Cum se face un pigtail RP-SMA » RP-SMA

Îmi trebuia astăzi un pigtail RP-SMA » RP-SMA, dar n-am găsit la niciunul dintre magazinele din Sibiu la care am întrebat. Am găsi, în schimb, la Electrosib, mufe RP-SMA la 3,5 lei/bucata. N-am găsit, nici la ei și nici la alții cabluri LMR400 sau LMR200, așa că am cumpărat RG58 și l-am folosit pe acesta pentru realizarea pigtail-ului din fotografia de mai jos.

pigtail RP-SMA mama

În caz că la un moment dat veți avea nevoie de un pigtail RP-SMA » RP-SMA și nu găsiți în comerț, am să vă explic în continuare cum vă puteți face acasă o astfel de extensie.

Materiale necesare

  • 2 x RP-SMA mamă.
  • cablu  LMR200, LMR400 sau, dacă nu găsiți acest tip, RG58.
  • 6 cm de tub termocontractabil Ø 6.4 mm (optional).

Scule necesare

  • pistol / ciocan de lipit și fludor.
  • cutter
  • pensetă
  • sfic, clește ori patent.

Pigtail-ul făcut de mine are 60 cm. Desigur, puteți puteți face un pigtail mai lung, dar nu uitați că odată cu lungimea cablului crește și rezistența acestuia. Cu alte cuvinte, cu cât cablul este mai lung, cu atât curentul va trece mai greu prin el, prin urmare, puterea antenei va fi diminuată cu atât mai mult cu cât cablul este mai lung.

Decupați circa 2 cm ai izolatorul exterior al cablului cu atenție, pentru a nu tăia și ecranul.

izolator electric exterior

Desfaceți cu grijă ecranul pentru a lăsa la vedere izolatorul interior.

izolator interior

Tăiați izolatorul interior la 1.5 cm de la vârf cu grijă, fără a tăia conductorul central, și îndepărtați-l.

conductorul central

Tăiați 1 cm din conductorul central.

scurtare conductor central

Sudați în capătul acestuia pin-ul central al conectorului RP-SMA.

sudare pin RP-SMA

Montați conectorul RP-SMA pe cablu.

montare RP-SMA

montare ecran

RP-SMA montat

Pentru o rezistență mai bună la manipulare, folosiți 3 cm de tub termocontractabil pentru a acoperi conectorul RP-SMA.

tup termocontractabil

În timpul încălzirii, pentru o poziționare cât mai bună, împingeți tubul termocontractabil spre capătul conectorului RP-SMA.

conector RP-SMA montat

Procedați în același mod și pentru celălalt capăt al cablului, dar nu uitați ca înainte de a monta pin-ul în conectorul RP-SMA, să treceți pe cablul cămașa metalică și tubul termocontractabil peste cablul. Așa arată pigtail-ul meu cu conectori RP-SMA mamă la ambele capete.

pigtail RP-SMA mama - RP-SMA mama

Pentru o calitate mai bună a pigtail-ului, e important ca sudurile să le efectuați cu cât mai puțin fludor. Nu exagerați deoarece acesta nu face bine deloc conductibilității! Iar dacă tot am adus vorba de conductibilitate, dacă veți construi un pigtail mai lung de 1m, folosiți cablul cu ecran și conductor central din cupru pentru o conductibilitate mai bună.

Costul total al pigtail-ului a fost 10,50 lei. 1m de cablu RG58 m-a costat 3,5 lei, adică la fel cât un conector RP-SMA. Toată operația descrisă mai sus ar fi durat cel mult 10 minute dacă n-aș fi întrerup procesul după fiecare pas pentru a face fotografiile.

Ceea ce vreau să evidențiez prin aceste observații e faptul că deși la prima vedere poate părea o operație complicată și costisitoare, montarea unui pigtail este foarte simplă și ieftină.

4 Comentarii

  1. O întrebare: Cămaşa termocontractabilă ai aplicat-o cu ce sursă de căldură? Ai suflantă sau e suficient un feon? Întreb pentru că şi eu vreau să realizaz o reparaţie la un cablu.

    1. Cu o brichetă de 1 leu, cea cu led. 🙂 Pur și simplu am aplicat flacăra brichetei peste tub până când s-a contractat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.