Cum fura CIA parole din Windows și Linux

Conform unor noi documente publicate de către cei de la Wikileaks în cadrul proiectului Vault 7, CIA dispunea de resursele necesare pentru a fura parole Windows și Linux (Ubuntu, Red Hat, CentOS, Debian și SUSE). E vorba de două programe, BothanSpy și Gryfalcon, câte unul pentru fiecare platformă.

laptop linux

BothanSpy funcționa precum un malware oarecare având ca scop obținerea datelor clienților SSH Xshell Windows, mai precis numele de utilizator și parola sesiunilor SSH care utilizau acest tip de autentificare, inclusiv numele fișierului și parola cheii SSH.

Datele obținute astfel erau transmise unui server al agenției sau salvate într-un fișier criptat ce era extras ulterior din computerul victimei prin alte metode. Pe aceeași rețetă acționa și Gryfalcon, malware-ul dedicat distribuțiilor GNU/Linux, cu diferența că acest trebuia instalat și configurat prin intermediul unui kit special dezvoltat tot de către CIA (JQC/KitV).

Cu alte cuvinte, nu contează dacă ești utilizator de Windows ori GNU/Linux atât timp cât ești ținta unei agenții, așa că haideți să nu ne mai facem iluzii! Asta apropo de ce spuneam aici.

2 Comentarii

  1. Corecta concluzia ta, insa eu as adauga faptul ca aia de la CIA investeau resurse colosale pentru ca aveau tinte precise.
    Nimeni nu da doi bani pe un individ care trage un film de pe torrent sau o arde pe Pornhub pana termina o bere la PET cat timp nevasta e cu copiii in parc.
    Din pacate majoritatea gazetelor care scriu de dezvaluirile Wikileaks au un ton apocaliptic si incearca sa dea datelor o conotatie gresita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.