A fost lansat KDE Plasma 5.10!

Aveam mari așteptări de la KDE Plasma 5.10 și nu am fost dezamăgit! Evitam KDE din varii motive, dar cel mai mult mă enerva să nu pot avea pe spațiul de lucru, la îndemână, fișierele și folderele de care am nevoie zilnic. În sfârșit e posibil, iar noutățile nu se opresc aici!

Suportul îmbunătățit pentru ecranele tactile nu mă prea interesează, prefer oricând tastatura și mausul, iar folosind Linux pe o tabletă nu mă văd în viitorul apropiat. De altfel, am avut până acum doar o tabletă care, atunci când am dat-o arăta ca nouă de la cât de mult a fost utilizată…

Altfel, versiunea actuală oferă ce au mai bun celelalte medii desktop, inclusiv al Windows-ului, și chiar dacă până acum am rezistat tentației de a instala KDE neon, o voi face de îndată ce Plasma 5.10 va fi disponibilă pe acesta, ceea ce se va întâmpla foarte curând.

Kubuntu, openSUSE, Fedora, Mageia și celelalte distribuții care-l vor implementa în curând nu mă tentează fiindcă nefiind mediul lor grafic principal, implementarea se va face ca și până acum, doar ca să nu poți spune că nu oferă alternative.

Surprinzător e că au ignorat complet, cel puțin din prezentare, KDEConnect, de departe cea mai bună soluție de comunicare între computer și smartphone dintre toate cele existente indiferent de platformă. Sper totuși că au mai pus lucrurile la punct, că detectarea corectă a dispozitivului nu mai e o chestiune de noroc dacă pe acesta nu sclipește logo-ul Samsung.

În fine, pentru a cunoaște lista completă a noutăților accesați nota de lansare, noutățile cele mai importante tocmai le-ați cunoscut din video-ul oficial de prezentare. (sursa)

3 Comentarii

 1. Am tot testat de-a lungul anilor KDE pe laptop și întotdeauna, deși mi-a plăcut cum arată, a trebuit să renunț la această distribuție pentru că mergea prea lent pe laptop-ul meu.
  Asta a fost în trecut.
  Am testat și KDE Plasma 5.10 pe distribuția KDE neon și am rămas impresionat de cât de bine se mișcă pe același laptop.
  În trecut nici mie nu mi-a plăcut că nu-mi pot pune tot ce vreau eu direct pe ecran și nici nu am știut că există opțiunea „Vizualizare dosare” ca să o activez.
  Mă bucur că acum această opțiune este activată implicit.
  Am testat și KDEConnect împreună cu telefonul meu cu SO Android și am rămas impresionat și aici.
  A mers fără probleme, telecomanda, controlul muzicii, etc.
  Singur dezavantaj care mi se pare că îl are este că nu are opțiuna de a se conecta direct la laptop prin Bluetooth (ambele, laptop-ul și telefonul au Bluetooth integrat), ci doar prin conexiunea de rețea, adică este nevoie de un router.
  În fine, eu am rămas impresionat de toate aceste lucru și de cât de personalizabilă este această interfață și cred că în curând mă voi muta de pe MATE pe KDE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.