur sa fac aceasta schimbare si am bagat ip ul in adresa browserului pt a face setarile,insa fara efect caci mai rau am complicat situatia parola aceea de autentificare „admin” nemaiputand sa o introduc daca as mai fi vrut sa intru din nou …si faza e ca nici nu am schimbat parola de la wireless…
  asa ca am apasat butonul de reset de la rourter ca sa revina la setarile implicite si de abia atunci am putut sa reintru cu parola de autentificare admin..am schimbat parola bine mersi,dar ce sa vezi nu exista conexiune la internet..cu toate ca atunci cand ma conectez imi zice connected, cand vreau sa intru pe internet imi spune no available

  1. Îți indică faptul că e conectat deoarece conexiunea dintre PC și router există. Conexiunea la Internet s-a pierdut deoarece în router trebuie introduse datele de autentificare oferite de furnizor. Care e furnizorul?

 2. Buna ,am si eu o problema cu un roter TP-LINK 300 Mbps Model TL-WR841N , e ceva ciudat cu el ..Adica la apropiere merge perfect ,dar daca ma departez max 7-10m nu mai am semnal deloc. Vreo sugestie?

 3. Salut! Am un router de la TP-Link, model TL-WR841N. L-am configurat de mult si functioneaza perfect pe smartphone si de la 50m distanta, dar pe laptop am o problema. Functioneaza doar cand sunt la 1-2m distanta de el, daca ma departez nu mai detecteaza reteaua, chiar daca semnalul pe telefon e foarte puternic. Ce as putea sa fac?

  1. În cazul acesta încearcă să instalezi un driver mai recent al plăcii wireless instalate în laptop.

 4. Buna, am si eu o intrebare. Am instalat routerul dupa indicatiile tale merge pe alte dispozitive pe care le am, dar nu merge pe laptopul pe care am configurat routerul, imi apare retea limitata. Ai vreo sugestie?

  1. Posibile cauze: dresa IP nu e trecută corect în PC, tipul de criptare setat în router nu este admis de adaptorul wireless al laptopului, ori parola a fost introdusa greșit.

 5. Inca o mentiune, aceleasi laptop si acelasi router functionau perfect inainte de formatarea laptopului, acum existand problema asta.

  1. Dana, tocmai ți-am spus care ar putea fi posibilele cauze, tot ce ai de făcut este să verifici că totul este OK. Dacă ai schimbat tipul de criptare, înlocuiește-l cu cel vechi, iar dacă IP-urile nu sunt configurate corect, corectează-le.

  1. Să înțeleg că rețeaua Wi-Fi este dată de un smartphone, nu de un router?

 6. Asta nu stii exact sa iti spun dar cred ca de un router.este reteaua cu numele zonei unde locuiesc.reteaua e securizata cu wps disponibil.cineva s-a conectat la aceasta retea dar nu stie sa imi spuna exact cum a reusit.:( daca ma poti ajuta…:(

 7. Salut, am si eu o problema care cred eu se trage de la router.Folosesc smartphone-ul si laptopul la acest router -Huawei B560-orange, am achizitionat si un smart tv TOSHIBA si nu-l pot conecta la router,nici WI-FI nici prin cablu…..prin wi-fi il identifica si cand ii dau conectare zice ca adresa AP nu a fost gasita,verificati setarile din retea.

 8. Salut! Am urmat tot ceea ce ai spus mai sus, am urmarit fiecare comentariu, dar tot degeaba. Mai jos ai toate informatiile necesare pentru a putea sa-ti faci o parere.
  Am router D-Link DIR-615
  Am reusit sa fac tot ce trebuie, o perioada am avut semnal si pe laptop, smartphone si smart tv. De ceva timp pe laptop nu mai reusesc sa ma conectez, apare “Unidentified network” sau “This connection is limited”.
  La PC lucrurile sunt asa:
  Default Gateway: 192.168.0.1
  IP Adress: 192.168.0.100 (PC)
  Subnet Mask: 255.255.255.0
  DNS: 192.168.0.1
  La laptop lucrurile sunt asa:
  Default Gateway: 192.168.0.1
  IP Adress: 192.168.0.101 (LAPTOP)
  Subnet Mask:–––-
  DNS 1: –––-
  DNS 2: 8.8.4.4

  Totul este facut asa cum ai spus tu, am incercat in nenumarate feluri dar nimic.Pe smartphone si pe smart tv am net, problema este la laptop. Gasesti vreo explicatie ?

  1. Adaugă-i laptop-ului:
   Subnet Mask: 255.255.255.0
   DNS 1: 8.8.8.8

 9. Buna! Am net de la rds, router pt wireless linksys, in casa exista doua laptopuri….dar problema este ca nu pot conecta simultan cele doua laptopuri la net, nici prin wireless nici prin cablu, cand este un laptop conectat si vreau sa il conectez pe al doilea imi da eroare 815….cum as putea conecta ambele laptopuri simultan la wireless? Multumesc mult!

 10. salut cristian . as avea si eu nevoie de un pic de ajutor daca se poate.
  am un tv smart wi-fi ready orion , am achizitionat dongle-ul usb cerut de producator, am reusit sa ma conectez o data la net, dupa care imi apare la setari ca as fi conectat dar cand incerc sa intru pe net imi zice ca nu ar fi conexiune si sa verific setarile. mentionez ca in router apare ca si conectat. multumesc.

  1. Încearcă să-i configurezi manual o adresă IP și DNS-urile. Ai un video ajutător la sfârșitul articolului.

 11. salut, am si eu o mare problema, sper ca ma poti ajuta.
  de ceva timp intampin o problemacu gateway-ul in sensul ca se deconecteaza, dau depanare problkeme si mereu imi gaseste gateway indisponibil, windwsul 7 remediaza problema reinitializand adaptorul. Cum spuneam problema mi-a aparul de vreo luna, pt ca la un moment dat sa nu ma mai pot conecta la net, am banuit ca este routerul foloseam atunci D-LINK 600, m-am dus si am cumparat altul nou D-link 615, as mers bine vro 2 saptamani, dar iar a aparut aceeasi problema , menttionez ca innainte de a schimba routerul am reinstalat si w7 , Acum iar aceeasi problema, sa fie oare vreun virus? sper sa ma poti ajuta

 12. Hei Cristian, am si eu o problema cu routerul wireless. Sa zicem ca am un smartphone conectat la net, eu daca vreau sa il conectez si pe al doilea imi zici ca conexiunea netului este instabila si nu pot accesa nimic..Este o problema cu ip-ul?

  1. Nu cred, doar semnal prea slab. Dar nu te oprește nimeni să te asiguri că adresele IP ale telefoanelor diferă…

 13. Salut ,pot seta routerul, in asa fel incat sa nu fie vazut daca cineva cauta o retea unde sa se conecteze,astfel incat sa nu fie gasita la o simpla cautare, ci doar eu s-o gasesc?

 14. Poate părea banală întrebarea, dar totuşi o adresez. Dacă unitatea mea centrală, nu dispune de o placă de reţea wireless, va putea funcţiona routerul în mod normal?.Menţionez că doresc să achiziţionez un router, dar nu sunt sigur de funcţionalitatea acestuia în cazul meu.

  1. Da. Nu e neapărat să dispui de un computer sau dispozitiv cu conexiune Wireless pentru a folosi un router. Conexiunile pot fi realizate și prin cablu.

