E incredibil cum o mână de oameni pot face o treabă mult mai bună decât un întreg departament al unei companii

În cazul de față vorbesc de sombree, care adaptează CyanogenMod12.1 la S4 VE I9515, completând munca celor care fac același lucru pentru modelul S4 GPE GT-I9505. Practic se face „o adaptare a adaptării”, operație care, de cele mai multe ori, este sortită eșecului, dar nu și în cazul de față.

cyanogenmod 12.1 pe s4 ve i9515

Folosesc de ceva mai bine de o lună modul adaptat de sombree. În tot acest timp s-au remediat multe probleme, printre care cea care împiedica utilizarea conexiunii bluetooth, cea de compatibilitate cu rețelele wireless de 5 GHz și o alta care provoca un consum exagerat de energie.

Singurul „bug” pe care l-am găsit în versiunea actuală, 20150921, vizează convorbirile având modul hands free activat, situație în care interlocutorul te și se aude în ecou și îi e greu să te înțeleagă. Am pus „bug” între ghilimele pentru că și pe ROM-urile stock, 4.4.2 și 5.01 avem aceeași problemă.

Dar vorbim despre un mod, firmware sau ROM, în funcție de cum preferați să-l numiți, la care s-a lucrat mai puțin de o lună și care, cu toată uimirea o spun, e de câteva ori mai stabil și mai rapid decât cel oficial.

E greu de explicat cum e posibil așa ceva având în vedere resursele de care dispune Samsung, salariile pe care cred că le primesc dezvoltatorii companiei pentru a face o treabă bună în adaptarea Android-ului pentru acest smartphone deloc modest când vine vorba de resurse, dar și timpul pe care l-au avut la dispoziție pentru a lansa un firmware decent.

Ca și în cazul distribuțiilor GNU/Linux, avem și de această dată dovada clară că voluntarii pot face lucruri incredibile, iar o explicație ar fi lipsa constrângerilor.

Știu că atunci când dezvoltatorii unui firmware se apucă de treabă intră în funcțiune un întreg mecanism. Prima dată vin cei care propun, urmează cei care spun dacă e posibil așa ceva, cei care pun în practică planul, cei care se asigură că totul funcționează corect și, nu în ultimul rând, cei care verifică munca și dau asigurări că nu s-a încălcat patente terțe și că noile funcționalități nu încalcă legile aplicate în teritoriile în care urmează a fi efectuată distribuirea noii versiuni de soft.

Un dezvoltator independent nu-și bate capul cu așa ceva, el doar face modificările pe care le crede utile și se asigură că se spală pe mâini aducându-ți la cunoștință că îți asumi anumite riscuri, printre care pierderea garanției și defectarea ireparabilă a dispozitivului. Punct.

Totuși, încă nu mi-a luat foc telefonul după instalarea unui ROM custom, deci se poate. Înțeleg că o companie e supusă unor constrângeri, dar, totuși, nu înțeleg cum o armată de oameni poate face mai puține lucruri și toate mai proaste decât unii care s-au trezit într-o dimineață cu chef să facă ceva nou împreună. E peste puterea mea de înțelegere…

4 Comentarii

  1. Poate pentru ca unii lucreaza pentru bani, iar altii din pasiune. E ca in dragoste. Cate fapte marete nu au fost facute in numele iubirii…

    1. Ar putea fi o explicație, deși majoritatea programatorilor să știi că au devenit programatori din pasiune, nu pentru bani. E o lume în care nu prea ai viitor dacă lucrezi doar pentru bani.

  2. Salut , si eu sunt de acord cu tine Cristian , eu am un S5 G900F , am incercat cred ca 20 de stock rom-uri pentru el …nimic spectaculos ( asta in conditiile in care dupa instalare ii mai adaugam eu imbunatatiri ( mods ,tweaks …etc ) ) , de ceva timp folosesc BlissPop ( are baza tot CM12.1 ) pot spune un singur cuvant GENIAL !!! Nu stiu sigur daca exista si pentru telefonul tau dai daca dai un google ,cred ca o sa gasesti !!! Testeaza-l !!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.