Cum se dezactivează hibernarea în Windows 7

Disponibil în special pe laptopuri, modul hibernare folosește mai puține resurse decât modul repaus (sleep) și prin urmare permite economisirea energiei în scopul creșterii autonomiei bateriei. Având acest mod activat, sistemul de operare salvează starea actuală a activități la calculator și permite continuarea sa în orice moment, la ieșirea din hibernare.

hibernare windows

Punerea sistemului în stadiul de hiberbare se poate realiza din meniul Shut down, apăsând pe opțiunea ce-i poartă numele. La activarea hibernării, Windows salvează starea actuală a aplicațiilor deschise într-un fișier localizat la rădăcina partiției de sistem, de obicei partiția C, având numele hiberfil.sys.

Deoarece modul hibernare implică scrierea de fișiere pe Hard Disk, posesorii de sisteme dotate cu SSD-uri preferă să o dezactiveze în scopul prelungirii duratei de viață a acestora. Mai mult, având în vedere că de la cele mai simple și până la cele mai complexe programe de procesare a documentelor și fișierelor multimedia, toate dispun de funcția de salvare a proiectului în curs, utilizarea hibernării devine inutilă pe sistemele dotate cu SSD, despre care se știe că pornesc de câteva zeci de ori mai rapid decât cele dotate cu Hard Disk-uri cu platane magnetice.

Cum se dezactivează hibernarea

cmd run as administratorDacă dispuneți de un laptop dotat cu SSD, ori dacă pur și simplu apelați rar sau niciodată la stadiul hibernare, puteți dezactiva această caracteristică a Windows după cum vă voi explica în rândurile de mai jos.

Deschideți linia de comandă cu permisiuni de administrator, căutând în meniul Start după CMD, apoi dând click dreapta pe unicul rezultat afișat și alegând din meniul contextual opțiunea Run as administrator.

Când linia de comandă se va deschide, introduceți în acesta comanda de mai jos și apăsați tasta Enter.

powercfg -h off

După introducerea comenzii și apăsării tastei Enter, accesați meniul Shut down pentru a verifica dacă într-adevăr opțiunea Hibernate a dispărut din listă ca urmare a dezactivării modului cu același nume.

hibernarea windows dezactivata

Dacă la un moment dat doriți să reactivați hibernarea, deschideți linia de comandă cu permisiuni de administrator și executați în aceasta comanda de mai jos.

powercfg -h on

Dacă acest truc v-a fost util și vreți să cunoașteți mai multe astfel de trucuri, vă invit să vizitați arhiva etichetei “Trucuri Windows“ dând click aici. Dacă aveți întrebări, dacă ați identificat vreo greșeală, sau dacă doriți să împărtășiți cu ceilalți cititori ai blogului un truc nou, aștept mesajul vostru sub forma unui comentariu la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.