 15. Recent mi-am achizitionat un laptop si un router wireles din dorinta de a avea net fara a sta conectat la un cablu. Am conectat cablul de la RDS in portul WAN al router-ului si dintr-o iesire a routerului in laptop pana am configurat routerul si aveam si wireles si net pe cablu. Dar cand scot din laptop sa introduc cablul in calculator netul nu mai merge pe cablu decat wireles, ce ar trebuii sa-i fac sa mearga si pe cablul in pc(daca pe laptop merge si prin cablu). Am vrut sa faca setarile routerului de pe calculator unde am XP insa nu ma lasa sa ma conectez la 192.168.0.1 care e pagina de configurare iar cand bag cd-ul sa-l conectez zice ca nu poate gasi un ip si nu ma duce la setup. Ce ar trebuii sa-i fac sa pot avea net si pc nu doar pe wireles si pe laptop(prin cablu)? O fi ceva din calculator ce ar trebuii sa faca pentru a-i permite accesul, inafara de IP Protocol automaticaly? Mersi anticipat.

 16. Buna ziua. am o foarte mare problema si am nevoie de ajutor
  Am un router tp-link WR740N si cand vreau sa il congigurez imi da Static Ip…eu avand netul de la UPC apoi imi trebuie acele adrese: ip …getway..etc
  Va rog sa.mi spuneti cum sa fac aceasta configurare…va rog mult …multumesc 🙂

 17. Am achizitionat un telefon allview a5 quad pe care, dupa ce-l conectez la wireless si intru pe orice, spre exemplu pe magazin play,merge, dupa care, daca nu umblu la el cu aproximatie un minut, desi apare semnul ca e conectat , nu ma mai pot deschide nimic, ca si cum nu as fi conectat. inchid si redeschid wireless-ul , apasand pe semn, am din nou wireless. in schimb daca umblu pe o aplicatie ce necesita wireless , you tube sa zicem si ma uit la un videoclip de o ora , atiunci, merge .si iar, daca-l las un timp fara sa fac nimic, nu ma mai pot conecta la nimic, daca nu inchid si redeschid wireless-ul. Mai am 3 telefoane care merg fara a avea nicio problema cu wireless-ul.

  1. Dezactivează opțiunea care oprește conexiunea Wireless când telefonul nu este activ.

 18. Salut Cristian am si eu o mare problema; nu mai apare in lista retelelor disponibile numele retelei create la laptop in schimb la tableta si telefon ma pot conecta prin wi-fi fara probleme.Am reinstalat OS-ul din nou si undeva unde apare lista de retele disponibile numele meu nu apare am incercat manual si imi da failled.Mentionez ca am instalat pe laptop windiws 7 ultimate,pana acum 3-4 zile m-am putut conecta dar acum nu mai vrea.te rog daca poti sa ma ajuti.

  1. Ai instalat de curând actualizări? Dacă da, vezi dacă nu cumva s-a instalat un driver generic pentru placa wireless a laptop-ului. Dacă este așa, descarcă driverul corect de pe site-ul fabricantului și instalează-l.

 19. Salut , cristian . Cand am intrat pe interfața web a routerului meu nici-o parolă nu era bună și am încercat modalitatea cu network and sharing center dar în stanga nu-mi apare manage wirless network

  1. Atunci e un bug pe care doar fabricantul îl poate rezolva. Ia legătura cu ei.

 20. salut am un tplink achizitionat recent l-am configurat destul de bine zic eu.. ma conectez la net prin wi-fi dar calculatorul nu vrea imi zice ceva de username si password ca nu sunt bune, dar ele sunt bune.. cred ca este ceva de la routerul de la rds… ma poti ajuta ?

  1. Nu e de la router, e de la cum l-ai configurat: ține cont că după ce ai setat conexiunea prin router, nu mai ai nevoie de conexiunea PPPoE, pe care dădeai click de fiecare dată pentru a te conecta. Pur și simplu conectezi cablul de internet de la oricare dintre porturile routerului numerotate, și ai acces la Internet.

 21. Sall , daca ma poti ajuta si pe mine 🙁
  Am o problema cam rar intalnita …
  Deci cand deconectez mousu sau bag un stick in leptop , Wi-Fi-ul se deconecteaza , si merge pornit doar prin „depanare” (se activaza capacitatea fara fir) sau ceva gen
  Multumesc anticipat

 22. Salut,ce ar trebuii sa fac ca sa ma conectez la laptop prin cablul normal de internet si la celelalte aparate prin wireless,adica laptopul sa nu functioneze prin wireless ci prin cablul de internet si telefonul prin wireless

 23. routerul meu de wifi nu este comptibil cu telefonul, se conecteaza dar se incarca foarte greu, uneori nici o pagina nu se incarca, consider ca rpoblema este in telefonul meu, lg nexus 4, pentru ca la alte dispozitive cum ar fi nokia, samsung, ios merge perfect, ce setari trebuie sa schmb in telefon pentru a putea folosi fara probleme wifi-ul ??? ajutati-ma va rog

 24. Salut! Am o problema destul de confuza. Routerul functioneaza ok, toate ledurile necesare sunt on (internet,dsl,wlan,lan1…) doar ca atunci cand doresc ca conectez un smart-phone la reteaua wifi, acesta nu gaseste nimic. Unde e problema?

  1. În protocol. Asigură-te că adaptorul este compatibil cu tipul rețelei routerului (b/g/n).

 25. Salutare!
  Windows 7
  Vreau sa dau wifi telefonului, din PC!
  Am asa: Internet UPC > cablul pleaca din router’ul UPC in PC > din PC vreau sa dau mai departe prin placa wireless catre telefon & others.

  Am reusit cu aceste setari sa ma contectez cu telefonul mobil la wifi, dar nu primesc date (doar semnal si atat) .. exista vreo alternativa ?

  SETARILE CARE LE’AM FACUT : 1. Run CMD with administrator rights.
  2. Type these commands with one followed by another
  (I) netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid=NAME key=PASS
  (II) netsh wlan start hostednetwork

  (the name and password could be anything as you desire)

  3.Type ncpa.cpl in the RUN command.
  4. Choose the internet network you normally use. Then double click and navigate to properties and then to the sharing. Check the box and choose the network that corresponds to the network you just created.
  5. Click OK and done.
  6. A WIFI network would be created and you can use it to connect to the internet in your Android device.
  NOTE: If you want to delete the network paste this in the cmd:
  netsh wlan stop hostednetwork

 26. salut , am si eu o problema cu routeru am un srx-wr150wh si nu situ sa i dau sa mearga doar pe un singur canal , in permanenta ia 2 canale . cu respect.

 27. salutare
  am si eu o problema cu telefonul htc – pana mai ieri se conecta pe wi-fi si mergeau browser ele ..e acum desi imi arata ca e conectat nu mai merg browser ele/dolce….ce crezi ca as putea face ? pe vodafone net ul merge .merge si pe reteaua wi fi de la rds..functioneaza.

 28. Am un led sharp. Full hd. L.am conectat la pc prin cablu vga. Pc la recunoscut dar nu merge sa pun rezolutia de full hd 1920×1080. Rezolutia maxima pe care mio arata este 1280×1024. Cum pot pune rezolutia de full. Ajutor

 29. Salut,

  Pe un D-Link GO-RT N150 nu reusesc sa setez PPPoE de la RDS sa ramana always on. Se schimba automat (dupa ce ii dau save settings) pe On demand. Am facut deja update de firmware pt. versiunea lui de hardware. Totul e facut ca la carte, inclusiv setarile sunt salvate in mai multe PC-uri, cu toate astea nu ramane PPPoE always on ci se schimba in On demand.

  Cele bune,
  Ciprian.

