A fost lansat și Ubuntu 13.10 (Saucy Salamander)

Tot ieri, practic în paralel cu Windows 8.1, a fost lansat și Ubuntu 13.10 (Sauncy Salamander), versiunea tomnatică, cum îmi place mie să-i spun, a cunoscutei distribuții Linux și care, începând de acum, va putea fi instalată și pe anumite smartphone-uri (Galaxy Nexus și Nexus 4), cât și pe tabletele Nexus 7 și Nexus 10. Eu l-am instalat pe laptopul personal, renunțând cu această ocazie, cel puțin temporar, la openSUSE.

Ubuntu 13.10

La capitolul noutăți, Ubuntu 13.10 se laudă cu un consum de memorie RAM mai scăzut decât cel avut de versiunile anterioare, poate rula și pe un procesor grafic mai slab, include un SDK complet ce oferă câteva unelte pentru dezvoltarea de aplicații pe orice dispozitiv cu Ubuntu.

Din punct de vedere al aspectului, temele Ambiance și Radiance au suferit ușoare îmbunătățiri și modificări în scopul oferirii unui suport mai bun pentru aplicațiile GTK3, au fost îmbunătățite căutările realizate din meniul Unity, care care acum pot oferi rezultate din peste 50 de servicii online printre care și Wikipedia, eBay, Amazon, pe care le-a moștenit de la versiunile anterioare.

httpvhd://youtu.be/1EiRQ-znEcI

O dată cu lansarea versiunii 13.10 a Ubuntu, ca de obicei, au fost făcute publice și noile versiuni ale cunoscutelor distribuții (forks) derivate din acesta, respectiv Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu, etc.).

8 Comentarii

  1. Interesant distro.Mereu am instalat Ubuntu pe un HDD secundar(trebuie sa ii fac zilele astea un update sau un instal „pe curat”) si sub Windows in VirtualBox/VMware numai Lubuntu si Xubuntu 😀

  2. Interesant distro.Mereu am instalat Ubuntu pe un HDD secundar(trebuie sa ii fac zilele astea un update sau un instal „pe curat”) si sub Windows in VirtualBox/VMware numai Lubuntu si Xubuntu 😀

  3. Abia astept o parere profesionala din partea unui utilizator efectiv de Ubuntu, nefiind curios de parerile mele(!) de amator de masini virtuale in VirtualBox, si nici de parerile altora ca ce frumos e vopsit gardul. Mai demult aveam mai multa rabdare sa ma joc cu Ubuntu, dar si cu alte distro-uri de Linux, toate emulate in VirtualBox, doar ca acuma nu mai am acel entuziasm. Parerile vis-a-vis de Linux & Ubuntu sint pro si contra, argumentele fiind echilibrate. Personal imi place Ubuntu, dar am gasit si alte ditributii pentru care am ramas uimit ce usor se misca, chiar si (emulat) pe 256 MB RAM(!), totul fiind okey pina la configurari de sistem:pina nu-mi bag nasul in setarile avansate, nu ma poate rabda inima, chiar daca reusesc sa dau peste cap sistemul. Imi permiteam sa fac astfel de experimente pentru ca oricum lucram pe o emulare. Pot sa spun ca, per total, Linux e faine: are de toate, are de toate dar numai jocuri nu are. Adica jocuri de alea bengoase, nu solitaire si free cell. Asta pentru cine le are cu jocurile, eu unul, recunosc, la jocuri sint paralel si nu prezinta interes pentru mine. Asta cu jocurile ar fi una, si ar mai fi si ca totusi emularea de softuri de windoz nu merge intotdeauna ca la carte, mai trebuiesc totusi folosite si unele softuri de windows, dar emularea e jale mare. Un prieten folosea o emulare pentru un soft de accesat contul bancar, care soft mergea doar pe windoz, nu avea drivere de Linux pentru citit cheia USB. Ma refer la emularea softurilor cu wine. Pentru o instalare „normala”, deci pe toata memoria calculatorului, se poate folosi foarte bine VirtualBox for Linux, evident, si atunci ai tot ce ai nevoie. Dispunand de intreaga memorie RAM, poti sa faci cam tot ce doresti. Doar ca eu pina acuma n-am instalat inca vreun Linux complet, nici macar ca si sistem de operare secundar. Linux e frumos, e frumos si e simpatic, e simpatic si rapid, foarte rapid, incredibil de rapid in comparatie cu mastodontul balastier (plin de balast) de la fabrica de ferestre. Chiar si la multi ani de la aparitia lui, consider ca Linux inca mai sufera de bolile copilariei: se zbenguie vesel cu softurile, doar ca mai trebe sa se creasca, softurile sa se coaca, sa ajunga la maturitate. Toata stima pentru Linux & Co, tot respectul pentru Cristian caruia ii doresc muuuulta rabdare sa se joace(!) cu noul Ubuntu si sa poata sa ne impartaseasca si noua din esperienta lui !!!

  4. Abia astept o parere profesionala din partea unui utilizator efectiv de Ubuntu, nefiind curios de parerile mele(!) de amator de masini virtuale in VirtualBox, si nici de parerile altora ca ce frumos e vopsit gardul. Mai demult aveam mai multa rabdare sa ma joc cu Ubuntu, dar si cu alte distro-uri de Linux, toate emulate in VirtualBox, doar ca acuma nu mai am acel entuziasm. Parerile vis-a-vis de Linux & Ubuntu sint pro si contra, argumentele fiind echilibrate. Personal imi place Ubuntu, dar am gasit si alte ditributii pentru care am ramas uimit ce usor se misca, chiar si (emulat) pe 256 MB RAM(!), totul fiind okey pina la configurari de sistem:pina nu-mi bag nasul in setarile avansate, nu ma poate rabda inima, chiar daca reusesc sa dau peste cap sistemul. Imi permiteam sa fac astfel de experimente pentru ca oricum lucram pe o emulare. Pot sa spun ca, per total, Linux e faine: are de toate, are de toate dar numai jocuri nu are. Adica jocuri de alea bengoase, nu solitaire si free cell. Asta pentru cine le are cu jocurile, eu unul, recunosc, la jocuri sint paralel si nu prezinta interes pentru mine. Asta cu jocurile ar fi una, si ar mai fi si ca totusi emularea de softuri de windoz nu merge intotdeauna ca la carte, mai trebuiesc totusi folosite si unele softuri de windows, dar emularea e jale mare. Un prieten folosea o emulare pentru un soft de accesat contul bancar, care soft mergea doar pe windoz, nu avea drivere de Linux pentru citit cheia USB. Ma refer la emularea softurilor cu wine. Pentru o instalare „normala”, deci pe toata memoria calculatorului, se poate folosi foarte bine VirtualBox for Linux, evident, si atunci ai tot ce ai nevoie. Dispunand de intreaga memorie RAM, poti sa faci cam tot ce doresti. Doar ca eu pina acuma n-am instalat inca vreun Linux complet, nici macar ca si sistem de operare secundar. Linux e frumos, e frumos si e simpatic, e simpatic si rapid, foarte rapid, incredibil de rapid in comparatie cu mastodontul balastier (plin de balast) de la fabrica de ferestre. Chiar si la multi ani de la aparitia lui, consider ca Linux inca mai sufera de bolile copilariei: se zbenguie vesel cu softurile, doar ca mai trebe sa se creasca, softurile sa se coaca, sa ajunga la maturitate. Toata stima pentru Linux & Co, tot respectul pentru Cristian caruia ii doresc muuuulta rabdare sa se joace(!) cu noul Ubuntu si sa poata sa ne impartaseasca si noua din esperienta lui !!!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.