E mai bine fără Antivirus…

E de mirare că…

România și-a păstrat și în 2013 poziția fruntașa în Uniunea Europeană la numărul de computere infectate, potrivit studiului Security Intelligence Report, prezentat de Microsoft la conferința de securitate digitală RSA Conference 2013 […]

[..] la fiecare 1.000 de computere scanate în țara noastră, în medie, 13,2% erau infectate cu programe dăunătoare. (sursa)

… devreme ce tot mai mulți utilizatori de Windows sunt convinși că soluțiile antivirus sunt magneți de viruși (a se citi răspunsurile primite aici)?!?

N-ar trebui să fie având în vedere că rareori poți recomanda utilizarea unui antivirus fără a trezi suspiciuni în rândul celor convinși că faci asta deoarece ai luat bani grei de la Bitdefender, Kaspersky, Panda, șamd. Cu atât mai puțin cu cât toată lumea știe că închizând câteva porturi ești salvat, și că niciun calculator în care n-a fost rulat niciodată un antivirus, n-a fost vreodată infectat cu malware.

Și-am mai descoperit ceva: Toți experții în securitate IT care nu recomandă utilizarea unei soluții antivirus, „e analfabeți”! Curioasă coincidență…

12 Comentarii

 1. Eu unul nu utilizez un antivirus pentru că nu descarc decât de pe site-uri de încredere și e destul de ușor să recunoști un link suspect (nu prea suport din cauza asta link-urile bit.ly, folosite din ce în ce mai des). Mă amuză totuși cum unii au încredere în cel integrat în Windows (MSE) când ar putea folosi cam orice AV free.

  1. Nu e vorba de unde descarci, e vorba de ce site-uri accesezi. Dar, presupun, tu nu crezi în atacuri prin Java, Flash Player, șamd; și nici în bloguri și site-uri care au căzut victimă atacurilor.

 2. Eu unul nu utilizez un antivirus pentru că nu descarc decât de pe site-uri de încredere și e destul de ușor să recunoști un link suspect (nu prea suport din cauza asta link-urile bit.ly, folosite din ce în ce mai des). Mă amuză totuși cum unii au încredere în cel integrat în Windows (MSE) când ar putea folosi cam orice AV free.

  1. Nu e vorba de unde descarci, e vorba de ce site-uri accesezi. Dar, presupun, tu nu crezi în atacuri prin Java, Flash Player, șamd; și nici în bloguri și site-uri care au căzut victimă atacurilor.

 3. O sa fac o analogie simpla dar potrivita.Sa crezi ca intri in mediul virtual unde scopul existentei lui este de a interactiona cu alte „entitati”,fara sa-ti infectezi sistemul,este ca si cum ai spune ca iesi in lume si nu te alegi niciodata cu un virus gripal doar fiindca iti astupi gura(inchizi porturile) sau nu vorbesti cu oricine.Care e scopul?Virusii circula prin fluxul de date ca si prin aer.La fel de bine poti sa stai in casa (neconectat).Dar trece gagica pe la tine si ea a mai trecut si pe la altii (iti aduce cineva pe CD niste programe etc.).Cum sa sti ca esti bolnav daca nu te duci la doctor.Nu trebuie sa te simti neaparat rau ca sa sti ca esti bolnav,cum nici sistemul sa mearga greu ca sa banuiesti ca e infectat.Vei sti ca esti cand e prea tarziu(cand ai contul golit) sau viata ca sa continuam cu analogia.Scopul antivirusului (doctorului) e sa-ti spuna daca esti infectat sau sa previna infectia prin actualizarea definitiei virusilor care apar(medicamente).Eu unul folosesc doua solutii antivirus,firewall,trei antimalware,unu antispyware si nu ca as avea date de protejat in afara sistemului pentru care oricum am backup si o rezolv imediat cu instalarea dar imi place sa stiu ca latra cainii cand vine cineva neasteptat sau Brigitte Bardot deghizata in Vera Farmiga.Chiar latra si nu mananca mult.

 4. O sa fac o analogie simpla dar potrivita.Sa crezi ca intri in mediul virtual unde scopul existentei lui este de a interactiona cu alte „entitati”,fara sa-ti infectezi sistemul,este ca si cum ai spune ca iesi in lume si nu te alegi niciodata cu un virus gripal doar fiindca iti astupi gura(inchizi porturile) sau nu vorbesti cu oricine.Care e scopul?Virusii circula prin fluxul de date ca si prin aer.La fel de bine poti sa stai in casa (neconectat).Dar trece gagica pe la tine si ea a mai trecut si pe la altii (iti aduce cineva pe CD niste programe etc.).Cum sa sti ca esti bolnav daca nu te duci la doctor.Nu trebuie sa te simti neaparat rau ca sa sti ca esti bolnav,cum nici sistemul sa mearga greu ca sa banuiesti ca e infectat.Vei sti ca esti cand e prea tarziu(cand ai contul golit) sau viata ca sa continuam cu analogia.Scopul antivirusului (doctorului) e sa-ti spuna daca esti infectat sau sa previna infectia prin actualizarea definitiei virusilor care apar(medicamente).Eu unul folosesc doua solutii antivirus,firewall,trei antimalware,unu antispyware si nu ca as avea date de protejat in afara sistemului pentru care oricum am backup si o rezolv imediat cu instalarea dar imi place sa stiu ca latra cainii cand vine cineva neasteptat sau Brigitte Bardot deghizata in Vera Farmiga.Chiar latra si nu mananca mult.

 5. Daca tot nu vor antivirus ar mai fi varianta distro linux. Macar in cazul ala sansele de a fi infectat scad mult fata de un OS windows. Problema este ca multi nu vor sa incerce si sa studieze ceva din lumea open. Oricum problema useri-lor fara antivirus este : daca cineva iese afara in fudu gol altcineva va fi dispus sa profite.

 6. Folosesc:1-Steganos Online Shield cu licenta pana la anul in mai,2-CyberGost VPN cu trafic aferent contului de Retail/Special Editions: 1, 3 or 5 Devices,imi expira peste 329 de zile.Apoi folosesc Zemana AntiLogger versiunea 1.9.3.505(Sept24/2014) valabila pana la 05-02-2014.Alaturi de Zemana folosesc si Online Armor Premium de la Emsisoft pe Advanced Mode,buna si veriunea de incercare.Scanez cu :Malwarebytes Anti-Exploit,Malwarebytes’ Anti-Malware si Mbar.Pentru Waterfox sau Nightly folosesc HitmanPro.Alert.Nu folosesc decat foarte rar,o data pe luna,un simplu antivirus instalandu-l.Apoi verific cu el celelalte solutii.Am diferite chei de instalare a diferitelor solutii de securitate.Instalez cate unul,scanez,apoi dezinstalez.Cheile le capat de pe web la giveaway-uri.Steganos si CyberGost-ul sunt instalate dar le folosesc cu randul.Mai am instalat si folosesc OkayFreedom,eMAILTRACKERPro si Visual IPTrace.Cred ca-s destule.Dupa indelunga enumerare pot sa declar ca : DA ! E MAI BINE FARA ANTIVIRUS ! Ca scanez cu el e destul dar apoi oricare ar fi AV sau Internet Security,dispare total.Plati si transfer online fac.Am si backup pe un HDD extern.Se poate fara AV sau orice altceva asemanator.Folosesc si mai putina memorie ram.
  .

  1. Antivirus nu folosești, e drept. Nici eu nu beau apă, beau apă minerală. 🙂

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.