  1. Verifici IP-ul public, apoi te deconectezi de la Internet și verifici iar. Dacă folosești router, deconectezi router-ul. Apoi verifici iar adresa IP.

 30. Buna dimineata, am trecut de la fiberlink 100mb la fiberlink 200mb, furnizor RcsRds, ce router recomandati pentru aceasta viteza? Mai trebuie sa schimb ceva la pc? Ce adaptor este recomandat? Routerul D-link 615 pe care il am acum si care a functionat impecabil il mai pot folosi? Am cautat sa aflu daca exista posibilitatea ca sa pot seta routerul ca in anumite zile si intre anumite ore sa nu ofere wi-fi, este posibil? Multumesc anticipat

 31. am un router de la Romtelecom iar pe spate lingă lanuri are și un port usb am introdus un stil și de la alt calculator am încercat sa îl deschid dar nu am cum sa salvez poze sau programe sa le vad ce as putea sa fac pentru as accesa stick-ul de la alta locație .Mulțumesc de răspuns menționez ca routerul este 658

 32. Salut Cristian.Am un router TP LINK nou dar de ceva vreme incoace cand stau pe net cu telefonul,cand imi este lumea mai draga,ma deconecteaza dupa care ma conecteaza automat inapoi in 10 secunde.Acest lucru se intampla de o luna ,fara sa aduc modificari router-ului.Am schimbat doar antenele de wireles crezand ca este din cauza semnalului dar…nimica.Poate ma lamuresti tu ce nu este in regula.Multumesc mult.

  1. Asa cred nu sunt sigur.Sa fie telefonul asa dintrodata?Ma gandeam ca poate nu am setat ceva corect in router dar am renuntat intrucat el functiona bine si din moment ce nu am modificat nimica in el,….presupun ca nu are nimica.am schimbat si canalul la router si tot asa face.cu stima

 33. Salut cristian, ma numesc Edward si am o problema cu conectarea unui laptop la router, Routerul este un D-Link model dir-600, problema a aparut in urma unei inchidere fortate datorita lipsei de curent (a iesit cablul de alimentare din laptop si nu aveam bateria in el 😐 ) dupa ce i-am dat drumul la inceput nu mai vedea routerul am facut ce am facut acum apare in lita de wireless-uri… dar nu se conecta, acum i-am setat manual portul se conecteaza, dar nu pentru mult timp si nu imi ofera aces la internet (mult timp= 20 sec) ce ar trebui sa fac? (in afara sa il arunc :O)

  1. În spate are un buton Reset. Ia o scobitoare și ține-l apăsat cam 15 secunde. După ce routerul repornește, reconfigurează-l de la zero. Am și eu exact același DIR-600 și mai face uneori astfel de figuri.

 34. am facut cum ai zis tu m-am uitat la ip-ul meu de pe internet am stins routherul si a ramas tot acelasi ip inseamna ca eu am ip static…dar eu cand fac un server de minecraft alti prieteni nu pot sa intre poe el…de ce?

  1. Pentru că nu ai redirectat în router porturile corespunzătoare, spre adresa IP a computerului.

 35. pai la server am pus ip-ul din cmd si la routher am facut si un port forwarding cu ip-ul de la server si portu de la serverele de minecraft

  1. A computerului. Adică adresa IP locală. Vezi video-ul de la sfârșitul articolului dacă nu te descurci.

 36. uite cum am facut am intrat in cmd am scris ”ipconfig” si m-am uitat la ipv4 adress si ip-ul ala l-am pus la server am facut un port forwarding cu adresa din cmd si cu portu de la minecraft .la portu forwarding am pus asa: 1:numele minecraft ,ip:ip-ul local,portul:dela minecraft adica 25565,si am bifat TCP si dupaia am mai facut la fel dar am bifat UDP.e bine?

  1. Da. Dar nu uita: dacă ip-ul e dinamic, va trebui să-i dai IP public de fiecare dată când vrea să se conecteze.

 37. Salut. Am o tableta Samsung galaxy tab 3 care are semnal wi fi destul de slab deși este la distanta mica de router ( d link) la laptop am aceeași problema dar folosesc un adaptor wifi edimax și merge foarte bine dar la tableta nu știu cum sa fac sa îmi recunoască sticul wifi edimax am cumpărat cablu adaptor de la mufa tabletei la usb și tot nu îl recunoaște… ma poți ajuta cu un sfat ms

  1. Fă următoarea chestie: șterge rețeaua și conectează-te iar (Settings » Wireless and network » Wi-Fi Settings » ține apăsat pe rețeaua ta » Forget network).

 38. Salut Cristi ! problema mea e urmatoarea : am un Dlink relativ de putina vreme si se intimpla ceva straniu ! nu reusesc sa intru pe anumite pagini de internet adica ex banca , anumite jocuri online ceva le blocheaza si nu ma lasa sa le deschid ! Initial am crezut ca e din cauza setarilor la laptop dar nici pe alt computer nu se pot deschide ! am incercat in alta retea la altcineva si ma conectez excelent pe latop ! deci nu poate sa fie decit din router ! Deci te rog dami un sfat !

  1. Ce model e? Știu că D-Link au Website Filter, dar nu cred că e vorba de această funcție. Pare a fi ceva control parental activat.

 39. buna seara!
  va rog, am un telefon allview viper i si am blocat conectare la wi-fi…de fapt, cand incerc sa gasesc retele, imi spune „wps esuata”
  chiar ma depaseste situatia si nu stiu la cine sa cer ajutor!

 40. Sotul meu este in germania.acolo unde sta iiarata ca wifi-ul este conectat ,dar el nu poate accesa nici o pagina de internet.ce poate face.mentionez ca are tableta.

  1. Dacă Wi-Fi-ul e conectat nu înseamnă și că acel router Wi-Fi are o conexiune la Internet. Totuși, dacă are o conexiune la Internet, iar preluarea automată a setărilor nu dă rezultate, ar putea încerca setarea manuală a acestora (IP, dns-uri, gateway).

 41. Salut ,
  imi poti spune ,te rog, cum sa realizez conexiunea intre 2 routere astefel incat sa transmit semnal WI-Fi la o distanta cat mai mare ?
  Am un TP-LINK (conectat la modem) si vreau sa transmit semnalul la un D-Link.
  Am setat routerul D-link si l-am conectat la TP-LINK cu un cablu de retea.
  Reteaua WI-FI(pentru D-Link) este accesibila , ma pot conecta la ea , dar nu pot accesa internetul (mesajul este NO internet access)
  Cum pot rezolva aceasta problema ?
  Ma pot conecta in schimb la reteaua WI-FI TP-LINK , cu access la Internet.

  Multumesc anticipat

  1. Nu le conecta între ele prin cablu, ci prin wireless. Pe al doilea setează-l ca repeater. Spune-mi modelele.

  2. TP-LINK TL-WR1043ND este routerul principal
   D-LINK DIR-615 routerul secundar

   Poti sa-mi dai detalii despre setarea ca repeater ?

   Multumesc

 42. Ma ajutati si pe mine va rog ? Am windows 7 si am incercat sa ma conectez la wi-fi si nu merge . ( nu am gasit optiunea) .Multumesc !

  1. Opțiunea e în bara de activități, lângă ceas, dacă driverul a fost instalat corect.

 43. Salut Cristi iar am aceeasi problema mi-am facut din nou server pe un joc si am facut si port forwarding cu portu care gazduiesc serverele pe acel joc m-am dus pe net am scris my ip am copiat ip-ul si il am dat unui prieten sa intre pe acel server da nu mergea.
  De ce te rog ajutama!!!!!

