Ce trebuie știut înainte de achiziționarea unei tastaturi mecanice

N-am uitat promisiunea făcută, deși a trecut ceva timp de-atunci, dar am amânat momentul publicării articolului pe această temă deoarece nu mă simțeam în măsură să vă vorbesc despre tastaturile mecanice și avantajele folosirii lor fără un minimum de vechime în utilizare.

Tastatura mecanică NKEYBOARD

Au trecut șase luni de când mi-am cumpărat prima tastatură mecanică. Chiar dacă folosisem o astfel de tastatură în trecut, cu greu m-a lăsat inima să investesc în așa ceva. Și da, a fost o investiție, nu un capriciu, dar voi reveni asupra acestui aspect puțin mai târziu.

Calitățile tastaturilor mecanice

Cea mai lăudată calitate a tastaturilor mecanice e durabilitatea acestora, superioară oricărei alte alternative cu membrană, dom de silicon, șamd. Dar între noi fie vorba, nimeni nu își va cumpăra o tastatură mecanică pentru a o lăsa moștenire nepoților.

Tastaturile mecanice se personalizează, curăță și repară cu ușurință, iar asta deoarece sub fiecare tastă se află câte un mecanism (switch) ce operează independent față de celelalte.

switch-uri iluminate

O altă diferență importantă față de cele convenționale este reprezentată de senzația tactilă și cursa ce trebuie parcursă de către deget pentru efectuarea contactului ce trimite comanda către PC. Ambele diferă de la un tip de tastatură mecanică la alta, în funcție de tipul switch-urilor Cherry MX din construcție, care pot fi Black, Red, Brown, Blue, Green sau Clear.

Deoarece tastele nu sunt lipite de mecanismele Cherry MX, acestea pot fi înlocuite în funcție de preferințe; preferințe care pot ține de tipul tastei (cilindrică, plată sau sferică) și colorit.

Tastatura, mausul și telefonul, iar chestia asta e demonstrată științific, reprezintă un mediu propice pentru dezvoltarea microbilor. Este important ca perifericele și dispozitive cu care intrăm constant în contact să fie curățate și dezinfectate temeinic, cel puțin cu periodicitate lunară. Nu uitați că, în medie, ne atingem fața de aproximativ 300 ori/zi!

O tastatură mecanică se aspiră și curăță deosebit de ușor, tastele sale putând fi demontate și spălate cu detergent și soluții antibacteriene, fără asumarea niciunui risc.

curatare tastatura mecanica

Dar cea mai importantă calitate a tastaturilor mecanice este fiabilitatea dovedită la tastare, o caracteristică deosebit de importantă pentru cei care scriu mult și o fac destul de rapid, dar și pentru cei care folosesc PC-ul pentru a se juca.

Alegând corect tastatura mecanică, după perioada necesară acomodării (care diferă de la un individ la altul), greșelile comune comise la tastare se vor rări surprinzător de mult.

O caracteristică la fel de importantă a tastaturilor mecanice, deși neesențială sau exclusivă, o reprezintă capacitatea acestora de configurare a macro-comenzilor. Iar dacă tot am adus vorba, eu le prefer pe cele care nu necesită un software adițional pentru configurarea și memorarea macro-urilor, criteriu de selecție de care am ținut cont la achiziționare.

Minusurile tastaturilor mecanice

E cunoscut faptul că tastaturile mecanice sunt gălăgioase, din acest punct de vedere putând fi —și o spun fără să exagerez deloc— comparate cu vechile mașini de scris ca de la egal la egal. Pe mine mă relaxează sunetul produs de taste, dar ceva îmi spune n-are același efect asupra celor aflați în imediata-mi apropiere atunci când scriu de zor.

Tastaturile mecanice nu sunt doar gălăgioase, ci și inestetice, grele și voluminoase, contrar tendințelor actuale, ceea ce le face nerecomandabile unui designer, căruia i-ar deregla tot feng shui-ul, unui bibliotecar sau cuiva care lucrează în aceeași încăpere cu alte persoane.

Observ cu surprindere că tastaturile mecanice sunt lăudate pentru confort. Doar cineva care n-a avut niciodată o tastatură ergonomică poate afirma o asemenea inepție. În primul rând sunt mai înalte, iar în al doilea rând, tastele lor sunt așezate în linie. Exact.

Tipurile de contacte (switch-uri) ale tastaturilor mecanice

Cele mai răspândite sunt switch-urile Cherry MX, produse de CHERRY Corp. de mai bine de 25 de ani. Acestea sunt fabricate din material plastic de foarte bună calitate și, după cum v-am relatat și mai devreme, sunt de diferite tipuri, clasificate pe culori, principalele fiind:

Indiferent cât de mult ar încerca cineva să vă descrie în cuvinte diferențele dintre acestea, pentru a afla care vi se potrivesc cel mai bine trebuie neapărat să le încercați personal pe fiecare în parte. O spun din propria experiență.

Teoretic, cele negre sunt mai potrivite pentru „începători”, cele albastre pentru scriitori, cele roșii pentru gameri, iar cele maro pentru „oameni cu mâna grea”.

switch-uri cherry mx red

Problema e că dintre toate, cel mai mult mi-a plăcut senzația tactilă oferită de switch-urile MX Red la redactare, iar din ce-am citit pe diverse forumuri și acest subreddit, nu sunt singurul în dezacord cu activitățile pentru care ar fi recomandate fiecare dintre acestea.

Într-adevăr diferă, în funcție de tip, zgomotul produs de mecanism, forța ce trebuie exercitată și lungimea cursei necesare pentru înregistrarea comenzii aferente tastei apăsate.

E imposibil să îți poți da seama ce switch ți se potrivește cel mai bine, dacă nu ai avut ocazia să cunoști personal comportamentul a cel puțin trei dintre ele, așadar nu voi îndrăzni să vă fac vreo recomandare pentru alegerea unui tip sau al altuia.

7 Comentarii

    1. N-are switch-uri Cherry, care ar fi fost de preferat la orice tastatură mecanică, dar la acest preț nu ai să găsești altceva mai bun. Ca să-ți faci o idee, switch-urile acesteia se comportă asemănător celor Cherry Green, ceea ce o face mai indicată pentru gaming (necesită 80 gr forță pentru apăsare) și seamănă foarte mult cu Blue ca feedback și zgomot la apăsare.

  1. Care ti se par cele mai zgomotoase switch-uri ? Am cumparat recent o tastatura redragon kala cu switch-uri Outemu Blue si mi se par zgomotoase, mai ales noaptea , linistea din camera are de suferit

    1. Toate sunt gălăgioase, dar cele albastre mai au și un „click”, deci sunt clar cap de listă dpdv al zgomotului produs. Îmi pare rău pentru tine. :)

  2. Nu stii, nu se poate adauga o extensie, niste coliere pe switch sa mai atenueze zgomotul ? sau orice altceva, multumesc !

    1. Salut! Acum 1 an jumate am cumparat o tastatura razer blacwidow ulitmate de la un magazin din paris numit FNAC, intre timp am intampinat o problema, aceea fiind defectarea tastei tab. Stiti cumva unde as putea merge sa o repar deoarece tastatura este inca in topul celor mai bune tastaturi si nu vreau sa o schim. Mentionez faptul ca nu am cum sa o trimit in garantie, deoarece acel magazin nu are centre in romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.