Cum se dezinstalează complet și în siguranță programele din calculator (Windows)

Programele noi apărute pe Internet trebuiesc testate, nu-i așa? În urma testării, dacă sunt utile vor rămâne în calculator, dacă nu, trebuiesc dezinstalate. De asemenea, și programele vechi instalate în calculator, devenite inutile între timp, trebuiesc dezinstalate. Sistemele de operare Windows ne pun la dispoziție utilitarul propriu, care deși elimină programele nedorite din calculator, nu elimină și urmele acestora, care de multe ori nu fac altceva decât să îngreuneze funcționarea sistemului.

Printre cele mai reușite programe special concepute pentru dezinstalarea programelor, se numără și Revo Uninstaller, un program disponibil atât în versiune gratuită, cât și în versiune comercială și care, pe lângă eliminarea în siguranță a fișierelor programelor, curata și resturile suplimentare rămase în registrul sistemului (Windows Registry).

cum se dezinstaleaza programele din calculator

Interfața programului este simplă, punând la dispoziția utilizatorului tot strictul necesar dezinstalării unui program, fără amprentele caracteristice lăsate în urma dezinstalării cu utilitarul Windows, ce au un impact negativ asupra funcționării sistemului.

Procesul de dezinstalare este simplu și se inițiază efectuând click dreapta pe iconița programului a cărui dezinstalare dorim să o realizăm, urmat de un alt click pe opțiunea Uninstall.

confirmare dezinstalare program

Înaintea procesului de dezinstalare, Revo Uninstaller ne va întreba care este modul de dezinstalare pe care dorim să-l utilizăm, respectiv:

  • Built-in: va rula utilitarul de dezinstalare propriu al programului, însă nu v-a realiza nicio scanare auxiliară în scopul identificării fișierelor rămase în urma dezinstalării
  • Safe: va rula utilitarul de dezinstalare propriul al programului, dar va scana sistemul în căutarea resturilor ce pot fi eliminate în siguranță.
  • Moderate: va rula utilitarul de dezinstalare propriul al programului, dar va realiza o scanare extinsă pentru identificarea resturilor din cele mai comune locații ale sistemului de operare.
  • Advanced: va rula utilitarul de dezinstalare propriul al programului, dar va realiza o scanare amănunțită a sistemului în scopul eliminării tuturor resturilor aplicație (durează cel mai mult).

moduri de dezinstalare cu Revo Uninstaller

După selectarea modului de dezinstalare utilizat, Revo Uninstaller va crea un punct de restaurare, util în cazul apariției unor probleme ulterioare.

crearea punctului de restaurare si lansarea instrumentului de dezinstalare

În urma dezinstalării programului, va fi scanat registrul Windows și locația inițială de instalare, pentru a depista elementele rămase în urma dezinstalării. După realizarea scanării și identificarea fișierelor nenecesare rămase după dezinstalare, ne este oferită posibilitatea eliminării acestora:

fisiere nenecesare ramase in urma dezinstalarii

Pentru eliminare tuturor resturilor, după ce le selectăm pe toate, apăsăm butonul Delete și așteptăm ca acestea să fie șterse. Vom proceda la fel și cu resturile identificate în Windows Registry:

eliminarea resturilor din Windows Registry ramase dupa dezinstalare

Uneori poate fi necesară repornirea sistemului de operare ca unele fișiere sau foldere să fie șterse definitiv, lucru de care vom fi informați la momentul respectiv. În plus față de scopul său de bază, Revo Uninstaller are integrate instrumente suplimentare care servesc mai ales în a interveni în diverse module Windows, în gestionarea programelor ce pornesc odată cu sistemul de operare și curățarea sistemului de fișiere inutile. Toate acestea le puteți găsi în secțiunea Tools.

Modul Hunter va minimiza programul în bara de activități, în timp ce va apare un semn similar unei ținte. Acesta poate fi redimensionat, apoi glisat deasupra unei ferestre deschise pe desktop, cu opțiuni pentru a dezinstala programul respectiv, dezactivarea din startup, de terminare, sau chiar de ștergere a procesului respectiv.

În concluzie, Revo Uninstaller este programul de care aveți nevoie să scăpați de datele rămase în urma dezinstalării, scutindu-vă de efectuarea manuală a acestui anevoios proces.

Download Revo Uninstaller Free

Un comentariu

  1. Am aflat că mult mai bine de folosit ar fi programul Geek Uninstaller care are şi varinta portabil fiind mult mai rapid decât Revo Uninstaller.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.