  1. salut …..imi dai si mie skype-ul tau ..am problema mai grea eu am mai incercat cineva sa imi faca ,,wi-fi,, si nu a reusit si acum au ramas username-ul si parola pe el si nu stiu cum sa le scot .. te rog mult dami skype-ul tau sau unu nr de tel in privat

  2. Îmi pare rău, dar nu obișnuiesc să fac de-astea. Dacă m-aș conecta la PC-ul fiecărei persoane care-mi cere ajutorul prin comentarii sau prin email, n-aș mai mânca și nici dormi. Știu că ar fi mai comod pentru tine, dar dacă nu reușești să te descurci urmând indicațiile din manual, mai bine du-l la cel mai apropiat service IT și roagă-i să-l seteze ei.

 44. Salut Cristi am din nou aceeasi problema mi-am facut alt server de minecraft si am facut si port forwardu cu portu de la minecraft adica 25565 si cand ii dau unui prieten ip-ul care il gasesc pe internet nu poate sa se conecteze la server.
  De ce? Te rog ajutama!!

  1. Sunt convins că înțelegi că nu vorba de o problemă de conexiune, ci de una care ține de setarea unui joc pe care, mărturisesc, nu l-am atins niciodată. Chiar și așa, din câte am înțeles de pe forumuri, nu poți seta două servere simultan. Cât despre conexiune, ca aceasta să funcționeze corect, trebuie doar să te asiguri că adresa IP a computerului nu s-a schimbat (setează manual în acest scop o adresă IP), iar firewall-ul nu blochează portul setat.

 45. Pai am scris cmd dupaia am scris ipconfig si m-am uitat la ipv4adress si inainte ip-ul era 192.168.0.102 si acum e 192.168.0.104 am facut din nou port forwardul cu ip-ul 192.168.0.104 si portu de la acel joc adica 25565 si tot nu merge. De ce?

 46. Si sa stii ca nu am 2 servere in calculator am doar 1 si pe acela nu poate sa intre nimeni doar eu te rog lamurestema si pe mine sa inteleg mai bine cum sta treaba si ce am de facut de acum inainte ca nu prea imi dau seama.

 47. Buna! Din greseala am inchis Wireless-ul de la laptop si nu miam dat seama si am tot debifat si am setat crezand ca nepotica a umblat ea prin setari, cand mi-am dat seama l-am deschis dar nu mi sa mai setat automat wirelesul, nu mi-a mai mers nici Internetul Explor si nici messul, am reusit si acum pot sa le utilizez, problema e ca nu ma pot conecta la internet numai prin cablu, reteau este FREE, laptopul imi da adresa de la retea si setez parola si nu se mai conecteaza, parola am sciso bine fiindca imi este salvata si prima data m-am logat cu ea, e posibil ca in setari sa fi setat ceva gresit fiindca acum imi tot da eroare, ma puteti ajuta? Va multumesc!

 48. Va salut! Detin (inca) un TL-WR1043nd v.2. Am istalat firmware de la dd wrt wiki (versiunea stable). A mers foarte bine. Intrigat de faptul ca nu are suport pt. USB am incercat sa instalez tot de acolo versiunea (trunk) https://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr1043nd
  Dupa reboot-ul automat nu am mai gasit nicio modalitate sa accesez interfata web. L-am resetat la „setarile din fabrica” din buton . De atunci am internet atat pe cablu cat si pe wifi doar ca nu pot accesa interfata web chiar daca stiu cu siguranta ca IP este 192.168.1.1 (verificat). As dori sa pot intra sa pun macar parola la wifi. Acum e totul la liber 🙂 Parca ar fi brick doar ca functioneaza ca router fara a-l putea accesa. Ce pot sa-i fac? Multumesc anticipat.

  1. Habar n-am și nici nu dispun de acest router. Caută pe Internet tutoriale de reinstalare a firmware-ului original prin SSH.

 49. Salut, as avea mare nevoie de ajutorul tau online si iti multumesc anticipat pentru bunavointa. Sint pe mare si am un ultrabook care nu are port pentru cablu de retea. Mi-a adus un coleg un router wifi:

  https://www.digitalworld.ro/prod_Router-3G-Wireless-WiFi-portabil-miniatura-cu-acumulator-suporta-modem-USB-de-la-VODAFONE-ORANGE-ROMTELECOM-RCS-RDS-cel-mai-mic-din-lume-Power-Bank-gama-PREMIUM

  Din pacate nu functioneaza, respectiv ma pot conecta la retea insa nu am acces internet. Cineva mai priceput de pe-aici mi-a zis ca ar fi o problema deoarece reteaua navei accepta numai IPuri statice, iar routerul este configurat pentru IPuri dinamice. Am incercat sa ma uit eu prin configuratia routerului, fara succes.

  Ai vreo idee?

  1. E router 3G, funcționează doar pe baza unei conexiuni 3G, asemeni unui telefon mobil. Ți-ar fi fost OK orice router, chiar si cel mai slab, pe care sa-l conectezi la cablul de Internet, apoi sa conectezi la el ultrabook-ul.

 50. Buna ziua, am si eu o problema maare cu internetul. Am conexiune prin RDS, insa calculatorul meu nu mai functioneza aproape deloc. Asa ca am achizitionat un laptop second-hand marca ASUS, in stare foarte buna, insa acesta nu are configurare pentru conexiunea directa prin cablu, desi mufa pentru cablul de internet exista. Am dat comanda la RDS pentru un router, insa momentan nu au pe stoc (au trecut aproape 2 luni, deci va puteti da seama de situatie). Am imprumutat de la cineva un router serioux, insa acesta nu merge setat nici pe PC, nici pe laptop (am gasit un blog cu instructiuni de setare). Am auzit ca ar exista un software care se instaleaza pe laptop pentru a ma putea conecta direct prin cablu. Este adevarat? Ma poate ajuta cineva?

  1. Trebuie realizata o conexiune PPPoE pentru RDS avand cablul conectat, fara router. Ce Windows folosești?

 51. Salutari,
  am urmatoarea problema careia nu-i dau de capat:
  In prima casa, am internet prin router de la romtelecom, de unde am dus la a doua casa un cablu (distanta aproximativ 25 m(.
  In a doua casa am un router netis WF2411 la care am conectat pe wan cablul de la routerul romtelecom, iar pe lan un calculator.
  Calculatorul conectat prin cablu la routerul netis, un laptop si un telefon cu symbian conectate prin wifi la netis, ajung pe internet, dar 3 telefoane cu android nu se pot conecta pe internet.
  La inceput, cand am cumparat routerul netis, o zi doua au mers fara probleme si telefoanele cu android, dar dupa aceea nu mai merg decat aleatoriu.
  Ce ar putea fi?
  Un virus?
  Instabilitatea routerului?
  Anumite setari in router?
  Sau setari prin android?
  Va multumesc daca imi dati idei care sa ma lumineze.
  O zi buna!

  1. Al doilea router se conecteaza pe LAN si trebuie sa aiba un IP diferit de cel al primului router. De asemenea, gateway-ul acestuia va fi primul router.

