Mi-am cumpărat unul dintre cele mai proaste rack-uri USB 3.0 bazându-mă doar pe recenziile cumpărătorilor

De o bună bucată de vreme folosesc laptopul doar în scopuri personale, așadar păstrarea celui de-al doilea Hard Disk în el, un SSHD montat în locul DVD-ROM-ului, devenise inutilă. Am decis să păstrez doar SSD-ul și să montez SSHD-ul într-un rack extern, pentru a-l folosi doar pentru backup. Am cumpărat pentru asta, de la eMag, acest rack, făcând alegerea doar pe baza recenziilor scrise de cei care l-au cumpărat înaintea mea. Mare greșeală am făcut!

rack legat fedeles

Carcasa este din metal, rack-ul vine cu două cabluri, unul de date 3.0 și altul 2.0 de alimentare, necesar atunci când folosești rack-ul conectat la un port USB 2.0, patru șuruburi de prindere ale capacelor laterale și o husă neagră de mușama.

rack sinan usb 3.0

La o examinare rapidă pare un produs foarte bun pentru prețul cu care este comercializat de eMag (72 de lei), dar realitatea e cu totul alta: carcasa e făcută prost, atât de prost încât două șuruburi de susținere ale capacelor de plastic, câte unul al fiecăruia, nu se înfiletează, ci intră pur și simplu, fără nici un fel de efort, de parcă n-ar fi șuruburi ci agrafe pe care le înfigi acolo, din cauza diametrului prea mare al filetului interior.

filet interior de prindere a suruburilor

Problema, în funcție de imaginație și resurse, poate fi rezolvată ușor, dar e enervant să repari un produs nou. Eu am rezolvat-o românește, cu puțin adeziv universal cumpărat din Lidl cu altă ocazie.

rack-sshd-montat

După lipire l-am lăsat la uscat cam 24 de ore și pare OK, dar, repet, e enervant să ai nevoie de lipici pentru obține ceea ce credeai că ai cumpărat.

O altă mare problemă a acestui rack e că Hard Disk-ul stă suspendat, susținut doar de un burete de aproximativ 1 cm lungime și cel mult 5 mm lățime, prinși la mijlocul capacului de plastic fără conectori. Cu alte cuvinte, acesta e susținut de capacele laterale, capace ale căror șuruburi nu se pot susține în carcasă pe ele însăși. Dar asta n-ar fi o problemă dacă rack-ul ar dispune de un al sistem de prindere, sau, cel puțin de cauciucuri antișoc, cum am pe toate celelalte rack-uri USB din casă (e drept, Toshiba și Fujitsu).

Viteze de scriere și citire

La acest capitol n-am nimic de obiectat, rack-ul comportându-se peste măsura așteptărilor. CrystalDiskMark, programul de testare pe care l-am folosit, a înregistrat o viteză medie de citire de 103 MB/s, în timp ce media vitezei de scrierea a datelor a fost de 112.6 MB/s.

La utilizarea în regim normal viteza de scriere a datelor n-a depășit media înregistrată de CrystalDiskMark, dar chiar și așa a fost una deosebit de bună, iar acest aspect mi-a mai ameliorat dezamăgirea.

transfer date rack sshd

„Cât dai, atâta face!”, veți spune, dar în cazul de față, comparând calitățile cu defectele, ajung la concluzia că acest rack este mult prea scump. Ca o comparație, un amic și-a cumpărat recent, cu mai putin de 30 de lei, un rack asemănător dpdv al caracteristicilor, dintr-un supermarket (parcă Auchan), dar de o mult mai bună calitate.

Ce n-am să înțeleg vreodată sunt recenziile care însoțesc rack-ul pe pagina eMag, toate pozitive, acesta obținând un punctaj de 4.8 din 5 puncte posibile.

Dar nu e prima dată când țin cont de părerea cumpărătorilor și dau greș, am mai pățit-o și cu alte produse, iar asta mi se pare foarte grav. E grav deoarece rolul acelor recenzii e să-i ajute pe ceilalți să decidă dacă produsul respectiv merită sau nu merită achiziționat!

Poți bănui că o revistă, un blog sau un portal au făcut recenzii părtinitoare fiindcă „și-au luat banul”, dar de la cineva care n-are nimic de câștigat de pe urma acelei recenzii. De ce ai scrie, din poziția de client, un review 100% pozitiv pentru un produs care nu te-a mulțumit?!?

5 Comentarii

    1. Nu exclud astfel de practici în cazul magazinelor mici, dar când vine vorba de eMag am îndoielile mele. Cineva îmi spunea, prin email, că cel mai sigur e vorba de indivizi care achiziționează pentru prima dată un astfel de produs și prin urmare n-au niciun reper pentru a face o comparație și/sau evalua corect calitățile și defectele. În ce mă privește, în cazul eMag, sunt de aceeași părere.

  1. https://www.pcgarage.ro/rack-uri/inter-tech/sinanpower-gd-25621/
    Vei gasi 1 singur comentariu dar e mai echilibrat.Mai poti face si o comparatie intre preturile de vanzare.Presupun ca ai o intelegere de afaceri cu emag-ul dar de la ei am cumparat doar un led tv de clasa medie.Insa doar dupa cautari multiple pe web nu doar recenzii ne/favorabile.Nu ai fost explicit daca ai mai patit-o si cu alte produse cumparate de la eMag sau nu.
    Nu e grav ca ai patit-o o data sau de mai multe dati.E grav ca tu ai permis sa te”frigi” in mod repetat.”Cine sa frige cu ciorba,sufla si-n iaurt !”.Sau dupa cum zic americanii,”Fool me once, shame on you,fool me twice, shame on me !”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.