Cum se adaugă opțiunea „Defragmentare” în meniul contextual (click dreapta) al partițiilor /Hard Disk-urilor

Deși recomand tuturor utilizarea unui program terț pentru defragmentarea Hard Disk-urilor, în special datorită funcțiilor avansate pe care le include, sunt utilizatori care obișnuiesc să realizeze acest proces cu ajutorul instrumentul integrat în Windows și n-au nevoie de altceva. Dacă vă numărați printre ei, trucul prezentat în continuare vă va încânta, iar asta deoarece vom vedea cum putem adăuga în meniul contextual al partițiilor / Hard Disk-urilor, opțiunea „Defragmentare„.

optiunea defragmentare in meniul contextual

Pentru implementarea opțiunii „Defragmentare” va trebui să realizăm câteva modificări în regiștrii sistemului de operare și prin urmare, vom avea nevoie de Registry Editor. Cei care nu știți despre ce este vorba, înainte de a continua, vă recomand să citiți articolul dedicat acestui instrument, publicat de curând.

Pentru a putea adăuga opțiunea „Defragmentare” în meniul contextual al partițiilor, deschidem Registry Editor și accesăm următoarea locație:

ComputerHKEY_CLASSES_ROOTDriveshell

Pentru a putea crea o nouă cheie de execuție sub „shell„, facem click dreapta » New » Key:

defragmenteaza meniul contextual

Noii chei îi vom da numele „runas„. În continuare, după ce facem click pe cheia pe care tocmai am creat-o, realizăm dublu click pe valoarea „(Default)„. În fereastra ce se va deschide, la „Value data:„, introducem cuvântul „Defragmentare„, după care apăsăm butonul OK:

defragmentare runas

Tocmai am creat o nouă opțiune în meniul contextual, căreia i-am dat numele „Defragmentare„! Dar noua opțiune nu va realiza nici o acțiune dacă nu-i atribuim o sarcină. Pentru atribuirea sarcinii de defragmentare, facem click dreapta pe cheia „runas” creată mai devreme și accesăm New » Key, pentru a crea o nouă cheie pe care o vom numi „command„.

Așa cum am făcut și în cazul valorii „(Default)” a cheii „runas„, selectăm cheia „command„, apoi facem dublu click pe valoarea „(Default)„. În fereastra ce se va deschide vom introduce „defrag %! -v„, după care vom apăsa butonul OK pentru a salva modificările:

atribuirea actiunii de degragmentare

Dacă am realizat corect pașii descriși mai sus, la deschiderea Windows Explorer, atunci când vom realiza click dreapta pe oricare dintre partițiile existente, ar trebui să vedem în meniul contextual opțiunea „Defragmentare„.

Atunci când vom face click pe aceasta, se va deschide versiunea utilitarului Defragmentare disc în Linia de Comandă (Command Prompt):

defragmentare disk in linia de comanda

Bonus: Dacă preferați versiunea grafică a instrumentului de fragmentare, introduceți comanda

C:WindowsSystem32dfrgui /p “%1

în loc de

defrag %! -v

Dacă v-a plăcut acest truc și doriți să cunoașteți mai multe astfel de trucuri, vă invit să accesați arhiva etichetei Trucuri Windows. Dacă aveți întrebări sau necesitați ajutor, aștept să mi le aduceți la cunoștință sub forma unui comentariu la această postare.

4 Comentarii

  1. Daca nu va plac ferestrele acelea negre ale CMD si preferati sa vizualizati aplicatia de defragmentare implicita, tastati…. C:WindowsSystem32dfrgui /p „%1” ….in loc de “defrag %! -v“.
    Singura difera este modul de vizualizare a procesului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.