Google Chrome va avertiza utilizatorul la accesarea site-urilor fără SSL

În curând, browserul Google Chrome va avertiza utilizatorii la accesarea unui site care nu dispune de un certificat SSL, obligând în acest fel proprietarii de site-uri să implementeze și funcționeze din spatele unor conexiuni criptate. Măsura mi se pare utilă în special pentru site-urile magazinelor online și-ale băncilor, dar nu-i văd rostul în cazul blogurilor, ziarelor, revistelor, șamd, adică în cazul site-urilor care nu oferă niciun tip de serviciu de transmitere a datelor.

google chrome ssl

Habar n-am care e scuza reală, cea oficială, prin care ne este dat de înțeles că se vrea stoparea spionării utilizatorilor de către site-urile de phishing nu pare foarte plauzibilă. Ar fi doar dacă falsificarea unui certificat SSL n-ar fi posibilă.

Primul efect negativ al acestei măsuri va fi creșterea prețului certificatelor, urmat de un asalt al născătorilor de inepții precum „ah, ăsta n-are site-ul criptat, e clar, ne fură datele!”. În ceea ce mă privește, de mult tot plănuiesc să-mi trec site-urile pe https pentru a putea profita de SPDY, dar acum am un motiv în plus să o fac.

Habar n-am dacă această caracteristică va veni activată în mod implicit. De moment o găsiți doar în versiunea Canary și poate fi activată din chrome://flags.

ssl chrome

Dacă va fi de ajutor, dacă nu va fi sau cui, rămâne de văzut. Părerea mea o știți deja.

7 Comentarii

    1. Bani nu prea văd cum vor câștiga ei de pe urma acestei mășuri, cred că mai degrabă e vorba de forțarea notei pentru implementarea SPDY, o tehnologie la care au muncit mult, dar care nu a fost adoptată așa cum sperau ei, dar mă tem că nici de această dată nu o să le iasă planurile. Oricum, nu exclud posibilitatea de a vorbi prostii…

  1. Un utilizator normal nu cred ca va observa, sau il va interesa cumva asta! Daca tot sunt aici. Ce crezi despre firmele ce ofera free hosting, sunt bune de ceva, sau nu?

Lasă un răspuns

*