Despre autorul blogului

cristianNumele meu este Sucilă Liviu Cristian, sunt coder, blogger, podcaster, nesuferit. În această ordine, niciuna cu intenție. Primul «contact cu publicul» l-am avut în primăvara lui 2004, când am început să prezint emisiunea Rebel la SK Radio.

În 2007 am deschis primul meu blog. Era găzduit pe wordpress.com și vorbeam pe el despre software, electronică și radio, principalele mele pasiuni din acea perioadă.

În 2009 am mutat blogul pe domeniul latestit.net, unde a fost găzduit până în 2011, an în care am făcut o nouă schimbare de nume, de această dată în cristianls.com, adresă la care poate fi accesat și astăzi.

În 2010, am lansat forwindows.net, site cu articole și tutoriale despre Windows. În 2012 site-ul devenise cel mai vizitat site de IT din România. Tot în 2012, împreună cu Paul Beer și Adrian Stoica, am pus bazele site-ului nib.ro.

În tot acest timp am activat în diverse domenii, în principal IT și vânzări. O listă a job-urilor avute o găsiți în profilul meu pe LinkedIn. Din 2009 sunt freelancer și mă bucur de stilul de viață oferit de acest mod de câștigare a existenței.

Am locuit în Sibiu (3 ani) Hunedoara (16 ani), Arad (2 ani), Madrid (6 ani), București (4 ani), Hunedoara (1 an). În august 2015 m-am reîntors definitiv (sper) în București. Cu alte cuvinte sunt un fel de melc cu două picioare care a văzut multe.

 

Ce folosesc


Desktop-ul

Lucrez de acasă, iar pentru a îmi putea desfășura activitatea în condiții cât mai bune mi-am construit propriul PC pe care îl actualizez periodic. Îl folosesc cu Windows 10 și Linux Mint 17.2 Rafaela, despre care am scris aici.

Desktop în 2016

Desktop-ul este format din următoarele componente:

 • Placa de baza Gigabyte H87M-D3H, Socket 1150. Am ales-o pentru chipsetul Intel H87, compatibil cu OS X 10.7, 10.8 și 10.9, dar și pentru socketul 1150 (pe care poate fi montat orice procesor Intel® Core™ i3, Intel® Core™ i5, Intel® Core™ i7, Intel Celeron sau Intel Pentium), pentru placa de sunet integrată Realtek ALC892 și pentru placa de rețea integrată Realtek RTL8111F.
 • Procesor Intel® CoreTM i3-4340, 3.6GHz, Haswell, 4MB, Socket 1150, Box. L-am ales pentru preț, că n-am vrut să dau mai mult de 700 de lei pe procesor, dar și pentru că e mai puternic decât i5-le montat în iMac-ul din 2012 pe care pusesem eu ochii (2.5 GHz). Are tot 2 nuclee, dar are 4 fire de execuție (cu două mai mult față de cel din iMac).
 • Cooler CPU Noctua NH-U9B SE2. Pentru că am vrut să nu-mi fac în niciun moment griji cu privire la temperatura procesorului.
 • Kingston HyperX Savage 16GB(4x4GB), DDR3, 1600MHz, CL9, 1.5V, XMP. Pentru că 8 GB nu erau suficienți.
 • Placă video dedicată eVGA nVidia GeForce GTX 650. Pentru că vreau să folosesc OS X și Apple integrat în acesta driverele pentru ea, dar și pentru a putea lucra mai ușor și rapid în Premiere Pro și Sony Vegas.
 • Două SSD-uri, unul Kingston, celălalt Samsung (primul pentru Windows, al doilea pentru Linux).
 • HDD Western Digital Blue 1TB, 7200rpm, 64MB. Pentru că nu aveam suficient spațiu de stocare, iar acest HDD mi s-a părut a fi cea mai bună variantă ținând cont de relația calitate/capacitate/preț.
 • Sursa Nox Urano SX 500, 500W, ATX12V2.2. Pentru că mi-a plăcut și pentru că are o grămadă de protecții utile din punctul meu de vedere. Dacă nu vreți să dați 160 de lei pe o sursă, puteți alege oricare alta, de preferință de 500 W.
 • Carcasa Cooler Master Elite 361, Neagra. Am ales-o pentru că nu m-a deranjat dimensiunea ei, pentru faptul că poate fi utilizată pe orizontală, pentru că încap în ea 4 HDD-uri, pentru că ai spațiu să aranjezi cablurile așa cum trebuie și pentru că avea ventilator deasupra (pe lateral când carcasa e folosită pe orizontală).
 • Monitor LG LED IPS de 25″.
 • Tastatură SkyDigital nKeyboard Mechanic LED.
 • Maus Logitech G402 Hyperion Fury.
 • Sistem audio Logitech 5.1 Z506.

