Despre Flyme OS 5, Android-ul adaptat telefoanelor Meizu

Meizu Technology Co., Ltd., unul dintre cei mai renumiți și controversați fabricanți chinezi de smartphone-uri cu Android, a lansat la jumătatea anului 2012 Flyme OS, o versiune profund modificată a celui mai popular sistem de operare pentru dispozitivele mobile, special concepută pentru a da viața primului membru al familiei MX.

Flyme OS 5 rulând pe Meizu MX5

În urmă cu o săptămână, Meizu a lansat Flyme OS 5, versiune construită pe șasiul Android 5.1, care se diferențiază de celelalte din foarte multe privințe. Pentru început, aceasta nu a mai moștenit bug-uri enervante și de-a dreptul stupide precum cel care te împiedica să modifici conținutul unui cuvânt, sau cea care îți întrerupea conexiunea wireless după ce telefonul întra în stand-by.

Aspect

Cine spune că Flyme OS 5 nu seamănă cu iOS, se-mbată cu apă rece. Acest lucru te poate enerva, te poate face să te simți inferior gândindu-te că folosești o clonă, sau lăsa indiferent. Oricum o iei, e vorba de o copie nesimțită și, oarecum, nereușită a iOS. Mie, unul, pur și simplu mi-e indiferent cine și de unde s-a inspirat, atât timp cât arată bine și funcționează.

Iar Flyme OS 5 arată și funcționează (aproape) impecabil, și mai are câteva caracteristici pe care mi-aș fi dorit să le văd la muți fabricanți de interfețe, inclusiv la Samsung.

Aspectul meniurilor te duce cu gândul la un hibrid între Android și iOS, iar locația celor mai frecventate opțiuni ale acestora a fost schimbată față de cea avută în versiunile anterioare astfel încât fiecare dintre acestea să poată fi accesate cu ușurință.

Cei nu foarte încântați de ceea ce văd, pot opta pentru instalarea unei teme. În acest sens, Flyme OS 5 vine însoțit de aplicația Themes, un fel de magazin cu teme, imagini de fundat și tonuri de apel, ce pot fi descărcate gratuit sau contra cost, dar care, din păcate, momentan nu este tradus nici măcar în engleză și se încarcă, cel puțin din România, destul de greoi.

Vine, de asemenea, personalizat cu un pachet de iconițe, între noi fie vorba, oribile, dar la care puteți renunța prin simpla comutare a unicului buton din ramura Personalization.

Comportament

Rareori ți-e dat să vezi un sistem de operare bazat pe Android, atât de rapid precum Flyme OS 5, și credeți-mă că am încercat multe în cei 4 ani în care sistemul de operare de la Google mi-a fost companion de nădejde, iar eu nu sunt genul care să-și „menajeze” smartphone-ul.

https://www.youtube.com/watch?v=dNjwCoala2Q

Meritele, nu spun nu, or fi și ale hardware-ului, că Meizu MX5 poate fi considerat cum vreți voi, însă nicidecum unul modest când vine vorba de componentele din construcția sa.

Flyme OS 5 are la bază Android 5.1, o versiune nu tocmai nouă, da cu care dezvoltatorii au avut timp suficient la dispoziție pentru a o descoase, adapta și optimiza și recoase. Vedeți voi, mulți se plâng că n-au cea mai recentă versiune Android în propriile dispozitive, crezând, total greșit, că un Android mai nou e sinonim cu performanțe mai bune.

Nici măcar Nexus-urile și GPE-urile se bucură întotdeauna de un spor de performanță pe cele mai recente versiuni Android, de ce v-ați aștepta să le aibă un smartphone construit pentru o versiune mai veche, de care nu s-a ținut deloc cont la dezvoltarea celei noi?

Caracteristici de menționat

DND

Puține smartphone-uri actuale includ un mod DND, foarte util dacă nu dorești să te deranjeze notificările în timpul unei ședințe, când ești la vreun curs, ori atunci când dormi. Flyme OS nu doar că include o astfel de funcție, ci îți oferă și posibilitatea de a o configura pentru a se activa automat într-un interval anumit de timp, permite setarea unor excepții, precum și posibilitatea de dezactiva notificarea unui apel primit dacă apelantul este insistent și revine cu un apel în următoarele 5 minute de la primul.

Gesture wakeup

E una dintre cele mai tari caracteristici pe care le poți avea pe un smartphone cu Android. Cu ajutorul acesteia poți activa telefonul prin dublă atingere, sau poți deschide automat o aplicație în funcție de un model „desenat” cu degetul pe ecran.