  2. Revin sa ma ajutati cu cateva lamuriri:
   1. Cablul dintre cele doua routere, se conecteaza pe lan-ul primului si pe wan-ul celui de al doilea. correct?
   2. primul router are ip-ul 192.168.1.1, aloca dinamic
   ip-ul 192.168.1.2 portului lan la care esteconectat al doilea router.
   Deci, daca sunt conectat cu calculatorul la primul router, va trebui sa folosesc ip-ul 192.168.1.2, ca sa ma conectez la interfata celui de al doilea router. Este corect?
   3. Al doilea router, are setat din fabrica acelasi ip ca primul router 192.168.1.1.
   Daca sunt conectat cu calculatorul la al doilea router, ca sa ma conectez la interfata lui folosesc acest ip 192.168.1.1.
   Ca sa functioneze corect, va trebui sa schimb acest ip, daca imi permite setarile routerului, sau sa cumpar alt router care vine cu un alt ip din fabrica?
   4. Al doilea router, trebuie sa aibe setat gateway-ul 192.168.1.1?
   5. al doilea router, trebuie sa aibe setat un ip intre 192.168.1.2 si 192.168.1.254?
   6. Se gasesc routere, care sunt setate sa isi ia singure ip-ul?

  3. Cablul dintre routere se conecteaza pe LAN, intotdeuna pe LAN! Doar cabul care vine de la STĂLP se pune pe WAN!

 52. Buna ma puteti ajuta sa-mi vad parola wifi la care am f conectat in timp de o prietena am un android huawei 4.1.1 si nu stiu prea multe cu tehnologia unde treb sa umblu sau ce sa fac multumesc

 53. am configurat un rouer d-link di524, avand ip fix. ip-ul este 10.0.0… (router-ul avea 192.168.0.1) . Am setat channel, parola etc. Functioneaza netul wireless. De pe oice alt calculator din retea doresc sa accesez interfata routerului pt diverse si nu pot. Daca dau ping la ip raspunde, dar sa-l accesez printr-un browser nu.

  1. Observ că n-ai înțeles care e diferența dintre adresa IP publică și cea locală. Tu ai pus la adresa LAN adresa IP publică, e greșit. Vezi video-ul de la sfârșitul articolului.

 54. va salut vin si eu cu prblema daca ma puteti ajuta .am un d-link 624+ si asi vrea sa il cnfigurez pe un pc dextp la tara .am un vecin care emite wifi fara parola.intrebarea mea este pt conecta pc cu routerul la reteaua vecinului…..daca se pate va rog ajutatima cu cnfigurarea…mult respect…

  1. Nu se poate. Cumpără un adaptor la care să-i poată fi conectată o antenă mai puternică, (în caz că semnalul e prea slab cu cea pe care o are), acesta.

 55. Salut Cristi Am un router linksys WRT54G2 V1ACEST ROUTER A MERS acum l-am conectat la pc si vreau sa intru de pe telefon pe Wi-Fi se conecteaza la wifi dar nu merge.. nu pot intra pe Google .. pe absolut nimic. mi-ai putea spune care ar putea fii problema ? P.s acest router a fost folosit pentru wi-fi in camine de stundetii si a mers .aa si da am downloadat driverul pentru el de pe net.. si l-am instala Mersi anticipat!

  1. Pentru router nu trebuie instalat niciun driver. Cablul de Internet trebuie să meargă la router la portul WAN. Cablul PC-ului la un port LAN. Routerul trebuie să aibă adresa IP 192.168.1.1 și să fie configurat conform indicațiilor operatorului (pentru RDS de exemplu, PPoE). PC-ul trebuie să aibă adresa IP 192.168.1.2 și telefonul 192.168.1.3. Atât în PC cât și în telefon vei seta DNS1 8.8.8.8 și DNS2 8.8.4.4. Gateway 192.168.1.1

 56. Am luat un router TP-LINK’am urmat instructiunile de pe CD ‘imi apare ca am semnal excelent ‘introduc parola dar nu merge tableta’imi apare ca nu am net

 57. intampin si eu o problema: nu pot conecta un samsung smart tv 40H5500 la un router D-Link GO-RT-N300 CAND AM PAROLATA reteaua wireless! cand dezactivez parola router-ului, totul merge brici! cand parolez reteaua wireless introduc parola corect si nu se conecteaza. a mai intampinat cineva problema asta?

  1. ce tip de criptare folosești pentru parolă? încearcă alta… încearcă AES dacă e TKIP sau viceversa.

 58. Multumesc foarte mult pt acest tutorial. Am stat 3 ani cu routerul neconfigurat deci neparolat pt ca am incercat N metode auzite de la altii si multe altele incercate de mine insa fara succes. Acum cu ajutorul tau am reusit in sfarsit sa-l configurez si sa-l parolez. Mentionez ca nu sunt strain de domeniul IT, pot sa configurez oricand un PC de la zero pana la functionarea lui in parametri normali. Dar chestia asta cu routerul m-a dat peste cap. Deci multumesc mult pt acest tutorial din care am mai invatat ceva nou.

 59. Buna ziua!
  Am cumparat acum un an de zile un router D-Link 605L si am incercat sa il configurez insa de fiecare data ma lovesc de urmatoarea problema. Conexiunea PPOE de la RDS imi functioneaza pe PC insa in momentul in care conectez cablul in portul Internet al routerului acesta nu lumineaza constat sau intermitent cu o frecventa mare asa cum este precizat in manualul de utilizare , mai mult, folosind optiunea System Check din router am observant ca conexiunea portului Internet nu este stabile aceasta picat si reconectanduse… Puteti va rog sa imi dati un pont ? L – am resetat de nenumarate ori insa nimic nu se schimba . Mentionez ca am reusit sa il fac sa functioneze odata insa portand abonamentul RDS a trebuit sa il resetez, momentin care problema a aparut din nou .. Va multumesc pentru ajutor

  1. În router trebuie setat contul PPPoE, computerul se conectează la un port LAN și nu se mai face nimic altceva. Conexiunea PPPoE din computer se șterge.

  2. Multumesc pentru sugestie insa nu cred ca asta e problema. Dupa cum am spus cand introduce cablul internet de la RDS in router ,router-ul nu recunoaste conexiunea. Indiferent de cate ori l-am resetat si am refacut conexiunea PPOE acesta refuza sa se conecteze . Am facut un test conectand cablul de configurare intre laptop si portul WAN router am observat ca lumininta care semnaleaaz un transfer de informatii lumineaza intermitend cu o frecventa foarte mare (asa numita lumina solida din manual) daca conectez in schimb firul de internet RDS la portul WAN router lumina nu mai este solidata sta aprisa circa 20 s si apoi se inchide pentru inca 20s ceea ce ma face sa cred ca e o problema la conectorul RJ-45 deoarece aceasta problema am intalnit o pe toate routerele testate CANYON , TENDA, TP-LINK deci nu e o problema a routeruli . Mentionez ca routerul are pe toate porturile LAN si WAN doar 4 lamele asa ca acum incerc sa imi dau seama pe ce culori ale cablumlui RDS se face transmisia si receptia de date pentru a putea sa vad daca nu cumva trebuie un alt tip de mufare a cablului RJ-45 pentru modem… Credeti ca asta ar putea fi problema ?

  3. Nu, dar ar putea fi, că nu-s cel-ce-le-stie-pe-toate. Toate porturile routerului meu au 4 pini, dar funcționează corect. Dacă nu e vorba de o configurare deficientă, tind să cred că e una de natură soft, caz în care eu aș reseta routerul la valorile din fabrică și dacă nici asta n-ar funcționa, l-aș resofta. Apropo de setările PPPoE, uite cum trebuie făcute. Ți le arăt nu pentru că nu le-ai fi configurat corect, ci pentru a îndepărta o posibilă îndoială.