Laptop-ul

În deplasări mă folosesc de laptopul ASUS K55A de care sunt foarte mulțumit, deja al treilea de la acest fabricant care mi-a demonstrat în nenumărate rânduri că merită încrederea mea.

laptopul

Acesta ascunde sub tastatură un procesor  i7 3610QM, 12 GB de memorie RAM și un SSD Intel 535. Pe laptop folosesc doar Linux Mint 17.2 Rafela.

Telefonul

Actualmente folosesc un smartphone Xiaomi Mi 5 cu Android 6.0 și interfața MIUI 7, de care sunt deosebit de mulțumit.

Xiaomi Mi 5

La testarea aplicațiilor pentru Windows Phone mă ajută un Nokia Lumia 630 și care, după ce a suferit un accident, nu este întrebuințat la nimic altceva.

Aparatul foto

Fotografiile le fac fie cu un KODAK EasyShare Z990 și cu un Nikon D3100. Ocazional, în special pentru fotografiile făcute în aer liber, montez obiectivul Sigma 70-300mm.

nikon d3100

Chiar dacă a existat o perioadă în care parcurgeam zilnic km cu aparatul foto atârnat de gât, acum ambele sunt folosite strict pentru documentarea articolelor postate pe blog. Pentru alte scopuri îmi este suficientă camera smartphone-ului.

Programele

Public periodic o listă cu programele pe care le folosesc în Windows, iar cea mai recentă o puteți consulta aici. Toate schimbările minore survenite sunt adăugate constant în respectiva listă. Spațiul de lucru în Windows 10 îl păstrez cât se poate de curat.

desktop

Pentru cei interesați de subiect, Windows 10 arată în acest fel de pe urma particularizării cu tema DIY AeroMix obținută după cum am explicat în acest articol.

„Tomata”

 
Când vă vorbesc despre „Tomată” prin articole, mă refer la un Golf V Plus din 2007 cu motorizare 1.9 TDI BXE, pe care l-am cumpărat, cel puțin teoretic, pentru a învăța să conduc în primul an de permis.

Căutam un Golf V, dar toate cele care se încadrau în bugetul meu fie n-aveau istoric negru pe alb, fie au suferit accidente, fie aveau un interior de-a dreptul maltratat. Singurul OK din toate punctele de vedere era un Plus roșu. Deși nu-mi plăcea că e Plus, nici că e roșu, l-am cumpărat și acum, la 7 luni de la achiziționarea sa, după 2 luni în care l-am condus aproape zilnic, mă bucur de alegerea făcută.

Cu ce mă ocup actualmente


De aproape doi ani mă ocup de configurarea, optimizarea și întreținerea serverelor și site-urilor Web. De asemenea, sunt implicat în diverse proiecte în cadrul cărora fac ce-mi face timpul să treacă într-un mod plăcut. Un portofoliu va fi publicat în momentul în care voi considera necesar așa ceva.

Scriu pe acest blog și pe altele, inclusiv pe site-ul programecalculator.ro, și sar cu plăcere în ajutorul tuturor celor care-mi adresează întrebări sub forma unui comentariu la articolele cu tematică similară.

Ce urmăresc cu acest blog


Să aduc în atenția celor care-i trec pragul informații și opinii pe care le consider utile și altora, iar el mă ajută la consolidarea „brandului personal” 🙂

Să cunosc persoane cu interese comune, iar din acest punct de vedere pot spune că blogul nu m-a dezamăgit, ci din contră, a jucat un rol deosebit de important la formarea relațiilor personale și profesionale de care mă bucur în momentul de față.

Încă ceva…


Deși consider că nu trebuie să dau explicații nimănui despre subiectele pe care le abordez, produsele pe care le promovez și experiențele pe care le descriu pe blog, din respect pentru cei care mi-au oferit parte din timpul lor pentru a-l vizita fac exact contrariul.

Criticile constructive au fost și vor fi întotdeauna acceptate și binevenite. Tot „feedback-ul” care nu se încadrează în această categorie este ignorat fără remușcări.

Cei care doriți, mă puteți contacta prin email, Facebook sau Google+, însă, din motivele explicate aici, nu o faceți pentru a-mi cere ajutorul la rezolvarea unor probleme tehnice. În astfel de cazuri apelați cu încredere la formularul de comentarii al unui articol ce tratează un subiect similar. Vă mulțumesc tuturor pentru înțelegere!