Evident, funcționalitatea acesteia e limitată de setările de securitate. De exemplu, dacă ai blocat accesul la telefon cu un cod pin, un model sau amprenta, după gest va trebui să deblochezi telefonul, iar abia după ce ai făcut asta vei avea acces la aplicația invocată astfel.

App lock & Guest mode

Hexlock poate dota orice smartphone cu Android cu capacitatea de a restricționa accesul la anumite aplicații. Eu, de exemplu, dorm mai liniștit dacă știu că nu-mi cotrobăie nimeni prin email, sau știind că „nu-mi consumă” Oana toate postările interesante pentru care încă mai sunt utilizator de Facebook.

Flyme OS 5 oferă posibilitatea blocării, prin PIN, model sau amprentă, a accesului la oricare dintre aplicațiile instalate în telefon. În plus, util pentru atunci când împrumutați telefonul cuiva, dispune și de Guest Mod, pe care-l puteți activa pentru a permite împrumutatului să acceseze doar funcțiile de bază ale telefonului.

Root & Security

Dacă în cazul altor telefoane trebuie să apelezi la tot felul de tertipuri pentru a obține acces root, în Flyme OS 5 se rezolvă prin simpla bifare a unei casete. În plus, dispui și de un centru de securitate implementat sub forma unei aplicații convenționale, cu care poți gestiona lista de apelanți, permisiunile aplicațiilor, elimina temporarele, efectua o scanare antivirus, șamd.

Nu prea dau des prin respectivul centru de securitate, se și poate deduce asta din screenshot-urile de mai sus, dar contează pentru mine să știu că am așa ceva la îndemână.

Bloatware

Cantitatea bloatware-ului depinde de versiunea Flyme OS 5 pe care o veți instalat în smartphone. De exemplu, pentru Meixu MX5 sunt disponibile 3 variante:

 • A – versiunea principală, cea mai des actualizată, nebrănduită.
 • U – versiunea dezvoltată pentru operatorul chinez Unicom.
 • I – versiunea internațională, disponibile pe smartphone-urile International Edition.

Dintre toate, ultima e cea mai curată, în sensul că vine cu cele mai puține aplicații preinstalate, dar eu o prefer pe prima, iar asta deoarece este cea mai des actualizată.

Meizu MX5, achiziționat de mine de la GearBest, venea cu versiunea U, ușor de identificat deoarece la pornirea smartphone-ului vezi, în loc de logo-ul Meizu, un logo ciudat, portocaliu.

Eu am „înghețat” aplicațiile chinezești de care nu aveam nevoie și care nu puteau fi dezinstalate (majoritatea se dezinstalează ușor, la fel ca orice altă aplicație), cu Titanium Backup Pro, dar asta e altă poveste și o vom lăsa pentru un viitor articol pe acest subiect.

De menționat, ar mai trebui menționat și faptul că versiunea A nu vine cu Google Play, prin urmare va trebui instalat manual, după ce ai instalat în prealabil Google Play Services.

Nu reprezintă motiv de laudă

În primul rând, Flyme OS 5 nu este tradus în totalitate nici măcar în engleză. Este disponibil și în limba română, dar și în aceasta e tradus tot parțial. Unele indicații sau avertismente, dacă ați configurat telefonul în limba română, apar fie în engleză, fie în chineză, ceea ce va băga în ceață mai mult decât un posesor de Meizu.

Telefonul include un soi de Pagini Aurii (Yellow Pages). Habar n-am cum se dezactivează și nici dacă este posibil așa ceva, că n-am prea avut timp de asta în cele câteva zile care au trecut de la instalarea noii versiuni.

Unele mesaje presetate, cum ar fi șabloanele celor pe care i le trimiți rapid cuiva pentru a te scuza atunci când îi respingi apelul, nu pot fi individualizate, sau cel puțin nu găsești cu ușurință această posibilitate. Eu, unul, n-am fost…

Părerea mea. Contează ?!?

Mă bucur că am ales Meizu, altfel n-aș fi cunoscut Flyme OS și nici n-aș fi știut ce înseamnă să folosești un sistem de operare perfect optimizat pentru un anume dispozitiv.

Flyme OS 5 are și părți mai puțin bune, dar din fericire sunt atât de lipsite de importanță în utilizarea de zi cu zi a telefonului încât, dacă nu ești genul care să ia dispozitivul „la puricat”, nici nu le vei sesiza.