  4. Multumesc pentru idei. Este foarte ciudat ceea ce patesc cu acest router/routere pentru ca exact cu ati precizat am resetat routerul de foarte multe ori la valorile din fabrica fara a avea vreun rezultat. Deasemeanea am facut un update al firmawere care a ramas la fel fara rezultat. Ceea ce este foarte ciudat e ca am incercat in acest timp alte tipuri de routere care functionau corect de la prieteni insa am aceeasi problema niciun router nu reuseste sa vada conexiunea de pe portul WAN ceea ce ma face sa cred ca este o problema ori de la cei de la RDS ori de la mufare. Toti imi spun ca cablul de net trebuie doar mutat din PC in router si totul decurge foarte usor atat timp cat pe PC functioneaza… PE PC imi functioneaza insa in router nu.. Acum sunt la service si nu pot atasa poze insa am incercat diferite tipuri de mufare in afara de cea standar .. care normal ca nu au dat rezulatat aducandu-ma la limita disperarii.. O sa incerc sa ii amenint pe cei de la RDS cu renuntarea la abonament in speranta ca poate vor trimite pe cineva calificat care sa arunce o privire pentru ca nu pot sa inteleg cum toti pe care ii cunosc doar conecteaza cablul in portul WAN seteaza pe modul Dinamic si username/password PPOE si asta e tot „configurare” iar eu ma chinui fara niciun rezultat …
   Cand va referiti la resoftare va referiti la un update al firmware -ului sau stergera complete si uploadul unui nou software (pentru ca nu stiu daca este posibil)

  5. Routerele împrumutate funcționau corect, sau nu? Întreb deoarece e o contradicție aici „[…]am incercat in acest timp alte tipuri de routere care functionau corect de la prieteni insa am aceeasi problema niciun router nu reuseste sa vada conexiunea de pe portul WAN ”
   *Mă refer la reinstalarea firmware-ului, dar nu este o operație tocmai simplă.

  6. Multumesc pentru poza pinilor. LA mine portul e rasturnat insa am impresia ca pini din porturile routerului sunt decalati au un pin liber in plus urmat de restul .. o sa incerc sa testez lucurl acesta . O rugaminte as mai avea puteti va rog sa faceti o poza a conectorulu RJ -45 sau eventual sa imi spuneti ce culori intra pe pinii dumneavoastra bineintels daca deranjul nu este foarte mare si aveti timp.

  7. Routerele functionau acasa la prietenii mei insa la mine aparea aceeeasi problema nu recunosteau conexiunea pe portul WAN ….

  8. Atunci e clar o problemă de cablare, nu-i mai da ture. Ia legătura cu RDS și spune-le că orice router încerci, nimic nu merge. Inclusiv le poți cere să-ți instaleze ei un router, iar când vor veni să-l instaleze vor descoperi că nu funcționează.

  9. 😀 Pana sa caut solutii pe site uri am sunat la ei spunandu-le doleantele mele… RDS nu mai ofera echipamanete de tip router /switch si din cauza asta suportul pe care il primesc e cel din Call Center , cate o dominisoara care imi spune foarte dragut sa configurez routerul..( resetare si introducere parole….) 😀 e foarte enervant sa auzi asta la nesfarsit ..dar ma rog o sa ii amentint asa cum am spus poate trimit pe cineva … multumesc pentru ajutor si pentru sfaturi . Daca reusesc sa il rezolv o sa revin cu „descantecul” cine stie poate se va mai lovi cineva de acest bluestem… >:)

  10. Buna ziua ! Am reusit sa rezolv pana la urma era o problema de la RDS , se pare ca nu facusera legaturile cum trebuie la intrarea in casa si din cauza asta se pare ca routerul nu functiona cum trebuie chiar daca pe direct nu aveam nicio problema. Dupa multe insistente cei de la RDS s au deplasat pana la mine si au refacut legaturile, moment in care routerul a inceput sa functioneze correct . Ca si sfat ,in momentul in care cei de la RDS vin sa instaleze cablul aveti grija sa introduceti cablul de net in router pentru a vedea daca se transmit date (verificati adca beculetul WAN/Internet lumineaza correct) asta va poate scuti de o multime de nervi si telefoane catre RDS. O zi buna!

 60. Buna ziua .
  Am un router TP-LINK de vreo 2 ani , si este conectat la Pc . O perioada a mers sa conectez si telefonul si laptopul , insa acum doar laptopul si nu stiu de ce . Am pus la telefon parola de desuptul routerului , si cand sa ma conectez imi spune ” Probleme la autentificare ” .
  Ce as putea sa fac ?
  Va multumesc !

  1. Parola introdusă nu a fost introdusă corect, sau a fost schimbată între timp.

  2. Am scris-o de mai multe ori .. si eu nu am schimbat parola , insa furnizorii retelei au fost odata si mi-au dat un IDCOD , si o parola pe care am pus-o eu . Insa nici cu acea parola nu merge.

 61. buna . am un wireles d-link , laptopul mi se conecteaza la el merge perfect dar cand e vorba de telefon de fiecare data cand intru in casa si incerc sa ma conectez imi spune parola incorecta iar dupa 100 de incercari se conecteaza si merge … si nu imi ramane parola salvata pe el si de fiecare data la intrarea in casa face la fel ..

  1. telefonul mi se conecteaza instant la orce alt router unde am parola salvata … de ai nu stiu ce sa fac

  2. Singurele explicații logice ar fi:
   1. Telefonul nu știe să gestioneze (sau nu o face corect), protocolul de securitate al rețelei. Încearcă să treci de la criptarea actuală la WEB, de exemplu, pentru câteva ore sau zile, timp în care să conectezi și deconectezi repetat telefonul.
   2. Pe ruter nu a fost activată funcția DHCP, sau aceasta nu funcționează corect.
   Dacă routerul ar fi defect, nici alte dispozitive nu s-ar putea conecta la rețea. Dacă ar fi telefonul, acesta n-ar putea să se conecteze nici la alte rețele.

 62. Buna ziua, am intrat pe pagina routerului si in momentul in care bag userul si parola imi spune ca una din ele este gresita. nu ma pot conecta sa ii schimbi userul si parola de la rds si nu pot folosi wirellesul

 63. Buna,as avea nevoie de putin ajutor.
  Doresc sa conectez un router wif(belkin) la reteau Romtelocom fara alte setari dar dupa legarea routerului la modem nu imi mai merge internernul nici pe Wifi si nici Lan (unitatea pc) acelas router l-am conectat in reteaua celor de UPC (interpus intre modem si unitate) si a functionat fara sa ii fac nimic (plug &play). Multumesc

 64. Buna Cristian. Am si eu un Dir600B5, am updatat firmware-ul la el si acum am probleme cu wi-fi pe 2 tel cu android 4.4.2, merge un timp apoi cade si nu ma pot reconecta numai dupa reset si problema se repeta. Am incercat mai multe versiuni de firmware si e la fel. Mersi. Aprecieri pt. blog.

  1. Singura soluție e să reinstalezi firmware-ul anterior, adică să-i faci un downgrade.

  2. Ok, m-am gandit, dar nu mai am respectivul firmware. Solutia ar fi sa-i dau factory reset?

  3. Am rezolvat: am setat frecventa pe auto 20/40Hz si am schimbat canalul. Probabil facea interferenta cu alt device. Mersi. Bafta!

