Cum se dezactivează descărcarea și instalarea automată a driverelor prin Windows Update

Pentru întrebarea care mi-a fost adresată recent de zame77 aveam un răspuns pregătit de câteva luni. În momentul scrierii instrucțiunilor pe care le aveți mai jos, îmi amintesc că Windows 10 descărca și instala în mod automat un driver NVIDIA problematic, dar am tot amânat publicarea lor până am uitat complet de subiect.

Cum se dezactivează instalarea automată a driverelor

Pentru că Microsoft s-a gândit că e mai ușor așa pentru cei nefamiliarizați cu instalarea driverelor componentelor hardware conectate la PC, a dotat Windows cu capacitatea de a identifica, descărca și instala în mod automat cel mai recent driver disponibil.

never install driver software from windows update

Din păcate, această funcție a sistemului de operare poate da bătăi de cap unori, în special atunci când dezvoltatorul driverului s-a grăbit să-l publice înainte de a efectua o testare exhaustivă.

Prin urmare, eu prefer dezactivarea funcției respective și instalarea driverelor în modul convențional, adică descărcându-le de pe site-ul fabricantului componentei.

Dezactivarea instalării automate a driverelor se efectuează din Setările de instalare a dispozitivelor. Cea mai rapidă metodă de a ajunge la acesta constă în executarea în caseta Run a comenzii de mai jos:

systempropertieshardware

La apariția panoului de proprietăți avansate ale sistemului, în fila Hardware al acestuia, apăsați butonul Setări de instalare dispozitiv.

setari de instalare dispozitiv

În fereastra următoare bifați opțiunea Nu, aleg eu ce se face, bifați Nu se instalează niciodată software de drivere din Windows Update, apoi debifați caseta Obțineți automat aplicația și informațiile pentru dispozitiv furnizate de producătorul dispozitivului.

nu, aleg eu ce se face

După efectuarea acestor ajustări apăsați butonul Salvați modificările, închideți panoul de proprietăți a sistemului și reporniți PC-ul. Începând din acel moment niciun driver nu va mai fi descărcat în mod automat prin Windows Update.

11 Comentarii

 1. Cristi scuze ca intreb altceva fata de acest subiect. Am cumparat un calculator lenovo de vreo 3 zile nou nout cu windous 8.1 instalat si am facut ubgrade la windows 10 si am urmatoarea problema….il opresc si la 15 minute porneste singur….zimi ce pot sa-i fac astept un raspuns. Mersi

  1. Ai ceva periferice conectate la el (maus, tastatură)?

   Notă: Ți-am mutat comentariul aici deoarece consider că e un loc mai bun pentru el.

  1. Deconectează-le imediat după ce oprești PC-ul și vezi dacă acesta mai pornește. Chiar recent am întâlnit un caz similar.

   Dacă tot mai pornește, după oprire deconectează și cablul de rețea.

   În funcție de ce se întâmplă voi încerca să-ți recomand o soluție care să nu implice deconectarea perifericelor. De moment e important să știm „cine-l trezește”.

 2. K vin cu raspunsul la ce mi se intampla….am deconectat unitatea de la tastatura si maus si a pornit si fara ele mam deconectat de la internet si nu mai porneste….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.