Nu știu în ce scopuri folosiți voi telefonul, dar eu îl folosesc pentru a accesa informații cu el și ocazional pentru mă juca (în special atunci când așteptările devin lungi și apăsătoare) și, mai nou, pentru a socializa cu ajutorul său. E primul telefon în care am păstrat Facebook-ul mai mult de 3 zile și l-am mai și folosit zilnic!

Cam asta ar fi pentru moment, dar vă promit că voi reveni cu detalii în review-ul care, cu puțin noroc și cu voia dentistului, va vedea lumina zile înainte de sfârșitul acestei săptămâni.

56 Comentarii

 1. Salut Cristian! Multumim pentru review! Ai idee cum pot instala versiunea aceasta pe un MX5 International? de fiecare data cand incerc sa fac update manual primesc eroarea: Firmware corrupt. :(

  1. Eu aveam versiunea U, apoi am I urmând aceste instrucțiuni, iar câteva zile mai târziu am instalat firmware-ul A salvând în memoria internă fisierul update.zip descărcat și rulându-l din File Explorer.

 2. Dintre Flyme 5 si MiUI care ti-a placut mai mult? Care este mai performant, mai bine optimizat? Legat de functiile speciale, cum se diferentiaza cele 2?

  1. Am folosit MIUI pe Redmi 1S, nicidecum pe un „vârf de gamă”, așadar n-am cum să le compar din punct de vedere al performanței. Mai bine pus la punct, fără îndoială, este MIUI, dar cel care vine însoțit de cele mai multe caracteristici utile e Flyme OS. Diferențele se rezumă la funcții, dar nici de această dată nu le pot confrunta, că n-am două telefoane din aceeași gamă de preț care să le ruleze. Ce pot face, dacă te interesează în mod special, e un vs. între MIUI 7-ul avut pe Redmi și Flyme OS-ul 5 rulat pe MX 5.

  2. Ar fi interesant. Atat MIUI cat si Flyme Os sunt versiuni de android foarte editate de producatori. Xiaomi si Meizu sunt rivali de ceva vreme, amandoua au fost acuzate ca au copiat iOS (desi nu prea inteleg rostul acestor acuzati). Amandoua companiile ofera telefoane cu raport pret/specificatii excelente, deci softul va face diferenta (sigur exista multe alte diferente hardware, dar sa fim seriosi, un telefon performant fara un soft care sa-l puna in valoare nu este prea diferit de un telefon de 10 ori mai ieftin ca el). Fac o paranteza: Mai merita achizitia lui redmi 1s daca vrei un telefon performant cu pret mic (si suport softwere din partea dezvoltatorilor)? Multumesc.

  3. Voi publica o comparație după review. Nu, nu merită achiziționat un Redmi 1S acum. Dacă vrei ceva la preț bun, alege cel puțin un Note 2.

  4. Am un budet de 500-600 lei. Mam uitat si la note 2, da este performant dar prea puternic pentru ce am eu nevoie.

 3. Salut Cristian,
  Recent am achizitionat un telefon Meizu MX4 Pro de la QM si din pacate a venit cu Flyme 4.1.1.1U desi, inainte de achizitionare am intrebat daca are varianta internationala de soft. Nu ma pricep prea bine la telefoane de aceea te rog sa-mi spui daca pot face un upgrade la 4.5.7A (cred ca asta e ultimul) si care este metoda cea mai usoara si lipsita de riscuri?
  Multumesc frumos!

  1. Teoretic, fiind vorba de un firmware oficial n-ar trebui sa se puna problema de garantie. Dar, acest fapt variaza de la producator la producator si pana la comerciant. Daca tot am adus vorba de garantie, fiind un telefon chinezesc QM in caz de ceva mai grav (se arde placa de baza,etc.) cred ca il trimit in china, la servisul Meizu. Nu stiu cat de pregatiti sunt cei de la QM cu servisul lor, dat fiind numarul mare de telefoane „exotice” pe care le comercializeaza sau le-au comercializat. Cristi, ai putea detalia intr-un tutorial procedura pentru trimiterea unui telefon in garantie daca este achizitionat de pe GearBest (Nu zic acu sa-ti strici intentionat terefonul, dar macar sa ne prezinti procedura detliata de magazin)

 4. Am o mica problema pe care nu reusesc sa o rezolv de cateva zile.
  Am observat ca unele aplicatii, viber, whatsupp, facebook si messenger nu se contecteaza la internet cand sunt pe internetul mobil si nu pot sa trimit/primesc mesaje. In acelasi timp, chrome, googe maps, clientul de mail sau altele merg.Pe wifi totul e ok.
  Am pus asta pe seama trecerii la versiunea 5 dar nu sunt sigur. Acum am instalat ultima versiune de beta test si problema persista.
  M-am uitat prin toate setarile si in Security dar nu gasesc cauza. Vreo idee?