 65. Cristian ma ajuti si pe mine te rog? Am o problema, am intrat pe pagina routerului si in momentul in care bag userul si parola de pe spatele routerului imi spune ca una din ele este gresita.Am un d-link d600 nu ma pot conecta sa ii schimbi userul si parola de la rds si nu pot sa il folosesc. ce pot sa fac? va rog ajutati-ma

  1. Salut!
   Stau la bloc,am la etajul 1 un router wifi dar la garajul blocului nu prea am semnal wifi pe laptop si telefoane.mai am un router wifi si ma intreb daca pot sa l pun in garaj sa am semnal mai bun.mentionez ca am tras deja cablu de la etaj pt laptop,dar vreau sa am wifi pt tableta si telefon.cum pot lega cel de al 2 lea router wifi sa emita din garaj ?routerele sunt marci diferite,net upc,router upc wifi fara antena,cel de jos are 2 antene.am citit repede setarile tale cu canale libere,dar daca ai avea timp,te as ruga sa mi explici tot intrun mesaj,sa am totul in fata cand ma apuc de treaba…vad ca nu stai in Bucuresti,ca te chemam la mine si ti plateam si serviciile,dar daca ma pot recompensa cumva,te rog sa mi spui,munca se plateste.vad din mesaje ca faci din placere ,dar totusi,macar o bere,ceva…sau dai pe email nr tel daca ai pe cartela si ti incarc…nu mi place sa raman dator si munca se plateste…
   Cu stima,Dan.

  2. Router 2, conectat la router 1 prin port LAN.
   Adresa IP router 2: 192.168.1.2
   Gateway: IP router 1 (de obicei 192.168.1.1)
   DNS principal: IP router 1
   DNS secundar: nu se completeaza

 66. Salut. Am un router D-LINK DIR-605L si cand incerc sa-l configurez si imi da eroare la adresa IP 192.168.0.1 am incercat de pe mai mult calculatoare si la fel se intampla!

  1. Și calculatorul de pe care încerci să te conectezi la el trebuie să aibă adresa 192.168.0.oricealtcevadecatarouterului

 67. Salut,
  Vin cu rugamintea de a-mi oferi un sfat in legatura cu o problema pe care nu reusesc sa o rezolv deloc.
  Se dau 2 laptopuri cu win 7, 1 laptop cu xp, 2 smartphonuri, o imprimanta. Toate se comecteaza la vestitul router romtelecom. Laptopurile si smartphonurile se conecteaza prin wifi. Imprimanta prin cablu conectat la router. Totul functioneaza ok pana cand laptopurile pierd conexiunea wifi si nu mai vad reteaua. La incercarea de reconectare a laptopurilor afiseaza ca are problema la conectare. Totul revine la normal daca scot routerul din priza, apas butonul on/off, restart la laptopuri. Obositor este ca se intampla la 2 zile diferenta. Va rog o idee pentru rezolvare.

  1. Tot ce știu e că ai mei au avut o problemă asemănătoare și l-au schimbat fără niciun comentariu.

 68. Salut,poate ma poti ajuta cu un sfat.Sunt in Germania si am un abonament la net la 1und1 de cateva zile.Au fost cei de la firma,au facut conexiunea pe doza si a ramas doar sa conectez routerul si apoi laptop,PC etc.
  Laptopul merge fara probleme,pe telefon idem am internet fara probleme dar nu merge sa conectez calculatorul prin cablu.Imi arata eroarea ,,cablul de retea nu este conectat”.Care ar putea sa fie cauza?Multumesc mult.Stima!

  1. Fie porturile LAN ale routerului sunt dezactivate, fi adaptorul de rețea e dezactivat în Windows; mă rog, astea două dacă nu cumva are vreo problemă cablul.

 69. Salut. Iata si problema mea. Nu ma pot conecta cu smartphone-ul la reteaua wireless personala parolata. Telefonul este un ALLVIEW V1 Viper S cu ultimul update facut si resetat la setarile de fabrica. Routerul este un D-LINK DI-524.
  Reusesc sa ma conectez doar daca setez o retea nesecurizata.
  Mentionez ca la aceeasi retea securizata (tip WPA/WPA2-PSK) ma conectez cu 2 tablete ALLVIEW fara nici o problema, deci nu este vorba de parola gresita. La acelasi ruter mai sunt conectat prin cablu cu un desktop.
  Am schimbat canalul 6 cu diverse alte canale, acum sunt pe 13 – fara succes insa.
  Astept cu interes raspunsul tau. Multumesc anticipat.

 70. Si am cumparat laptop, i-am pus windows 7, nu gaseste reteaua wi fi la care de pe alt laptop/telefoane ma conectez fara probleme.
  Please help!

  1. Nu sunt alte retele prin preajma (nici celelalte dispozitive nu deteacteaza nimic). Am sa ma duc la un prieten sa vad daca gaseste la el.

 71. TE rog frumos zimi si mie cum pot configura un router wierles D-link acasa lam avut timp d 2 ani a mers brici acu si`a pierdut semnalul de 2 zile nam wierless am incercat sa dau reset dar nu reusesc sal configurez pana la capat am cautat tutoriale dar nam rez nimic e un D-link 615 model ,dupa ce il configure trebuie sa scriu undeva adresele de ip sau cum sa fac conexiune noua doar?multumesc poate`mi raspunzi raman dator

  1. Ai luat în calcul posibilitatea unui defect? Al meu a murit pur și simplu după 3 ani. Tot D-Link.

 72. Am router ASUS RT-N12 si cand ma conectez cu telefonu,in monentul in care se incarca o pagina web,sau orice alt cv tot se intrerupe semnalul….nu l-am instalat corect sau de ce?

  1. am incercat sa ma conectez si cu altceva …aceiasi problema..in momentul in care se incarca un clip video de exemplu,se tot intrerupe semnalul wi-fi

  2. E configurat greșit. Vezi tutorialul video pentru a configura adresele IP; presupun că e vreun conflict acolo.

  3. am dat la Network Connection Details si am urmatoarele adrese IP:
   IPv4 Address 78.97.255.21
   IPv4 Default Gateway 78.97.255.1
   Pe spatele routerului am urmatoarea adresa IP: 192.168.1.1
   Iar pe smartphone imi apare urmatoarea adresa IP: 192.168.1.195
   CE TREBUIE SA FAC PENTRU A REZOLVA PROBLEMA?

  4. Dacă nici tutorialul video nu te-a ajutat să configurezi conexiunea, singura variantă e să rogi pe cineva să facă asta în locul tău.

 73. Am un router Serioux pe care nu l-am mai folosit de ceva vreme.Am vrut sa-l instalez, dar am constatat ca nu mai are pe spate codul lui si nici cutia n-am pastrat-o . Il mai pot folosi ( am vazut ca pentru instalare este nevoie de acest cod ) sau nu mai e nicio speranta ? Se mai poate recupera cumva , de undeva acest cod unic ? Multumesc !

 74. Buna!Am un router ASUS RT-N12E Black Diamond EZ Wireless-N 300 si abonament de la rds.Am 2 probleme cu el..o data la ceva timp pica netul si de fiecare data am verificat si nu era de la rds ci de la router ..si de fiecare data trebuiau refacute setarile….iar acum l am dus intr o alta casa …iar acolo nu reusesc sa ma mai conectez la el …192.168.1.1 nu merge dar merge 192.168.0.1 dar am admin/ admin nu merge…am incercat cam tot c am gasit pe internet si nu merge…Ma puteti ajuta?

  1. Manualul spune că IP default e 192.168.1.1. Fă următoarea chestie: pornește routerul și conectează PC la el prin cablu apoi deschide 192.168.1.1. Asigură-te ca PC-ul să nu fie conectat la nicio rețea Wireless în acel moment.

 75. Salut !
  Imi cer scuze dar am o problema. Eu am ip dinamic (router) RDS, dar vreau sa il fac static si nu reusesc cu nici un tutorial. Ma poti ajuta?
  O zi buna !

