Cum poți afla data instalării sistemului de operare

Continuând, stimați camarazi, propaganda începută alaltăieri, iată-mă fabricând un nou motiv pentru a vă reaminti cât de mulțumit sunt de Pop!_OS, de această dată unul în care vă aduc la cunoștință că am prins și mai mult curaj și-am migrat la acesta și desktop-ul, care a funcționat impecabil, încă din 2018, cu drăguța de Sylvia.

data nstalarii linux mint

Știu asta folosind o comandă la care apelez de fiecare dată când am astfel curiozități despre distribuții derivate din Debian, cum sunt Ubuntu, Linux Mint, Pop!_OS, etc.

Comanda cu pricina verifică logurile generate pe durata instalării sistemului de operare și-ți dezvăluie, astfel, informația care te interesează:

# ls -lt /var/log/installer

Iar răspunsul primit va fi ceva de genul:

drwxr-xr-x 2 root root  4096 Jan 27 12:52 cdebconf
-rw-r--r-- 1 root root  21975 Jan 27 12:52 hardware-summary
-rw-r--r-- 1 root root   157 Jan 27 12:52 lsb-release
-rw-r--r-- 1 root root  73569 Jan 27 12:52 status
-rw------- 1 root root  81470 Jan 27 12:52 partman
-rw------- 1 root root 2694729 Jan 27 12:52 syslog
-rw------- 1 root root  49825 Jan 27 12:52 Xorg.0.log

Dar pentru că știu că voi fi întrebat asta, m-am conectat la PC-ul de la serviciu și, cu ajutorul altei comenzi asemănătoare, am obținut data la care a fost instalat Windows 10:

data instalarii windows 10

Așadar, dacă doriți să aflați data la care a fost instalat Ubuntu, Linux Mint, Pop!_OS, Kali Linux sau orice altă distribuție bazată pe Debian, puteți executa în Terminal comanda următoare:

ls -lt /var/log/installer

Dacă aceasta nu funcționează, încercați cu:

ls -ld /lost+found

În schimb, dacă folosiți Windows 10 și doriți să aflați data la care a fost instalat acesta, deschideți linia de comandă și introduceți comanda:

systeminfo | find /i "Original"

Am și o explicație pentru recordul personal folosind o distribuție Linux: e vorba de un sistem folosit în tot acest timp pe post de server multimedia. Începând de astăzi, însă, devine cel de pe care voi lucra de acasă cât a mai rămas din nebunia actuală, apoi blogui, photoshopa, etc.

4 Comentarii

 1. Am incercat comanda pt Manjaro, dar nu a functionat. Stiu ca Manjaro nu este o distributie bazata pe Debian, dar am zis sa incerc.

 2. Super tare. Acum am incercat si functioneaza perfect. Instalat in Februarie anul acesta ( tot la Manjaro ma refer).

 3. Buna,Cristian,eu azi am gasit articolul asta,m-am jucat cu comanda pt. windows 10 dar am cazut intr-o nedumerire completa. Mi-a afisat instalarea pe 24/11/2020, dar eu am cumparat placa de baza nou-nouta anul asta pe 14/11/2021. Oare sa-mi fi dat o placa de baza care a mai fost folosita ???. Eventual imi poti recomanda un program care-mi da date despre placa de baza ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.