  1. Ai încercat să ștergi și să reconfigurezi manual APN-ul? Am avut și eu o problemă similară și așa am rezolvat-o.

 5. Eu am un mx5 e cel mai rapid telefon. Mai ales senzorul de amprentă. Ce ma deranjează la el e faptul că Facebook Messenger nu se actualizează cu persoanele online. Aveți aceiași problema? Am flyme 4.5.4.1 i inițial a fost versiunea,, a” dar am schimbat-o. Telefonul lam luat de la TVC-mall

 6. Salut,

  Multumiri pentru articolul legat de FlymeOS. Detin si eu de cateva zile un Meizu Pro5 si am o intrebare : exista vreo posibilitate sa-i setezi adresa de IP si proxy pe wireless pe FlymeOS5?

  1. Nu, ma refer la posibilitatea de a seta manual adresa de IP, optiune utila in anumite situatii, cand te conectezi de exemplu la un router care nu are DHCP. Nu am intalnit telefon Android pe care sa nu mearga chestia asta, chiar si pe iOS se poate configura.
   Ambele optiuni (setare IP si proxy – manual) sunt prezente in FlymeOS4.

 7. Buna , poti sa mi spui si mie daca tu ai putut instala google play ? …si nici date mobile nu mi merge , nu stiu ce sa i mai fac , pe wireless e ok dar internewt mobil nu vrea .

  Atata m a enervat ca mi vine sa l dau inapoi !

  1. Da, și încă destul de ușor. Datele mobile funcționează, dar mai întâi trebuie să configurezi APN-ul operatorului tău. Pe ce rețea ești?

 8. Salut,
  Spune-mi te rog daca in cazul in care instalez o varianta de test (ex:5.6.1.12A) si nu functioneaza cum trebuie, sau din alte motive, pot reveni la ultima varianta stabila pe care o am acum (4.5.7.1A)? Telefonul meu este MX4 Pro.
  Multumesc,

  1. Pe MX4 habar n-am cum stă treaba, dar eu am făcut downgrade pe MX5 și n-au fost probleme. Apropo, nu știu dacă vei putea trece de la A la I/G sau U pur și simplu, pe MX5 am urmat aceste instrucțiuni.

  2. Ok, merci! Oricum nu intentionez sa trec de pe A pe I, nu ma deranzaja ca n-am lb. romana.

  1. Te pot ajuta publicând un ghid, dar de unde ai cumpărat telefonul de nu vrei să instalezi firmware-ul Internațional, care n-are nici atât de mult crapware și vine cu google services?

 9. Am vrut sa instalez dar mi a spus ca e corupt , l am cumparat de la evomag , imi place telefonul dar imi da mari batai de cap .

 10. Bine , nici eu nu s un mare specialist in telefoane , sfaturile tale insa ne au ajutat foarte mult , decizia de a-l pastra se datoreaza faptului ca am gasit acest blog !

 11. Te felicit pentru acest blog !
  Si eu am un Meizu M2 de trei saptamani luat de la Altex si sunt foarte multumit. Raport calitate—pret → foarte bun.

 12. Cristi, spune-mi te rog daca ai reusit sa configurezi pe app de email un cont corporate (exchange)? Pe Flyme 5 nu mai reusesc sa-mi configurez mailul de servici, care sa fie cauza? imi spune ca nu se poate conecta la server. Cu aceleasi setari pe Flyme 4.5 mergea fara probleme. Ai vreo solutie? Merci.

 13. Salut!
  Am si eu urmatoarea problema cu meizu-ul meu m2 note: l-am luat de la f64, versiune A cu limba romana. Am facut upgrade la ultima versiune 4.5.4.2A si totul bun.
  Dupa am umblat la setarile pentru limba de afisare si am schimbat pret de 2 min pe lb. Engleza, dupa care nu mai aveam lb. Romana in meniu.
  Ai idee cum pot avea din nou meniul in romana?
  Mentionez ca am dat si resetare la setarile di fabrica si nimic. Tastatura inca are obtiunea de romana.

  Multumesc anticipat!