 76. Bună ziua. Apelez și eu la dumneavoastră cu rugămintea de a mă ajuta. Am încercat să conectez laptopul la rețeaua wi-fi TP-LINK, dar nu știu pe unde am nimerit, căci mi-a cerut pinul dispozitivului wi-fi, un cod format din 8 cifre. Dupa ce am introdus pinul rețeaua wi-fi a preluat numele laptopului și a luat automat o parola pe care am gadit-o în proprietăți conexiune. Cum as putea să revin la setările inițiale? Nu știu care este indicare laptopului acum și dacă vreun vecin poate accesa datele din laptop. Mulțumesc.

  1. Resetând routerul și eliminând rețeaua wireless din Windows. Pentru resetarea routerului apelează la manual, pentru eliminarea rețelei urmează indicațiile de aici.

 77. Salut!
  Tot nu ma descurc…deci am router wifi de la upc,fara antene,in care intra cablu coaxial deci nu l pot schimba cu alt router…
  Mai am un router wifi trendnet 652 cred,cu 2 antene detasabile.
  Vreau sa am semnal wifi mai bun si in alta camera/locatie .vreau sa leg cele 2 routere wifi fara sa trag fir intre ele,sa comunice doar wifi !
  Deci routerul trendnet sa prinda semnalul de la routerul upc din alta locatie(cca 15m) si sa mi dea net la laptop prin cablu si tableta si telefoanele prin wifi!
  Trebuie setate ambele routere sau doar cel cu antene?
  Si cum le setez,ca innebunesc…
  Daca ai putea sa detaliezi ca la incepatori….
  Merci anticipat!
  P.s.in cealalta locatie am semnal cat de cat doar in bucatarie si vreau sa pun routerul cu antene la geam ,sa mi prinda semnalul de sus si sa dea semnal wifi in cealalta camera,sa nu stau cu tableta langa geam la bucatarie sa pot intra pe net!!!

  1. Deci routerul UPC are porturi LAN (acelea la care conectezi PC prin cablu)
   Deci afli adresa IP locală a routerului UPC.
   Să presupunem că e 192.168.1.1
   Deci dai routerului trendnet adresa IP 192.168.1.2
   Gateway pentru trendnet e 192.168.1.1
   Deci legi trendnet prin cablul, de la un port la LAN la un port LAN al routerului UPC
   Te conectezi la reteaua Wireless a trendnet cu un PC
   In PC setezi IP local 192.168.1.10 (de exemplu)
   Gateway IP router UPC (exemplu: 192.168.1.1)
   DNS1: 8.8.8.8
   DNS2: 8.8.4.4
   Deci asta ar fi 🙂

 78. Salut! Nu stiu daca cineva va avea rabdarea sa de-a scroll pana la comentariul meu dar sper sa o faca pentru ca este important.
  Am internet de la Romtelecom (pe vremea cand mi-am luat internet, inca se numea Romtelecom) de vreo 3-4 ani si de la un tim incoace (cam de la 7.02.2015) laptopul meu Asus (W8.1) recunostea retelele wi-fi de la routerul meu Huawei HB 655B dar marea problema era ca desi incercam din rasputeri sa ma conectez la wi-fi-ul din casa, nu reuseam deloc. Da, incercasem sa intru in Gateway-ul routerului si la Basic, Wan6 sa introduc din nou user si parola din contract, am dar hard reset Gateway-ului (si implicit si routerului) i-am dat un hard reset de la butonul de la router am uploadat si noile setari de configurare si totuti, in ciuda tuturor incercari disperate de a ma reconecta la Wi-fi, nimic nu reusea…
  Si cel mai ciudat era ca am aveam internet daca conectam routerul si laptopul prin cablu si puteam accessa internetul folosind ACEEASI retea wi-fi de la router folosind telefonul dar nu puteam sa ma conectez la wi-fi din laptop.
  Pana cand…. dupa mai multe cercetari pe Gogaie (Google) am gasit in sfarsit SOLUTIA… si solutia era EXTREM DE SIMPLA DAR EXTREM DE SIMPLISIMA!!!
  Tot ce trebuia sa fac era sa intru din nou pe Gateway-ul Routerului -> Basic -> WLAN (nu WAN sau LAN) si la „Channel” trebuia sa selectez o valoare, deci nu trebuia sa fie pe „Auto”. Pentru ca daca era pe auto routerul se putea conecta la un canal de wi-fi pe care si alti utilizatori din zona puteau sa-l foloseasca. Si apoi am selectat „Submit.” Si Walaaa, ma puteam conecta din nou la Wi-fi.
  Sugestia mea ar fi, nu sa cumparati iSSIder (nu e gratis, costa undeva la 25 RON) si cu foloseste Dl. Cristian si sa descarcati o alternativa la fel de sigura si gratis, si anume, Wi-Fi Scanner de la: https://lizardsystems.com/wi-fi-scanner/, ca sa puteti vedea ce canale de Wi-Fi folosesc vecinii dumneavoastra ca astfel dumneavoastra sa selectati un altfel de canal Wi-Fi.
  Sper sa ajute pe cineva care are aceeasi problema ca mine. Va multumesc.

 79. Salut! Am si eu un router Asus N12 (300mbs) la mine problema e ca daca se opreste modemul de net (rds), imi pierd setatile routerului wireless. Practic, routerul imi trimite semnal wi-fi, dar nu si net. (Adica nu mi se conecteaza netul, desi semnalul wi-fi este full). Daca ma puteti ajuta cu un raspuns 🙂

  Multumesc ! 🙂

  1. N-are voie să piardă setările. Vezi dacă există vreun update pentru firmware. În cazul în care nu există sau problema nu se rezolvă după upgrade ia legătura cu service-ul autorizat.

 80. Multumesc Cristian. O sa ma uit dupa update. Mai mentionez ca am IP dinamic si ma gandesc ca s-a scimbat cu repornirea modemului, iar routerul wireless nu-l ia. Poate exista o setare ca routerul sa citeasca automat IP-ul…. 🙁

  1. Chiar așa, Daniel, modemul pentru fibră optică nu permite setarea unei adrese IP locale? Ai idee?

 81. Salutare,
  Am un router wireless MSI RG300N, pe laptop imi merge ok, dar pe telefonul meu mi se conecteaza, navighez nitel dupa care nu mai imi incarca absoult nimic, telefonul ramanand conecteat la el. (nu este de la telefon fiindca pe alte routere wireless nu intampin nici o problema)
  Are careva vreo idee ?

  1. Nu mai stiu exact cum l-am setat… cred ca mixed l-am lasat… contactaeza-ma pe email te rog sa discutam acolo mai pe larg daca se poate…

  2. Putem discuta și aici pe larg. Prefer aici deoarece sunt sigur că vor mai fi și alții care vor întâmpina această problemă și așa împușcăm doi iepuri dintr-un foc.

  1. Ai manualul aici. Îl descarci și, urmând instrucțiunile din acesta: quick setup » wireless » channel width alegi „Auto”. Dacă e deja pe auto, treci pe 802.11g, salvezi și repornești routerul.

 82. are 802.11 a/b/g/n …
  pot spune ca as fi destul de multumit de router daca nu as avea problema asta …
  nu m-as inudra sa il schimb fiindca sunt multumit de viteaza pe care o scoate si acoperirea mare

  1. Am întâlnit odată o problema asemănătoare la o rețea 802.11n cu criptare TKIP. Dacă folosești TKIP, schimbă în AES, dar păstrează tot WPA2.

  1. După cum am spus, acest router e foarte, foarte sărac și nu are pic de suport din partea fabricantului.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.