Dezactivarea indexării și a funcției de căutare a fișierelor pentru creșterea performanței calculatorului

Pentru a permite utilizatorilor să localizeze rapid și ușor fișierele stocate pe Hard Disk-urile conectate la calculator, sistemele de operare Windows dispun de o caracteristică de indexare proprie. Aceasta, bazându-se pe informațiile extrase din fișierele pe care le identifică în timpul scanării Hard Disk-urilor, creează un index, sau și mai bine spus, un inventar cu toate acestea, care conține, printre altele, informații despre numele, mărimea și tipul fișierelor, precum și locul în care acestea sunt stocate. Datorită acesteia, atunci când utilizatorul caută în PC documente sau fișiere de orice tip, a cărui nume și-l amintește doar parțial, sistemul de operare „știe” să-i ofere rapid unul sau mai multe rezultate ce corespund criteriilor interogării.

cautarea fisierelor in computer

Deși poate fi esențială pentru localizarea fișierelor stocate pe Hard Disk-urile care găzduiesc mii de fișiere, în cazul calculatoarelor personale aceasta nu face nimic altceva decât să îngreuneze inutil funcționarea sistemului. Eu de exemplu, deoarece am fișierele foarte bine organizate, dezactivez indexarea fișierelor de pe Hard Disk pentru a spori viteza de răspuns a sistemului.

Căutați des fișiere în calculator cu ajutorul funcției de căutare? Nu?!? Păi în cazul acesta, fără a mai sta pe gânduri, ar trebui să dezactivați indexarea fișierelor Hard Disk-urilor conectate la PC!

În plus, dacă în viitor nu veți putea localiza documentele sau fișiere dorite pe cont propriu, veți putea reactiva caracteristica de indexarea în orice moment! Cu alte cuvinte, dezactivând indexarea nu aveți nimic de pierdut, ci din contră, veți da calculatorului vostru un plus de performanță.

Cum se dezactivează indexarea fișierelor de pe Hard Disk

Puteți dezactiva indexarea fișierelor de pe Hard Disk în mai multe feluri, dar cea mai rapidă cale de a vă atinge scopul este să introduceți în caseta Run comanda optionalfeatures și să apăsați tasta Enter. În fereastra ce se va deschide, respectiv Windows Features, debifați caseta Indexing Service și Windows Search.

dezactivarea indexarii si a functiei de cautare

De asemenea, puteți dezactiva indexarea oprind pornirea automată a serviciului Windows Search așa cum am explicat în articolul despre serviciile Windows.

În schimb, dacă doriți să puteți utiliza în continuare funcția de căutare, însă nu doriți ca serviciul de indexare să indexeze fișierele și documentele de pe Hard Disk, deschideți Windows Explorer, faceți click dreapta pe unitatea de disc (partiție, hard disk), și alegeți Properties:

proprietati partitie

În fereastra de proprietăți ce se va deschide, în fila General, dezactivați caseta „Allow files on this drive to have contents indexed in addition to file properties„, apoi apăsați Apply:

Allow files on this drive to have contents indexed in addition to file properties

Când veți fi întrebați dacă doriți să aplicați noile atribuții doar unității de disc selectate, sau a unității de disc precum și a conținutului său, alegeți a doua variantă și apăsați OK:

Aplica si pentru subfoldere

Dacă pe durata procesului vi se va cere, realizați acțiunea cu permisiuni de administrare apăsând butonul Continue:

permisiuni de administrare

E posibil ca pe unitatea de disc să existe fișiere protejate de sistem. Acestor fișiere nu li se vor putea modifica atribuțiilor și în consecință, atunci când veți fi înștiințați de acest lucru, optați pentru ignorarea tuturor fișierelor de acest gen:

Ignora fisierele carora nu le pot fi aplicate noile atributii

Nu vă mai rămâne decât să așteptați finalizarea modificării atribuțiilor pentru fișierele existente pe unitatea de disc selectată și, în cazul în care dispuneți și de altele, să repetați acțiunea pentru fiecare în parte.

Iar acum, deoarece știu că mai devreme sau mai târziu cineva mă va întreba acest lucru, ei bine, eu prefer ultima variantă prezentată, respectiv dezactivarea indexării la nivel de partiție / HDD.

Dacă v-a plăcut acest truc și doriți să cunoașteți mai multe astfel de trucuri, vă invit să accesați arhiva etichetei Trucuri Windows. Dacă aveți întrebări sau necesitați ajutor, aștept să mi le aduceți la cunoștință sub forma unui comentariu la această postare.

Un comentariu

 1. Buna ziua…chiar aveam nevoie de acest topic pe care lati creat.

  Am urmat pasii scrisi de dvs si am dezactivat acel indexing. Sa speram ca pc-ul va functiona mai bine acum.

  Dar prin metoda aia cu run si optionalfeatures nu mia gasit Indexing Service și Windows Search.

  Dar am reusit prin cealalta optiune.

  Aceasta schimbare ii usureaza viata unui ssd?

  Multumesc mult.

  Stima!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.