Instalare driver RTL8821CE în Ubuntu și derivate

Puțin câte puțin, Pop!_OS, distribuția celor de la System76 construită pe Ubuntu, acaparează toate PC-urile ce cad pe mâinile mele. Prima „victimă” i-a fost ultrabook-ul, au urmat laptopul unui prieten, un alt laptop de-al meu destul de vechi însă pe care se comportă ireproșabil, iar astăzi Lenovo-ul cumpărat în ianuarie. Pe Lenovo am experimentat și primele probleme.

RTL8821CE

Acesta vine cu adaptorul de rețea RTL8821CE, nerecunoscut implicit și nici după actualizare, așadar problema trebuie rezolvată ulterior. Doar că mai avem problemă: Lenovo S145 nu dispune și de o conexiune Ethernet, ci doar de WiFi, așadar va trebui improvizat.

Eu am fost norocos, dețin un adaptor WiFi USB al cărui driver a fost implementat de o bună bucată de timp direct în kernelul Linux, dar în lipsa unuia va trebui să conectați laptopul la Internet cu ajutorul telefonului.

Dacă dispuneți de un adaptor WiFi USB compatibil și aveți acces la internet, problema se rezolvă cu:

$ sudo apt install bc module-assistant build-essential dkms git -y
$ git clone https://github.com/tomaspinho/rtl8821ce.git
$ cd rtl8821ce/
$ sudo m-a prepare
$ sudo ./dkms-install.sh

După instalare, reporniți laptopul. Începând din acel moment veți putea să vă conectați la WiFi prin intermediul adaptorului integrat RTL8821CE, la rețele de 2.4 și 5 GHz.

wifi 5ghz

În cazul în care nu dispuneți de un adaptor WiFi USB compatibil și nici de posibilitatea de conectare a laptopului prin tethering, puteți crea un depozit offline cu pachetele necesare (bc, module-assistant, build-essential) urmând instrucțiunile de aici, iar mai apoi instala driverul:

$ cd rtl8821ce/ 
$ sudo m-a prepare 
$ sudo ./dkms-install.sh

Nu o singură dată am rezolvat problema astfel; pare mai dificil decât este în realitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.