Google nu înregistrează conversațiile pe telefon, cum insinuează Noobz.ro

Mădălina Muche scrie mult și uneori aproape bine, dar traduce extrem de prost știrile pe care le preia și uită să le citeze. Azi, de exemplu, a tradus, prost ca de obicei, o „știre” apărută în luna iunie pe Independent.co.uk, în care se insinua că Google ar înregistra apelurile și mesajele efectuate și transmise printr-un telefon cu Android, deși în realitate e vorba de cu totul altceva.

independent vs. noobz

Spre diferență de articolul original, cel semnat de Mădălina include și o „mărturisire” care sper să nu fie trecută cu vederea de către cei de la Google (deși, între noi fie vorba, sper în zadar).

„Deşi nu am utilizat decât o dată, când s-a lansat, funcţia „OK, Google”, nu mare mi-a fost mirarea să găsesc în lista cu înregistrări de pe Google multe discuţii dintre mine şi alte persoane înregistrate de motorul de căutare. Cea mai recentă înregistrare este din data de 18 octombrie, din timpul unui apel telefonic, nicidecum în timpul căutărilor pe internet.” Mădălina Muche, Noobz.ro

Se trăiește greu din blogging, chiar foarte greu dacă nu-ți spamezi articolele cu link-uri profitshare, anunțuri Google Ads sau advertoriale despre calitățile telefoanelor și tabletelor chinezești plătite la 30$ bucata. Dar s-a ajuns aici tot fiindcă s-a permis intrarea pe site-uri și bloguri a avdertorialelor și a reclamelor prost plătite.

De la blogurile A-listerilor la cele mai recent înființate, veți regăsi cel puțin una dintre metodele de monetizare menționate, dar respectul pentru tine și cititorii tăi ar trebui să te ajute să te trezești și să te dezici de la asemenea practici și, dacă tot scrii din pasiune, să o faci chiar și recuperând doar banii investiți într-un hosting și un șablon de calitate.

Sau cineva credea că ArenaIT, Gadget.ro, Androidro și alte zeci de site-uri și bloguri ne țin la curent cu promoțiile chinezești doar de dragul de a informa?

GearBest plătește prost, la fel și Everbuying și alte site-uri care s-au mai perindat pe-aici, dar luau pachete cu care puteam să-mi susțin activitatea pe blog fără a necesita o sursă alternativă de venituri. Chiar și așa, am continuat să le fac pe ambele în paralel, pentru a vedea cum reacționați.

Știți povestea, n-are rost să o mai repet.

Dar un site sau blog fără vizitatori nici măcar prost nu e plătit, de-asta se abuzează de clickbait în neștire, adică genul acesta de articol pe care tocmai l-a tradus prost și înflorit Mădălina.

Revenind la înregistrarea conversațiilor de către Google

În realitate, contrar a ceea ce susține Mădălina pe Noobz.ro în articolul publicat în urmă cu doar câteva minute, Google înregistrează unele dintre comenzile pe care i le transmiteți asistentului Google Now. Drept dovadă, conectați-vă la contul Google și accesați acest link.

Veți fi întâmpinați de o listă identică celei din screenshot-ul de mai jos, în care se vor regăsi fiecare dintre comenzile date, intenționat sau neintenționat, asistentului Google Now:

activitate vocala google

Sunt curios dacă vreunul dintre voi regăsește printre înregistrări vreun apel. Eu n-am găsit. De altfel, cea mai recentă înregistrare este din 16 ianuarie. Mai mult ca sigur, aceasta corespunde unei zile în care tocmai aflasem de ceva actualizarea a asistentului, m-am jucat puțin cu el, apoi l-am dezactivat.

Informații mult mai de prețioase mi-a înregistrat Google în istoricul căutărilor, deci departe de mine gândul de a alerga spre primul stand de iPhone-uri.

9 Comentarii

 1. Confirm lipsa rezultatelor.
  Lucru de asteptat, functia in cauza fiind „prafuita” pe contul meu Google, neavand curiozitatea sa o utilizez pentru nevoile mele.

 2. Știi ce-i ciudat totuși? Ca să activezi asistentul vocal (și, evident, înregistrarea) trebuie să rostești „ok google”, similar cu „hey cortana”. Am și eu vreo trei înregistrări acolo, cum spui tu Cristi, de pe la început, când mă jucam cu setările. Și toate înregistrările încep cu o secundă de zgomot de fundal (muzică sau tv sau ce făceam la momentul respectiv) și apoi”ok google”, iar apoi comanda dată. Asta mă face să cred, și eu nu-s cu teoria conspirației, că telefonul meu înregistrează audio, by default, tot ce se întâmplă în jurul lui. Teoretic, ar trebui să înregistreze DUPĂ ce rostesc eu „ok google” (care n-ar trebui să apară în înregistrare), dar el o face dinainte. Cum îți explici?

  1. Păi ca să detecteze când rostești „ok google”, e clar că ceva înregistrează permanent, ca la toți asistenții, însă salvează și trimite doar dacă ai rostit comanda. Nu știu, doar presupun.

 3. Ha ha, ce glumă bună
  Google nu înregistrează?
  Și marmota învelea ciocolata…
  Oare ce mai urmează să aud, că Microsoft nu spionează?
  În afară de sistemul de operare Android care are sursa deschisă, Google oferă toate aplicațiile sa cu codul sursă închis, sunt proprietare, de pot să facă ce vor fără să îi vadă nimeni.
  Chinezii știu mai bine cum stă treaba și de-aia le-au interzis pe telefoanele lor.
  Google păstrează și indexează tot ce trece prin centrele lor de date, nu pe telefoanele personale.
  Băgaseră într-un timp și în Chrome asta cu înregistratul și după aia scuze, etc. bla bla la fel ca alții.
  Eu am rootat telefonul și le-am scos din rădăcină toate aplicațiile lor.

  1. Daniel, nu te ambala degeaba.
   N-a zis nimeni că nu colectează date, am spus doar că apelurile (apelurile fiind discuțiile alea voce gen: Ce faci puiule, ai mâncat sărmăluțele? – Da mama, cu mămăligă și smântână!) nu sunt înregistrate, sau cel puțin nu acolo unde zicea Mădălina că i-a înregistrat ei.
   Încearcă să și citești articolele la care comentezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.