  1. Din pacate versiunea A nu are suport pentru limba romana, daca vrei neaparat romana trebuie sa treci pe versiunea I . Am patit si eu asta pe MX4 Pro cand am trecut la android 5, adica flyme 4.5.7.1A

 14. Salut,

  Am un M1 Note cu 5.1.3.0A instalat recent+resetare si dupa ce am scanat de curios cu Kasperksy antivirus app mi-a gasit malware in aplicatia de mesaje preinstalata si in aplicatia Life.
  Voi ati patit ceva de genul. ms

 15. Buna ziua.Am de 4 zile un Meizu pro5 de care sunt foarte multumit cu exceptia faptului ca sunt probleme cu primirea notificarilor pe anumite aplicatii :mail,whatsapp,sofa score etc. In momentul in care deschid una din aplicatiile enumerate curge o avalanse de mesaje pe care nu le-am primit ca si cum nu ar fi avut net.Problema este dezbatuta si pe XDA si pe alte site-uri deci este o boala cunoscuta dar fara medicament inca.Am o intrebare daca merita sa trec de pe varianta A pe I sau G.Daca diferenta este numai limba romana atunci nu merita pentru ca lucrez pe calculator si ma descurc mai bine in engleza cu termeni tehnici.Am facut update la varianta OS 5.1.4.0A si am pierdut google play…dar am rezolvat in 5 minute varianta chinezeasca are aplicatia App Store de unde am descarcat google play si serviciile.Aplicatiile chinezesti le-am sters foarte usor cu aplicatia link2sd chiar si pe cele mai incapatanate..

  1. Deschide Security (aplicația, nu secțiunea din setări) » Power Management » Adaugă la excepții aplicațiile respective. Flyme OS, după 3 minute de inactivitate a telefonului, le hibernează pe restul.

 16. Salut!
  Exista aici un „allex06” si un „Ilie” care spun ca au rezolvat aceeasi problema pe care o am si eu cu un Meizu Mx4 Pro
  Mai exact, intru pe Magazin Play si cu date mobile activate, nu pot descarca nicio aplicatie.
  Pe Wi-Fi e totul ok.
  Am setat APN-ul ghidat de un operator vdf0ne
  Exact acum caut setarile apn pe net, asta n-am facut.
  Mesaj pentru „allex06” si „Ilie”

  Fratilor, cand rezolvati o problema, detaliati si pentru altii, ca de aia ne spargem capul pe fel si fel de forumuri cu fel si fel de intrebari, pe teme diferite, ca sa aflam si raspunsuri.
  Voi gata, ati rezolvat problema si NU spuneti si CUM ceea ce este cel mai important.

 17. Salutare!

  Am un Meizu metal m1 adus din China. Inca nu am gasit in Timisoara pe careva sa deblocheze slotul1. Slotul 2 e deblocat dar merg doarpe Orange , Vodafone, Telekom pe 2 G dar nu si Digi. Pe slotul 1 unde are 4 G nu vede nicio cartela … scrie „Absent card” orice bag. Aveti idee unde l-as putea decoda daca se poate in Timisoara?

  Mersi

 18. Salut , am un M2 Note si am versiunea 4.5.4A , si vreau sa trec la versiunea recenta 5.1.6.0.G ? Cum pot sa fac asta ? … Si… Ce inseamna G ?

  1. Versiunea G (daca nu ai aflat intre timp) este „global” si vine cu google play services si fara aplicatiile chinezesti

 19. Eu am urmatoarele probleme cu un MX4 pro.
  -se conecteaza cam greu la reteaua operatorului dar asta o trecem cu vedere :)
  -afara functioneaza impecabil dar cand intru in spatii inchise pica semnalul si apare „no service” si nu revine semnalul decat cand ies afara. Stie cineva de ce?
  Mentionez ca e varianta china. A facut la fel si cu soft A apoi l-an convertit in varianta internationala si am pus ultimul soft G dar degeaba, problema cu semnalul persista.

 20. salut,
  am un meizu mx4 si vreau sa ii dau revenire la setarile de fabrica si imi cere un cod. stie cineva cum ar trebui sa procedez ca nu stiu codul

 21. Salut, ma poti ajuta cu o informatie? detin un meizu m1 metal si in momentul cand caut pe app store Google installer nu este de gasit..desi tutorialele arata ca ar fi, sau ca ar fi fost..Ce gresesc?

  1. Ai incercat sa cauti sa descarci si sa rulezi fisierul APK al respectivei aplicatii?

  2. Cauta in app store dupa GMS Installer si instaleaza-l ca sa ai acces la play store.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.