Cum se eschivează acciza lichidelor pentru țigările electronice (+18)

Începând de la 1 ianuarie 2016, fiecare mililitru de lichid pentru țigara electronică are o acciză de 0,5 lei dacă în compoziția acestuia se află și nicotina, indiferent de concentrația acesteia. Partea bună e că poți cumpăra 50 ml de lichid cu o concentrație de 72 mg de nicotină, 550 ml fără, și obține 600 de ml de 6mg plătind acciză doar pentru 50 ml.

lichide tigara electronica

Și chestia asta nu o faci doar dacă ești prost sau te dau banii, la propriu, afară din casă, și nu cred că ar exista alte motive pentru a plăti 300 de lei în loc de 25, pentru aceeași cantitate de lichid pe care îl „vapezi” (nu-l fumezi fiindcă din țigara electronică tragi abur, nu fum).

Mințile luminate ale celor care au luat decizia de a impozita astfel lichidul de țigară electronică nu au fost suficient de agere încât să diferențieze țigaretele clasice de țigara electronică, oferindu-ne astfel posibilitatea eschivării accizei prin metoda descrisă mai sus și detaliată în imaginea inferioară.

calculator concentratie nicotina

Nicotina „pură” n-ar trebui să se găsească în comerț, deoarece este una dintre cele mai periculoase otrăvuri, dar legea nu te împiedică să o faci, ci îl obligă pe comerciant să-ți aplice acciza pe fiecare lichid ce conține nicotină, indiferent de cantitate.

Singurul inconvenient e că de îndată ce ai ajuns acasă trebuie să amesteci lichidul fără nicotină cu cel cu concentrație mare de nicotină, și să aștepți câteva ore înainte de a-l consuma. Sfatul de a face asta l-am primit chiar de la patronul unui magazin online de țigări electronice, care mi-a spus că am de ales între a accepta această variantă sau renunța la a mai cumpăra lichid de la ei.

Cu alte cuvinte, omul inclusiv renunțase la ideea de a mai aduce în depozit lichide gata preparate, în primul rând îl descuraja acciza, în al doilea rând clienții tot mai puțini. Inițial am fost reticent și am renunțat să mai cumpăr de la respectivul magazin deși era singurul importator local de Pink Fury, de departe cel mai OK lichid vapat de mine vreodată, dar am deschis repede ochii.

Nu spun că nu, țigările, fie ele electronice sau clasice, nu sunt o necesitate. Ele întrețin vicii, la fel ca alcoolul, deci trebuie neapărat impozitate, dar cu cap, ori acciza asta dă de înțeles că a fost băgată la comanda producătorilor de tutun care tot ce știu despre țigara electronică este faptul că e mult mai ieftină și le ia cașcavalul din farfurie.

6 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.