Cum se elimină partițiile Hard Disk-ului / SSD-ului în Linux Mint, folosind GParted

Printre multele chestii pe care le putem face rulând Linux Mint de pe un stick USB sau un DVD se numără și eliminarea tuturor partițiilor unui Hard Disk sau SSD și crearea unei noi tabele de partiții. Această acțiune poate fi efectuată folosind GParted, un editor de partiții foarte popular în distribuțiile GNU/Linux.

Pentru a elimina partițiile unui Hard Disk sau ale unui SSD, după crearea unui stick USB de testare și/sau instalare a Linux Mint, porniți PC-ul de pe acesta după cum am explicat aici. La vederea spațiului de lucru, deschideți meniul, tastați în caseta de căutare a acestuia cuvântul „gparted„, apoi faceți click pe singurul rezultat afișat pentru a deschide programul.

deschidere gparted

Când GParted se va deschide, selectați din lista dispozitivelor de stocare (1) Hard Disk-ul sau SSD-ul a căror partiții să le eliminați.

În continuare, pe rând, selectați fiecare dintre partițiile dispozitivului de stocare (2), apoi apăsați butonul Delete the selected partition (3).

eliminare-partitii-cu-gparted

Când ați terminat, faceți click pe Apply All Operations.

apply all operations

Pe ecran își va face apariția un mesaj care vă va întreba dacă sunteți siguri că doriți să efectuați operațiile în așteptare în condițiile în care datele aflate pe dispozitiv vor fi șterse și, cel mai sigur, pierdute pentru totdeauna.

Dacă știți ce faceți, respectiv dacă v-ați asigurat ca pe Hard Disk-ul a căror partiții doriți să le ștergeți nu v-au rămas fișiere de care să aveți nevoie mai târziu, apăsați butonul Apply.

Are you sure you want to apply the pending operations

După ce partițiile au fost șterse, pe ecran va fi afișat un mesaj de confirmare. Închideți fereastra apăsând butonul Close.

Acum aveți un Hard Disk sau, după caz, un SSD gol. Totuși, dacă doriți să vă asigurați că datele nu vor mai putea fi recuperate cu ajutorul un program specific, recomandarea mea ar fi să folosiți programul DBAN, în care să alegeți metoda de ștergere Gutmann.

Crearea unei tabele de partiții noi

Crearea unei noi tabele de partiții se face din meniul Device » Create partition Table.

creare tabela de partitii

Nu v-a mai rămas decât să alegeți opțiunea dorită, de regulă ms-dos sau gpt, în funcție de sistemul de operare cu care doriți să utilizați respectivul Hard Disk sau SSD mai târziu.

4 Comentarii

  1. Partitiile se pot sterge usor cu orice distributie de linux ruland:

    # dd if=/dev/zero of=/dev/X bs=1M count=1024 && dd if=/dev/zero of=/dev/X bs=512 seek=$(($(blockdev –getsz /dev/X)-65536))

    Unde X este diskul (sda, sdb etc), se obtine din output-ul comenzii:
    # fdisk -l

    PS: se scrie „0” la inceput si la sfarsitul diskului

  2. Sigur, ai dreptate :) Dar blogul tau este urmarit si de persoane cu cunstiinte ceva mai avansate iar o alternativa este bine venita, in opinia mea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.